Bu sayfada LGS hakkında her şeyi Ozan Çorumlu’ya sorabilirsiniz.
LGS Soru-Cevap bölümüne hoşgeldiniz. Sevgili öğrenciler ve veliler. LGS hakkında kafanıza takılan ya da öğrenmek istediğiniz soruları bu sayfanın altında yer alan Tartışmaya Katılın bölümüne yorum olarak yazabilirsiniz. Sorunuz en kısa sürede cevaplandırılacaktır.
GÜNCELLENDİ!Liselerin Yüzdelik Dilimleri için tıklayın
Eğitim şikayetleriniz için lütfen Şikayetler bölümünü kullanınız.
Rehberlik öğretmeni değilim. Uzmanlık alanım Matematik. Bunun yanı sıra. Fen ve Teknoloji dersleri de vermekteyim. Fakat yıllardır özel ders verdiğim öğrencilere ek olarak sunduğum eğitim koçluğu hizmeti, araştırmayı sevmem ve bilgiye her zaman aç olmam, bildiğim şeyleri de başka insanlarla her zaman paylaşmayı hayat amaçlarımdan biri haline getirmem, sitemizde bu sayfayı açmamın sebeplerinden bazıları. Bu sayfanın amacı, tüm veli ve öğrencilere tüm bilgi ve tercübemi tamamen ücretsiz olarak aktarmak, bilgim ve gücüm dahilinde LGS hakkında herkese olabildiğince yardımcı olmaktır.
Sizler için LGS ile ilgili sizlerden gelen sık soruları derledim. Aşağıdaki sorular düzenli olarak da güncellenecektir. Bu yüzden ara ara kontrol etmenizi tavsiye ederim. Sorunuzu koymadan önce aşağıdaki sık sorulan sorular bölümünü inceleyiniz. Sık sorulan sorular bölümünü incelemeden sorunuzu koyarsanız, sıra size geldiği zaman alacağınız cevap ‘Sorunuzun cevabı sık sorular sorular bölümünde mevcut, inceleyebilirsiniz.’ olacaktır ki boşu boşuna vakit kaybetmiş olursunuz 🙂 Eğer sorunuzun cevabını bulamıyorsanız sorunuzu ilgili bölüme koyabilirsiniz. Bu bölümdeki tüm sorular bilgim dahilinde olduğu sürece, müsait olduğum zamanlarda ve sırasıyla (sorunuzun sayfaya koyma zamanına göre) cevaplanmaktadır.
Sorularınızı sitemize nasıl koyabileceğinizi aşağıdaki kısa videoyu izleyerek detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz. Youtube kanalımıza ücretsiz bir şekilde abone olmayı unutmayın 😉
Sitemizdeki tüm içeriklerden mail yoluyla haberdar olmak istiyorsanız, aşağıdaki kutucuğa e-mail adresinizi yazıp abone olabilirsiniz. Aboneliğinizi tamamlamak için e-postanıza gelen maili onaylamayı unutmayın.
SIK SORULAN SORULAR
LGS nedir ?
LGS (Liseye Giriş Sistemi), TEOG sistemi sonrasında 2017-2018 eğitim-öğretim yılından itibaren uygulanmaya başlanacak yeni sınav sistemidir.
LGS'de standart sapma var mı ?
LGS sisteminde standart sapma uygulanmamakta.
LGS kaç oturumdan oluşacak ?
LGS tek oturum şeklinde gerçekleştirilecek.
LGS'de kaç soru çıkacak ?
LGS’de toplam 90 soru sorulacak. LGS’de derslere göre soru dağılımı ise şu şekilde: Matematik 20, Türkçe 20, Fen Bilimleri 20, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 10, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 10, İngilizce 10.
LGS kaç dakika olacak ?
LGS toplam 135 dakika olacak.
Taban puan nedir ?
Taban puan, bir liseye normal yerleştirmeler sonucu giren son öğrencinin puanıdır.
Yüzdelik dilim nedir ?
Yüzdelik dilim, genel sıralamanızın yüzde olarak ifade edilmiş şeklidir. Yüzdelik dilim konusunda detaylı bilgi almak için Yüzdelik Dilim Nedir ? başlıklı yazıyı inceleyebilirsiniz.
LGS'de tercihlerimi hangi yüzdelik dilime göre yapacağım ?
Tercihlerinizi Türkiye geneli yüzdelik dilime göre yapmak en sağlıklısıdır.
YEP nedir ?
YEP, yerleştirmeye esas puanın kısaltılmışıdır. Yerleştirmeye esas puan, 6, 7 ve 8 inci sınıf yıl sonu başarı puanlarının %30’u ile TEOG ortak sınavlarının %70’inden oluşur.
TEOG yerleştirmeleri, adayların yaptıkları tercihler doğrultusunda YEP üstünlüğüne göre yapılmaktadır.
TEOG 2015'te puan eşitliği durumunda ne oluyor ?
Ortaöğretime yerleştirmeye esas puanların eşit olması hâlinde, AOSP, eşitliğin devam etmesi hâlinde sırasıyla 8’inci, 7’nci ve 6’ncı sınıflardaki YBP üstünlüğü, eşitliğin devam etmesi hâlinde tercih önceliği, yine eşitliğin devam etmesi hâlinde okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı, bunların da eşit olması hâlinde ise öğrencinin doğum tarihine göre yaşça küçük olanların önceliği dikkate alınır.
TEOG 2015 tercih ve yerleştirme kılavuzuna nereden bakabilirim ?
TEOG 2015 Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu ve tüm detaylar için tıklayın.
TEOG yerleştirmeleri YEP'e göre yapılıyorsa, neden yüzdelik dilimlere göre tercih yapıyoruz ?
Puanlar bir çok etkene göre her sene değişebilirken, yüzdelik dilim denen şey oransal bir ifade olduğu için daha az değişir. Bu yüzden de tercihlerimizi yüzdelik dilimlere göre yapmak daha sağlıklı sonuç verecektir.
Okul türleri hakkında bir bilgim yok, ne yapabilirim ?
2015 Lise Türleri başlıklı yazıdan, tüm okul türleri hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz. Sizlere önerim, tercih öncesinde okul türleri hakkındaki tüm sorularınızı okulunuzun rehberlik birimine de sorun ve detaylı bilgi almaya çalışın.
Hangi okul türünü seçmeliyim ?
Bu konuda okul türlerini çok iyi araştırmalısınız. Hangi Okul Türü Daha Başarılı ? başlıklı yazıdan da okul türlerinin üniversite kazandırma başarıları ve her okul türünden öğrencilerin aldıkları ortalama puanları inceleyebilirsiniz.
TEOG 2015 tercihleri hangi adresten yapılacak ?
Yerleştirme işlemleri için tercihler e-okul.meb.gov.tr internet adresinden yapılabilecek.
Yerleştirme işlemleri için evden bireysel olarak tercih yapmak isteyen öğrenciler nasıl bir yol izleyecek ?
Yerleştirme işlemleri için yapılan tercihler e-okul.meb.gov.tr internet adresinden bireysel olarak yapılabilecektir. Tercih yapabilmek için, açılan tercih işlemleri ekranındaki «TERCİH YAPMAK İSTİYORUM» butonu seçilecektir. Tercihler mutlaka herhangi bir okul müdürlüğüne gidilerek elektronik ortamda onaylatılacaktır. Okul müdürlüğü tarafından elektronik ortamda onaylanan tercih formunun iki nüsha çıktısı alınarak okul müdürlüğü yetkilisi ile veli tarafından imzalanacak; bir nüshası okulda saklanacak ve diğer nüshası veliye verilecektir.
Toplam kaç tercih hakkım var ?
Toplam 25 adet tercih hakkınız var. Bu 25 tercihin hepsini doldurmak zorunda da değilsiniz.
TEOG 2015 özel okul kayıtları ne zamana kadar ?
İptal edilen Mary Sanders sorusu sebebiyle, özel okul kayıtları 10 Temmuz 2015 tarihine kadar uzatıldı.
TEOG 2015 devlet lisesi kayıtları ne zaman ?
TEOG 2015 devlet lisesi tercihleri 6-16 Temmuz arasında yapılacak. 16 Temmuz saat 13.00 son. Son gün tercihlerin saat 13.00’e kadar yapılmasının sebebi ise bayram tatiline denk gelmesi. Devlet daireleri 16 Temmuz’da yarım gün çalışmaktalar.
TEOG tercihi için güvenlik kodumu bulamıyorum/bilmiyorum. Ne yapmalıyım ?
Okuldan daha önce sonuç belgesi aldıysanız güvenlik kodu bu belgenin üstünde yazıyor. Almadıysanız okul ile irtibata geçmeniz gerekmekte.
TEOG 2015 güzel sanatlar lisesi veya spor lisesi kayıtları ne zaman ?
Yetenek sınavlarında başarılı olan öğrenciler, güzel sanatlar lisesi veya spor liselerine 10 Temmuz 2015 tarihine kadar kayıt yaptırabilecektir.
Güzel sanatlar veya spor liselerine kayıt yaptıran öğrenciler yerleştirme veya yerleştirmeye esas nakil işlemleri için tercih yapabilir mi ?
Güzel sanatlar veya spor liselerine kayıt yaptıran öğrenciler, hem yerleştirme işlemleri için hem de yerleştirmeye esas nakil işlemleri için tercih yapabilirler. Ancak, bu öğrenciler tercihleri doğrultusunda bir okula yerleştirilmeleri halinde, güzel sanatlar lisesi veya spor lisesindeki kayıtları iptal olacaktır. Tercihleri doğrultusunda yerleştirildikleri okula kayıtları otomatik olarak yapılacaktır.
Yerleştirme sonuçları ne zaman, hangi adresten ilan edilecek ?
Yerleştirme sonuçları, meb.gov.tr, oges.meb.gov.tr ve e-okul.meb.gov.tr internet adreslerinden öğrencilerin T.C. kimlik numarası ve okul numarasıyla sorgulanabilecek, ayrıca sonuç belgesi gönderilmeyecektir. Yerleştirme sonuçları isteyen velilere kısa mesaj ile bildirilebilecektir.
Yerleştirme sonuçlarına göre okulların boş kalan kontenjanları ne zaman, hangi adresten ilan edilecek ?
Okulların boş kalan kontenjanları, 14 Ağustos 2015 tarihinde oges.meb.gov.tr internet adresinden ilan edilecek.
Kimler nakil başvurusunda bulunabilir ?
Kayıtlı bulundukları okuldan başka bir okula geçmek isteyen tüm öğrenciler yerleştirmeye esas nakil işlemleri için tercih yapabilir.
Yerleştirmeye esas nakil işlemleri için tercih başvuruları ne zaman yapılacak ?
Yerleştirmeye esas nakil işlemleri için tercih başvuruları, 17-21 Ağustos 2015, 24-28 Ağustos 2015, 31 Ağustos-4 Eylül 2015 tarihlerinde olmak üzere 3 kez yapılacaktır.
Yerleştirmeye esas nakil işlemleri için tercih başvuruları nasıl yapılacak ?
Yerleştirmeye esas nakil başvuruları, herhangi bir ortaokul müdürlüğünden yapılabilecektir. Okul müdürlükleri tarafından elektronik ortamda onaylanan tercih bilgilerinin 2 (iki) nüsha çıktısı alınacak, bunlar veliye imzalatıldıktan sonra bir nüshası okulda saklanacak, diğer nüsha veliye verilecektir.
TEOG 2015 nakillerde taban puan şartı var mı ?
Hayır. TEOG nakillerinde taban puan şartı aranmamakta. Dilediğiniz okulu TEOG nakil tercih listenize yazabilirsiniz.
Yerleştirmeye esas nakil işlemleri için yapılan tercihlerde öğrenciler kaç okul tercih edilebilir ?
Öğrenciler yerleştirmeye esas nakil başvurularının her birinde üçer okul tercihi yapabilecek ve tercihlerde boş kontenjan şartı olmayacaktır.
Yerleştirmeye esas nakil işlemlerinin üçünde de tercih yapmak zorunlu mudur ?
Yerleştirmeye esas nakil işlemlerinin her birinde, isteyen öğrencilerin tercih başvurusunda bulunması esastır. Ayrıca ilk yerleştirmeye esas nakil tercih başvuru döneminde yapılan okul tercihlerinin sonraki iki yerleştirmeye esas nakil tercih başvuru döneminde de geçerli olması başvurulan okul müdürlüğünden talep edilebilir. Talebin olmaması halinde her bir yerleştirmeye esas nakil başvuru döneminde yeniden tercih yapılabilecektir.
Yerleştirmeye esas nakil işlemlerinde, yerleştirme işlemleri nasıl yapılacak ?
Yerleştirme işlemleri; yerleştirme takviminde belirtilen tarihlerde, yerleştirmeye esas puan (YEP) üstünlüğüne göre ve boş kontenjanlara merkezî olarak yapılacaktır.
Milli eğitim müdürlüklerinde kurulan il/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarına hangi öğrenciler tercih başvurusu yapabilecek ?
Sadece açık öğretim kurumlarına yerleştirilen öğrenciler, istemeleri halinde millî eğitim müdürlüklerinde kurulan il/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarına tercih başvurusu yapabilecek ve komisyonlar tarafından il/ilçe sınırları içindeki okullarda boş kalan kontenjanlara yerleştirilecektir.
İl/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonları hangi tarihlerde tercih başvurusu alacak ?
İl/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonları, 07-10 Eylül 2015 tarihlerinde tercih başvurusu alacaktır.
İl/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarına yapılan tercih başvurularında öğrenciler kaç okul tercih edilebilir ?
Öğrenciler bu başvuruda il/ilçe sınırları içinde yer alan 3 okul tercih edebilecektir.
İl/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonları tarafından yapılan yerleştirme sonuçları ne zaman, hangi adresten ilan edilecek ?
İl/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonları tarafından yapılan yerleştirme sonuçları, 11 Eylül 2015 tarihinde e-okul.meb.gov.tr internet adresinden ilan edilecektir.
Özel okullarda %100 burslu okutulacak öğrenciler nasıl belirlenecek ?
Özel okullarda %100 burslu okutulacak öğrenciler, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından, puan üstünlüğü esasına göre %5’lik dilimden seçilerek yapılacaktır. Yerel şartları dolayısıyla Türkiye genelindeki ilk % 5’lik dilimden öğrenci alamayan özel okullar, tam bursluluğa karşılık gelen boş kontenjanlarını il genelindeki ilk % 5’lik dilimden karşılayabileceklerdir.
Lise seçerken nelere dikkat edilmeli ?
Lise seçerken dikkat edilecek bir çok husus vardır. Lise Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli ? başlıklı yazıda dikkat edilmesi ve araştırılması gereken tüm hususları ayrıntılı olarak anlatmaya çalıştım.
Sorumu sayfada bulamıyorum, ne yapmalıyım ?
Yorum bölümünde, yukarıda, solda, ‘Eski Yorumlar’ diye bir seçenek var. Orayı tıklarsanız eski yorumları sırasıyla görebilirsiniz. Bir önceki sayfada da bulamazsanız gene aynı methodu uygulayarak sayfalar arasında gezinebilirsiniz.
Daha kısa bir yol olarak da, örneğin bu sayfanın linki ozancorumlu.com/teog-hakkinda-her-seyi-sorun/comment-page-22/ olsun.
Page 22 demek sayfa 22 demek. Yani 22. sayfadaki yorumları gösteriyor bu başlıkta. Eğer linkte 22 yerine 21 yazar ve enter derseniz 21. sayfadaki yorumlara geçmiş olursunuz.
Bu iki yolla da geçmiş yorumları inceleyebilirsiniz, hangisi kolayınıza gelirse. Sayfa içinde de kendi sorunuzu kolayca bulmak için ctrl + F tuşlarına basarsanız sağ üstte bir arama çubuğu görünür. O arama çubuğuna aramak istediğiniz kelimeyi yazarsanız sayfa içinde o kelimeleri rahatlıkla bulabilirsiniz.
Hocam neden özelden soru cevaplamıyorsunuz ?
Facebook’ta onlarca grup var. Sitemizin facebook, twitter, google plus, instagram, youtube, pinterest gibi sosyal medya sayfaları var. 1 (yazıyla bir) kişi olarak bu kadar parçaya bölünmem taktir edersiniz ki teknik olarak imkansız. Sitenin bu bölümü sırf bu yüzden var. Ayrıca buraya sorusunu koyup bekleyen yüzlerce kişi dururken, bu kadar insanın hakkına girip özelden bir başkasının sorusunu cevaplamam etik bir davranış da olmayacaktır. O yüzden tüm soruları hakkaniyet içerisinde, müsait olduğum zamanlarda ve sırayla bu bölümde cevaplamaktayım.
UYARI: Daha önce sitede hiçbir yorumunuz yoksa, öncelikle yorumunuz onaydan geçecektir. Ayrıca bu sayfada çözülemeyen sorular değil, rehberlik, ders çalışma teknikleri, tercihler, TEOG hakkında son gelişmeler vb. konular hakkında soru sorabilirsiniz. Çözemediğiniz soruları eğitim forumumuzda yer alan ‘Soru-Cevap‘ bölümüne koyabilirsiniz.
Yüzdelik dilim konusunda şu an yapılacak her türlü yorum yanıltıcı olabilir. Bu sebepten dolayı resmi sonuçların açıklanmasını beklemek en sağlıklısı olacaktır.
hocam iyisinizdir inşallah.teog sonuçları belli oldu ama kaç kişi full yaptı sizin bilginiz varmı.yıl sonu başarı puan hesaplamada yeni yöntem uygulanacakmı. nerden öğrenebiliriz.teşekkürler
Hal hatır sorduğun için teşekkürler 🙂 Umarım sen de iyisindir.
Bu sene kaç kişi full yaptı henüz bilemeyiz. Bunu MEB’in açıklamasını beklememiz gerekiyor.
Yılsonu başarı puanlarının hesaplanmasının değişmesi mevzusunu hala araştırmaktayım fakat bir şey bulamadım. Net bir şey belirtilmemiş. Bu seneden itibaren mi yoksa gelecek seneden itibaren mi uygulanacak henüz netlik yok. Çalışmalara devam ediyorum. Bu konuda net bir bilgiye ulaşır ulaşmaz detaylı bir inceleme yazısı yayınlacağım siteden sizler için.
Puan ile yüzdelik dilim farklı şeyler değil. Sadece her sene puanlarda büyük oynamalar olsa dahi yüzdelik dilimler oransal bir kavram olduğu için pek oynamıyorlar. Yoksa ikisi de aynı şeyi ifade ediyor.
Fen Liseleri ve Sosyal Bilimler Liselerinde Anadolu Liselerine geçiş olabiliyordu ama bahsettiğin şekilde emin değilim. Yönetmeliğe bir bakmak lazım. Bu konuda bir yönetmelik değişikliği olmuştu diye hatırlıyor gibiyim. Emin olmadığım için seni yanıltmak istemem.
8 puan bu puan aralığında sınır bir puan. Biraz zor gibi ama imkansız değil. Tercih listene yazabilirsin. Ayrıca şansını nakil olarak da deneyebilirsin olmazsa. Aşağıdaki linkten nakil işlemleri hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsin.
Sayın ozan bey bugün teog sonuçlarında sınıf ortalaması diye birşey vardı bununla ilgili bir bilginiz varmı?okul ortalamasını etkileyecekmi yada okul puanı hesaplamasında bir değişiklik varmıdır?teşekkürler
Bildiğim kadarıyla bu sadece bir istatistik. Bu konuda MEB’in Yerleştirme ve Tercih Kılavuzu’nda da bir şey belirtilmemiş.
Yılsonu başarı puanı hesaplarının değişmesi hususunda da henüz net bir şey bulamadım. Araştırmaya devam ediyorum. Bu seneden itibaren mi geçerli olacak yoksa gelecek seneden itibaren mi emin değilim. Bu konuda net bir bilgiye ulaşır ulaşmaz siteden detaylı bir inceleme yazısı yayınlayacağım herkes için muhakkak.
Hocam merhaba biz tercih yaparken liselerin yeni puanlarını bilecek miyiz? Mesela 459 puanlık bir lise 455e düştü. Ben bunu bilerek mi tercih yapacağım yoksa en son mu belli olacak? Birde 459 puanlık bir fen lisesi en fazla kaç puan düşebilir?
Hayır. Geçen senenin taban puanlarını bir kriter olarak alıp, tahmini olarak bu puanlara göre tercihlerini yapacaksınız. Geçen senenin taban puanlarını aşağıdaki linkten inceleyebilirsin. Ayrıca en fazla şu kadar düşer, en az bu kadar düşer gibi yorumlar yapmak mümkün değil, kahinlik olur. Biri sana bu konuda sayı vererek bir şey söylerse de bil ki yalan söylüyordur.
ya hıcam benim yazdıgım sorulara ne oluyo allah aşkına neyse hocam bu sene nakiller taban puan şartı aramıyo dimi bide bi okulla aramda 12 puan var girme şansım nedir okul sağlık uzerine hocam normal nakilsiz
Senin sorularına bir şey olduğu yok,hepsi cevaplandı Irmak. Bu bölümde 2200 den fazla yorum var. Her 50 soruda 1 sayfa değişmekte. Sol yukarıda ‘Eski Yorumlar’ tıklayarak sorularını ve verilen cevapları inceleyebilirsin.
12 puan yüksek bir puan, nakilsiz zor. Ayrıca nakillerde taban puan şartından kastın nedir anlamadım. 3 nakil dönemi içinde 3 er tercih ile başvuru yapıyorsunuz ve puanlarınıza göre yerleştirmeler oluyor.
Merhaba hocam size iki sorum olacaktı:Birincisi tercih yaparken il yüzdelik dilimine mi yoksa Türkiye geneli yüzdelik dilimine mi bakılacak ?
İkincisi ise benim puanım 449-450 arası istediğim lise ise 457.9298 puanda nakillerden girebilme şansım var mı ?
VE çok saolun böyle site yapıp bize yardımcı olduğunuz için şimdiden teşekkürler..
Yüzdelik dilimlerde Türkiye geneli yüzdelik dilimlere bakmak daha sağlıklıdır. Eğer bulunduğun il çok küçük bir il ise, istatistiki olarak il yüzdelik dilimi de bir fikir verebilir. Ama genel anlamda Türkiye yüzdelik dilimi daha sağlıklıdır.
soruna gelirsek, arada 7-8 puanlık bir fark görünüyor. Bu puan farkı az bir puan farkı değil. İmkansız diyemem fakat girememe olasılığını da göz önünde bulundurarak diğer tercihlerini yapman gerekmekte. Bunun ötesinde nakil olarak da şansını deneyebilirsin. Bu sene nakil işlemlerinde de büyük değişiklikler var. Aşağıdaki linkten TEOG 2015 Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu’nu detaylı olarak incelemeni tavsiye ederim.
teogta cevap anaktarda baktıgımda 70 net olarak gorunuyordu sınav açıklanınca 60net gordum kaydırma yapmamın imkanı yok simdi ne yapmam gerkiyor.acil cevlayın lutfen
Senin seçiminin bir önemi yok tek başına. Puanını da göz önünde bulundurarak tercih listeni oluşturman gerekiyor. Eğer tüm listeni kendi puanında 15-20 puan yukarıdaki liselerden seçip oluşturursan hiçbir tercihin tutmayabilir ve açık öğretim lisesi’nde bulabilirsin kendini. Sonra da nakil için uğraşıp durursun.
Bu yüzden kendi puanını göz önünde bulundurup, gerçekçi olup, ayakları yere basan tercihler yapmalısın.
Kabataş Erkek Lisesi’nin ingilizcesinin taban puanı yanlış hatırlamıyorsam 495 civarı idi. Şansın var. Listene yazabilirsin. Aşağıdaki linkten de tüm liselerin taban puanlarını inceleyebilirsin.
18 puan yüksek bir puan. Direkt olmasa da nakil işlemleri ile şansın olabilir. Nakil işlemleri ile ilgili detaylı bilgiye aşağıdaki linkten ulaşabilirsin.
Aklımda kaldığı kadarıyla var diye biliyorum. %100 emin değilim ama. Yanlış bilgi vermek istemem Emine Nur. Ankara Fen Lisesi’nin sitesinden tahmin ediyorum ki bu bilgiye ulaşabilirsin. Bir google amcaya sor bakalım 🙂
Merhaba Hocam, öncelikle size yardımlarınızdan dolayı teşekkür etmek istiyorum. Şimdi sorumu sorayım. Bildiğiniz gibi ben İzmir Fen Lisesini çok istiyordum. Ama ailemin tayini Ankara’ya çıktı ve Ankara Fen Lisesine gitmemi istiyorlar. Sizce hangi lise daha iyidir ? Hangisine gidersem benim için daha iyi olur ? Şimdiden teşekkürler.
Açıkçası iki lise de iyi eğitim veren kurumlar. Eğer ailenin tayini Ankara’ya çıktıysan ve İzmir Fen Lisesi’ne gitmen teknik olarak zorlaşacaksa Ankara Fen Lisesi’ne de gidebilirsin, sıkıntı yok.
Puanlar X kadar düşer ya da yükselir diye bir yorum yapmak doğru olmaz. Fakat genel anlamda TEOG taban puanları ile ilgili düşüncelerimi aşağıdaki linkten inceleyebilirsin. Ayrıca siteyi biraz kurcalarsan kafandaki tüm soruların yanıtlarını bulabileceğini de göreceksin. 3 puanlık bir fark da çok sınır bir fark. Girme olasılığın mevcut fakat girememe olasılığın da var. Bu yüzden sadece bu tercihine güvenerek oluşturma tercih listeni.
Girme olasılığın ile girmeme olasılığın aynı gibi diyebilirim. Şansın var fakat sınırdasın. Ayrıca puanını söylersen daha sağlıklı bir yorum yapabilirim. 305 ile 306 arasındaki 1 puanlık fark ile 498 ile 499 arasındaki 1 puanlık fark başka anlamlara gelir çünkü.
Aynı soruyu, farklı isimlerde yazdığında cevap değişmeyecektir. Yukarıda sorunun cevabını verdim. IP adresinden ismini değiştirip yazsan da aynı kişi olduğunu görebiliyorum ayrıca 🙂
45 puan büyük bir puan farkı. İmkansız demeyeyim ama zor diyebilirim. Düşük puanlarda daha büyük oynamalar olabiliyor. Ama gene de sadece buna güvenme.
13 puan yüksek bir puan. Çok yüksek değil puanın, bu yüzden bu puan seviyelerinde daha çok oynamalar olabilir fakat gene de 13 puan az bir puan farkı değil. Direkt tutmazsa nakil olarak şansını deneyebilirsin.
TEOG 2015 taban puanları ile ilgili düşüncelerimi de aşağıdaki linkten detaylı olarak inceleyebilirsin. Siteyi biraz kurcalarsan da kafandaki bir çok sorunun cevabını bulacağını göreceksin.
469,6511 puanla yüzde 3,30-40 civrı dilime girermiyim sizce hocam
Merhaba adaş.
Yüzdelik dilim konusunda şu an yapılacak her türlü yorum yanıltıcı olabilir. Bu sebepten dolayı resmi sonuçların açıklanmasını beklemek en sağlıklısı olacaktır.
Teşekkür ederim hocam
Rica ederim Ozan’cım.
hocam iyisinizdir inşallah.teog sonuçları belli oldu ama kaç kişi full yaptı sizin bilginiz varmı.yıl sonu başarı puan hesaplamada yeni yöntem uygulanacakmı. nerden öğrenebiliriz.teşekkürler
Merhaba Emre.
Hal hatır sorduğun için teşekkürler 🙂 Umarım sen de iyisindir.
Bu sene kaç kişi full yaptı henüz bilemeyiz. Bunu MEB’in açıklamasını beklememiz gerekiyor.
Yılsonu başarı puanlarının hesaplanmasının değişmesi mevzusunu hala araştırmaktayım fakat bir şey bulamadım. Net bir şey belirtilmemiş. Bu seneden itibaren mi yoksa gelecek seneden itibaren mi uygulanacak henüz netlik yok. Çalışmalara devam ediyorum. Bu konuda net bir bilgiye ulaşır ulaşmaz detaylı bir inceleme yazısı yayınlacağım siteden sizler için.
Hocam bide benim puanım 449 küsürlü; 450 küsürlü bir puanla alan okula puan yetmeyip yüzdelik dilimi yetebilir mi ?
Puan ile yüzdelik dilim farklı şeyler değil. Sadece her sene puanlarda büyük oynamalar olsa dahi yüzdelik dilimler oransal bir kavram olduğu için pek oynamıyorlar. Yoksa ikisi de aynı şeyi ifade ediyor.
Hocam Sosyal Bilimler Lisesinden Fen Lisesine nakil olur mu?Teşekkürler.
Merhaba Fahri.
Fen Liseleri ve Sosyal Bilimler Liselerinde Anadolu Liselerine geçiş olabiliyordu ama bahsettiğin şekilde emin değilim. Yönetmeliğe bir bakmak lazım. Bu konuda bir yönetmelik değişikliği olmuştu diye hatırlıyor gibiyim. Emin olmadığım için seni yanıltmak istemem.
402 puanla 410 puanlık liseye girer miyim?
Merhaba.
8 puan bu puan aralığında sınır bir puan. Biraz zor gibi ama imkansız değil. Tercih listene yazabilirsin. Ayrıca şansını nakil olarak da deneyebilirsin olmazsa. Aşağıdaki linkten nakil işlemleri hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsin.
https://ozancorumlu.com/teog-2015-tercih-ve-yerlestirme-kilavuzu-yayinlandi/
hocam sizce teog puanına okulumuz puan ekliyormu??? 🙂 🙂
Merhaba Samet.
Sizce, bizce diye bir şey yok. TEOG puanına okulun ekstradan verdiği, eklediği bir puan yok.
yuzdelik dilimimizi nasıl ve nerden ögrenecez hocam
Merhaba Irmak.
Yüzdelik diliminizi hesaplayamazsınız. Resmi sonuçları bekleyeceksiniz.
Sayın ozan bey bugün teog sonuçlarında sınıf ortalaması diye birşey vardı bununla ilgili bir bilginiz varmı?okul ortalamasını etkileyecekmi yada okul puanı hesaplamasında bir değişiklik varmıdır?teşekkürler
Merhabalar.
Bildiğim kadarıyla bu sadece bir istatistik. Bu konuda MEB’in Yerleştirme ve Tercih Kılavuzu’nda da bir şey belirtilmemiş.
Yılsonu başarı puanı hesaplarının değişmesi hususunda da henüz net bir şey bulamadım. Araştırmaya devam ediyorum. Bu seneden itibaren mi geçerli olacak yoksa gelecek seneden itibaren mi emin değilim. Bu konuda net bir bilgiye ulaşır ulaşmaz siteden detaylı bir inceleme yazısı yayınlayacağım herkes için muhakkak.
Hocam merhaba biz tercih yaparken liselerin yeni puanlarını bilecek miyiz? Mesela 459 puanlık bir lise 455e düştü. Ben bunu bilerek mi tercih yapacağım yoksa en son mu belli olacak? Birde 459 puanlık bir fen lisesi en fazla kaç puan düşebilir?
Merhaba Sıla.
Hayır. Geçen senenin taban puanlarını bir kriter olarak alıp, tahmini olarak bu puanlara göre tercihlerini yapacaksınız. Geçen senenin taban puanlarını aşağıdaki linkten inceleyebilirsin. Ayrıca en fazla şu kadar düşer, en az bu kadar düşer gibi yorumlar yapmak mümkün değil, kahinlik olur. Biri sana bu konuda sayı vererek bir şey söylerse de bil ki yalan söylüyordur.
https://ozancorumlu.com/teog/teog-lise-taban-puanlari.php
ya hıcam benim yazdıgım sorulara ne oluyo allah aşkına neyse hocam bu sene nakiller taban puan şartı aramıyo dimi bide bi okulla aramda 12 puan var girme şansım nedir okul sağlık uzerine hocam normal nakilsiz
Merhaba Irmak.
Senin sorularına bir şey olduğu yok,hepsi cevaplandı Irmak. Bu bölümde 2200 den fazla yorum var. Her 50 soruda 1 sayfa değişmekte. Sol yukarıda ‘Eski Yorumlar’ tıklayarak sorularını ve verilen cevapları inceleyebilirsin.
12 puan yüksek bir puan, nakilsiz zor. Ayrıca nakillerde taban puan şartından kastın nedir anlamadım. 3 nakil dönemi içinde 3 er tercih ile başvuru yapıyorsunuz ve puanlarınıza göre yerleştirmeler oluyor.
Merhaba hocam size iki sorum olacaktı:Birincisi tercih yaparken il yüzdelik dilimine mi yoksa Türkiye geneli yüzdelik dilimine mi bakılacak ?
İkincisi ise benim puanım 449-450 arası istediğim lise ise 457.9298 puanda nakillerden girebilme şansım var mı ?
VE çok saolun böyle site yapıp bize yardımcı olduğunuz için şimdiden teşekkürler..
Merhaba Hatice Nur.
Güzel düşüncelerin için ben teşekkür ederim.
Yüzdelik dilimlerde Türkiye geneli yüzdelik dilimlere bakmak daha sağlıklıdır. Eğer bulunduğun il çok küçük bir il ise, istatistiki olarak il yüzdelik dilimi de bir fikir verebilir. Ama genel anlamda Türkiye yüzdelik dilimi daha sağlıklıdır.
https://ozancorumlu.com/teog-2015-tercih-ve-yerlestirme-kilavuzu-yayinlandi/
Çok saolun hocam yardımlarınız için inşallah nakillerden istediğim okula gidebilirim Allah sizden yardımcı olsun…
Rica ederim Hatice’cim. Şansın bol olsun.
Hocam tercihlerime yerleşemezsem özel okula kayıt yaptırabilir miyim.
Merhaba Özde.
Özel okul kayıtları devlet lisesi kayıtlarından önce yapılacak bu sene. Aşağıdaki linkten TEOG 2015 Tercih ve Yerleştirme Takvimi’ni inceleyebilirsin.
https://ozancorumlu.com/teog-2015-tercih-ve-yerlestirme-takvimi-son-hali/
teogta cevap anaktarda baktıgımda 70 net olarak gorunuyordu sınav açıklanınca 60net gordum kaydırma yapmamın imkanı yok simdi ne yapmam gerkiyor.acil cevlayın lutfen
Merhaba.
Demek ki doğru işaretlediğini düşündüğün bazı soruları yanlış cevaplamışsın.
Hocam teog Sınav Sonuçlarını öğrenemiyorum LütFen bana Link atarmısınız ?
e-okul.meb.gov.tr den gireceksiniz.
Merhaba Emrah.
Emir arkadaşın gerekli linki atmış. Daha detaylı bir şekilde aşağıdaki linkten de inceleme yapabilirsin.
https://ozancorumlu.com/teog-2015-puanlari-aciklandi/
Merhaba.Puanım 400 istediğim liseler 415 civarı.Ne yapmam lazım?Yani benim yüksek liseler tercihim.Tercih listemi nasıl hazırlamalıyım?
Merhaba Beyzanur.
Senin seçiminin bir önemi yok tek başına. Puanını da göz önünde bulundurarak tercih listeni oluşturman gerekiyor. Eğer tüm listeni kendi puanında 15-20 puan yukarıdaki liselerden seçip oluşturursan hiçbir tercihin tutmayabilir ve açık öğretim lisesi’nde bulabilirsin kendini. Sonra da nakil için uğraşıp durursun.
Bu yüzden kendi puanını göz önünde bulundurup, gerçekçi olup, ayakları yere basan tercihler yapmalısın.
Hocam 494 le Kabataş a girebilir miyim
Merhaba Elifsu.
Kabataş Erkek Lisesi’nin ingilizcesinin taban puanı yanlış hatırlamıyorsam 495 civarı idi. Şansın var. Listene yazabilirsin. Aşağıdaki linkten de tüm liselerin taban puanlarını inceleyebilirsin.
https://ozancorumlu.com/teog/teog-lise-taban-puanlari.php
Hocam hesaplama robotunun linkini atarmisiniz bide 340lik bi liseye 342yle gidebilirmiyim teşekkürler :))
Merhaba Özge.
Menüde eşşek kadar HESAPLAMA yazıyor yahu, tıklasana ona 🙂
https://ozancorumlu.com/teog-puan-hesaplama/
2 puanlık fark küçük bir fark. Garantilik bir durum yok fakat girme olasılığın mevcut.
benim puanım 300 318 puanlık bir okula gidebilirmiyim
Merhaba Deniz.
18 puan yüksek bir puan. Direkt olmasa da nakil işlemleri ile şansın olabilir. Nakil işlemleri ile ilgili detaylı bilgiye aşağıdaki linkten ulaşabilirsin.
https://ozancorumlu.com/teog-2015-tercih-ve-yerlestirme-kilavuzu-yayinlandi/
Bir de Ankara Fen Lisesinde hazırlık var mıdır ?
Ankara Fen Lisesi hazırlıklı bir okul değildir. 4 yıllık bir fen lisesidir.
Aklımda kaldığı kadarıyla var diye biliyorum. %100 emin değilim ama. Yanlış bilgi vermek istemem Emine Nur. Ankara Fen Lisesi’nin sitesinden tahmin ediyorum ki bu bilgiye ulaşabilirsin. Bir google amcaya sor bakalım 🙂
Merhaba Hocam, öncelikle size yardımlarınızdan dolayı teşekkür etmek istiyorum. Şimdi sorumu sorayım. Bildiğiniz gibi ben İzmir Fen Lisesini çok istiyordum. Ama ailemin tayini Ankara’ya çıktı ve Ankara Fen Lisesine gitmemi istiyorlar. Sizce hangi lise daha iyidir ? Hangisine gidersem benim için daha iyi olur ? Şimdiden teşekkürler.
Merhaba Emine Nur.
Açıkçası iki lise de iyi eğitim veren kurumlar. Eğer ailenin tayini Ankara’ya çıktıysan ve İzmir Fen Lisesi’ne gitmen teknik olarak zorlaşacaksa Ankara Fen Lisesi’ne de gidebilirsin, sıkıntı yok.
Güzel sözlerin için ayrıca teşekkür ederim.
hocam lise taban puanları düşer mi düşerse ne kadar benim puanım 445 448 lik liseye girer miyim
Merhaba Semanur.
Puanlar X kadar düşer ya da yükselir diye bir yorum yapmak doğru olmaz. Fakat genel anlamda TEOG taban puanları ile ilgili düşüncelerimi aşağıdaki linkten inceleyebilirsin. Ayrıca siteyi biraz kurcalarsan kafandaki tüm soruların yanıtlarını bulabileceğini de göreceksin. 3 puanlık bir fark da çok sınır bir fark. Girme olasılığın mevcut fakat girememe olasılığın da var. Bu yüzden sadece bu tercihine güvenerek oluşturma tercih listeni.
https://ozancorumlu.com/teog-2015-taban-puanlari-dusecek-mi/
Hocam devamsızlık teogu etkiliyor mu ?
Merhaba Hira.
TEOG puanlarına bir etkisi yok. Sadece puan eşitliği durumunda etkili olabiliyor. O da çok çok küçük bir olasılık.
Merhaba Hocam benim istediğim lise ile puanım arasındaki fark 0,9259 sizce o liseye girermiyim ?
Merhaba Kaan.
Girme olasılığın ile girmeme olasılığın aynı gibi diyebilirim. Şansın var fakat sınırdasın. Ayrıca puanını söylersen daha sağlıklı bir yorum yapabilirim. 305 ile 306 arasındaki 1 puanlık fark ile 498 ile 499 arasındaki 1 puanlık fark başka anlamlara gelir çünkü.
Hocam puanım 421.6212 istediğim lise 422.5471
Tamam. Puanın çok düşük değil ama en üst seviye de değil. Garanti bir durum yok ama girme şansın da var Kaan. Yukarıda yaptığım yorum aynen geçerli.
yüzdelik hesaplamayı nasıl yapabilrim?
Aynı soruyu, farklı isimlerde yazdığında cevap değişmeyecektir. Yukarıda sorunun cevabını verdim. IP adresinden ismini değiştirip yazsan da aynı kişi olduğunu görebiliyorum ayrıca 🙂
hocam puanım 305 çıktı 350lik bi liseye nakille alırlar mı sizce
Merhaba Erdem.
45 puan büyük bir puan farkı. İmkansız demeyeyim ama zor diyebilirim. Düşük puanlarda daha büyük oynamalar olabiliyor. Ama gene de sadece buna güvenme.
hocam 377 aldım 390lık liseye gidebilirmiyim bide lise puanları düşcekmi ?
Merhaba Hatice.
13 puan yüksek bir puan. Çok yüksek değil puanın, bu yüzden bu puan seviyelerinde daha çok oynamalar olabilir fakat gene de 13 puan az bir puan farkı değil. Direkt tutmazsa nakil olarak şansını deneyebilirsin.
TEOG 2015 taban puanları ile ilgili düşüncelerimi de aşağıdaki linkten detaylı olarak inceleyebilirsin. Siteyi biraz kurcalarsan da kafandaki bir çok sorunun cevabını bulacağını göreceksin.
https://ozancorumlu.com/teog-2015-taban-puanlari-dusecek-mi/
hocam puanım 404 tahminem yuzdelik dilimim kaçtır bilgilisiniz güveniyorum
Merhaba Kubilay.
Yüzdelik dilimlerle ilgili yapılacak her yorum bu süreçte yanıltıcı olacaktır. Yüzdelik dilimler için en sağlıklısı resmi sonuçları beklemek.
Hocam puanım 455 460 puan olan bir liseye standart sapmanın etkisi ile gidebilirmiyim ve de liselerin puanı düşer mi teoguz zorluğundan dolayı ???
Merhaba Baha.
TEOG da standart sapma uygulanmamakta. Öncelikle bunu belirteyim.
TEOG 2015 taban puanlarla ilgili düşüncelerimi de aşağıdaki linkten detaylı olarak inceleyebilirsin.
https://ozancorumlu.com/teog-2015-taban-puanlari-dusecek-mi/