Bu sayfada LGS hakkında her şeyi Ozan Çorumlu’ya sorabilirsiniz.
LGS Soru-Cevap bölümüne hoşgeldiniz. Sevgili öğrenciler ve veliler. LGS hakkında kafanıza takılan ya da öğrenmek istediğiniz soruları bu sayfanın altında yer alan Tartışmaya Katılın bölümüne yorum olarak yazabilirsiniz. Sorunuz en kısa sürede cevaplandırılacaktır.
GÜNCELLENDİ!Liselerin Yüzdelik Dilimleri için tıklayın
Eğitim şikayetleriniz için lütfen Şikayetler bölümünü kullanınız.
Rehberlik öğretmeni değilim. Uzmanlık alanım Matematik. Bunun yanı sıra. Fen ve Teknoloji dersleri de vermekteyim. Fakat yıllardır özel ders verdiğim öğrencilere ek olarak sunduğum eğitim koçluğu hizmeti, araştırmayı sevmem ve bilgiye her zaman aç olmam, bildiğim şeyleri de başka insanlarla her zaman paylaşmayı hayat amaçlarımdan biri haline getirmem, sitemizde bu sayfayı açmamın sebeplerinden bazıları. Bu sayfanın amacı, tüm veli ve öğrencilere tüm bilgi ve tercübemi tamamen ücretsiz olarak aktarmak, bilgim ve gücüm dahilinde LGS hakkında herkese olabildiğince yardımcı olmaktır.
Sizler için LGS ile ilgili sizlerden gelen sık soruları derledim. Aşağıdaki sorular düzenli olarak da güncellenecektir. Bu yüzden ara ara kontrol etmenizi tavsiye ederim. Sorunuzu koymadan önce aşağıdaki sık sorulan sorular bölümünü inceleyiniz. Sık sorulan sorular bölümünü incelemeden sorunuzu koyarsanız, sıra size geldiği zaman alacağınız cevap ‘Sorunuzun cevabı sık sorular sorular bölümünde mevcut, inceleyebilirsiniz.’ olacaktır ki boşu boşuna vakit kaybetmiş olursunuz 🙂 Eğer sorunuzun cevabını bulamıyorsanız sorunuzu ilgili bölüme koyabilirsiniz. Bu bölümdeki tüm sorular bilgim dahilinde olduğu sürece, müsait olduğum zamanlarda ve sırasıyla (sorunuzun sayfaya koyma zamanına göre) cevaplanmaktadır.
Sorularınızı sitemize nasıl koyabileceğinizi aşağıdaki kısa videoyu izleyerek detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz. Youtube kanalımıza ücretsiz bir şekilde abone olmayı unutmayın 😉
Sitemizdeki tüm içeriklerden mail yoluyla haberdar olmak istiyorsanız, aşağıdaki kutucuğa e-mail adresinizi yazıp abone olabilirsiniz. Aboneliğinizi tamamlamak için e-postanıza gelen maili onaylamayı unutmayın.
SIK SORULAN SORULAR
LGS nedir ?
LGS (Liseye Giriş Sistemi), TEOG sistemi sonrasında 2017-2018 eğitim-öğretim yılından itibaren uygulanmaya başlanacak yeni sınav sistemidir.
LGS'de standart sapma var mı ?
LGS sisteminde standart sapma uygulanmamakta.
LGS kaç oturumdan oluşacak ?
LGS tek oturum şeklinde gerçekleştirilecek.
LGS'de kaç soru çıkacak ?
LGS’de toplam 90 soru sorulacak. LGS’de derslere göre soru dağılımı ise şu şekilde: Matematik 20, Türkçe 20, Fen Bilimleri 20, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 10, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 10, İngilizce 10.
LGS kaç dakika olacak ?
LGS toplam 135 dakika olacak.
Taban puan nedir ?
Taban puan, bir liseye normal yerleştirmeler sonucu giren son öğrencinin puanıdır.
Yüzdelik dilim nedir ?
Yüzdelik dilim, genel sıralamanızın yüzde olarak ifade edilmiş şeklidir. Yüzdelik dilim konusunda detaylı bilgi almak için Yüzdelik Dilim Nedir ? başlıklı yazıyı inceleyebilirsiniz.
LGS'de tercihlerimi hangi yüzdelik dilime göre yapacağım ?
Tercihlerinizi Türkiye geneli yüzdelik dilime göre yapmak en sağlıklısıdır.
YEP nedir ?
YEP, yerleştirmeye esas puanın kısaltılmışıdır. Yerleştirmeye esas puan, 6, 7 ve 8 inci sınıf yıl sonu başarı puanlarının %30’u ile TEOG ortak sınavlarının %70’inden oluşur.
TEOG yerleştirmeleri, adayların yaptıkları tercihler doğrultusunda YEP üstünlüğüne göre yapılmaktadır.
TEOG 2015'te puan eşitliği durumunda ne oluyor ?
Ortaöğretime yerleştirmeye esas puanların eşit olması hâlinde, AOSP, eşitliğin devam etmesi hâlinde sırasıyla 8’inci, 7’nci ve 6’ncı sınıflardaki YBP üstünlüğü, eşitliğin devam etmesi hâlinde tercih önceliği, yine eşitliğin devam etmesi hâlinde okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı, bunların da eşit olması hâlinde ise öğrencinin doğum tarihine göre yaşça küçük olanların önceliği dikkate alınır.
TEOG 2015 tercih ve yerleştirme kılavuzuna nereden bakabilirim ?
TEOG 2015 Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu ve tüm detaylar için tıklayın.
TEOG yerleştirmeleri YEP'e göre yapılıyorsa, neden yüzdelik dilimlere göre tercih yapıyoruz ?
Puanlar bir çok etkene göre her sene değişebilirken, yüzdelik dilim denen şey oransal bir ifade olduğu için daha az değişir. Bu yüzden de tercihlerimizi yüzdelik dilimlere göre yapmak daha sağlıklı sonuç verecektir.
Okul türleri hakkında bir bilgim yok, ne yapabilirim ?
2015 Lise Türleri başlıklı yazıdan, tüm okul türleri hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz. Sizlere önerim, tercih öncesinde okul türleri hakkındaki tüm sorularınızı okulunuzun rehberlik birimine de sorun ve detaylı bilgi almaya çalışın.
Hangi okul türünü seçmeliyim ?
Bu konuda okul türlerini çok iyi araştırmalısınız. Hangi Okul Türü Daha Başarılı ? başlıklı yazıdan da okul türlerinin üniversite kazandırma başarıları ve her okul türünden öğrencilerin aldıkları ortalama puanları inceleyebilirsiniz.
TEOG 2015 tercihleri hangi adresten yapılacak ?
Yerleştirme işlemleri için tercihler e-okul.meb.gov.tr internet adresinden yapılabilecek.
Yerleştirme işlemleri için evden bireysel olarak tercih yapmak isteyen öğrenciler nasıl bir yol izleyecek ?
Yerleştirme işlemleri için yapılan tercihler e-okul.meb.gov.tr internet adresinden bireysel olarak yapılabilecektir. Tercih yapabilmek için, açılan tercih işlemleri ekranındaki «TERCİH YAPMAK İSTİYORUM» butonu seçilecektir. Tercihler mutlaka herhangi bir okul müdürlüğüne gidilerek elektronik ortamda onaylatılacaktır. Okul müdürlüğü tarafından elektronik ortamda onaylanan tercih formunun iki nüsha çıktısı alınarak okul müdürlüğü yetkilisi ile veli tarafından imzalanacak; bir nüshası okulda saklanacak ve diğer nüshası veliye verilecektir.
Toplam kaç tercih hakkım var ?
Toplam 25 adet tercih hakkınız var. Bu 25 tercihin hepsini doldurmak zorunda da değilsiniz.
TEOG 2015 özel okul kayıtları ne zamana kadar ?
İptal edilen Mary Sanders sorusu sebebiyle, özel okul kayıtları 10 Temmuz 2015 tarihine kadar uzatıldı.
TEOG 2015 devlet lisesi kayıtları ne zaman ?
TEOG 2015 devlet lisesi tercihleri 6-16 Temmuz arasında yapılacak. 16 Temmuz saat 13.00 son. Son gün tercihlerin saat 13.00’e kadar yapılmasının sebebi ise bayram tatiline denk gelmesi. Devlet daireleri 16 Temmuz’da yarım gün çalışmaktalar.
TEOG tercihi için güvenlik kodumu bulamıyorum/bilmiyorum. Ne yapmalıyım ?
Okuldan daha önce sonuç belgesi aldıysanız güvenlik kodu bu belgenin üstünde yazıyor. Almadıysanız okul ile irtibata geçmeniz gerekmekte.
TEOG 2015 güzel sanatlar lisesi veya spor lisesi kayıtları ne zaman ?
Yetenek sınavlarında başarılı olan öğrenciler, güzel sanatlar lisesi veya spor liselerine 10 Temmuz 2015 tarihine kadar kayıt yaptırabilecektir.
Güzel sanatlar veya spor liselerine kayıt yaptıran öğrenciler yerleştirme veya yerleştirmeye esas nakil işlemleri için tercih yapabilir mi ?
Güzel sanatlar veya spor liselerine kayıt yaptıran öğrenciler, hem yerleştirme işlemleri için hem de yerleştirmeye esas nakil işlemleri için tercih yapabilirler. Ancak, bu öğrenciler tercihleri doğrultusunda bir okula yerleştirilmeleri halinde, güzel sanatlar lisesi veya spor lisesindeki kayıtları iptal olacaktır. Tercihleri doğrultusunda yerleştirildikleri okula kayıtları otomatik olarak yapılacaktır.
Yerleştirme sonuçları ne zaman, hangi adresten ilan edilecek ?
Yerleştirme sonuçları, meb.gov.tr, oges.meb.gov.tr ve e-okul.meb.gov.tr internet adreslerinden öğrencilerin T.C. kimlik numarası ve okul numarasıyla sorgulanabilecek, ayrıca sonuç belgesi gönderilmeyecektir. Yerleştirme sonuçları isteyen velilere kısa mesaj ile bildirilebilecektir.
Yerleştirme sonuçlarına göre okulların boş kalan kontenjanları ne zaman, hangi adresten ilan edilecek ?
Okulların boş kalan kontenjanları, 14 Ağustos 2015 tarihinde oges.meb.gov.tr internet adresinden ilan edilecek.
Kimler nakil başvurusunda bulunabilir ?
Kayıtlı bulundukları okuldan başka bir okula geçmek isteyen tüm öğrenciler yerleştirmeye esas nakil işlemleri için tercih yapabilir.
Yerleştirmeye esas nakil işlemleri için tercih başvuruları ne zaman yapılacak ?
Yerleştirmeye esas nakil işlemleri için tercih başvuruları, 17-21 Ağustos 2015, 24-28 Ağustos 2015, 31 Ağustos-4 Eylül 2015 tarihlerinde olmak üzere 3 kez yapılacaktır.
Yerleştirmeye esas nakil işlemleri için tercih başvuruları nasıl yapılacak ?
Yerleştirmeye esas nakil başvuruları, herhangi bir ortaokul müdürlüğünden yapılabilecektir. Okul müdürlükleri tarafından elektronik ortamda onaylanan tercih bilgilerinin 2 (iki) nüsha çıktısı alınacak, bunlar veliye imzalatıldıktan sonra bir nüshası okulda saklanacak, diğer nüsha veliye verilecektir.
TEOG 2015 nakillerde taban puan şartı var mı ?
Hayır. TEOG nakillerinde taban puan şartı aranmamakta. Dilediğiniz okulu TEOG nakil tercih listenize yazabilirsiniz.
Yerleştirmeye esas nakil işlemleri için yapılan tercihlerde öğrenciler kaç okul tercih edilebilir ?
Öğrenciler yerleştirmeye esas nakil başvurularının her birinde üçer okul tercihi yapabilecek ve tercihlerde boş kontenjan şartı olmayacaktır.
Yerleştirmeye esas nakil işlemlerinin üçünde de tercih yapmak zorunlu mudur ?
Yerleştirmeye esas nakil işlemlerinin her birinde, isteyen öğrencilerin tercih başvurusunda bulunması esastır. Ayrıca ilk yerleştirmeye esas nakil tercih başvuru döneminde yapılan okul tercihlerinin sonraki iki yerleştirmeye esas nakil tercih başvuru döneminde de geçerli olması başvurulan okul müdürlüğünden talep edilebilir. Talebin olmaması halinde her bir yerleştirmeye esas nakil başvuru döneminde yeniden tercih yapılabilecektir.
Yerleştirmeye esas nakil işlemlerinde, yerleştirme işlemleri nasıl yapılacak ?
Yerleştirme işlemleri; yerleştirme takviminde belirtilen tarihlerde, yerleştirmeye esas puan (YEP) üstünlüğüne göre ve boş kontenjanlara merkezî olarak yapılacaktır.
Milli eğitim müdürlüklerinde kurulan il/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarına hangi öğrenciler tercih başvurusu yapabilecek ?
Sadece açık öğretim kurumlarına yerleştirilen öğrenciler, istemeleri halinde millî eğitim müdürlüklerinde kurulan il/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarına tercih başvurusu yapabilecek ve komisyonlar tarafından il/ilçe sınırları içindeki okullarda boş kalan kontenjanlara yerleştirilecektir.
İl/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonları hangi tarihlerde tercih başvurusu alacak ?
İl/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonları, 07-10 Eylül 2015 tarihlerinde tercih başvurusu alacaktır.
İl/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarına yapılan tercih başvurularında öğrenciler kaç okul tercih edilebilir ?
Öğrenciler bu başvuruda il/ilçe sınırları içinde yer alan 3 okul tercih edebilecektir.
İl/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonları tarafından yapılan yerleştirme sonuçları ne zaman, hangi adresten ilan edilecek ?
İl/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonları tarafından yapılan yerleştirme sonuçları, 11 Eylül 2015 tarihinde e-okul.meb.gov.tr internet adresinden ilan edilecektir.
Özel okullarda %100 burslu okutulacak öğrenciler nasıl belirlenecek ?
Özel okullarda %100 burslu okutulacak öğrenciler, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından, puan üstünlüğü esasına göre %5’lik dilimden seçilerek yapılacaktır. Yerel şartları dolayısıyla Türkiye genelindeki ilk % 5’lik dilimden öğrenci alamayan özel okullar, tam bursluluğa karşılık gelen boş kontenjanlarını il genelindeki ilk % 5’lik dilimden karşılayabileceklerdir.
Lise seçerken nelere dikkat edilmeli ?
Lise seçerken dikkat edilecek bir çok husus vardır. Lise Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli ? başlıklı yazıda dikkat edilmesi ve araştırılması gereken tüm hususları ayrıntılı olarak anlatmaya çalıştım.
Sorumu sayfada bulamıyorum, ne yapmalıyım ?
Yorum bölümünde, yukarıda, solda, ‘Eski Yorumlar’ diye bir seçenek var. Orayı tıklarsanız eski yorumları sırasıyla görebilirsiniz. Bir önceki sayfada da bulamazsanız gene aynı methodu uygulayarak sayfalar arasında gezinebilirsiniz.
Daha kısa bir yol olarak da, örneğin bu sayfanın linki ozancorumlu.com/teog-hakkinda-her-seyi-sorun/comment-page-22/ olsun.
Page 22 demek sayfa 22 demek. Yani 22. sayfadaki yorumları gösteriyor bu başlıkta. Eğer linkte 22 yerine 21 yazar ve enter derseniz 21. sayfadaki yorumlara geçmiş olursunuz.
Bu iki yolla da geçmiş yorumları inceleyebilirsiniz, hangisi kolayınıza gelirse. Sayfa içinde de kendi sorunuzu kolayca bulmak için ctrl + F tuşlarına basarsanız sağ üstte bir arama çubuğu görünür. O arama çubuğuna aramak istediğiniz kelimeyi yazarsanız sayfa içinde o kelimeleri rahatlıkla bulabilirsiniz.
Hocam neden özelden soru cevaplamıyorsunuz ?
Facebook’ta onlarca grup var. Sitemizin facebook, twitter, google plus, instagram, youtube, pinterest gibi sosyal medya sayfaları var. 1 (yazıyla bir) kişi olarak bu kadar parçaya bölünmem taktir edersiniz ki teknik olarak imkansız. Sitenin bu bölümü sırf bu yüzden var. Ayrıca buraya sorusunu koyup bekleyen yüzlerce kişi dururken, bu kadar insanın hakkına girip özelden bir başkasının sorusunu cevaplamam etik bir davranış da olmayacaktır. O yüzden tüm soruları hakkaniyet içerisinde, müsait olduğum zamanlarda ve sırayla bu bölümde cevaplamaktayım.
UYARI: Daha önce sitede hiçbir yorumunuz yoksa, öncelikle yorumunuz onaydan geçecektir. Ayrıca bu sayfada çözülemeyen sorular değil, rehberlik, ders çalışma teknikleri, tercihler, TEOG hakkında son gelişmeler vb. konular hakkında soru sorabilirsiniz. Çözemediğiniz soruları eğitim forumumuzda yer alan ‘Soru-Cevap‘ bölümüne koyabilirsiniz.
Tüm hesaplama modüllerini test etmediğim için bir genelleme yaparak yanlış yönlendirmek istemem. Aşağıdaki linkte yer alan TEOG Puan Hesaplama robotundan %100 doğru sonuç alacağını söyleyebilirim, çünkü kendim yaptım 🙂
Hocam hep soru soruyom kusura bakmayın ben bir şeyi araştrdm 2013 den 2014 e geçişte puanalr cok artmıs neden mesela 2013/2014 teogunda bir lise 425 ken 2014/2015 de 458 e çıkmış.Neden bu kadar artışlar oldu? cevaplarsanız sevinirim. 🙂
Puanların düşmesi ve artmasını tek faktör tetiklemez. Sınavların zorluk derecesi, sınava katılanların başarı derecesi, her yıl değişebilen farklı faktörler puanların oynamasında etkili olabilmekte.
Sadece bir liseye bakarak binlerce lise hakkında genelleme yapılamaz. Bir okulun puanının artış ya da azalış sebebi olarak da çok fazla faktör vardır. Aynı zamanda bir lisenin puanı bir sene düşerken, bir başka lisenin puanı yükselebilir.
Hocam merhaba ben teogdan 491.8 puan alioyorum ve ankara fen lisesi geçen sene 496 ile kapatmış .Ben size taban puanı düşer mi diye sormıcam eğer yerleştir sonuçları açıklandığında giremessem nakille girme şansım varmı (taban puanimizin okulun taban puan ile ayni olması veya yuksek olmasi sarti vardi nakilde) bu kalktimi hala var mi?
Ankara Fen Lisesi’ni 492’ye düşmesi imkansız değil ama çok da kolay değil, bunu söyleyebilirim. Bahsettiğin kural da TEOG nakillerinde yok. Lise nakillerinde var. Yani TEOG nakilleri bittikten ve sizler artık liselerinize yerleştikten sonra her ay lise nakilleri devam ediyor. Lise nakillerinde taban puan ve kontenjan şartı var. TEOG nakil dönemlerinde bu şart yok. Her türlü nakil işlemleri için de bir yorum yapmak imkansız. Nakil işi tamamen şans işi.
Tercih döneminde istediğim ilk liseyi tutturamayip ikinci tercihimdeki liseye gidersem ve nakil döneminde de 1.tercihimdeki liseyi tutturamassam tekrar ilk yerleştirmeler sonucu gittiğim 2. Liseye gidebiliyor mu hayirsa ne oluyor
Normal yerleştirme süresinde bir liseye yerleştin diyelim. TEOG nakil döneminde de nakil başvurusunda bulundun ve tutmadı. Açıkta kalmazsın. Normal yerleştirmelerde tutturduğun lisede kalırsın. Umarım sorunu yanlış anlamamışımdır.
Merhaba hocam.Ben istediğim lisenin puanını tutturamıyorum.Gitmek istediğim lise bizim eve çok yakın.Biz okulla konuşacağız.Eğer kontenjanları boşsa beni o okula alma olasılığı daha yüksek olur mu ?
bugüne kadar yapılan teog sınavlarına kaç öğrenci girmiş, kaç tanesi hangi lise türüne yerleşmiş bunun bilgisine nereden ulaşabilirim? yardımcı olursanız sevinirim
Bu sene puanların ne olacağı belli değilken ve MEB yüzdelik dilimleri açıklamamışken bu konuyla ilgili sağlıklı bir yorum yapmak ne yazık ki mümkün değil. Biraz daha sabretmeniz gerekecek.
MEB yüzdelik dilimleri açıklamadan TEOG tercihleri ile ilgili sağlıklı yorumlar yapmak ne yazık ki mümkün değil. Fakat aradaki çok kritik bir fark bu puan seviyesine göre. İmkansız diyemem.
Yukarıdaki yazıda çok sorulan sorulara cevap vermiştim detaylı olarak, bu sorunun cevabı da var orada. Sorularını koymadan önce biraz incele 😉 TEOG’da standart sapma yok.
Sayin Ozan Hocam.Oncelikle oyle bir site icin tesekur ediyorum.Tercih yaparken aramda cok fark olan okullari sizce yazayim mi?Mesela benim puanimla lisenin puani arasinda 16 puan var bunu ilk tercihim lsun diyorum. 2.sinide aramda 8 puan olani yapayim diyorum 3.sunude benim puanimla ayni olani yapayim diyorum. saygilar
Ne gibi bir faydadan bahsettiğini anlayamadım. Tercih işi şans işi. Eğer puanın yetmeyecek ise 1. sıradan da yazsan yetmeyecek, 20. sıradan da yazsan yetmeyecek. Bu şansını arttırmaz.
ya sahsen bende inkilap sorusnu yanlis yaptim ama bunun altini fazla kazmayin.cunku eger o iptal olursa turkiyede milyonlarca kisi ful cekecek ve taban puanlarin dusmesini engelleyecek ben kolejde okuyorum o soru iptal olursa benim 5 arkadasim ful cekecek 2 puan icin bunlar yapmayin
Merhaba,
oğlumun 1. Teog full 2. Teog 1 mat yanlış. 6 ve 7. sınıf puanı 100. 8. sınıf sanırım o bir yanlıştan dolayı 100 ün biraz altına düşecek. Bu şekilde istediği okul Robert ya da devlet okulu İEL. Ne düşünüyorsunuz? 2. Teogdaki 1 mat yanlışı Robert’e girmesini engeller mi? Daha önceki yıllardan tecrübelerinize dayanarak söyleyebilir misiniz?
İstanbul Erkek Lisesi’ni engelleyeceğini pek sanmıyorum ama Robert Kolej için net bir şey söyleyemem. Robert Kolej’in puan hesaplaması bildiğiniz gibi farklı. Matematikteki 1 yanlışın önemi büyük. Ama imkansız bir durumunuz yok elbette.
Bu öngörülebilecek bir şey değil. Yabancı özel kolejler sadece puanlarını değil, puan hesaplama şekilleri bile kafalarına göre değiştirebilmekteler. Ama diğer senelerden çok farklı olacağını sanmam.
iyi günler Ozan hocam.Nekadar dogru bilmiyorum ama puanımı internetteki bir siteden hesapladıgımda 480 geliyor.istediğim lisenin puanıda 488 bir ihtimal varmı gelmesi ile ilgili
Bunun haricinde de bulunduğun puan aralığı için 8 puan yüksek bir puan. İmkansız diyemem ama zor diyebilirim. MEB yüzdelik dilimleri açıklamadan sağlıklı bir yorum yapmak da mümkün değil, bunu da belirteyim.
Hocam bana kontenjan ı anlatır mısınız? Yani örneğin bir okul 90 kontenjan var 90 kontenjan dolunca hepsini alıyor demi yani aralardan seçmiyor iyilerini?Nasıl bir şey yani bu olay? 😀
hocam size bir şey sorcam ilk teog sanki geçen seneki teoga göre sanki daha basitti ama tüm liselerde en az 5 – 10 puan artış bu sene baya zor olmasına rağmen acaba punlar artar mı bide mazaret soruları nerde acba yayımlandımı
Olabilir elbette. Puanlarda artış ya da azalış diye bir genelleme yapmak da yanlış olur. Bir okulun puanı artarken, başka bir okulun puanı düşebilir de. MEB yüzdelik dilimleri açıklayınca az çok neler olabileceğini anlayacağız.
benim yerleştirmem 280 ve benim gitmek istedigim lise 360 ben o liseye nasıl giderim hocam
Merhaba Hilmi.
Aradaki puan farkı çok fazla. Şansını deneyebilirsin elbette ama ihtimal az görünüyor.
Ozan hocam puan hesaplama robotlarında çıkan sonuç ile açıklanacak sonuçlar arasında nasıl bir fark var? Sonuçlar bire bir aynı mı?
Merhaba Ebru.
Tüm hesaplama modüllerini test etmediğim için bir genelleme yaparak yanlış yönlendirmek istemem. Aşağıdaki linkte yer alan TEOG Puan Hesaplama robotundan %100 doğru sonuç alacağını söyleyebilirim, çünkü kendim yaptım 🙂
https://ozancorumlu.com/teog-puan-hesaplama/
hocam foruma gönderemedimde sorumu , hani sağ el başparma kuralı varya orda akımın yönünü nasıl buluyoruz
Merhaba Nuren.
Bunun yeri burası değil. Forumdaki soru-cevap bölümünde sorularınızı nasıl koyacağınız hem yazılı, hem videolu şekilde anlatılmış vaziyette.
Hocam hep soru soruyom kusura bakmayın ben bir şeyi araştrdm 2013 den 2014 e geçişte puanalr cok artmıs neden mesela 2013/2014 teogunda bir lise 425 ken 2014/2015 de 458 e çıkmış.Neden bu kadar artışlar oldu? cevaplarsanız sevinirim. 🙂
Merhaba.
Puanların düşmesi ve artmasını tek faktör tetiklemez. Sınavların zorluk derecesi, sınava katılanların başarı derecesi, her yıl değişebilen farklı faktörler puanların oynamasında etkili olabilmekte.
teogtan 297 aldım iyi bir liseye gidebilirim ?
Merhaba Hilmi.
İyi bir liseden ne anladığına göre değişir. Bu çok genel bir sıfat.
hocam geçen yıl 465 ile kapatan bir okul , önceki yıl 450 ile kapatmış sizce yine bu kadar düşermi
geçen sene bu kadar artmasının sebebi ne olabilir
Merhaba Nuren.
Sadece bir liseye bakarak binlerce lise hakkında genelleme yapılamaz. Bir okulun puanının artış ya da azalış sebebi olarak da çok fazla faktör vardır. Aynı zamanda bir lisenin puanı bir sene düşerken, bir başka lisenin puanı yükselebilir.
Bir de hocam şey diyorlar taban puanları düşecek taban puanları bize bağlıysa nasıl düşcek geçen senenin en sonuncuya bağlı yani nasıl düşecek?
Kafan karışmış biraz. Aşağıdaki linkte verdiğim yazıyı oku 😉
https://ozancorumlu.com/teog-taban-puanlar-nasil-belirleniyor/
Hocam seçim ne zaman haberiniz var mı? 😀
Merhaba.
Tercihlerden bahsediyorsun sanırım. Tam tarih belli değil ama yakında belli olur. Gerekli duyuruları yapacağım.
Hocam merhaba ben teogdan 491.8 puan alioyorum ve ankara fen lisesi geçen sene 496 ile kapatmış .Ben size taban puanı düşer mi diye sormıcam eğer yerleştir sonuçları açıklandığında giremessem nakille girme şansım varmı (taban puanimizin okulun taban puan ile ayni olması veya yuksek olmasi sarti vardi nakilde) bu kalktimi hala var mi?
Merhaba Ege.
Ankara Fen Lisesi’ni 492’ye düşmesi imkansız değil ama çok da kolay değil, bunu söyleyebilirim. Bahsettiğin kural da TEOG nakillerinde yok. Lise nakillerinde var. Yani TEOG nakilleri bittikten ve sizler artık liselerinize yerleştikten sonra her ay lise nakilleri devam ediyor. Lise nakillerinde taban puan ve kontenjan şartı var. TEOG nakil dönemlerinde bu şart yok. Her türlü nakil işlemleri için de bir yorum yapmak imkansız. Nakil işi tamamen şans işi.
Tercih döneminde istediğim ilk liseyi tutturamayip ikinci tercihimdeki liseye gidersem ve nakil döneminde de 1.tercihimdeki liseyi tutturamassam tekrar ilk yerleştirmeler sonucu gittiğim 2. Liseye gidebiliyor mu hayirsa ne oluyor
Normal yerleştirme süresinde bir liseye yerleştin diyelim. TEOG nakil döneminde de nakil başvurusunda bulundun ve tutmadı. Açıkta kalmazsın. Normal yerleştirmelerde tutturduğun lisede kalırsın. Umarım sorunu yanlış anlamamışımdır.
Hocam TEOG yerleştirmeler ne zaman haberin var mı?
Merhaba.
MEB TEOG Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu’nu henüz yayınlamadı. Yayınlayınca sizlere duyuracağım.
Hocam bu seneki teog mu yoksa 2012yılında yapılan en son sbs mi daha zor??
Merhaba Samet.
2 farklı sınavı bire bire karşılaştırmak doğru olmaz. Ama SBS’ler genel olarak TEOG’dan daha zor idi.
Merhaba hocam.Ben istediğim lisenin puanını tutturamıyorum.Gitmek istediğim lise bizim eve çok yakın.Biz okulla konuşacağız.Eğer kontenjanları boşsa beni o okula alma olasılığı daha yüksek olur mu ?
Merhaba Yaren.
Hayır, okula yakınlık ile yapılmıyor yerleştirmeler. Puan üstünlüğüne göre yapılmakta.
bugüne kadar yapılan teog sınavlarına kaç öğrenci girmiş, kaç tanesi hangi lise türüne yerleşmiş bunun bilgisine nereden ulaşabilirim? yardımcı olursanız sevinirim
Merhabalar.
Bu istatistikleri MEB detaylı bir şekilde yayınlıyor mu emin değilim okulunuzun rehberlik birimine danışabilirsiniz.
Merhaba. Benim puanim 494.5. Izmir fen lisesine girebilir miyim ?
Merhaba Berkay.
Bu sene puanların ne olacağı belli değilken ve MEB yüzdelik dilimleri açıklamamışken bu konuyla ilgili sağlıklı bir yorum yapmak ne yazık ki mümkün değil. Biraz daha sabretmeniz gerekecek.
peki bir ümit var mi?
İmkansız diyemem. Ama dediğim gibi şu an sağlıklı bir yorum yapamam ne yazık ki.
hocam teog ne zaman açıklanır tahmininizce ? bi de sınav açıklnamadan önce davalar açıklanırken 1. ve 2. sınıavdaki davalar , birliktemi açıklanır.
Merhaba Nuren.
Davaları bilemiyorum, mahkemeden başka hiç kimse de bilemez. TEOG sonuçları da Haziran ayı ortası gibi tahmin ediyorum ki açıklanır.
hocam ben bu yıl 465 puan falan alıyom bu ouanla gecen sene 471 le kapatan bir okula bu yıl sizce girebilirmiyim?
teşekkür ederim
Merhaba.
MEB yüzdelik dilimleri açıklamadan TEOG tercihleri ile ilgili sağlıklı yorumlar yapmak ne yazık ki mümkün değil. Fakat aradaki çok kritik bir fark bu puan seviyesine göre. İmkansız diyemem.
iyi gunler standart sapma varmi varsa cok puan getirirmi veya gotururmu?tesekur ederim simdiden
Merhaba Dursun.
Yukarıdaki yazıda çok sorulan sorulara cevap vermiştim detaylı olarak, bu sorunun cevabı da var orada. Sorularını koymadan önce biraz incele 😉 TEOG’da standart sapma yok.
bizim hocalar var dedi o yuzden …
Sayin Ozan Hocam.Oncelikle oyle bir site icin tesekur ediyorum.Tercih yaparken aramda cok fark olan okullari sizce yazayim mi?Mesela benim puanimla lisenin puani arasinda 16 puan var bunu ilk tercihim lsun diyorum. 2.sinide aramda 8 puan olani yapayim diyorum 3.sunude benim puanimla ayni olani yapayim diyorum. saygilar
Merhaba Merve.
Rica ederim.
Bir sıkıntı olmaz. Yazabilirsin.
peki fen liseine gitmem icin bir faydasin olurmu
Ne gibi bir faydadan bahsettiğini anlayamadım. Tercih işi şans işi. Eğer puanın yetmeyecek ise 1. sıradan da yazsan yetmeyecek, 20. sıradan da yazsan yetmeyecek. Bu şansını arttırmaz.
ya sahsen bende inkilap sorusnu yanlis yaptim ama bunun altini fazla kazmayin.cunku eger o iptal olursa turkiyede milyonlarca kisi ful cekecek ve taban puanlarin dusmesini engelleyecek ben kolejde okuyorum o soru iptal olursa benim 5 arkadasim ful cekecek 2 puan icin bunlar yapmayin
ben baska bir okula nakil aldırmak istiyorum 9. sınıfım su an kontejanda bos yer yok 10. sınıf için en erken ne zaman nakil aldırabilirim
Merhaba Aslı.
Lise nakilleri her ay devam ediyor. Yaz dönemi dahil. Her ay takip etmen gerekiyor boş kontenjanı.
yuzdelik dilmler ne zaman aciklanir
Merhaba Dilay.
TEOG tercih ve yerleştirmelerinden kısa bir süre önce açıklanır diye tahmin ediyorum.
Merhaba,
oğlumun 1. Teog full 2. Teog 1 mat yanlış. 6 ve 7. sınıf puanı 100. 8. sınıf sanırım o bir yanlıştan dolayı 100 ün biraz altına düşecek. Bu şekilde istediği okul Robert ya da devlet okulu İEL. Ne düşünüyorsunuz? 2. Teogdaki 1 mat yanlışı Robert’e girmesini engeller mi? Daha önceki yıllardan tecrübelerinize dayanarak söyleyebilir misiniz?
Merhaba Nesrin hanım.
İstanbul Erkek Lisesi’ni engelleyeceğini pek sanmıyorum ama Robert Kolej için net bir şey söyleyemem. Robert Kolej’in puan hesaplaması bildiğiniz gibi farklı. Matematikteki 1 yanlışın önemi büyük. Ama imkansız bir durumunuz yok elbette.
Robert’in taban puanı kaç açıklayacağını öngörüyorsunuz?
Bu öngörülebilecek bir şey değil. Yabancı özel kolejler sadece puanlarını değil, puan hesaplama şekilleri bile kafalarına göre değiştirebilmekteler. Ama diğer senelerden çok farklı olacağını sanmam.
iyi günler Ozan hocam.Nekadar dogru bilmiyorum ama puanımı internetteki bir siteden hesapladıgımda 480 geliyor.istediğim lisenin puanıda 488 bir ihtimal varmı gelmesi ile ilgili
Merhaba Göksel.
Öncelikle puanını aşağıdaki linkte yer alan TEOG Puan Hesaplama modülünden hesaplayabilirsin.
https://ozancorumlu.com/teog-puan-hesaplama/
Bunun haricinde de bulunduğun puan aralığı için 8 puan yüksek bir puan. İmkansız diyemem ama zor diyebilirim. MEB yüzdelik dilimleri açıklamadan sağlıklı bir yorum yapmak da mümkün değil, bunu da belirteyim.
Hocam bana kontenjan ı anlatır mısınız? Yani örneğin bir okul 90 kontenjan var 90 kontenjan dolunca hepsini alıyor demi yani aralardan seçmiyor iyilerini?Nasıl bir şey yani bu olay? 😀
Merhaba.
X okulunun 90 kontenjanı olsun. Sistem, X okulunu tercih listesine yazan en yüksek puanlı 90 öğrenciyi bu okula yerleştirir.
hocam size bir şey sorcam ilk teog sanki geçen seneki teoga göre sanki daha basitti ama tüm liselerde en az 5 – 10 puan artış bu sene baya zor olmasına rağmen acaba punlar artar mı bide mazaret soruları nerde acba yayımlandımı
Merhaba Taner.
Evet, mazeret soruları yayınlandı. Diğer cümleni ise hiç anlamadım. Hiçbir noktalama işareti yok.
puanlarda artış olabilirmi ?
Olabilir elbette. Puanlarda artış ya da azalış diye bir genelleme yapmak da yanlış olur. Bir okulun puanı artarken, başka bir okulun puanı düşebilir de. MEB yüzdelik dilimleri açıklayınca az çok neler olabileceğini anlayacağız.