Özel Ders
Fen Bilimleri Dersine Nasıl Çalışılır

Fen Bilimleri Dersine Nasıl Çalışılır ?

Matematik Nasıl Çalışılır” yazımdan sonra öğrencilerimden Fen Bilimleri dersi için de tavsiyeler isteyen bir çok yorum aldım. Bu yazıda ‘Fen Bilimleri dersine nasıl çalışılır?’ sorusuna cevap vermeye çalışacağım.

Öncelikle Fen Bilimleri (eski adıyla Fen ve Teknoloji) dersinin hayatın ta kendisi olduğunu unutmamamız gerekiyor. Yani her saniye nefes alıyor olmamız oksijenli solunum iken, çayın altındaki suyun ne zaman kaynayacağı kaynama noktası, 60 km/sa hızla evimizden okulumuza ne kadar sürede gideceğimiz ise hareket konusunun içerisinde var.

Burdan yola çıkarak Fen Bilimleri dersinde konuların mantığını anlamamız ve gerçek hayat ile okulda gördüğümüz konuları kafamızda canlandırmamız çok ama çok önemli.

Bunun haricinde neler yapmamız gerekiyor ? Haydi madde madde incelemeye başlayalım…

  • Öncelikli olarak yapmamız gereken Fen Bilimleri dersine olan ön yargılardan kurtulmak ! Bu ders, sebep-sonuç ilişkisine dayanır. Yani konuların mantığını anlar isek çok büyük bir yol kat etmiş oluruz.
  • Bu derste kesinlikle ezber yapmamanız gerekiyor ! Artık sarmal eğitim programı uygulanmakta müfredatlarda. Yani, bir konuyu önce 6. sınıfta birazcık görüyorsunuz, daha sonra 7. sınıfta biraz daha detaylı görüyorsunuz, 8. sınıfa gelince daha da detaylı görüyorsunuz. Ve artık sınavlarda da direkt ezber soruları çıkmıyor. Sınavlar, sizin yorumlama kabiliyetinizi ölçüyor. Bu yüzden konuların mantığını anlamamız gerekmekte.
  • Her ders için geçerli bir şey olan ve çok sık duyduğunuz bir söz: Dersi derste dinleyin ! Evet, belki kulağınıza bir klişe gelecek fakat dersi derste dinlemek size çok büyük bir katkı sağlayacak, emin olun. Konuyu ilk kez detaylı bir şekilde derste öğretmeninizden öğreniyorsunuz ve daha sonraki çalışma, bu bilgiler üzerine inşa ediliyor. Bu yüzden dersi derste dinlerseniz, bir adım öne geçmiş olursunuz.
  • Fen Bilimleri hayatın ta kendisi dedik. İşte tam olarak bu yüzden deney yapmak çok ama çok önemli. Bir insan beyni bir bilgiyi görsel olarak alır ise çok daha iyi anlar. Deneyler de bu yüzden çok önemlidir. Ezber yapmamıza gerek kalmadan, konunun mantığını öğretmenlerinizin okulda yaptırdığı deneyleri dikkatlice yaparak ya da izleyerek, anlamadığınız yerleri hemen sorarak öğrenebilirsiniz. Ayrıca sadece okulda değil, evde de çok basit deneyler yapabilirsiniz. Mesela, bir çaydanlığın altına 1 bardak su koyun, ısıtın ve süre tutun. Kaynadığı zaman süreyi durdurun. Daha sonra 2 bardak su koyun ve süre tutun. Kaynadığı zaman süreyi durdurun. (Isıtırken elbette aynı derecede ısıtın. Ya da kettle kullanın, daha sağlıklı gözlem yapabilirsiniz.) Göreceksiniz ki 1 bardak su, 2 bardak suya göre daha erken kaynar. Bu basit deney ile de aynı ısıtıcı tarafından ısıtılan maddelerden kütlesi az olanın daha çabuk kaynadığı çıkarımını yapabilirsiniz. Size verdiğim bu örnekle artık bir konunun bir maddesini ezberlemenize gerek yok ! O halde hemen başka bir deney yapmaya başlayabilirsiniz ! 😉
  • Fen Bilimleri dersinde de her derste olması gerektiği gibi küçük notlar tutmak çok önemlidir. Her ders, her ünite, her konuda tutacağınız küçük küçük notlar, ileride sizin için bir ansiklopedi olacak ! Ders kitaplarının içerisinde bir sürü bilgi vardır. Bazıları önemli değil, bazı noktalara fazla ayrıntılı girilmiştir. Siz öğretmeniniz de tavsiyelerini alarak tutacağını bu küçük notlarla, bir soruda takıldığınızda ya da konu tekrarı yaparken kitap içerisinden size lazım olan bilgiyi aramak yerine, tutmuş olduğunuz küçük notlarınızdan faydalanabilirsiniz.
  • Gene her derste olması gereken bir madde daha: ANLAMADIĞIN YERLERİ SOR ! Hepinizin bildiği gibi, bilmemek ayıp değil, öğrenmemek ayıptır. Yani bir konuda bir noktayı anlamadınız. ‘Ay arkadaşlarım benimle dalga geçer.’ , ‘Ya şimdi hoca kızar mı?’ , ‘Sorsam mı acaba ?’ gibi soruları aklınızdan atın ! Eğer anlamadığınız yerleri öğretmeninize sormazsanız ilerde çok büyük sıkıntılar kapıda demektir. Bir kez sordunuz, gene anlamadınız. Tekrar sorun ! Öğretmeniniz sizi kovana kadar peşini bırakmayın 🙂 Sonuçta kovulursanız da ben burdayım 🙂 Anlamadığınız ya da kafanıza takılan her şeyi konu anlatım videolarının altında Tartışmaya Katılın bölümüne yorum olarak yazabilirsiniz. 😉
  • Konu tekrarı Fen Bilimleri dersinde çok önemlidir. Elbette her derste konu tekrarı yapmak gerekir fakat Fen Bilimleri dersi ezber değil de mantık gerektiren ve bölüm bölüm sözel bir ders olduğu için belli zaman aralıklarında konu tekrarı yapmanız gerekiyor.
  • Dersin derste dinledik, anlamadığımız yerleri öğretmenimize sorduk ve öğrendik, deneyler yapıyoruz, notlar da tutuyoruz küçük küçük, geçmiş konuları tekrar da ediyoruz. Yeter mi ? Cık 🙂 Her derste olduğu gibi konuyu anladıktan hemen sonra, sıcağı sıcağı soru çözmemiz gerekiyor. Matematik dersinde olduğu gibi yeni öğrendiğiniz bir konuda öncelikli olarak çözümlü soru bankalarını öneriyorum. Ve elbette çözemediğiniz her soruyu mutlaka öğretmeninize çözdürüp anlamanız gerekiyor. Gene öğretmeniniz tarafından kovulursanız gene burdayım 🙂 Çözemediğiniz soruları www.ozancorumlu.com/sizden-gelen-sorular bölümüne koyabilirsiniz.
  • Unutmayın, soru çözmenin sonu yok. Ne kadar çok soru tipi ile karşılaşıp, anlarsanız, sınavda işiniz o kadar kolaylaşır. Psikolojik açıdan da sınava ne kadar iyi hazırlanırsanız, kendinize olan güveniniz de o kadar yüksek olur.

Artık Fen Bilimleri dersine nasıl çalışılmalı biliyorsunuz ! Haydi ders çalışmaya !

Sormak istediklerinizi ya da yorumlarınızı konunun altında yer alan Tartışmaya Katılın bölümüne yazın, cevaplayayım. ;)

Tüm TEOG Fen Bilimleri Konu Anlatım Videoları için tıklayın.

Çözemediğiniz soruları göndermek için tıklayın.

Değerlendirme

Bu yazı işinize yaradı mı ?
User Rating: 3.7 ( 55 votes)

Hakkında Ozan ÇORUMLU

Eğitimci. Yıllardır özel ders verir. Bilgiyi paylaşmayı sever. Bu siteyle amacı, her öğrencinin, hakkı olan eğitim hakkından ücretsiz bir şekilde yararlanmasını sağlamak.

Buna da Göz At

TEOG'da-Açık-Uçlu-Soru-Dönemi-Başlıyor

TEOG’da “Açık Uçlu” Soru Dönemi Başlıyor!

97Paylaşım Facebook’ta Paylaş92 Twitter’da Paylaş2 Beğen!2 Yorum Yaz0 Facebook Messenger’da Paylaş Pinterest1 WhatsApp LinkedIn0 Print0 …

16 Yorum

  1. ismimi vermek istemiyorum

    benim fen bilgisi dersim iğrenç ötesi 57 aldım Allah benim belamı versin çok üzülüyorum çalışıyorum ama anlamıyorum bazenleri kendimi kötü hissediyorum

    • Merhaba.

      Öncelikle kendine bu kadar haksızlık etme. Çalışmana rağmen olmuyorsa demek ki yanlış ya da eksik çalışıyorsun. Seni iyi tanıyan bir öğretmeninden yardım iste. İnternette, özellikle youtube’da bir çok konu anlatım videosu var. Farklı farklı hocalardan konuları dinleyip, üzerine de soru çözmeye çalış. Asla pes etme. Düzenli ve olması gerektiği gibi çalışırsan mutlaka başaracaksın.

  2. benim yarın fen sınavım var ama nasıl çalışsam bimiyorum yani test mi çöziyim konu tekrarı olarak özet mi çıkarıyım? Biraz çabuk cevap verirmisiniz?

  3. dersi anlamıyorum

    siz dersi derste dinleyin diyorsunuzda ben dersi derste dinliyorum hem çok dikkatli ama bir şey anlamıyorum öğretmen bir konuyu anlatıyor 4-5 soru çözüyor dersi bırakıyor.ben öğrendiğimi de eve delince yapamıyorum bugün de fen sınavım var inşallah yüksek alırım

  4. Ya şey öyle söylüyosunizda gerçekten hayat bana sadece sıkıcı geliyor biliyorum. İşte halime şükretmem lazım ama olmuyor. Derslerde uykum geliyor . hocalar birşey söylediğinde bile en sevdiğim hoca olsa bile nefret ediyorum. ayrıca bana merhaba demeyin lütfen leylacım diyebilirsiniz

  5. Ben çalışmayı , dersllleri direk sevmiyorum bbazı hocalar hariç hocaları sevmem . Nne yapmalıyım

    • Merhaba Leyla.

      Hocalarının kaybedeceği bir şeylerinin olmadığını, ders çalışmazsan kaybedecek tek kişinin sen olduğunun farkında varmakla başlayabilirsin işe. Bu senin hayatın, senin geleceğin.

  6. ben 8. sınıftayım matematiği yapabiliyorum ama fen dersini yapamıyorum teog var bu sene ve benim ilk teogum fen yüzünden çok kötü geçti çabalıyorum çalışıyorum ama yapamıyorum nolur bir şeylersöyleyin yardımınıza ihtiyacım var

    • Merhaba Şevval.

      Öncelikle geçmiş senelerde hangi sorulardan kaç soru çıkmış bir bak. Daha sonra en kötü olduğun konularda soru çözerek değil, konu anlatımı çalışarak çalışmaya başla. Konuları iyi anlamadan soru çözmeye kalkışma. Çünkü fen bilimleri dersine bazı konular ezber, bazı konular da yoruma dayalı sorulardan oluşmakta. Yani konuyu çok iyi kavraman gerekiyor.

      Bunun haricinde de yukarıdaki yazıyı oku dikkatlice.

  7. Ben 7.sınıftayken fen hocamız çok kötüydü neden dersen biz yaz son 3 üniteyi işlemedim diğer ünitelerinde adam akıllı işlemedim hocamız hiç ders anlatmıyodfu sadece bi kitabı vardı onun aynısını deftere yazdırıyordu sadece bu yüzden fen dersinde bizim sınıf fen dersinde çok kötüydü sınılar arasında bende pek iyi değildim doğrusu her gün gene çalışıyodum ama işe yaramıyor sende bu benden mi kaynaklanıyo yoksa hocadan mı

    • Merhaba Selin.

      Kimden kaynaklandığının şu saatten sonra pek bir önemi yok. Yapman gereken eğer altyapın zayıf ise 7. sınıf fen konularını gözden geçirmeye çalışmak.

Tartışmaya Katılın

Fen Bilimleri Dersine Nasıl Çalışılır ?

Share via

İletişim

Bu bölümden sitemiz hakkında yorum, görüş ve isteklerinizi, hak ihlallerini, Özel Ders ve Reklam/Sponsorluk taleplerinizi iletebilirsiniz.

Kişisel bilgileriniz kesinlikle 3. kişilerle paylaşılmaz.

Teşekkürler!
Mesajınız bize ulaştı.
24 saat içerisinde size geri dönüş yapacağız.

%d
Bunu arkadaşınla paylaş