Bu sayfada LGS hakkında her şeyi Ozan Çorumlu’ya sorabilirsiniz.
LGS Soru-Cevap bölümüne hoşgeldiniz. Sevgili öğrenciler ve veliler. LGS hakkında kafanıza takılan ya da öğrenmek istediğiniz soruları bu sayfanın altında yer alan Tartışmaya Katılın bölümüne yorum olarak yazabilirsiniz. Sorunuz en kısa sürede cevaplandırılacaktır.
GÜNCELLENDİ!Liselerin Yüzdelik Dilimleri için tıklayın
Eğitim şikayetleriniz için lütfen Şikayetler bölümünü kullanınız.
Rehberlik öğretmeni değilim. Uzmanlık alanım Matematik. Bunun yanı sıra. Fen ve Teknoloji dersleri de vermekteyim. Fakat yıllardır özel ders verdiğim öğrencilere ek olarak sunduğum eğitim koçluğu hizmeti, araştırmayı sevmem ve bilgiye her zaman aç olmam, bildiğim şeyleri de başka insanlarla her zaman paylaşmayı hayat amaçlarımdan biri haline getirmem, sitemizde bu sayfayı açmamın sebeplerinden bazıları. Bu sayfanın amacı, tüm veli ve öğrencilere tüm bilgi ve tercübemi tamamen ücretsiz olarak aktarmak, bilgim ve gücüm dahilinde LGS hakkında herkese olabildiğince yardımcı olmaktır.
Sizler için LGS ile ilgili sizlerden gelen sık soruları derledim. Aşağıdaki sorular düzenli olarak da güncellenecektir. Bu yüzden ara ara kontrol etmenizi tavsiye ederim. Sorunuzu koymadan önce aşağıdaki sık sorulan sorular bölümünü inceleyiniz. Sık sorulan sorular bölümünü incelemeden sorunuzu koyarsanız, sıra size geldiği zaman alacağınız cevap ‘Sorunuzun cevabı sık sorular sorular bölümünde mevcut, inceleyebilirsiniz.’ olacaktır ki boşu boşuna vakit kaybetmiş olursunuz 🙂 Eğer sorunuzun cevabını bulamıyorsanız sorunuzu ilgili bölüme koyabilirsiniz. Bu bölümdeki tüm sorular bilgim dahilinde olduğu sürece, müsait olduğum zamanlarda ve sırasıyla (sorunuzun sayfaya koyma zamanına göre) cevaplanmaktadır.
Sorularınızı sitemize nasıl koyabileceğinizi aşağıdaki kısa videoyu izleyerek detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz. Youtube kanalımıza ücretsiz bir şekilde abone olmayı unutmayın 😉
Sitemizdeki tüm içeriklerden mail yoluyla haberdar olmak istiyorsanız, aşağıdaki kutucuğa e-mail adresinizi yazıp abone olabilirsiniz. Aboneliğinizi tamamlamak için e-postanıza gelen maili onaylamayı unutmayın.
SIK SORULAN SORULAR
LGS nedir ?
LGS (Liseye Giriş Sistemi), TEOG sistemi sonrasında 2017-2018 eğitim-öğretim yılından itibaren uygulanmaya başlanacak yeni sınav sistemidir.
LGS'de standart sapma var mı ?
LGS sisteminde standart sapma uygulanmamakta.
LGS kaç oturumdan oluşacak ?
LGS tek oturum şeklinde gerçekleştirilecek.
LGS'de kaç soru çıkacak ?
LGS’de toplam 90 soru sorulacak. LGS’de derslere göre soru dağılımı ise şu şekilde: Matematik 20, Türkçe 20, Fen Bilimleri 20, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 10, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 10, İngilizce 10.
LGS kaç dakika olacak ?
LGS toplam 135 dakika olacak.
Taban puan nedir ?
Taban puan, bir liseye normal yerleştirmeler sonucu giren son öğrencinin puanıdır.
Yüzdelik dilim nedir ?
Yüzdelik dilim, genel sıralamanızın yüzde olarak ifade edilmiş şeklidir. Yüzdelik dilim konusunda detaylı bilgi almak için Yüzdelik Dilim Nedir ? başlıklı yazıyı inceleyebilirsiniz.
LGS'de tercihlerimi hangi yüzdelik dilime göre yapacağım ?
Tercihlerinizi Türkiye geneli yüzdelik dilime göre yapmak en sağlıklısıdır.
YEP nedir ?
YEP, yerleştirmeye esas puanın kısaltılmışıdır. Yerleştirmeye esas puan, 6, 7 ve 8 inci sınıf yıl sonu başarı puanlarının %30’u ile TEOG ortak sınavlarının %70’inden oluşur.
TEOG yerleştirmeleri, adayların yaptıkları tercihler doğrultusunda YEP üstünlüğüne göre yapılmaktadır.
TEOG 2015'te puan eşitliği durumunda ne oluyor ?
Ortaöğretime yerleştirmeye esas puanların eşit olması hâlinde, AOSP, eşitliğin devam etmesi hâlinde sırasıyla 8’inci, 7’nci ve 6’ncı sınıflardaki YBP üstünlüğü, eşitliğin devam etmesi hâlinde tercih önceliği, yine eşitliğin devam etmesi hâlinde okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı, bunların da eşit olması hâlinde ise öğrencinin doğum tarihine göre yaşça küçük olanların önceliği dikkate alınır.
TEOG 2015 tercih ve yerleştirme kılavuzuna nereden bakabilirim ?
TEOG 2015 Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu ve tüm detaylar için tıklayın.
TEOG yerleştirmeleri YEP'e göre yapılıyorsa, neden yüzdelik dilimlere göre tercih yapıyoruz ?
Puanlar bir çok etkene göre her sene değişebilirken, yüzdelik dilim denen şey oransal bir ifade olduğu için daha az değişir. Bu yüzden de tercihlerimizi yüzdelik dilimlere göre yapmak daha sağlıklı sonuç verecektir.
Okul türleri hakkında bir bilgim yok, ne yapabilirim ?
2015 Lise Türleri başlıklı yazıdan, tüm okul türleri hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz. Sizlere önerim, tercih öncesinde okul türleri hakkındaki tüm sorularınızı okulunuzun rehberlik birimine de sorun ve detaylı bilgi almaya çalışın.
Hangi okul türünü seçmeliyim ?
Bu konuda okul türlerini çok iyi araştırmalısınız. Hangi Okul Türü Daha Başarılı ? başlıklı yazıdan da okul türlerinin üniversite kazandırma başarıları ve her okul türünden öğrencilerin aldıkları ortalama puanları inceleyebilirsiniz.
TEOG 2015 tercihleri hangi adresten yapılacak ?
Yerleştirme işlemleri için tercihler e-okul.meb.gov.tr internet adresinden yapılabilecek.
Yerleştirme işlemleri için evden bireysel olarak tercih yapmak isteyen öğrenciler nasıl bir yol izleyecek ?
Yerleştirme işlemleri için yapılan tercihler e-okul.meb.gov.tr internet adresinden bireysel olarak yapılabilecektir. Tercih yapabilmek için, açılan tercih işlemleri ekranındaki «TERCİH YAPMAK İSTİYORUM» butonu seçilecektir. Tercihler mutlaka herhangi bir okul müdürlüğüne gidilerek elektronik ortamda onaylatılacaktır. Okul müdürlüğü tarafından elektronik ortamda onaylanan tercih formunun iki nüsha çıktısı alınarak okul müdürlüğü yetkilisi ile veli tarafından imzalanacak; bir nüshası okulda saklanacak ve diğer nüshası veliye verilecektir.
Toplam kaç tercih hakkım var ?
Toplam 25 adet tercih hakkınız var. Bu 25 tercihin hepsini doldurmak zorunda da değilsiniz.
TEOG 2015 özel okul kayıtları ne zamana kadar ?
İptal edilen Mary Sanders sorusu sebebiyle, özel okul kayıtları 10 Temmuz 2015 tarihine kadar uzatıldı.
TEOG 2015 devlet lisesi kayıtları ne zaman ?
TEOG 2015 devlet lisesi tercihleri 6-16 Temmuz arasında yapılacak. 16 Temmuz saat 13.00 son. Son gün tercihlerin saat 13.00’e kadar yapılmasının sebebi ise bayram tatiline denk gelmesi. Devlet daireleri 16 Temmuz’da yarım gün çalışmaktalar.
TEOG tercihi için güvenlik kodumu bulamıyorum/bilmiyorum. Ne yapmalıyım ?
Okuldan daha önce sonuç belgesi aldıysanız güvenlik kodu bu belgenin üstünde yazıyor. Almadıysanız okul ile irtibata geçmeniz gerekmekte.
TEOG 2015 güzel sanatlar lisesi veya spor lisesi kayıtları ne zaman ?
Yetenek sınavlarında başarılı olan öğrenciler, güzel sanatlar lisesi veya spor liselerine 10 Temmuz 2015 tarihine kadar kayıt yaptırabilecektir.
Güzel sanatlar veya spor liselerine kayıt yaptıran öğrenciler yerleştirme veya yerleştirmeye esas nakil işlemleri için tercih yapabilir mi ?
Güzel sanatlar veya spor liselerine kayıt yaptıran öğrenciler, hem yerleştirme işlemleri için hem de yerleştirmeye esas nakil işlemleri için tercih yapabilirler. Ancak, bu öğrenciler tercihleri doğrultusunda bir okula yerleştirilmeleri halinde, güzel sanatlar lisesi veya spor lisesindeki kayıtları iptal olacaktır. Tercihleri doğrultusunda yerleştirildikleri okula kayıtları otomatik olarak yapılacaktır.
Yerleştirme sonuçları ne zaman, hangi adresten ilan edilecek ?
Yerleştirme sonuçları, meb.gov.tr, oges.meb.gov.tr ve e-okul.meb.gov.tr internet adreslerinden öğrencilerin T.C. kimlik numarası ve okul numarasıyla sorgulanabilecek, ayrıca sonuç belgesi gönderilmeyecektir. Yerleştirme sonuçları isteyen velilere kısa mesaj ile bildirilebilecektir.
Yerleştirme sonuçlarına göre okulların boş kalan kontenjanları ne zaman, hangi adresten ilan edilecek ?
Okulların boş kalan kontenjanları, 14 Ağustos 2015 tarihinde oges.meb.gov.tr internet adresinden ilan edilecek.
Kimler nakil başvurusunda bulunabilir ?
Kayıtlı bulundukları okuldan başka bir okula geçmek isteyen tüm öğrenciler yerleştirmeye esas nakil işlemleri için tercih yapabilir.
Yerleştirmeye esas nakil işlemleri için tercih başvuruları ne zaman yapılacak ?
Yerleştirmeye esas nakil işlemleri için tercih başvuruları, 17-21 Ağustos 2015, 24-28 Ağustos 2015, 31 Ağustos-4 Eylül 2015 tarihlerinde olmak üzere 3 kez yapılacaktır.
Yerleştirmeye esas nakil işlemleri için tercih başvuruları nasıl yapılacak ?
Yerleştirmeye esas nakil başvuruları, herhangi bir ortaokul müdürlüğünden yapılabilecektir. Okul müdürlükleri tarafından elektronik ortamda onaylanan tercih bilgilerinin 2 (iki) nüsha çıktısı alınacak, bunlar veliye imzalatıldıktan sonra bir nüshası okulda saklanacak, diğer nüsha veliye verilecektir.
TEOG 2015 nakillerde taban puan şartı var mı ?
Hayır. TEOG nakillerinde taban puan şartı aranmamakta. Dilediğiniz okulu TEOG nakil tercih listenize yazabilirsiniz.
Yerleştirmeye esas nakil işlemleri için yapılan tercihlerde öğrenciler kaç okul tercih edilebilir ?
Öğrenciler yerleştirmeye esas nakil başvurularının her birinde üçer okul tercihi yapabilecek ve tercihlerde boş kontenjan şartı olmayacaktır.
Yerleştirmeye esas nakil işlemlerinin üçünde de tercih yapmak zorunlu mudur ?
Yerleştirmeye esas nakil işlemlerinin her birinde, isteyen öğrencilerin tercih başvurusunda bulunması esastır. Ayrıca ilk yerleştirmeye esas nakil tercih başvuru döneminde yapılan okul tercihlerinin sonraki iki yerleştirmeye esas nakil tercih başvuru döneminde de geçerli olması başvurulan okul müdürlüğünden talep edilebilir. Talebin olmaması halinde her bir yerleştirmeye esas nakil başvuru döneminde yeniden tercih yapılabilecektir.
Yerleştirmeye esas nakil işlemlerinde, yerleştirme işlemleri nasıl yapılacak ?
Yerleştirme işlemleri; yerleştirme takviminde belirtilen tarihlerde, yerleştirmeye esas puan (YEP) üstünlüğüne göre ve boş kontenjanlara merkezî olarak yapılacaktır.
Milli eğitim müdürlüklerinde kurulan il/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarına hangi öğrenciler tercih başvurusu yapabilecek ?
Sadece açık öğretim kurumlarına yerleştirilen öğrenciler, istemeleri halinde millî eğitim müdürlüklerinde kurulan il/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarına tercih başvurusu yapabilecek ve komisyonlar tarafından il/ilçe sınırları içindeki okullarda boş kalan kontenjanlara yerleştirilecektir.
İl/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonları hangi tarihlerde tercih başvurusu alacak ?
İl/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonları, 07-10 Eylül 2015 tarihlerinde tercih başvurusu alacaktır.
İl/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarına yapılan tercih başvurularında öğrenciler kaç okul tercih edilebilir ?
Öğrenciler bu başvuruda il/ilçe sınırları içinde yer alan 3 okul tercih edebilecektir.
İl/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonları tarafından yapılan yerleştirme sonuçları ne zaman, hangi adresten ilan edilecek ?
İl/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonları tarafından yapılan yerleştirme sonuçları, 11 Eylül 2015 tarihinde e-okul.meb.gov.tr internet adresinden ilan edilecektir.
Özel okullarda %100 burslu okutulacak öğrenciler nasıl belirlenecek ?
Özel okullarda %100 burslu okutulacak öğrenciler, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından, puan üstünlüğü esasına göre %5’lik dilimden seçilerek yapılacaktır. Yerel şartları dolayısıyla Türkiye genelindeki ilk % 5’lik dilimden öğrenci alamayan özel okullar, tam bursluluğa karşılık gelen boş kontenjanlarını il genelindeki ilk % 5’lik dilimden karşılayabileceklerdir.
Lise seçerken nelere dikkat edilmeli ?
Lise seçerken dikkat edilecek bir çok husus vardır. Lise Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli ? başlıklı yazıda dikkat edilmesi ve araştırılması gereken tüm hususları ayrıntılı olarak anlatmaya çalıştım.
Sorumu sayfada bulamıyorum, ne yapmalıyım ?
Yorum bölümünde, yukarıda, solda, ‘Eski Yorumlar’ diye bir seçenek var. Orayı tıklarsanız eski yorumları sırasıyla görebilirsiniz. Bir önceki sayfada da bulamazsanız gene aynı methodu uygulayarak sayfalar arasında gezinebilirsiniz.
Daha kısa bir yol olarak da, örneğin bu sayfanın linki ozancorumlu.com/teog-hakkinda-her-seyi-sorun/comment-page-22/ olsun.
Page 22 demek sayfa 22 demek. Yani 22. sayfadaki yorumları gösteriyor bu başlıkta. Eğer linkte 22 yerine 21 yazar ve enter derseniz 21. sayfadaki yorumlara geçmiş olursunuz.
Bu iki yolla da geçmiş yorumları inceleyebilirsiniz, hangisi kolayınıza gelirse. Sayfa içinde de kendi sorunuzu kolayca bulmak için ctrl + F tuşlarına basarsanız sağ üstte bir arama çubuğu görünür. O arama çubuğuna aramak istediğiniz kelimeyi yazarsanız sayfa içinde o kelimeleri rahatlıkla bulabilirsiniz.
Hocam neden özelden soru cevaplamıyorsunuz ?
Facebook’ta onlarca grup var. Sitemizin facebook, twitter, google plus, instagram, youtube, pinterest gibi sosyal medya sayfaları var. 1 (yazıyla bir) kişi olarak bu kadar parçaya bölünmem taktir edersiniz ki teknik olarak imkansız. Sitenin bu bölümü sırf bu yüzden var. Ayrıca buraya sorusunu koyup bekleyen yüzlerce kişi dururken, bu kadar insanın hakkına girip özelden bir başkasının sorusunu cevaplamam etik bir davranış da olmayacaktır. O yüzden tüm soruları hakkaniyet içerisinde, müsait olduğum zamanlarda ve sırayla bu bölümde cevaplamaktayım.
UYARI: Daha önce sitede hiçbir yorumunuz yoksa, öncelikle yorumunuz onaydan geçecektir. Ayrıca bu sayfada çözülemeyen sorular değil, rehberlik, ders çalışma teknikleri, tercihler, TEOG hakkında son gelişmeler vb. konular hakkında soru sorabilirsiniz. Çözemediğiniz soruları eğitim forumumuzda yer alan ‘Soru-Cevap‘ bölümüne koyabilirsiniz.
hocam benim yüzdelik dilimim 11.64 girmek istediğim okulun ise 11.99 bu okula rahatlıkla girebilir miyim yoksa sıkıntı çekermiyim? yardımcı olursanız sevinirim 🙂
Merhaba hocam mesela ayin on besinde tercihlerimi verdim ondan sonra istediğim okul yani ilk tercih olarak verdiğim yer gelmedi ve ikinci tercihim geldi . temmuz ayından sonraki ay yapılacak tercihlerde gitmek istediğim okulun boş kontenjanları olduğunu gördüm . tekrar tercih verebilir miyim? Yoksa gelen okula gitmek zorunda miyim?
Gelen okula gitmek zorundasın. Ancak nakil dönemlerinde nakil başvurusunda bulunabilirsin. Nakil başvurun başarılı olursa o zaman okul değiştirmiş olursun. Yani ben tercih listeme bir okul yazdım ve o tuttu, tuttu ama istemiyorum diye bir şey yok elbette.
Merhaba, yerleştirme dönemi dolayısıyla herkesin çok heyecanlı olduğu belli, herkese başarılar diliyorum. Geçen yıl teoga girdim ve İstanbul Lisesi öğrencisiyim, yardımcı olabileceğim bir konu varsa sorabilirsiniz. İyi günler.
Ozan Hocam merhaba. Kızımın puanı 493,12, yüzdelik dilim 0,38. Kadıköy Anadolu nun yüzdelik dilimi 0,69. Sizce Kadıköy Anadolu ya kesin girebilir mi? Bir de İstanbul Fen e girme ihtimali olabilir mi? Saygılar
Kesin kelimesini kullanmayı pek sevmiyorum. Fakat çok çok büyük ihtimalle girer diyebilirim. İstanbul Fen’in yüzdelik dilimini de yazarsanız yardımcı olmaya çalışırım.
Merhaba hocam benim Yep puanım 372,4227,yüzdelik dilimim ise %27,5 yatılı anadolu lıselerıne yerlesme gıbı bı sansım var mı acaba ya da nasıl yapayım bılgı versenız cok sevınırım ıyı geceler.
Soruma cevap verdiğiniz için teşekkür ederim.Yüzdelik dilimime uygun yatılı bir okul hala bulamadım sizce bu puanla yatılı herhangi bir anadolu lisesine yerleşebilir miyim?Taban puanlarına bakıyorum bilgi verirseniz eğer çok mutlu olurum.Yerleşebileceğim liseler var mı?Şimdiden teşekkürler.
Forumlardan derlediğim listeyi aşağıda bulabilirsiniz. Umarım paylaşım faydalı olur. Kızımın içinde bulunduğu yüzdelik dilimin neresinde olduğunu bilmemiz bazı aile kararları (taşınma vb) açısından önem taşıyor. O nedenle, 0,15 0,16 0,17 yüzdelik diliminde olanlar varsa YEP puanlarını buradan paylaşabilirler mi acaba? Bu arada, teşekkürler Ozan Hocam, teşekkürler Engin Bey.
ayla hanım
497,540 puan 0,08 yazan kişi yanlış yazmış puanını 497,040 yazmak istemiş ama yanlış yazmış?
ama bendeki verilerde yaklaşık 170 kişi var ve buradan tek tek yazma şansım yok.
0,20 den 0,01 e kadar
saygılar
Merhaba Engin Bey,Ayla Hanım ve Ozan hocam ben alakasız biriyim ama üçünüzün de bu konuda epey bilgili olduğunu gördüm sizce 0,08 dilimle İstanbul Erkek Lisesi olabilir mi?Üçünüzün de yorumlarını bekliyorum vakit ayırıp cevaplarsanız çok sevinirim gerçekten de bu konuda hepimizden bilgili olduğunuzu düşünüyorum 🙂
25 hakkın var. Eğer tek tercihin garanti bir tercihse sen bilirsin. Ama ben tavsiye etmem. Gereksiz bir risk. Açıkta kalma riskin varsa hiç böyle şeyler yapma.
hocam benim yüzdelik dilimim %29,64 ama istediğim lise nin geçen seneki yüzdelik dilimi %25,79 lakin 2015 de 272 tane kontejan açmış ama bu sene 306 tane açmış ben bu okulu tercih listesinde ilk sıraya yazsam gelme olasılığı varmı varsa % kaç ?
Kontenjanın artması senin için elbette bir avantaj fakat aradaki fark da az bir fark değil. Zor görünüyor ama listene yazmanda bir sakınca elbette yok.
Ozan Hocamızın izniyle ben cevaplayayım.
YEP puan hesaplama modülüne göre de 298,8 çıkıyor sonuç. Teog 1 ve Teog 2 puanı 700 puan üzerinden değerlendiriliyor. Belki bu yüzden kafanız karışmıştır. 700 puan üzerinden AOSP puanınız (Teog1 + Teog 2 : 2) 385. YEP puanınız ise 500 puan üzerinden 298,8
Okulların açıkladığı yüzdelik dilimler Türkiye geneli yüzdelik dilimler ve önemli olan da Türkiye geneli zaten. Yukarıdaki SIK SORULAN SORULAR da bunu açıklamıştım.
hocam sizin iyi bir matematikçi olduğunuzu bildiğim için yazıyorum . öğrencilere yardımlarınız olağanötesi çok teşekkürler öncelikle.
hocam 495 puan üzeri öğrencilerin yoğun yazdığı site ve forumlardan çıkardığım 200 kişilik bir veri var elimde ve çok ilginç yığılma bölgeleri var özellikle 495,300 ile 495,500 arasında 0,04 dilim yani yaklaşık bu puan aralığında 460 kişi var bir diğer yığılma bölgesi 496,900 ile 496,980 aralığında 0,03 dilim yani 350 kişi var.
496,001 ile 496,300 aralığında ise 0,02 dilim var yani 220 kişi yığılma nispeten az.
495,0001-496-9999 aralığında yani bir puanlık dilimde 0,18 lik dilim yani yaklaşık 2000 kişi var.
Sizin elinizde çok daha iyi ve güvenilir bir veri bankası vardır diye düşünüyorum.
bu yığılna bölgeleri hangi puan aralıklarında ve dilimlerdedir.
Tüm öğrenci ve velilere yardımcı olma şansınız varmıdır.
inanın bu konuda tüm bilgileri ve ayrıntıları sizden alıyoruz . teog hakkında herşeyi araştırarak öğrendim ve en büyük kaynağım sizin paylaştığınız değerli bilgileriniz oldu.
Biraz uzun oldu hocam kusura bakmayın.Tüm öğrenciler ve veliler bilinçli olsun diye düşünüyorum.
saygılat
merhaba, bu veriler bana pek doğru ve inandırıcı gelmedi, çünkü bir arkadaşıma, 497 puanına 0.10 tr. dilimi geldi. Ben de yığılma olduğunu düşünüyorum.
biraz daha araştırısanız farkedeceksiniz zaten.
497,0020 alan kişi 0,09 a girdi 497,0608 alan kişi 0,08 e girdi .
497,1213 alan kişi 0,07 ye girdi. ama 497,1100 dan sonra makaz genişliyor 497,3000 e kadar 0,07. ayrıca 497,3000 den 497,880 e kadar da 0,06 .
inandırıcı gelip gelmemesi önemli değil bunlar sonuçlar ve gerçek bu.
sizin istediğinize inanabilirsiniz ?
saygılar
sizde daha farklı bilgiler varsa lütfen paylaşın.
zaten herşey arap saçı bir faydanız olur.
saygılar
her 0,01 lik dilimde 117 kişi var.
mesela 0,04 e ilk öğrenci 352. olmuş son kişi ise 468 . olmuş aralıktaki 117 kişi 0,04 lük dikinde
0,16 lık dilim içindede 117 kişi var.
sanırım diliminizden ve sınava giren sayısından hesaplarsınız
saygılar
sanırım ilk yazdıklarımı anlayamadığınızı düşünüyorum.0,04 de giriyor demedim o puan aralığına rastgelen kişi sayısından bahsediyorum.iyi okuyun lütfen .
saygılar.
merhabalar:sayılara çok takılmışsın ama bazı yanlışlıklar veya yanlış ifadeler var.örn:0.02 dilimine kadar 220 kişi,0.03 dilimine kadar 350 ise 0.02 ve 0.03 arası kişi sayısı 130 kişidir.0.18 e kadar olan tüm dilimlere denk gelen kişi sayısı toplamı da 2000 demektir.yani 0.18 de 2000 kişi yok.0.17 e kadar 1820 kişi varsa demek oluyor ki 0.18 e tekabül eden sadece 180 kişidir.umarım açıklayıcı olmuştur.
Merhaba Engin / Engin Bey, kızımın bulunduğu yüzdelik dilimde nerede olduğunu tahmin edebilmek için, ben de, o yüzdelik dilime (bir üstü – bir altı da dahil olmak üzere) ait bir puan-dilim tablosu oluşturdum. Ancak verilerin daha da genişletilmesi gerekiyor ki, daha gerçekçi bir yorum yapılabilsin. Mail adresini / adresinizi yazabilir misin / iz? Ya da aylaayyildiz@yahoo.com adresine mail atabilir misin / iz? Ozan Hocam, umarım, bir sakıncası yoktur. Bazı önemli ailevi kararlar (taşınma vb.) açısından bu verileri paylaşmaya ihtiyacımız var. Anlayış göstereceğinizi tahmin ediyorum. Sevgilerle.
selam engincintas@hotmail.com
ayrıca
496,900-497,060 aralığı 0,10-0,09-0,08 yani bu aralıkta 3 dilim ve 345 kişi var.
496,060-496,880 aralığında 0,12-0,11 yani iki dilim 234 kişi var.
495,880-496-060 aralığında 0,15-0,14-0,13 yani 3 dilim ve 345 kişde burda var
Bu arada elinizdeki toparladığınız verileri paylaşırsanız bu konuyla ilgili sitemize gelen yorumlardan da derleyip birkaç gün içinde bir veri havuzu oluşturup paylaşmayı planlıyorum. Umarım yardımı dokunur sizlere.
engin bey selam:veriler ve hesaplamalar gayet iyi de yüzdelik dilimlerin nasıl oluşacağını hesaplamak için bu yüzdelik dilimlerin kaçı özele kayıt yaptırdı kaçı devlete kaldı?bunları bilmek daha sağlıklı bir tahmin için gerekli veriler.örn:2014 de açıklanan(2013 de oluşmuş veriler)yüzdeliklerde kadıköy anadolu 0.42 kabataş 0.11 2015 de(2014 de oluşan veriler) kadıköy 0.31 kabataş .0.8 bu sen (2015 de oluşan veriler)
kadıköy 0.69 kabataş 0.13 ve geçen sene önceki senelere göre daha çok başarı var.geçen sene bukadar başarı varken kadıköyün yaklaşık 8000 den öğrenci alması ve kabataşın 960 kişiden alırken geçen sene yaklaşık 1550 kişiden alması ki mantıken başarı çoksa puan yükselir yüzdelik düşer!tabi meb güvenilirliği de ayrı.bu sene başarı daha az iken kadıköy 1 kabataş 0.2 olurmu? matematiksel olarak başarı ve yüzdelik ters orantılı olmalı iken geçen sene sanki düz orantı olmuş.burada özel okullar sanırım çok etki yapmış gibi.ben sadece iki okul örneği verdim fakat nerdeyse tüm yüzdelikler artmış.
Elbette bir sakıncası yok. Hatta ben sizler için bir forum kurmuş, hatta forumda VELİ DAYANIŞMASI diye de bir bölümü velilere ayırmıştım fakat yoğunluğumdan dolayı bunun duyuru ve reklamı konusunda bir çalışma yapamadım 🙂 Sizlerin keşfetmesi, duyurması için aktif bir şekilde bekliyor forum 🙂
bu arada ben bir matematikçi değilim mesleğim Avukatlık fakat kızımın okuluna çok kızdığım için bir aydır bu işe kendim el atmak zorunda kaldım.
paylaştığım düşünce ve veriler konusu ise sadece yol göstermek .Kesinlikliği yoktur.lütfen yazdıklarımı kesin veri olarak kimse almasın yanlış yönlendirmek istemiyorum kimseyi.
saygılar
Nacizane fikrim içi boş tartışmalar yerine birincil amaç hep birlikte birbirinize yardımcı olmak olursa çok daha verimli bir tercih süreci geçireceksiniz. Hepiniz streslisiniz, heyecanlısınız ve bu her sene olan, çok normal şeyler. Fakat bu süreçler bitecek, bir gün geriye dönüp gülüp geçeceksiniz. Kanımca dediğim gibi herkes birbirine yardımcı olursa ve eleştiriler de yapıcı bir şekilde ve sebepleriyle açıklanarak olursa çok daha sağlıklı bir ortam olur.
Birkaç güne sitemize gelen yorumlardan yüzdelik dilimleri derlemeyi düşünüyorum söylediğim gibi. Umarım sizler için bir faydası olur.
Merhana hocam. Ben 10.sınıfa geçtim. Bu nakil sürecinde nakil yapmak istiyorum. Fen lisesi öğrencisiyim. Taban puan uygulaması hala var mı? Sadece 1,8 puan yüzünden 3 boşluğu olan çok istediğim okula nakil isteyemiyorum da
Merhaba hocam siz yüzdelik önemli dediğiniz için yüzdelik olarak konuşacağım benim yüzdeliğim Türkiye genelinde 1.25 o lisenin geçen yıl en düşük puanlı öğrencisinin yüzdelik dilimi 1.19 girme ihtimalim var mı varsa yüzde bakımından yaklaşık olarak ne kadardır (tahmini) net bir şekilde söyleyemeyiz zaten şimdiden teşekkürler
Ozan hocam selam
Her seferinnde bu işin bir matematiği yok diyorsunuz. Fakat sınava giren giren ve puanu hesaplanan 1.120.000 öğrenci olduğunu düşündüğümüzde her bir 0,01 lik dilime 112 öğrenci düşüyor . size ve diğer forumlara yazan öğrencilerden çıkardığım sonuca göre 496,550-496,800 arası 0,12 ye girmiş .yani bu öğrenci 1.232-1.344 aralığında yer alır . Bir öğrencinin puanı 496,7205 ise sırası +10 -10 olarak 1280-1290 aralığında biyer olur.
Hesaplama doğru değilmi ?
saygılar
Bu işin bir matematiği yok cevabını ben nakille ilgili sorulara cevaben veririm. Sıralama hesaplama işi için de tam olarak hesaplayamazsın, tahmini olarak hesaplanabilir ancak diye cevap veririm. Ki sitemizde yer alan ‘Yüzdelik Dilim Nedir?’ başlıklı yazıda da bu durumu detaylı olarak açıklamıştım. Ayrıca sitelere yazılan yorumlardan bir çıkarım yapmak da hatalı olacaktır. Bir çok yorumda yanlış dilimlerini yazıyor öğrenciler. Bazılarının il geneli yüzdelik dilimi daha iyi olduğu için bu işine geliyor ve bunu yazıyor vs.
Ayrıca her dilimdeki kişi sayısı da farklı elbette ve bu aşağılara doğru gidildikçe daha da çok değişir.
Matematik öğretmeni olduğumu da hatırlatmak isterim 🙂 Bir işi matematiği var ise yok demem.
hocam
sizin iyi bir matematikçi olduğunuzu bildiğim için yazıyorum.inanın öğrencilerde ne yapacağını bilmiyor ve en çok yardımcı olan siz olduğunuz için yazıyor ve eksik olmayın sizin hakkınız inanın ödenmez.
Ben hesaplamalarım doğrultusunda zaten yaklaşık sıralama bulunabileceğini -10 +10 olarak belirttim. Bunu yaparkende 490 üzeri puan almış öğrencilerin yoğun paylaşımı olan forum ve sitelerden kendi çapımda bir veri bankası oluşturdum ve yaklaşık 200 kişinin verisi var. Ama inanıyorumki sizde çok daha iyi bir veri bankanız oluşmuştur.
Benim verilerime göre
496,0001 -496,5000 arasında 0,04 dilim yani 470 kişi var. 496,5001 -496,9000 aralığında 0,02 dilim yani 230 kişi var . ilginç olan 496,9001 ile 496,9999 arasında iseyine 0,02 dilim yani 230 kişi var.
yığılma aralıklarını bu şekilde hesapladım.
Sizin elinizdeki verilerle bu yıpılma bölgelerini oaylaşma şansınız varmıdır.
Çünki birkaç puan arlığında yığılma yarleri var.Burdan amaç örneğin 0,18 e giren bir öğrenci yığılma olan bölgedemi değilmi onu bulabilsin.
Elinizde veri olduğunu düşünerek hocam
saygılar
sevgiler
Açık söylemek gerekirse veri tutma konusunda işim rehberlik de olmadığı için özel bir çalışma içerisinde çok fazla olmadım. Fakat bu sene buraya gelen yorumlardan derlemelerle bir şeyler yapmayı düşünüyorum.
Anlık yığılmayı ölçmek ise aşırı zor. Ne kadar yorumdan toplasanız da çok daha büyük bir kalabalıktan bahsediyoruz.
Hocam Lise Taban Puanları Açıklandı Benim Yep Puanım 333 Gitmek İstediğim Lise 309 Benim Yüzdelik Dilimim Türkiye Geneli %38,57 Gitmek İstediğim Lise En Düşük Geçen Sene Aldığı Yüzdelik Dilim 19,10 Gidebilirmiyim Ve Önemli Olan Teog Puanın Yetmesi Değilmi ?
hocam benim yüzdelik dilimim 11.64 girmek istediğim okulun ise 11.99 bu okula rahatlıkla girebilir miyim yoksa sıkıntı çekermiyim? yardımcı olursanız sevinirim 🙂
Merhaba Ayşenur.
Rahatlıkla girersin diyemem. Büyük sıkıntılar çekeceğini de sanmıyorum. Güzel bir şansın var.
Merhaba hocam mesela ayin on besinde tercihlerimi verdim ondan sonra istediğim okul yani ilk tercih olarak verdiğim yer gelmedi ve ikinci tercihim geldi . temmuz ayından sonraki ay yapılacak tercihlerde gitmek istediğim okulun boş kontenjanları olduğunu gördüm . tekrar tercih verebilir miyim? Yoksa gelen okula gitmek zorunda miyim?
Merhaba Ebru.
Gelen okula gitmek zorundasın. Ancak nakil dönemlerinde nakil başvurusunda bulunabilirsin. Nakil başvurun başarılı olursa o zaman okul değiştirmiş olursun. Yani ben tercih listeme bir okul yazdım ve o tuttu, tuttu ama istemiyorum diye bir şey yok elbette.
Anladım. Teşekkür ederim hocam
Merhaba, yerleştirme dönemi dolayısıyla herkesin çok heyecanlı olduğu belli, herkese başarılar diliyorum. Geçen yıl teoga girdim ve İstanbul Lisesi öğrencisiyim, yardımcı olabileceğim bir konu varsa sorabilirsiniz. İyi günler.
oğlumun puanı 447.35 (yüzdelik dilimi 9)
puanı 462 (yüzdelik dilimi 5,4) olan bir liseyi
(nakillerle vs) girebilme ihtimali var mıdır ???
Direkt girmesi imkansıza yakın. Nakil işi ise tamamen şans işi.
Puanim 478.3906 yuzdelik dilimim 2.7. Karabuk fen lisesi yuzdelik dilimi 2.42 bu liseye girme ihtimalim nedir?
Merhaba.
İmkansız değil. Şansın var. Ama kritik bir durum. Şansının da yanında olması gerekiyor.
Ozan Hocam merhaba. Kızımın puanı 493,12, yüzdelik dilim 0,38. Kadıköy Anadolu nun yüzdelik dilimi 0,69. Sizce Kadıköy Anadolu ya kesin girebilir mi? Bir de İstanbul Fen e girme ihtimali olabilir mi? Saygılar
Merhaba.
Kesin kelimesini kullanmayı pek sevmiyorum. Fakat çok çok büyük ihtimalle girer diyebilirim. İstanbul Fen’in yüzdelik dilimini de yazarsanız yardımcı olmaya çalışırım.
Ozan Bey merhaba, çok teşekkürler. Istanbul Fen’in yüzdelik dilimi 0,20
İmkansız demeyeyim fakat biraz zor görünüyor.
Hocam 372,4227 puanla nereye yerlesebılırım,sizce herhangı bır yatılı anadolu lısesıne gırebılır mıyım rıca etsem bılgı verebılır mısınız?
Merhaba Berfin.
Sorunu 1 kez koyman yeterli. Soruna cevap verildi. Kontrol edebilirsin.
Cevap verdiginiz için teşekkür ederim hocam kusura bakmayın internet bağlantısından kaynaklanıyor.İsteyerek olmadı.Özür dilerim.
Merhaba hocam benim Yep puanım 372,4227,yüzdelik dilimim ise %27,5 yatılı anadolu lıselerıne yerlesme gıbı bı sansım var mı acaba ya da nasıl yapayım bılgı versenız cok sevınırım ıyı geceler.
Merhaba Berfin.
Yatılı anadolu lisesinden hangi liseyi kastettiğini bilmiyorum. İstediğin okulun yüzdelik dilimini söylersen yardımcı olmaya çalışırım.
Soruma cevap verdiğiniz için teşekkür ederim.Yüzdelik dilimime uygun yatılı bir okul hala bulamadım sizce bu puanla yatılı herhangi bir anadolu lisesine yerleşebilir miyim?Taban puanlarına bakıyorum bilgi verirseniz eğer çok mutlu olurum.Yerleşebileceğim liseler var mı?Şimdiden teşekkürler.
Yüzdelik dilim listesi gayet açık. Yüzdelik dilimler açık. Pansiyon durumları da yazıyor açıkça. Bakman gerekiyor.
Hocam benim yuzdelik dilimim 16 istedigim okul 17. Gitme sansim varmi
Merhaba Emirhan.
Gayet iyi bir şansın var. Girme olasılığın yüksek.
Merhaba Ozan Hocam,
İnternetten tercihlerimi yapınca işlemler bitmiş mi oluyor yoksa yaptığım tercihleri eski okulumun müdürüne veya yetkili birine onaylatmam mı gerekiyor ?
Cevabınız Benim İçin Önemlidir Teşekkürler.
Merhaba Ahmet.
KESİNLİKLE okula gidip tercih listeni onaylatmak gerekiyor yoksa tercih listen geçersiz sayılır.
Merhaba
Forumlardan derlediğim listeyi aşağıda bulabilirsiniz. Umarım paylaşım faydalı olur. Kızımın içinde bulunduğu yüzdelik dilimin neresinde olduğunu bilmemiz bazı aile kararları (taşınma vb) açısından önem taşıyor. O nedenle, 0,15 0,16 0,17 yüzdelik diliminde olanlar varsa YEP puanlarını buradan paylaşabilirler mi acaba? Bu arada, teşekkürler Ozan Hocam, teşekkürler Engin Bey.
494,5034 0,25
495,10 0,19
495,14 0,19
495,25 0,19
495.280 0.18
495,4195 0.18
495,431 0.18
495,5097 0,17
495.5262 0,17
495,586 0,17
495.64 0.17
495.72 0,16
495.756 0.16
495.88 0.15
495,8838 0.15
495,9178 0.15
495,9929 0,15
496,01 0,14
496,0302 0,14
496,0499 0,14
496,0542 0,14
496.0774 0.13
496.0899 0.12
496,5 0,11
496,8945 0,10
497,0020 0,09
497.0605 0.08
497,540 0,08
497,5754 0,06
497,6162 0,06
497,83 0,06
ayla hanım
497,540 puan 0,08 yazan kişi yanlış yazmış puanını 497,040 yazmak istemiş ama yanlış yazmış?
ama bendeki verilerde yaklaşık 170 kişi var ve buradan tek tek yazma şansım yok.
0,20 den 0,01 e kadar
saygılar
Merhaba Engin Bey,Ayla Hanım ve Ozan hocam ben alakasız biriyim ama üçünüzün de bu konuda epey bilgili olduğunu gördüm sizce 0,08 dilimle İstanbul Erkek Lisesi olabilir mi?Üçünüzün de yorumlarını bekliyorum vakit ayırıp cevaplarsanız çok sevinirim gerçekten de bu konuda hepimizden bilgili olduğunuzu düşünüyorum 🙂
İmkansız değil fakat şansınızın da yanınızda olması gerekiyor.
Kopyala yapıştır şeklinde buradan ya da buradan olmasa bile isteyen velilere mail atabilirsiniz Engin bey. Amaç paylaşmak, yardımlaşmak.
498.0378 %0,04
Merhaba hocam
Teog tercihi yaparken sadece 1 veya 2 tercih yazmanın riski var mıdır? Varsa nedir? Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba Ecrin.
25 hakkın var. Eğer tek tercihin garanti bir tercihse sen bilirsin. Ama ben tavsiye etmem. Gereksiz bir risk. Açıkta kalma riskin varsa hiç böyle şeyler yapma.
Merhabalar. Bu puanları hangi sitelerden elde ettiniz, öğrenebilir miyim? Teşekkür ederim.
Merhaba hocam
yüzdelik dilimimden yüksek bir liseye girebilir miyim?
Merhaba Ali.
Evet, olabilir.
Yüzdelik dilimim 0,73 Denizli Erbakır Fen Lisesinin yüzdelik dilimi 0,59 girebilir miyim
Merhaba.
İmkansız diyemem fakat şansının da yanında olması gerekiyor.
Hocam 1.66 lık yüzdelik dilimimle 1.38 lik liseye nakillerden girme şansım var mı var ise düşük veya yüksek mi?
Merhaba.
Nakil işi tamamen şans işi. Bir yorumda bulunamam.
Merhaba hocam benim Türkiye geneli yüzdelik dilimim 4,98 yeşilköy anadolu lisesinki ise 2,73 bu liseye 2. 3. Yerleştirmelerden girme ihtimalim var mı
Arada ki fark cok.Tercihlerine yaz ama gelme olasiligi sifir nerdeyse.
Merhaba Lara.
Nakillerden bahsediyorsun sanırım. Nakil işi tamamen şans işi, bir yorum yapamam.
hocam benim yüzdelik dilimim %29,64 ama istediğim lise nin geçen seneki yüzdelik dilimi %25,79 lakin 2015 de 272 tane kontejan açmış ama bu sene 306 tane açmış ben bu okulu tercih listesinde ilk sıraya yazsam gelme olasılığı varmı varsa % kaç ?
Merhaba Yusuf.
Kontenjanın artması senin için elbette bir avantaj fakat aradaki fark da az bir fark değil. Zor görünüyor ama listene yazmanda bir sakınca elbette yok.
Hocam merhaba yüzdelik dilimim 16.71.Hocam bulunduğum çevrede yüzdelik dilimimde okul yok.Çevremdeki okulların yüzdeilkleri sırasıyla şöyle;
%12.88
%14.40
%15.87
%18.78
%18.91
%19.34
Hocam sizce çevre ilçelerdeki yüzdelik dilimi civarı okullarımı yazmalıyım(İstanbul G.O.Paşa’da yaşıyorum) Yoksa %12.88’den başlayarak Çevremdeki okullarımı yazmalıyım.Hocam görüşünüz önemli sağolun.
Merhaba Arda.
Eğer ev-okul arasındaki mesafe senin için bir sorun teşkil etmiyorsa elbette alternatif seçeneklere yönelebilirsin.
hocam eski yorumlara nasıl incez bualamıyom
Merhaba Cansu.
Kırmızı renkte ESKİ YORUMLAR yazıyor.
Teog 1 puanim 370 Teog 2 puanım 400 8.sinif ortalamam 71.44 7.sinif ortalamam 65.56 6.sinif puanim 75.60 ve YEP in 298 olmasi normal mi!!!
Ozan Hocamızın izniyle ben cevaplayayım.
YEP puan hesaplama modülüne göre de 298,8 çıkıyor sonuç. Teog 1 ve Teog 2 puanı 700 puan üzerinden değerlendiriliyor. Belki bu yüzden kafanız karışmıştır. 700 puan üzerinden AOSP puanınız (Teog1 + Teog 2 : 2) 385. YEP puanınız ise 500 puan üzerinden 298,8
Merhaba Ahmet.
Aşağıdaki TEOG Puan Hesaplama modülünden puanını söylediğin verileri girerek hesaplayabilirsin:
https://ozancorumlu.com/teog-puan-hesaplama/
Merhaba
Ben teoga gaziantepte girdim il yüzdelik dilimim 22 ama seçimimi istanbulda yapıcam istanbulda istediğim liseye il yüzdelik dilimimle girebiliyorum ama gazianteple istanbulun il yüzdelik dilimi aynımı yada istediğim liseye gidebilirmiyim
Merhaba Hasan.
Okulların açıkladığı yüzdelik dilimler Türkiye geneli yüzdelik dilimler ve önemli olan da Türkiye geneli zaten. Yukarıdaki SIK SORULAN SORULAR da bunu açıklamıştım.
hocam sizin iyi bir matematikçi olduğunuzu bildiğim için yazıyorum . öğrencilere yardımlarınız olağanötesi çok teşekkürler öncelikle.
hocam 495 puan üzeri öğrencilerin yoğun yazdığı site ve forumlardan çıkardığım 200 kişilik bir veri var elimde ve çok ilginç yığılma bölgeleri var özellikle 495,300 ile 495,500 arasında 0,04 dilim yani yaklaşık bu puan aralığında 460 kişi var bir diğer yığılma bölgesi 496,900 ile 496,980 aralığında 0,03 dilim yani 350 kişi var.
496,001 ile 496,300 aralığında ise 0,02 dilim var yani 220 kişi yığılma nispeten az.
495,0001-496-9999 aralığında yani bir puanlık dilimde 0,18 lik dilim yani yaklaşık 2000 kişi var.
Sizin elinizde çok daha iyi ve güvenilir bir veri bankası vardır diye düşünüyorum.
bu yığılna bölgeleri hangi puan aralıklarında ve dilimlerdedir.
Tüm öğrenci ve velilere yardımcı olma şansınız varmıdır.
inanın bu konuda tüm bilgileri ve ayrıntıları sizden alıyoruz . teog hakkında herşeyi araştırarak öğrendim ve en büyük kaynağım sizin paylaştığınız değerli bilgileriniz oldu.
Biraz uzun oldu hocam kusura bakmayın.Tüm öğrenciler ve veliler bilinçli olsun diye düşünüyorum.
saygılat
merhaba, bu veriler bana pek doğru ve inandırıcı gelmedi, çünkü bir arkadaşıma, 497 puanına 0.10 tr. dilimi geldi. Ben de yığılma olduğunu düşünüyorum.
biraz daha araştırısanız farkedeceksiniz zaten.
497,0020 alan kişi 0,09 a girdi 497,0608 alan kişi 0,08 e girdi .
497,1213 alan kişi 0,07 ye girdi. ama 497,1100 dan sonra makaz genişliyor 497,3000 e kadar 0,07. ayrıca 497,3000 den 497,880 e kadar da 0,06 .
inandırıcı gelip gelmemesi önemli değil bunlar sonuçlar ve gerçek bu.
sizin istediğinize inanabilirsiniz ?
saygılar
sizde daha farklı bilgiler varsa lütfen paylaşın.
zaten herşey arap saçı bir faydanız olur.
saygılar
Engin bey puan yüzdelik dilim düştükçe dilime giren kişi sayısı azalıyor mu?
her 0,01 lik dilimde 117 kişi var.
mesela 0,04 e ilk öğrenci 352. olmuş son kişi ise 468 . olmuş aralıktaki 117 kişi 0,04 lük dikinde
0,16 lık dilim içindede 117 kişi var.
sanırım diliminizden ve sınava giren sayısından hesaplarsınız
saygılar
sanırım ilk yazdıklarımı anlayamadığınızı düşünüyorum.0,04 de giriyor demedim o puan aralığına rastgelen kişi sayısından bahsediyorum.iyi okuyun lütfen .
saygılar.
merhabalar:sayılara çok takılmışsın ama bazı yanlışlıklar veya yanlış ifadeler var.örn:0.02 dilimine kadar 220 kişi,0.03 dilimine kadar 350 ise 0.02 ve 0.03 arası kişi sayısı 130 kişidir.0.18 e kadar olan tüm dilimlere denk gelen kişi sayısı toplamı da 2000 demektir.yani 0.18 de 2000 kişi yok.0.17 e kadar 1820 kişi varsa demek oluyor ki 0.18 e tekabül eden sadece 180 kişidir.umarım açıklayıcı olmuştur.
Merhaba Engin / Engin Bey, kızımın bulunduğu yüzdelik dilimde nerede olduğunu tahmin edebilmek için, ben de, o yüzdelik dilime (bir üstü – bir altı da dahil olmak üzere) ait bir puan-dilim tablosu oluşturdum. Ancak verilerin daha da genişletilmesi gerekiyor ki, daha gerçekçi bir yorum yapılabilsin. Mail adresini / adresinizi yazabilir misin / iz? Ya da aylaayyildiz@yahoo.com adresine mail atabilir misin / iz? Ozan Hocam, umarım, bir sakıncası yoktur. Bazı önemli ailevi kararlar (taşınma vb.) açısından bu verileri paylaşmaya ihtiyacımız var. Anlayış göstereceğinizi tahmin ediyorum. Sevgilerle.
selam
engincintas@hotmail.com
ayrıca
496,900-497,060 aralığı 0,10-0,09-0,08 yani bu aralıkta 3 dilim ve 345 kişi var.
496,060-496,880 aralığında 0,12-0,11 yani iki dilim 234 kişi var.
495,880-496-060 aralığında 0,15-0,14-0,13 yani 3 dilim ve 345 kişde burda var
Bu arada elinizdeki toparladığınız verileri paylaşırsanız bu konuyla ilgili sitemize gelen yorumlardan da derleyip birkaç gün içinde bir veri havuzu oluşturup paylaşmayı planlıyorum. Umarım yardımı dokunur sizlere.
engin bey selam:veriler ve hesaplamalar gayet iyi de yüzdelik dilimlerin nasıl oluşacağını hesaplamak için bu yüzdelik dilimlerin kaçı özele kayıt yaptırdı kaçı devlete kaldı?bunları bilmek daha sağlıklı bir tahmin için gerekli veriler.örn:2014 de açıklanan(2013 de oluşmuş veriler)yüzdeliklerde kadıköy anadolu 0.42 kabataş 0.11 2015 de(2014 de oluşan veriler) kadıköy 0.31 kabataş .0.8 bu sen (2015 de oluşan veriler)
kadıköy 0.69 kabataş 0.13 ve geçen sene önceki senelere göre daha çok başarı var.geçen sene bukadar başarı varken kadıköyün yaklaşık 8000 den öğrenci alması ve kabataşın 960 kişiden alırken geçen sene yaklaşık 1550 kişiden alması ki mantıken başarı çoksa puan yükselir yüzdelik düşer!tabi meb güvenilirliği de ayrı.bu sene başarı daha az iken kadıköy 1 kabataş 0.2 olurmu? matematiksel olarak başarı ve yüzdelik ters orantılı olmalı iken geçen sene sanki düz orantı olmuş.burada özel okullar sanırım çok etki yapmış gibi.ben sadece iki okul örneği verdim fakat nerdeyse tüm yüzdelikler artmış.
Merhabalar.
Elbette bir sakıncası yok. Hatta ben sizler için bir forum kurmuş, hatta forumda VELİ DAYANIŞMASI diye de bir bölümü velilere ayırmıştım fakat yoğunluğumdan dolayı bunun duyuru ve reklamı konusunda bir çalışma yapamadım 🙂 Sizlerin keşfetmesi, duyurması için aktif bir şekilde bekliyor forum 🙂
https://ozancorumlu.com/egitim-forumu/
bu arada ben bir matematikçi değilim mesleğim Avukatlık fakat kızımın okuluna çok kızdığım için bir aydır bu işe kendim el atmak zorunda kaldım.
paylaştığım düşünce ve veriler konusu ise sadece yol göstermek .Kesinlikliği yoktur.lütfen yazdıklarımı kesin veri olarak kimse almasın yanlış yönlendirmek istemiyorum kimseyi.
saygılar
Nacizane fikrim içi boş tartışmalar yerine birincil amaç hep birlikte birbirinize yardımcı olmak olursa çok daha verimli bir tercih süreci geçireceksiniz. Hepiniz streslisiniz, heyecanlısınız ve bu her sene olan, çok normal şeyler. Fakat bu süreçler bitecek, bir gün geriye dönüp gülüp geçeceksiniz. Kanımca dediğim gibi herkes birbirine yardımcı olursa ve eleştiriler de yapıcı bir şekilde ve sebepleriyle açıklanarak olursa çok daha sağlıklı bir ortam olur.
Birkaç güne sitemize gelen yorumlardan yüzdelik dilimleri derlemeyi düşünüyorum söylediğim gibi. Umarım sizler için bir faydası olur.
Merhana hocam. Ben 10.sınıfa geçtim. Bu nakil sürecinde nakil yapmak istiyorum. Fen lisesi öğrencisiyim. Taban puan uygulaması hala var mı? Sadece 1,8 puan yüzünden 3 boşluğu olan çok istediğim okula nakil isteyemiyorum da
Merhaba Elif.
10’uncu sınıfa geçtiysen burada sormamalısın sorunu. LİSE SORU-CEVAP bölümünde sormalısın.
Lise nakillerinde halen taban puan uygulaması var.
Merhaba hocam siz yüzdelik önemli dediğiniz için yüzdelik olarak konuşacağım benim yüzdeliğim Türkiye genelinde 1.25 o lisenin geçen yıl en düşük puanlı öğrencisinin yüzdelik dilimi 1.19 girme ihtimalim var mı varsa yüzde bakımından yaklaşık olarak ne kadardır (tahmini) net bir şekilde söyleyemeyiz zaten şimdiden teşekkürler
Merhaba Mert.
Evet, gayet şansın var. Bu konuda net, yaklaşık vs. herhangi bir yüzde veremem.
Ozan hocam selam
Her seferinnde bu işin bir matematiği yok diyorsunuz. Fakat sınava giren giren ve puanu hesaplanan 1.120.000 öğrenci olduğunu düşündüğümüzde her bir 0,01 lik dilime 112 öğrenci düşüyor . size ve diğer forumlara yazan öğrencilerden çıkardığım sonuca göre 496,550-496,800 arası 0,12 ye girmiş .yani bu öğrenci 1.232-1.344 aralığında yer alır . Bir öğrencinin puanı 496,7205 ise sırası +10 -10 olarak 1280-1290 aralığında biyer olur.
Hesaplama doğru değilmi ?
saygılar
Merhaba.
Bu işin bir matematiği yok cevabını ben nakille ilgili sorulara cevaben veririm. Sıralama hesaplama işi için de tam olarak hesaplayamazsın, tahmini olarak hesaplanabilir ancak diye cevap veririm. Ki sitemizde yer alan ‘Yüzdelik Dilim Nedir?’ başlıklı yazıda da bu durumu detaylı olarak açıklamıştım. Ayrıca sitelere yazılan yorumlardan bir çıkarım yapmak da hatalı olacaktır. Bir çok yorumda yanlış dilimlerini yazıyor öğrenciler. Bazılarının il geneli yüzdelik dilimi daha iyi olduğu için bu işine geliyor ve bunu yazıyor vs.
Ayrıca her dilimdeki kişi sayısı da farklı elbette ve bu aşağılara doğru gidildikçe daha da çok değişir.
Matematik öğretmeni olduğumu da hatırlatmak isterim 🙂 Bir işi matematiği var ise yok demem.
hocam
sizin iyi bir matematikçi olduğunuzu bildiğim için yazıyorum.inanın öğrencilerde ne yapacağını bilmiyor ve en çok yardımcı olan siz olduğunuz için yazıyor ve eksik olmayın sizin hakkınız inanın ödenmez.
Ben hesaplamalarım doğrultusunda zaten yaklaşık sıralama bulunabileceğini -10 +10 olarak belirttim. Bunu yaparkende 490 üzeri puan almış öğrencilerin yoğun paylaşımı olan forum ve sitelerden kendi çapımda bir veri bankası oluşturdum ve yaklaşık 200 kişinin verisi var. Ama inanıyorumki sizde çok daha iyi bir veri bankanız oluşmuştur.
Benim verilerime göre
496,0001 -496,5000 arasında 0,04 dilim yani 470 kişi var. 496,5001 -496,9000 aralığında 0,02 dilim yani 230 kişi var . ilginç olan 496,9001 ile 496,9999 arasında iseyine 0,02 dilim yani 230 kişi var.
yığılma aralıklarını bu şekilde hesapladım.
Sizin elinizdeki verilerle bu yıpılma bölgelerini oaylaşma şansınız varmıdır.
Çünki birkaç puan arlığında yığılma yarleri var.Burdan amaç örneğin 0,18 e giren bir öğrenci yığılma olan bölgedemi değilmi onu bulabilsin.
Elinizde veri olduğunu düşünerek hocam
saygılar
sevgiler
Açık söylemek gerekirse veri tutma konusunda işim rehberlik de olmadığı için özel bir çalışma içerisinde çok fazla olmadım. Fakat bu sene buraya gelen yorumlardan derlemelerle bir şeyler yapmayı düşünüyorum.
Anlık yığılmayı ölçmek ise aşırı zor. Ne kadar yorumdan toplasanız da çok daha büyük bir kalabalıktan bahsediyoruz.
Bu seneki teog tercihlerinde 10 sınıflarda nakil verebiliyormu
Merhaba Birsu.
Ne yazık ki sorunu anlayamadım.
Hocam Lise Taban Puanları Açıklandı Benim Yep Puanım 333 Gitmek İstediğim Lise 309 Benim Yüzdelik Dilimim Türkiye Geneli %38,57 Gitmek İstediğim Lise En Düşük Geçen Sene Aldığı Yüzdelik Dilim 19,10 Gidebilirmiyim Ve Önemli Olan Teog Puanın Yetmesi Değilmi ?
Merhaba Mustafa.
Taban puanlar değil, yüzdelik dilimler daha belirleyidir. Belli ki yukarıda yer alan SIK SORULAN SORULAR bölümünü okumadan direkt sorunu sormuşsun.
Bu okula girmen imkansıza yakın.