Bu sayfada LGS hakkında her şeyi Ozan Çorumlu’ya sorabilirsiniz.
LGS Soru-Cevap bölümüne hoşgeldiniz. Sevgili öğrenciler ve veliler. LGS hakkında kafanıza takılan ya da öğrenmek istediğiniz soruları bu sayfanın altında yer alan Tartışmaya Katılın bölümüne yorum olarak yazabilirsiniz. Sorunuz en kısa sürede cevaplandırılacaktır.
GÜNCELLENDİ!Liselerin Yüzdelik Dilimleri için tıklayın
Eğitim şikayetleriniz için lütfen Şikayetler bölümünü kullanınız.
Rehberlik öğretmeni değilim. Uzmanlık alanım Matematik. Bunun yanı sıra. Fen ve Teknoloji dersleri de vermekteyim. Fakat yıllardır özel ders verdiğim öğrencilere ek olarak sunduğum eğitim koçluğu hizmeti, araştırmayı sevmem ve bilgiye her zaman aç olmam, bildiğim şeyleri de başka insanlarla her zaman paylaşmayı hayat amaçlarımdan biri haline getirmem, sitemizde bu sayfayı açmamın sebeplerinden bazıları. Bu sayfanın amacı, tüm veli ve öğrencilere tüm bilgi ve tercübemi tamamen ücretsiz olarak aktarmak, bilgim ve gücüm dahilinde LGS hakkında herkese olabildiğince yardımcı olmaktır.
Sizler için LGS ile ilgili sizlerden gelen sık soruları derledim. Aşağıdaki sorular düzenli olarak da güncellenecektir. Bu yüzden ara ara kontrol etmenizi tavsiye ederim. Sorunuzu koymadan önce aşağıdaki sık sorulan sorular bölümünü inceleyiniz. Sık sorulan sorular bölümünü incelemeden sorunuzu koyarsanız, sıra size geldiği zaman alacağınız cevap ‘Sorunuzun cevabı sık sorular sorular bölümünde mevcut, inceleyebilirsiniz.’ olacaktır ki boşu boşuna vakit kaybetmiş olursunuz 🙂 Eğer sorunuzun cevabını bulamıyorsanız sorunuzu ilgili bölüme koyabilirsiniz. Bu bölümdeki tüm sorular bilgim dahilinde olduğu sürece, müsait olduğum zamanlarda ve sırasıyla (sorunuzun sayfaya koyma zamanına göre) cevaplanmaktadır.
Sorularınızı sitemize nasıl koyabileceğinizi aşağıdaki kısa videoyu izleyerek detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz. Youtube kanalımıza ücretsiz bir şekilde abone olmayı unutmayın 😉
Sitemizdeki tüm içeriklerden mail yoluyla haberdar olmak istiyorsanız, aşağıdaki kutucuğa e-mail adresinizi yazıp abone olabilirsiniz. Aboneliğinizi tamamlamak için e-postanıza gelen maili onaylamayı unutmayın.
SIK SORULAN SORULAR
LGS nedir ?
LGS (Liseye Giriş Sistemi), TEOG sistemi sonrasında 2017-2018 eğitim-öğretim yılından itibaren uygulanmaya başlanacak yeni sınav sistemidir.
LGS'de standart sapma var mı ?
LGS sisteminde standart sapma uygulanmamakta.
LGS kaç oturumdan oluşacak ?
LGS tek oturum şeklinde gerçekleştirilecek.
LGS'de kaç soru çıkacak ?
LGS’de toplam 90 soru sorulacak. LGS’de derslere göre soru dağılımı ise şu şekilde: Matematik 20, Türkçe 20, Fen Bilimleri 20, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 10, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 10, İngilizce 10.
LGS kaç dakika olacak ?
LGS toplam 135 dakika olacak.
Taban puan nedir ?
Taban puan, bir liseye normal yerleştirmeler sonucu giren son öğrencinin puanıdır.
Yüzdelik dilim nedir ?
Yüzdelik dilim, genel sıralamanızın yüzde olarak ifade edilmiş şeklidir. Yüzdelik dilim konusunda detaylı bilgi almak için Yüzdelik Dilim Nedir ? başlıklı yazıyı inceleyebilirsiniz.
LGS'de tercihlerimi hangi yüzdelik dilime göre yapacağım ?
Tercihlerinizi Türkiye geneli yüzdelik dilime göre yapmak en sağlıklısıdır.
YEP nedir ?
YEP, yerleştirmeye esas puanın kısaltılmışıdır. Yerleştirmeye esas puan, 6, 7 ve 8 inci sınıf yıl sonu başarı puanlarının %30’u ile TEOG ortak sınavlarının %70’inden oluşur.
TEOG yerleştirmeleri, adayların yaptıkları tercihler doğrultusunda YEP üstünlüğüne göre yapılmaktadır.
TEOG 2015'te puan eşitliği durumunda ne oluyor ?
Ortaöğretime yerleştirmeye esas puanların eşit olması hâlinde, AOSP, eşitliğin devam etmesi hâlinde sırasıyla 8’inci, 7’nci ve 6’ncı sınıflardaki YBP üstünlüğü, eşitliğin devam etmesi hâlinde tercih önceliği, yine eşitliğin devam etmesi hâlinde okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı, bunların da eşit olması hâlinde ise öğrencinin doğum tarihine göre yaşça küçük olanların önceliği dikkate alınır.
TEOG 2015 tercih ve yerleştirme kılavuzuna nereden bakabilirim ?
TEOG 2015 Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu ve tüm detaylar için tıklayın.
TEOG yerleştirmeleri YEP'e göre yapılıyorsa, neden yüzdelik dilimlere göre tercih yapıyoruz ?
Puanlar bir çok etkene göre her sene değişebilirken, yüzdelik dilim denen şey oransal bir ifade olduğu için daha az değişir. Bu yüzden de tercihlerimizi yüzdelik dilimlere göre yapmak daha sağlıklı sonuç verecektir.
Okul türleri hakkında bir bilgim yok, ne yapabilirim ?
2015 Lise Türleri başlıklı yazıdan, tüm okul türleri hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz. Sizlere önerim, tercih öncesinde okul türleri hakkındaki tüm sorularınızı okulunuzun rehberlik birimine de sorun ve detaylı bilgi almaya çalışın.
Hangi okul türünü seçmeliyim ?
Bu konuda okul türlerini çok iyi araştırmalısınız. Hangi Okul Türü Daha Başarılı ? başlıklı yazıdan da okul türlerinin üniversite kazandırma başarıları ve her okul türünden öğrencilerin aldıkları ortalama puanları inceleyebilirsiniz.
TEOG 2015 tercihleri hangi adresten yapılacak ?
Yerleştirme işlemleri için tercihler e-okul.meb.gov.tr internet adresinden yapılabilecek.
Yerleştirme işlemleri için evden bireysel olarak tercih yapmak isteyen öğrenciler nasıl bir yol izleyecek ?
Yerleştirme işlemleri için yapılan tercihler e-okul.meb.gov.tr internet adresinden bireysel olarak yapılabilecektir. Tercih yapabilmek için, açılan tercih işlemleri ekranındaki «TERCİH YAPMAK İSTİYORUM» butonu seçilecektir. Tercihler mutlaka herhangi bir okul müdürlüğüne gidilerek elektronik ortamda onaylatılacaktır. Okul müdürlüğü tarafından elektronik ortamda onaylanan tercih formunun iki nüsha çıktısı alınarak okul müdürlüğü yetkilisi ile veli tarafından imzalanacak; bir nüshası okulda saklanacak ve diğer nüshası veliye verilecektir.
Toplam kaç tercih hakkım var ?
Toplam 25 adet tercih hakkınız var. Bu 25 tercihin hepsini doldurmak zorunda da değilsiniz.
TEOG 2015 özel okul kayıtları ne zamana kadar ?
İptal edilen Mary Sanders sorusu sebebiyle, özel okul kayıtları 10 Temmuz 2015 tarihine kadar uzatıldı.
TEOG 2015 devlet lisesi kayıtları ne zaman ?
TEOG 2015 devlet lisesi tercihleri 6-16 Temmuz arasında yapılacak. 16 Temmuz saat 13.00 son. Son gün tercihlerin saat 13.00’e kadar yapılmasının sebebi ise bayram tatiline denk gelmesi. Devlet daireleri 16 Temmuz’da yarım gün çalışmaktalar.
TEOG tercihi için güvenlik kodumu bulamıyorum/bilmiyorum. Ne yapmalıyım ?
Okuldan daha önce sonuç belgesi aldıysanız güvenlik kodu bu belgenin üstünde yazıyor. Almadıysanız okul ile irtibata geçmeniz gerekmekte.
TEOG 2015 güzel sanatlar lisesi veya spor lisesi kayıtları ne zaman ?
Yetenek sınavlarında başarılı olan öğrenciler, güzel sanatlar lisesi veya spor liselerine 10 Temmuz 2015 tarihine kadar kayıt yaptırabilecektir.
Güzel sanatlar veya spor liselerine kayıt yaptıran öğrenciler yerleştirme veya yerleştirmeye esas nakil işlemleri için tercih yapabilir mi ?
Güzel sanatlar veya spor liselerine kayıt yaptıran öğrenciler, hem yerleştirme işlemleri için hem de yerleştirmeye esas nakil işlemleri için tercih yapabilirler. Ancak, bu öğrenciler tercihleri doğrultusunda bir okula yerleştirilmeleri halinde, güzel sanatlar lisesi veya spor lisesindeki kayıtları iptal olacaktır. Tercihleri doğrultusunda yerleştirildikleri okula kayıtları otomatik olarak yapılacaktır.
Yerleştirme sonuçları ne zaman, hangi adresten ilan edilecek ?
Yerleştirme sonuçları, meb.gov.tr, oges.meb.gov.tr ve e-okul.meb.gov.tr internet adreslerinden öğrencilerin T.C. kimlik numarası ve okul numarasıyla sorgulanabilecek, ayrıca sonuç belgesi gönderilmeyecektir. Yerleştirme sonuçları isteyen velilere kısa mesaj ile bildirilebilecektir.
Yerleştirme sonuçlarına göre okulların boş kalan kontenjanları ne zaman, hangi adresten ilan edilecek ?
Okulların boş kalan kontenjanları, 14 Ağustos 2015 tarihinde oges.meb.gov.tr internet adresinden ilan edilecek.
Kimler nakil başvurusunda bulunabilir ?
Kayıtlı bulundukları okuldan başka bir okula geçmek isteyen tüm öğrenciler yerleştirmeye esas nakil işlemleri için tercih yapabilir.
Yerleştirmeye esas nakil işlemleri için tercih başvuruları ne zaman yapılacak ?
Yerleştirmeye esas nakil işlemleri için tercih başvuruları, 17-21 Ağustos 2015, 24-28 Ağustos 2015, 31 Ağustos-4 Eylül 2015 tarihlerinde olmak üzere 3 kez yapılacaktır.
Yerleştirmeye esas nakil işlemleri için tercih başvuruları nasıl yapılacak ?
Yerleştirmeye esas nakil başvuruları, herhangi bir ortaokul müdürlüğünden yapılabilecektir. Okul müdürlükleri tarafından elektronik ortamda onaylanan tercih bilgilerinin 2 (iki) nüsha çıktısı alınacak, bunlar veliye imzalatıldıktan sonra bir nüshası okulda saklanacak, diğer nüsha veliye verilecektir.
TEOG 2015 nakillerde taban puan şartı var mı ?
Hayır. TEOG nakillerinde taban puan şartı aranmamakta. Dilediğiniz okulu TEOG nakil tercih listenize yazabilirsiniz.
Yerleştirmeye esas nakil işlemleri için yapılan tercihlerde öğrenciler kaç okul tercih edilebilir ?
Öğrenciler yerleştirmeye esas nakil başvurularının her birinde üçer okul tercihi yapabilecek ve tercihlerde boş kontenjan şartı olmayacaktır.
Yerleştirmeye esas nakil işlemlerinin üçünde de tercih yapmak zorunlu mudur ?
Yerleştirmeye esas nakil işlemlerinin her birinde, isteyen öğrencilerin tercih başvurusunda bulunması esastır. Ayrıca ilk yerleştirmeye esas nakil tercih başvuru döneminde yapılan okul tercihlerinin sonraki iki yerleştirmeye esas nakil tercih başvuru döneminde de geçerli olması başvurulan okul müdürlüğünden talep edilebilir. Talebin olmaması halinde her bir yerleştirmeye esas nakil başvuru döneminde yeniden tercih yapılabilecektir.
Yerleştirmeye esas nakil işlemlerinde, yerleştirme işlemleri nasıl yapılacak ?
Yerleştirme işlemleri; yerleştirme takviminde belirtilen tarihlerde, yerleştirmeye esas puan (YEP) üstünlüğüne göre ve boş kontenjanlara merkezî olarak yapılacaktır.
Milli eğitim müdürlüklerinde kurulan il/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarına hangi öğrenciler tercih başvurusu yapabilecek ?
Sadece açık öğretim kurumlarına yerleştirilen öğrenciler, istemeleri halinde millî eğitim müdürlüklerinde kurulan il/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarına tercih başvurusu yapabilecek ve komisyonlar tarafından il/ilçe sınırları içindeki okullarda boş kalan kontenjanlara yerleştirilecektir.
İl/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonları hangi tarihlerde tercih başvurusu alacak ?
İl/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonları, 07-10 Eylül 2015 tarihlerinde tercih başvurusu alacaktır.
İl/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarına yapılan tercih başvurularında öğrenciler kaç okul tercih edilebilir ?
Öğrenciler bu başvuruda il/ilçe sınırları içinde yer alan 3 okul tercih edebilecektir.
İl/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonları tarafından yapılan yerleştirme sonuçları ne zaman, hangi adresten ilan edilecek ?
İl/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonları tarafından yapılan yerleştirme sonuçları, 11 Eylül 2015 tarihinde e-okul.meb.gov.tr internet adresinden ilan edilecektir.
Özel okullarda %100 burslu okutulacak öğrenciler nasıl belirlenecek ?
Özel okullarda %100 burslu okutulacak öğrenciler, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından, puan üstünlüğü esasına göre %5’lik dilimden seçilerek yapılacaktır. Yerel şartları dolayısıyla Türkiye genelindeki ilk % 5’lik dilimden öğrenci alamayan özel okullar, tam bursluluğa karşılık gelen boş kontenjanlarını il genelindeki ilk % 5’lik dilimden karşılayabileceklerdir.
Lise seçerken nelere dikkat edilmeli ?
Lise seçerken dikkat edilecek bir çok husus vardır. Lise Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli ? başlıklı yazıda dikkat edilmesi ve araştırılması gereken tüm hususları ayrıntılı olarak anlatmaya çalıştım.
Sorumu sayfada bulamıyorum, ne yapmalıyım ?
Yorum bölümünde, yukarıda, solda, ‘Eski Yorumlar’ diye bir seçenek var. Orayı tıklarsanız eski yorumları sırasıyla görebilirsiniz. Bir önceki sayfada da bulamazsanız gene aynı methodu uygulayarak sayfalar arasında gezinebilirsiniz.
Daha kısa bir yol olarak da, örneğin bu sayfanın linki ozancorumlu.com/teog-hakkinda-her-seyi-sorun/comment-page-22/ olsun.
Page 22 demek sayfa 22 demek. Yani 22. sayfadaki yorumları gösteriyor bu başlıkta. Eğer linkte 22 yerine 21 yazar ve enter derseniz 21. sayfadaki yorumlara geçmiş olursunuz.
Bu iki yolla da geçmiş yorumları inceleyebilirsiniz, hangisi kolayınıza gelirse. Sayfa içinde de kendi sorunuzu kolayca bulmak için ctrl + F tuşlarına basarsanız sağ üstte bir arama çubuğu görünür. O arama çubuğuna aramak istediğiniz kelimeyi yazarsanız sayfa içinde o kelimeleri rahatlıkla bulabilirsiniz.
Hocam neden özelden soru cevaplamıyorsunuz ?
Facebook’ta onlarca grup var. Sitemizin facebook, twitter, google plus, instagram, youtube, pinterest gibi sosyal medya sayfaları var. 1 (yazıyla bir) kişi olarak bu kadar parçaya bölünmem taktir edersiniz ki teknik olarak imkansız. Sitenin bu bölümü sırf bu yüzden var. Ayrıca buraya sorusunu koyup bekleyen yüzlerce kişi dururken, bu kadar insanın hakkına girip özelden bir başkasının sorusunu cevaplamam etik bir davranış da olmayacaktır. O yüzden tüm soruları hakkaniyet içerisinde, müsait olduğum zamanlarda ve sırayla bu bölümde cevaplamaktayım.
UYARI: Daha önce sitede hiçbir yorumunuz yoksa, öncelikle yorumunuz onaydan geçecektir. Ayrıca bu sayfada çözülemeyen sorular değil, rehberlik, ders çalışma teknikleri, tercihler, TEOG hakkında son gelişmeler vb. konular hakkında soru sorabilirsiniz. Çözemediğiniz soruları eğitim forumumuzda yer alan ‘Soru-Cevap‘ bölümüne koyabilirsiniz.
Hocam size gore kac net iyidir.
Türkçede 4 yanlis iyimidir benim turkce iyi diye tum yanlislari mat ve ing biraka
cam.
Bu arada bu sayfayi hergun bakiyorum.supersiniz 😀
Kaç net iyidir diye bir şey yok öncelikle. Bu senin hedefine göre değişir. Örneğin Galatasaray Lisesi istiyorsan 4 Türkçe yanlışıyla girmen mümkün değil. Bu senin hedeflerinle alakalı.
Hocam ben 9.sınıfım çok çalışıyorum ailemde çok çalışıyorsun yeter dior ama istediğim puanları alamıyorum zor sınavlarım hiç almadığım notları alıyorum gittiğim lisede iyi ama zorlanıyorum kendimi kötü hissediyorum
‘İyi’ bir lise kavramı çok göreceli bir kavram. Liseye yerleştirilirken de önemli olan YEP (yerleştirmeye esas puan). Ve YEP sadece TEOG puanından oluşmuyor. 6,7 ve 8. sınıf yıl sonu başarı puanlarının %30’u, TEOG sınavı puanlarının %70’i etkili olmakta YEP için. Yani bu sorunun tam bir cevabı yok.
Sınava giderken kesinlikle kimliğini götür. Sınav için gerekli olan tüm şeyleri de son gün öğretmenleriniz söyleyecek. Bunları merak etme. Kalan 4 günü en iyi şekilde çalışarak geçirmeye odaklan.
Stres olmak gayet doğal. Sadece sen stres değilsin. Öncelikle bunu bil. Bunun ötesinde de TEOG’un dünyanın sonu olmadığını, ayrıca TEOG için 2. sınavın da olduğunu düşünmelisin. Halen de 4 günlük bir süre var ki bir çok eksiğini kapatabilirsin bu süre zarfında.
Merak etme. Bir çırpıda gelip, geçecek ve anı olarak hayatında yer edecek.
Hocam 9.sınıfta derslerin düşmesi normal midir ? Birde ben müfradatın niye bu kadar zor ve yoğun olduğunu anlamıyorum.Kafamı kaldıracak zaman bulamıyorum. Bakanlık öğrencilere nasıl zulüm ederiz diye mi düşünüyor ? Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler iyi akşamlar
Okulların kalitelerini sadece puanlarını kıyaslayarak karşılaştıramazsın. Sadece okul türlerine bakarak da şu iyi lise, bu kötü lise demek yanlış olabilir.
Merhaba hocam
Hocam ben teog’ tan aşırı derecede çok korkuyorum çok çalışkan bir öğrenci değilim teoga çok az bir süre kaldı sınavlarda çok panikliyorum test kitaplarımdan kendimi deniyorum 29 yanlış yaptığım bile oluyor. Hocam nolur yardım edin ne yapmalıyım ?iyi bir Anadolu lisesine gitmek çok istediğim gibi yaptığım deneme sınavlarındaki yanlışlarımı görünce ümidimi kaybediyorum hocam şimdiden teşekkürler????
Tüm sene hiç çalışmadıysan elbette 1 hafta kala şunu, şunu, şunu yap, full çekersin diye bir sihirli değnek ya da formül yok. Bu sürede neler yapabilirsin konusu üzerine eğilmen gerekiyor. Eksik olduğun konulara daha çok yönelmen, geçmiş TEOG sorularının hepsini anlayarak çözmen ve olabildiğince süre tutarak deneme sınavı çözüp, yaptığın yanlışları da öğretmenlerine çözdürüp anlaman lazım. Ayrıca aşağıdaki linkte yer alan yazıyı da okumanı tavsiye ederim.
Hangi sağlık meslek lisesi olduğuna göre değişir. TEOG sınavlarından kaçar puan aldığına göre değişir. 8. sınıf yılsonu başarı puanının ne olacağına göre değişir. Aşağıdaki TEOG puan hesaplama modülünden tahmini değerlerini girerek YEP’ini hesaplayabilirsin.
hocam hani okul panlarınında etkilediği söylenmiştiya o şekilde sordu 4 yıldada bu ortalamalarla teşekkür aln bir öğrenci girebiirmi diye yinede teşekkür ederim
Teşekkür ya da taktir ile bir alakası yok TEOG’un. Önemli olan YEP. Yani yerleştirmeye esas puan. Bunu da etkileyen faktörler yılsonu başarı puanları (6,7 ve 8) ve TEOG sınavlarından aldığın puanlar.
Merhaba 2013-2014 döneminde teoga girdim sosyal bilimler lisesine gittim hazırlık okudum fakat memnun kalmadım anadolu lisesine nakil aldırmaya karar verdim. Geçen sene girebileceğim okullara bu sene giremiyorum ve okulumdan memnun değilim gitmek istediğim okulun 10.sınıf puanının üstündeyim fakat 9 göründüğüm için nakil isteyemiyorum ne yapabilirim bir fikriniz var mı acaba?
Hocaam merhaba. Ben suan 9 .sinif ogrencisiyim ve bir okula nakil aldirmak istiyorum. Yarin okula gidip halletsek evraklari falan nakil isi ne zaman belli olur?e okuldan mi belli olur? Ve 1.sinavlari olacagiz bu notlar orada sayiliyor olacak deil mi? Bir de ben anadolu lisesinden imam hatipe geciyor olacagim gecis sirasindan derslerden dolayi sorun olur mu? Onlar iki aydir arapca goruyor sonucta ve o okulun hazirligi var. Son olaram da okulu begenmezsem eski okuluma donebilir miyim? Cok fazla soru sordum ama simdiden tesekkur ederim
Nakil başvurusunu her ayın ilk iş gününden son iş gününe kadar okulundan dilekçe ile yapabilirsin. Ayın son iş günü e-okuldan sonuçlar açıklanıyor. Önemli olan TEOG da aldığın YEP ve okulu e-okuldaki puanı. Lise notlarınla bir alakası yok nakillerin. Aşağıdaki linkten lise nakilleriyle ilgili her şeyi öğrenebilirsin.
Hocam ben anadolu lisesindeyim. 11. Sinifta bolum secilecek benim istedigim meslek sayisal secmem gerektigini gosteriyor ama dersler cok zor .hocam neye gore sayisala sozele esit agirlaga yerlesiyoruz?hocam bu arada yarin matematik sinavim var bana sans dileyin 🙂
Merhaba hocam sizi rahatsız ediyorum kusura bakmayın size bir sorum olacak
Hocam yazılıya nasıl çalışılmalı yazılı haftası geliyor her gün 2 tane yazılımızı var teknik olarak nasıl kaç saat çalışmalıyım
Şu kadar saat, şu kadar soru çözerek çalışılır diye bir kaide yok. Bu kişiden kişiye göre değişir. Ama aşağıdaki 2 linkte matematik ve fen bilimleri derslerine genel olarak nasıl çalışılır konusunda sizler için yazılar yazmıştım, inceleyebilirsin.
Lise nakilleri her ayın ilk iş gününden itibaren başlar. Son iş gününe kadar devam eder. Aşağıdaki linkte yer alan yazıyı incele. Her şeyi anlatmıştım.
Hocam ben 9.sinifim 455 puanla bir anadolu lisesine girdim. Hocam ben daha senenin başından cok yoruldum. Derslere yetisemiyorum. Kendime zaman ayıramaz oldum. Kurs okul ev üçlüsü içindeyim. Sınavlardan düşük alırım diye çok korkuyorum ama alacağım bence. Ailemin beklentisi cok yüksek bunu karsilayamam diye cok korkuyorum hocam ne yapmaliyim ne dusunmeliyim lütfen yardım edin
Daha yolun başındasın ve 9. sınıf öğrencilerin en çok zorlandığı sınıftır. Yani durumun diğer arkadaşlarından çok farklı değil, emin ol. Önce bunu bil. Bununla birlikte de okuldan eve geldiğinde derslerini günü birlik çalışmaz ve tekrar etmezsen derslerin birikir, yetiştiremezsin.
Endişe etme, düzenli bir şekilde çalışmaya devam et. Derslerine odaklanmak zorundasın. Bu yılı atlatınca biraz daha rahatlayacaksın.
hocam ben şu anda 9 um . fen lisesinde okuyorum.günlük tekrarlarımı yapıyorum dün ingilizce sınavımız vardı . 60 aldım deli gibi çalışmama rağmen.sizce normal mi.tavsiyelerinizi bekliyorum..şimdiden teşekkürler
9’uncu sınıf tüm öğrencilerin en çok zorlandığı sınıftır. Biraz daha yoğunlaşıp pes etmeden çalışmaya devam etmelisin. Günlük tekrar çok önemli. Bol test çözmek çok önemli.
Ozan hocam sizden bi konu hakında fikir almak istiyorum,mesela 370 puanlık bi lise ile 410 puanlık bi lisedeki öğrenciler arasında kapasite farkı çok mu fazla?şöyle bi algı varda mesela yüksek puanlı bi lisedeki öğrenci 0 almış çok zordu deyip geçiştiriyo ben matematik sınavından 95 aldım sırf benden daha yüksek aldığı için ezikliyo senin seviyen benden daha kötü daha kolay,bizimki çok zor fln denilio..ve bana saçma geliyo demek istediğim iyi lisede olduğun için kötü almak normalmi yada n daha düşük puanlı bi andoluda yüksek almak bi anlam ifade etmiyomu daha mı kolay sonuçta aynı ders ve konu,zorluk ve kolaylığı belirliyen biziz
Elbette okulun puanı yüksek diye öğrenci daha zekidir mevzusu yanlış bir algı. Zaten TEOG zekayı ölçen bir sınav da değil. Senin yapman gereken bir tek şey var. Başkalarıyla ilgilenmeyi bırakıp kendi işine bakman. Boşver, kim ne derse desin. Sen 95’lerine devam et, 100’e çıkmaya çalış.
Haklısınız,teşekürler hocam 🙂 bide şuan okuduğum okulda almanca dersi görmüyoruz hoca olmadığı için nakil istedim ve olması durumda napıcam bu konuyu öğremenle konuşmam lazım dimi? gideceğim okul almanca sınavı olmuşsa ben hiçbişey bilmeden gideceğim için zor olur
Hocam benim kardeşim bursluluk kazandı sonrada gittiği fen lisesinin yurdunda kalabilmek için yatılılığa çevirdik, alışamadı diye okulu 1 ay sonra değiştirdik şimdi gittiği okulun yurdu yok evde kalıyor, o yatılılık hakkını tekrar bursa çevirme şansımız var mı , varsa belli bir zamanı var mı başvuru için ?
Ne yazık ki bu konuda net bir şey söyleyemeceğim fakat MEB’in 147 nolu danışma hattını arayıp bilgi almaya çalışabilirsin. En kesin çözümse okul müdürlüğüne bu konuyu sormak. Bilmiyorlarsa da öğrenip sizi bilgilendirirler.
hocam merhaba ! 😀 Teogu atlattık biz sıra arkadaşlarda :). hocam birşey sorucam 9. sınıftayım ve bize okulda eğer 9. alt yapısını iyi tutarsanız 10. 11. 12. sınıf aynı konulardan oluşuyor. sadece coğrafya ve matematik hariç dediler. bu gerçekten böle mi biz 9. sınıftta öğrendiklerimizde de ygs de sorumlu oluyor muyuz ?
Hocam tıp için 9.sınıf yıl sonu ortalaması sizce kaç olursa iyi olur? Biliyorum 9.sınıf çok önemli fakat benim içi pek de başarılı bir yıl olmayacak. Denemede 90 kişilik okulda 49. Oldum
Bir sürü tıp fakültesi var. Şu kadar puan olmalı diye bir şey söylemek imkansız. Ayrıca dediğim gibi daha seneni başı. Daha bir sürü sınav var. Çok erken her şey için. Bu kadar önyargılı olmak için de çok erken.
Merhaba hocam. Ben bi fen lisesindeyim. Okul bana çok zor geliyor. Ve ben kendi ilcemden başka bir ilçeye gittim. Yurtta kalıyorum. Kendi ilcemde benim puanından 40 puan dusuk bi okul var? Acaba buraya mi nakille gelsem? Hem okul daha kolay olur daha iyi anlatım hem yazılıliarım yüksek olur ileride okul puanim fazla olur. Hem de evde daha iyi calisirim. Sizin bu konudaki düşünceleriniz nelerdir? Fikrinizi söylerseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.
Ve ben ileride tıp istiyorum. Ailem bana çok destek çıkıyor. Benim için çok fazla emek sarfediyorlar. Ve benden çok fazla şey bekliyorlar. Onlari mutlu etmek istiyorum ama olmuyor derslerim çok kötü gidiyor, hem de çalışmama rağmen. Ve onlara soyleyemiyorum, sırf uzmemek için. Bizim tek hedefimiz doktorluk
Fen liseleri çalışmak için en iyi liselerdir. 9. sınıfta herkes zorlanıyor, bunu da düşünmeni tavsiye ederim. Hemen pes etme. Derslerine odaklan. Daha fazla çalış, daha fazla gayret et. Şimdi alacağın bir karardan dolayı ileride pişman olma.
Merhaba hocam fen ve teknolojide gazlar çıkıcakmı yoksa sadece sıvılarmı çıkıcak hemen cevap verirseniz sevinirim
Merhaba Sude.
Aşağıdaki linkten bakabilirsin TEOG konularına. Hayır, gazlar yok, sıvılar var.
https://ozancorumlu.com/2015-2016-8-sinif-teog-konulari/
hocam 2015 meb ‘in cıkardığı 2.denemenin linkini atgar mısınız? en acil şeklde hocam lütfen şimdiden şk
Merhaba Dilara.
Ne yazık ki link olarak bilmiyorum ama MEB’in sitesinden bulabilirsin.
ya toektan kaç puan alırsan iyii 😀 😀
Merhaba Kardelen.
Bunun bir sınırı yok. Tamamen hedefinle alakalı bir durum.
Hocam size gore kac net iyidir.
Türkçede 4 yanlis iyimidir benim turkce iyi diye tum yanlislari mat ve ing biraka
cam.
Bu arada bu sayfayi hergun bakiyorum.supersiniz 😀
Merhaba Avni.
Sizler süpersiniz 🙂
Kaç net iyidir diye bir şey yok öncelikle. Bu senin hedefine göre değişir. Örneğin Galatasaray Lisesi istiyorsan 4 Türkçe yanlışıyla girmen mümkün değil. Bu senin hedeflerinle alakalı.
Hocam ben 9.sınıfım çok çalışıyorum ailemde çok çalışıyorsun yeter dior ama istediğim puanları alamıyorum zor sınavlarım hiç almadığım notları alıyorum gittiğim lisede iyi ama zorlanıyorum kendimi kötü hissediyorum
Merhaba Zeynep.
En çok zorlanılan sınıftır 9. sınıf. O yüzden çok fazla üzülme ve aynen çalışmaya devam et. Bu durumda olan tek sen değilsin.
hocam iyi bir liseye gitmek için teog tan kaç net yapmamız lazım?
Merhaba Ayşe.
‘İyi’ bir lise kavramı çok göreceli bir kavram. Liseye yerleştirilirken de önemli olan YEP (yerleştirmeye esas puan). Ve YEP sadece TEOG puanından oluşmuyor. 6,7 ve 8. sınıf yıl sonu başarı puanlarının %30’u, TEOG sınavı puanlarının %70’i etkili olmakta YEP için. Yani bu sorunun tam bir cevabı yok.
Sınava kendi araç gereçlerimiz ile mi geleceğiz ? Sınava giderken kimlik götürmeli miyiz ? Veya sınava alınmak için ne götürmeliyiz ?
Merhaba.
Sınava giderken kesinlikle kimliğini götür. Sınav için gerekli olan tüm şeyleri de son gün öğretmenleriniz söyleyecek. Bunları merak etme. Kalan 4 günü en iyi şekilde çalışarak geçirmeye odaklan.
teog da sitres yapmamak için ne yapmalıyız
Merhaba Hilal.
Stres olmak gayet doğal. Sadece sen stres değilsin. Öncelikle bunu bil. Bunun ötesinde de TEOG’un dünyanın sonu olmadığını, ayrıca TEOG için 2. sınavın da olduğunu düşünmelisin. Halen de 4 günlük bir süre var ki bir çok eksiğini kapatabilirsin bu süre zarfında.
Merak etme. Bir çırpıda gelip, geçecek ve anı olarak hayatında yer edecek.
Hocam 9.sınıfta derslerin düşmesi normal midir ? Birde ben müfradatın niye bu kadar zor ve yoğun olduğunu anlamıyorum.Kafamı kaldıracak zaman bulamıyorum. Bakanlık öğrencilere nasıl zulüm ederiz diye mi düşünüyor ? Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler iyi akşamlar
Merhaba Şevval.
Evet, 9. sınıf en çok zorlanılan ders. Ortada bir zulüm falan da yok, abartma 🙂 Görmeniz gereken konular, öğrenmeniz gereken konular bunlar.
Teogda inklapta batı cephesine kadarı çıkacak yoksa İnönü ye kadar mı
Merhaba Saliha.
Aşağıdaki linkten tüm dersler için TEOG konularını inceleyebilirsin.
https://ozancorumlu.com/2015-2016-8-sinif-teog-konulari/
hocam ben 9.sınıf anadolu lisesi öğrencisiyim . Sizce iyi bi anadolu yani 466 gibi lise fen lisesiyle aynı mıdır
Merhaba Yiğit.
Okulların kalitelerini sadece puanlarını kıyaslayarak karşılaştıramazsın. Sadece okul türlerine bakarak da şu iyi lise, bu kötü lise demek yanlış olabilir.
Merhaba hocam
Hocam ben teog’ tan aşırı derecede çok korkuyorum çok çalışkan bir öğrenci değilim teoga çok az bir süre kaldı sınavlarda çok panikliyorum test kitaplarımdan kendimi deniyorum 29 yanlış yaptığım bile oluyor. Hocam nolur yardım edin ne yapmalıyım ?iyi bir Anadolu lisesine gitmek çok istediğim gibi yaptığım deneme sınavlarındaki yanlışlarımı görünce ümidimi kaybediyorum hocam şimdiden teşekkürler????
Merhaba Beyza.
Tüm sene hiç çalışmadıysan elbette 1 hafta kala şunu, şunu, şunu yap, full çekersin diye bir sihirli değnek ya da formül yok. Bu sürede neler yapabilirsin konusu üzerine eğilmen gerekiyor. Eksik olduğun konulara daha çok yönelmen, geçmiş TEOG sorularının hepsini anlayarak çözmen ve olabildiğince süre tutarak deneme sınavı çözüp, yaptığın yanlışları da öğretmenlerine çözdürüp anlaman lazım. Ayrıca aşağıdaki linkte yer alan yazıyı da okumanı tavsiye ederim.
https://ozancorumlu.com/teoga-1-hafta-kala-neler-yapilmali/
hocam benim okul ortalamm 78 76 civarlarında sağlık meslek lisesi istiyorum sizce gide bilirmiyim
Merhaba Mirsa ya da Asrim.
Merhaba Asrim.
Hangi sağlık meslek lisesi olduğuna göre değişir. TEOG sınavlarından kaçar puan aldığına göre değişir. 8. sınıf yılsonu başarı puanının ne olacağına göre değişir. Aşağıdaki TEOG puan hesaplama modülünden tahmini değerlerini girerek YEP’ini hesaplayabilirsin.
https://ozancorumlu.com/teog-puan-hesaplama/
hocam hani okul panlarınında etkilediği söylenmiştiya o şekilde sordu 4 yıldada bu ortalamalarla teşekkür aln bir öğrenci girebiirmi diye yinede teşekkür ederim
Teşekkür ya da taktir ile bir alakası yok TEOG’un. Önemli olan YEP. Yani yerleştirmeye esas puan. Bunu da etkileyen faktörler yılsonu başarı puanları (6,7 ve 8) ve TEOG sınavlarından aldığın puanlar.
Merhaba 2013-2014 döneminde teoga girdim sosyal bilimler lisesine gittim hazırlık okudum fakat memnun kalmadım anadolu lisesine nakil aldırmaya karar verdim. Geçen sene girebileceğim okullara bu sene giremiyorum ve okulumdan memnun değilim gitmek istediğim okulun 10.sınıf puanının üstündeyim fakat 9 göründüğüm için nakil isteyemiyorum ne yapabilirim bir fikriniz var mı acaba?
Merhaba Sude.
Bakman gereken 9. sınıf puanı. Çünkü 9. sınıfsın. Bu konuda yapılabilecek bir şey yok.
Hocaam merhaba. Ben suan 9 .sinif ogrencisiyim ve bir okula nakil aldirmak istiyorum. Yarin okula gidip halletsek evraklari falan nakil isi ne zaman belli olur?e okuldan mi belli olur? Ve 1.sinavlari olacagiz bu notlar orada sayiliyor olacak deil mi? Bir de ben anadolu lisesinden imam hatipe geciyor olacagim gecis sirasindan derslerden dolayi sorun olur mu? Onlar iki aydir arapca goruyor sonucta ve o okulun hazirligi var. Son olaram da okulu begenmezsem eski okuluma donebilir miyim? Cok fazla soru sordum ama simdiden tesekkur ederim
Merhabalar.
Nakil başvurusunu her ayın ilk iş gününden son iş gününe kadar okulundan dilekçe ile yapabilirsin. Ayın son iş günü e-okuldan sonuçlar açıklanıyor. Önemli olan TEOG da aldığın YEP ve okulu e-okuldaki puanı. Lise notlarınla bir alakası yok nakillerin. Aşağıdaki linkten lise nakilleriyle ilgili her şeyi öğrenebilirsin.
https://ozancorumlu.com/lise-nakil-islemleri-nasil-yapilir/
Hocam ben anadolu lisesindeyim. 11. Sinifta bolum secilecek benim istedigim meslek sayisal secmem gerektigini gosteriyor ama dersler cok zor .hocam neye gore sayisala sozele esit agirlaga yerlesiyoruz?hocam bu arada yarin matematik sinavim var bana sans dileyin 🙂
Merhaba Ülkü.
Sınavında bol şanslar 🙂
Hangi mesleği ya da meslekleri istiyorsan alanı buna göre seçmen gerekiyor. Üniversitede istediğin bölüm hangi puan türü ile alıyor, önemli olan bu.
Merhaba hocam sizi rahatsız ediyorum kusura bakmayın size bir sorum olacak
Hocam yazılıya nasıl çalışılmalı yazılı haftası geliyor her gün 2 tane yazılımızı var teknik olarak nasıl kaç saat çalışmalıyım
Merhaba Ahmet.
Şu kadar saat, şu kadar soru çözerek çalışılır diye bir kaide yok. Bu kişiden kişiye göre değişir. Ama aşağıdaki 2 linkte matematik ve fen bilimleri derslerine genel olarak nasıl çalışılır konusunda sizler için yazılar yazmıştım, inceleyebilirsin.
https://ozancorumlu.com/matematik-nasil-calisilir/
https://ozancorumlu.com/fen-bilimleri-dersine-nasil-calisilir/
9.sınıftayım fen yoktur bizde
Fizik, kimya ve biyoloji olarak ayrı ders oluyor lisede Fen Bilimleri…
Merhaba hocam bu ay nakil işlemleri ne zaman başlıyor ??
Merhaba Furkan.
Lise nakilleri her ayın ilk iş gününden itibaren başlar. Son iş gününe kadar devam eder. Aşağıdaki linkte yer alan yazıyı incele. Her şeyi anlatmıştım.
https://ozancorumlu.com/lise-nakil-islemleri-nasil-yapilir/
Hocam ben 9.sinifim 455 puanla bir anadolu lisesine girdim. Hocam ben daha senenin başından cok yoruldum. Derslere yetisemiyorum. Kendime zaman ayıramaz oldum. Kurs okul ev üçlüsü içindeyim. Sınavlardan düşük alırım diye çok korkuyorum ama alacağım bence. Ailemin beklentisi cok yüksek bunu karsilayamam diye cok korkuyorum hocam ne yapmaliyim ne dusunmeliyim lütfen yardım edin
Merhaba Şevval.
Daha yolun başındasın ve 9. sınıf öğrencilerin en çok zorlandığı sınıftır. Yani durumun diğer arkadaşlarından çok farklı değil, emin ol. Önce bunu bil. Bununla birlikte de okuldan eve geldiğinde derslerini günü birlik çalışmaz ve tekrar etmezsen derslerin birikir, yetiştiremezsin.
Endişe etme, düzenli bir şekilde çalışmaya devam et. Derslerine odaklanmak zorundasın. Bu yılı atlatınca biraz daha rahatlayacaksın.
hocam ben şu anda 9 um . fen lisesinde okuyorum.günlük tekrarlarımı yapıyorum dün ingilizce sınavımız vardı . 60 aldım deli gibi çalışmama rağmen.sizce normal mi.tavsiyelerinizi bekliyorum..şimdiden teşekkürler
Merhaba Özge.
9’uncu sınıf tüm öğrencilerin en çok zorlandığı sınıftır. Biraz daha yoğunlaşıp pes etmeden çalışmaya devam etmelisin. Günlük tekrar çok önemli. Bol test çözmek çok önemli.
Ozan hocam sizden bi konu hakında fikir almak istiyorum,mesela 370 puanlık bi lise ile 410 puanlık bi lisedeki öğrenciler arasında kapasite farkı çok mu fazla?şöyle bi algı varda mesela yüksek puanlı bi lisedeki öğrenci 0 almış çok zordu deyip geçiştiriyo ben matematik sınavından 95 aldım sırf benden daha yüksek aldığı için ezikliyo senin seviyen benden daha kötü daha kolay,bizimki çok zor fln denilio..ve bana saçma geliyo demek istediğim iyi lisede olduğun için kötü almak normalmi yada n daha düşük puanlı bi andoluda yüksek almak bi anlam ifade etmiyomu daha mı kolay sonuçta aynı ders ve konu,zorluk ve kolaylığı belirliyen biziz
Merhaba Pelşin.
Elbette okulun puanı yüksek diye öğrenci daha zekidir mevzusu yanlış bir algı. Zaten TEOG zekayı ölçen bir sınav da değil. Senin yapman gereken bir tek şey var. Başkalarıyla ilgilenmeyi bırakıp kendi işine bakman. Boşver, kim ne derse desin. Sen 95’lerine devam et, 100’e çıkmaya çalış.
Haklısınız,teşekürler hocam 🙂 bide şuan okuduğum okulda almanca dersi görmüyoruz hoca olmadığı için nakil istedim ve olması durumda napıcam bu konuyu öğremenle konuşmam lazım dimi? gideceğim okul almanca sınavı olmuşsa ben hiçbişey bilmeden gideceğim için zor olur
Evet, bu konuyu okul ile ve öğretmenin ile konuşman gerekir böyle bir durum olursa.
Hocam benim kardeşim bursluluk kazandı sonrada gittiği fen lisesinin yurdunda kalabilmek için yatılılığa çevirdik, alışamadı diye okulu 1 ay sonra değiştirdik şimdi gittiği okulun yurdu yok evde kalıyor, o yatılılık hakkını tekrar bursa çevirme şansımız var mı , varsa belli bir zamanı var mı başvuru için ?
Merhaba Cüneyt.
Ne yazık ki bu konuda net bir şey söyleyemeceğim fakat MEB’in 147 nolu danışma hattını arayıp bilgi almaya çalışabilirsin. En kesin çözümse okul müdürlüğüne bu konuyu sormak. Bilmiyorlarsa da öğrenip sizi bilgilendirirler.
Tamam hocam teşekkür ederim 🙂
hocam merhaba ! 😀 Teogu atlattık biz sıra arkadaşlarda :). hocam birşey sorucam 9. sınıftayım ve bize okulda eğer 9. alt yapısını iyi tutarsanız 10. 11. 12. sınıf aynı konulardan oluşuyor. sadece coğrafya ve matematik hariç dediler. bu gerçekten böle mi biz 9. sınıftta öğrendiklerimizde de ygs de sorumlu oluyor muyuz ?
Merhaba Emir.
Evet. 9. sınıf çok temel bir sınıf. YGS matematiğin de büyük bir kısmını 9. sınıf konuları oluşturuyor.
Hocam tıp için 9.sınıf yıl sonu ortalaması sizce kaç olursa iyi olur? Biliyorum 9.sınıf çok önemli fakat benim içi pek de başarılı bir yıl olmayacak. Denemede 90 kişilik okulda 49. Oldum
Bir sürü tıp fakültesi var. Şu kadar puan olmalı diye bir şey söylemek imkansız. Ayrıca dediğim gibi daha seneni başı. Daha bir sürü sınav var. Çok erken her şey için. Bu kadar önyargılı olmak için de çok erken.
Merhaba hocam. Ben bi fen lisesindeyim. Okul bana çok zor geliyor. Ve ben kendi ilcemden başka bir ilçeye gittim. Yurtta kalıyorum. Kendi ilcemde benim puanından 40 puan dusuk bi okul var? Acaba buraya mi nakille gelsem? Hem okul daha kolay olur daha iyi anlatım hem yazılıliarım yüksek olur ileride okul puanim fazla olur. Hem de evde daha iyi calisirim. Sizin bu konudaki düşünceleriniz nelerdir? Fikrinizi söylerseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.
Ve ben ileride tıp istiyorum. Ailem bana çok destek çıkıyor. Benim için çok fazla emek sarfediyorlar. Ve benden çok fazla şey bekliyorlar. Onlari mutlu etmek istiyorum ama olmuyor derslerim çok kötü gidiyor, hem de çalışmama rağmen. Ve onlara soyleyemiyorum, sırf uzmemek için. Bizim tek hedefimiz doktorluk
Henüz daha sene yeni başladı. Bu analizler için çok erken.
Merhaba Elif.
Fen liseleri çalışmak için en iyi liselerdir. 9. sınıfta herkes zorlanıyor, bunu da düşünmeni tavsiye ederim. Hemen pes etme. Derslerine odaklan. Daha fazla çalış, daha fazla gayret et. Şimdi alacağın bir karardan dolayı ileride pişman olma.
Hocam 40 puan dusuk olan okul da fen lisesi
Ama senin de söylediğin gibi 40 puan düşük… Son kararı elbette sen ve ailen bileceksiniz.