Merhabalar. Gerek sosyal medya platformlarında, gerek öğrencilerimden ve velilerden TEOG hakkında sık sorulan bir çok soru gelmekte.
Bazı soruların cevaplarına internet yoluyla cevap bulunabilmekte, bazılarına ise bulunamamakta. Ben de TEOG hakkında sorulan/sorulabilecek her soruya kalıcı bir kaynak oluşturmak adına böyle bir yazı yazmayı uygun buldum. Yazıya geçmeden önce TEOG ile ilgili işinize yarayacağını düşündüğüm aşağıdaki yazıları inceleyebilirsiniz.
Bu soru en çok sorulan sorulardan biridir. Bu sorunun belli bir cevabı olmamakla birlikte, güzel bir program ile olabildiğince soru çözmek maksimum fayda getirir.
Çalışırken hangi kaynaklardan yararlanmalıyım ?
Piyasadaki neredeyse tüm kaynaklar faydalıdır. Özelllikle şu ya da bu kaynak diye kimsenin sizi yönlendirmesine (özellikle internet ortamında) izin vermeyin. Çünkü bu tarz yönlendirmeler maddi kaygı taşırlar. Ne kadar çok kaynak bitirirseniz o kadar iyi, böyle düşünün.
Konularım bitti, şimdi ne yapmalıyım ?
Eğer tüm derslerin konularını bitirdiyseniz deneme çözmeye başlama vakti gelmiş demektir. Deneme çözerken mutlaka sessiz bir ortamda deneme çözün ve mutlaka zaman tutun. Unutmayın, sınavda zamana karşı da yarışacaksınız. Oturduğunuz yerden kalkmayın. Deneme demek, sınav provası demektir.
Matematiğim kötü, ne yapmalıyım ?
TEOG Matematik konuları inanın üstün bir zeka gerektirmiyor. Konular aşırı değil. Hepsi neredeyse birbiriyle bağlantılı. Matematikte bir tık daha ileriye gitmek istiyorsanız, öncelikle konuyu anlamaya çalışın. Anlamazsanız mutlaka bilen birine sorun. Konu anladıktan hemen sonra da bol bol test çözüp konuyu pekiştirin. Eğer test çözmezseniz, konu anlatımına çalışmanız boşa gidecektir. Matematik Nasıl Çalışılır adlı yazıyı okumak için tıklayın.
2. TEOG, 1. TEOG'dan daha mı fazla puan getiriyor ?
Hayır. 2 sınavın toplamı %70 ağırlıkta. 2 sınav da eşit puan getirmekte.
Ders çalışma programım yok. Ne yapmalıyım ?
Ders çalışma programları kişiden kişiye göre değişir. Bir öğrencinin Matematiği zayıfken, diğer öğrencinin Fen Bilimleri dersi zayıf olabilir. Bir öğrenci kalkmadan en fazla 30 dk. çalışabiliyorken, diğer bir öğrenci kalkmadan 60 dk. çalışabilir. O yüzden ders çalışma programı edinmek için mutlaka sizi tanıyan, seviyenizi ve eksiklerinizi bilen bir profesyonelden yardım almalısınız.
Bu sene TEOG daha mı zor olacak ?
Bu konuda kimse size doğru bir bilgi veremez. Emin olun her sene aşağı yukarı aynı tarz sorular çıkmakta. O yüzden mutlaka geçmiş yıllarını sorularını defalarca çözmelisiniz. Geçmişte nasıl soru çıktıysa, gelecekte de öyle sorular çıkacak demektir.
2. TEOG'da 1. TEOG konuları çıkacak mı ?
Evet. 2. TEOG‘da tüm konulardan sorumlusunuz. Fakat 1. TEOG konularının yüzdesi daha az olacak. 2. dönem konuları daha ağırlıklı olacak. 2. Dönem TEOG konuları için tıklayın.
Yüzdelik dilim nedir ?
Yüzdelik dilim, MEB’in ilinizde ya da Türkiye genelinde sıralamanızın yüzde olarak ifade etmesi demek. Sıralamalar her sene değişebilir ama yüzdelik dilimler daha güvenilirdir. O yüzden tercih yaparken yüzdelik dilime göre tercih yapmak daha mantıklıdır.
Tercihimi hangi yüzdelik dilime göre yapacağım ?
Tercihlerinizi Türkiye geneli yüzdelik dilime göre yapacaksınız. İl geneli yüzdelik dilim sadece bilgilendirme amaçlı hesaplanmakta.
Liselere yerleştirilirken kullanılacak puan hangisi ?
Maksimum 500 puan olmak üzre, liselere yerleştirilirken Yerleştirme Puanı esas alınacak.
Bu yıl taban puanlar yükselir mi ?
Size bu konuda kimse doğru bir bilgi veremez. Ancak yıldan yıla tahminlerde bulunulabilir. Genelde sistem değişikliklerinin olduğu yıllarda herkes tercih yaptığı için taban puanlar yükselir. Fakat yine de bu konuda kimsenin net bir öngörüsü olamaz.
TEOG'dan hangi derslerden sınav yapılacak ?
Matematik, Fen Bilimleri, Türkçe, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ve İngilizce derslerinden sınav yapılacak.
3 yanlış 1 doğruyu götürecek mi ?
Hayır. Yapılan yanlışlar TEOG‘da doğruları götürmeyecek. O yüzden TEOG’da kesinlikle boş soru bırakmayın. Atış serbest, sallayabilirsiniz 🙂
TEOG'da kaç kitapçık türü olacak ?
A, B, C ve D olmak üzere 4 kitapçık türü olacak. Kopya çekmeyi aklından bile geçirme !
Sınav için bir ücret ödemem gerekiyor mu ?
Hayır. TEOG için bir ücret ödenmemekte.
Sınav için kayıt olmam ya da bir başvuru yapmam gerekiyor mu ?
Hayır. Okullarına kayıtlı tüm öğrenciler bu sınava girmek mecburiyetindeler ve kayıt ya da başvuru yapmaları gerekmiyor.
Hastalık vb. durumlarda ne yapacağım ?
Hastalık gibi durumlarda merkezi ortak sınavlara giremeyen öğrenciler için, gerekli istenen raport vs. gibi bilgiler ibraz edildikten sonra mazeret sınavları yapılmakta.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi almayan öğrenciler sınavda ne yapacak ?
Okullarında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi almayan öğrenciler (Türkiye genelinde sayısı çok çok az) bu dersten muaf tutulacaklar.
Özel okullara girmek için ayrı bir sınava mı girmem gerekiyor ?
Hayır. Özel okullara giriş için de TEOG sınavı esas alınacak.
Sınava nerede gireceğim ?
Sınava tüm öğrenciler kendi okullarında girecekler.
Açık Öğretim Ortaokulu'na gidiyorum. Ne yapmam gerek ?
Açık Öğretim Ortaokuluna giden öğrencilerin sınava girebilmeleri için Açık Öğretim Ortaokulu Müdürlüğü’ne başvuru yapmaları gerekmektedir.
Sınava itiraz etmek istiyorum, ne yapmalıyım ?
Sınava itiraz için Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü Ölçme, Değerlendirme ve Yerleştirme Grup Başkanlığı Teknikokullar/Beşevler/Ankara Posta kodu:06500 adresine itiraz dilekçesi yazılması ve itiraz hesabına 10 TL yatırılması gerekmektedir.
Evde bakım görmem gerekiyor, dışarı çıkamıyorum. Sınava nasıl gireceğim ?
Bu durumda olan adaylar bulundukları yerde sınava girebilecekler. Sınav güvenliği için 2 öğretmen görevlendirilecek.
Sınav esnasında dışarı çıkabilir miyim ?
Adayların sınav esnasında dışarı çıkmaları yasak. Ancak bir günde birden fazla yapılacak (3 oturum) sınav aralarında adayların dışarı çıkma hakları var.
Sınavlarda bir okulda o okulun öğretmenleri mi görevlendirilecek ?
Hayır. Sınavlarda öğretmenler kendi okullarında görevlendirilemeyecekler.
Sınav sırasında rahatsızlandım. Ne olacak ?
Sınav esnasında rahatsızlanan öğrenci mazeret sınavına girebilecek.
Her sınıfta kaç öğrenci yer alacak ?
Her sınıfta en az 20 öğrenci yer alacak.
Tercih işlemleri nereden yapılacak ?
MEB‘in sitesi olan https://eokul.meb.gov.tr internet adresinden yapılabileceği gibi bireysel olarak okullardan da tercih yapılabilecek.
Tercih yapabilmek için en az kaç puan almalıyım ?
Taban puan uygulaması kalktı. Tercih yapabilmek için belirli bir minimum puan yok.
Puan eşitliği durumunda ne olacak ?
Yerleştirme puanı eşitliği durumunda – Ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı – Sırasıyla 8, 7, vs 6. sınıflardaki yılsonu başarı puanı – Tercih önceliği – Devamsızlık dikkate alınacaktır.
Yerleştirme sonrasında öğrencilerden evrak istenecek mi ?
Hayır. Adayların herhangi bir evrak ibraz etmek gibi bir yükümlülükleri yok. Kayıtlar sistem tarafından otomatik olarak gerçekleştirilecek.
Hiçbir okula yerleşemedim, ne olacak ?
Hiçbir okula yerleşemeyen öğrenciler, ikamet adreslerine en yakın bölgede kontenjanı olan okullara puanları doğrultusunda yerleştirilecek. Bu şekilde yerleştirilmeyen hiçbir öğrenci kalmayacak.
Başka bir şehirdeki okulu tercihlerime yazabilir miyim ?
Evet. Tercih yaparken şehir dışındaki okullar da yazılabilir.
En fazla kaç tercih yapabilirim ?
En fazla 25 tercih yapabilirsiniz.
Ek yerleştirme olacak mı ?
Hayır. Ek yerleştirme işlemi yapılmayacaktır.
Sınava geç kaldım. Ne yapacağım ?
Sınava geç kalan öğrenciler sınava kabul edilecekler fakat kendilerine ek bir süre verilmeyecek.
Eğitimci. Yıllardır özel ders verir. Bilgiyi paylaşmayı sever. Bu siteyle amacı, her öğrencinin, hakkı olan eğitim hakkından ücretsiz bir şekilde yararlanmasını sağlamak.
Hocam lıselere yuzdelık dılıme gore mı yoksa aldıgımız puana YEP e gore mı yerlesecegız ? Facebook a sız YEP e gore yerleseceksınız yazmıssınız da onun ıcın sordum 🙂
Hocam yüzdeligim 8.5 ve yuzdeligi 7.3 olan liseye gidebilir miyim?ACİL
Merhaba Nazmiye.
Zor.
Merhaba hocam ilk yaptığım tercih listemde olmayan bir liseye nakil başvurusu yapabilir miyim? Teşekkürler
Merhaba Şevval.
İstediğin okulu nakil tercih listene yazabilirsin.
Merhaba hocam nakil başvurusunu nerden yapabilirim?
Merhaba Burcu.
Herhangi bir ortaokul müdürlüğüne gidip yapabilirsin. Aşağıdaki linkte yer alan yazıyı incele.
https://ozancorumlu.com/teog-2015-nakillerle-ilgili-sik-sorulan-sorular/
Hocam Sağlık Meslek Lisesinde staj kacıncı sınıfta baslıyor ? 11 de mi yoksa 12 de mi ?
Merhaba Ömer.
Bildiğim kadarıyla 12. sınıfta başlıyor. Ama %100 emin değilim. Okul müdürlüğüne bir sor gene de.
Hocam lıselere yuzdelık dılıme gore mı yoksa aldıgımız puana YEP e gore mı yerlesecegız ? Facebook a sız YEP e gore yerleseceksınız yazmıssınız da onun ıcın sordum 🙂
Merhaba Ömer.
Tercihlerinizi yüzdelik dilimlere göre yapacaksınız. Yerleştirmeler YEP üstünlüğüne göre yapılacak. Aşağıdaki 2 linki iyice incele, anlayacaksın.
https://ozancorumlu.com/teog-taban-puanlar-nasil-belirleniyor/
https://ozancorumlu.com/yuzdelik-dilim-nedir/
Yerlestirme puanimdan en fazla kac puan yuksek okullari secme hakkim var?
Merhaba Zehra.
Bu konuda herhangi bir sınırlama bulunmamakta. Dilediğin okulu tercih listene yazabilirsin hangi puanı almış olursan ol.