Bu sayfada LGS hakkında her şeyi Ozan Çorumlu’ya sorabilirsiniz.
LGS Soru-Cevap bölümüne hoşgeldiniz. Sevgili öğrenciler ve veliler. LGS hakkında kafanıza takılan ya da öğrenmek istediğiniz soruları bu sayfanın altında yer alan Tartışmaya Katılın bölümüne yorum olarak yazabilirsiniz. Sorunuz en kısa sürede cevaplandırılacaktır.
GÜNCELLENDİ!Liselerin Yüzdelik Dilimleri için tıklayın
Eğitim şikayetleriniz için lütfen Şikayetler bölümünü kullanınız.
Rehberlik öğretmeni değilim. Uzmanlık alanım Matematik. Bunun yanı sıra. Fen ve Teknoloji dersleri de vermekteyim. Fakat yıllardır özel ders verdiğim öğrencilere ek olarak sunduğum eğitim koçluğu hizmeti, araştırmayı sevmem ve bilgiye her zaman aç olmam, bildiğim şeyleri de başka insanlarla her zaman paylaşmayı hayat amaçlarımdan biri haline getirmem, sitemizde bu sayfayı açmamın sebeplerinden bazıları. Bu sayfanın amacı, tüm veli ve öğrencilere tüm bilgi ve tercübemi tamamen ücretsiz olarak aktarmak, bilgim ve gücüm dahilinde LGS hakkında herkese olabildiğince yardımcı olmaktır.
Sizler için LGS ile ilgili sizlerden gelen sık soruları derledim. Aşağıdaki sorular düzenli olarak da güncellenecektir. Bu yüzden ara ara kontrol etmenizi tavsiye ederim. Sorunuzu koymadan önce aşağıdaki sık sorulan sorular bölümünü inceleyiniz. Sık sorulan sorular bölümünü incelemeden sorunuzu koyarsanız, sıra size geldiği zaman alacağınız cevap ‘Sorunuzun cevabı sık sorular sorular bölümünde mevcut, inceleyebilirsiniz.’ olacaktır ki boşu boşuna vakit kaybetmiş olursunuz 🙂 Eğer sorunuzun cevabını bulamıyorsanız sorunuzu ilgili bölüme koyabilirsiniz. Bu bölümdeki tüm sorular bilgim dahilinde olduğu sürece, müsait olduğum zamanlarda ve sırasıyla (sorunuzun sayfaya koyma zamanına göre) cevaplanmaktadır.
Sorularınızı sitemize nasıl koyabileceğinizi aşağıdaki kısa videoyu izleyerek detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz. Youtube kanalımıza ücretsiz bir şekilde abone olmayı unutmayın 😉
Sitemizdeki tüm içeriklerden mail yoluyla haberdar olmak istiyorsanız, aşağıdaki kutucuğa e-mail adresinizi yazıp abone olabilirsiniz. Aboneliğinizi tamamlamak için e-postanıza gelen maili onaylamayı unutmayın.
SIK SORULAN SORULAR
LGS nedir ?
LGS (Liseye Giriş Sistemi), TEOG sistemi sonrasında 2017-2018 eğitim-öğretim yılından itibaren uygulanmaya başlanacak yeni sınav sistemidir.
LGS'de standart sapma var mı ?
LGS sisteminde standart sapma uygulanmamakta.
LGS kaç oturumdan oluşacak ?
LGS tek oturum şeklinde gerçekleştirilecek.
LGS'de kaç soru çıkacak ?
LGS’de toplam 90 soru sorulacak. LGS’de derslere göre soru dağılımı ise şu şekilde: Matematik 20, Türkçe 20, Fen Bilimleri 20, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 10, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 10, İngilizce 10.
LGS kaç dakika olacak ?
LGS toplam 135 dakika olacak.
Taban puan nedir ?
Taban puan, bir liseye normal yerleştirmeler sonucu giren son öğrencinin puanıdır.
Yüzdelik dilim nedir ?
Yüzdelik dilim, genel sıralamanızın yüzde olarak ifade edilmiş şeklidir. Yüzdelik dilim konusunda detaylı bilgi almak için Yüzdelik Dilim Nedir ? başlıklı yazıyı inceleyebilirsiniz.
LGS'de tercihlerimi hangi yüzdelik dilime göre yapacağım ?
Tercihlerinizi Türkiye geneli yüzdelik dilime göre yapmak en sağlıklısıdır.
YEP nedir ?
YEP, yerleştirmeye esas puanın kısaltılmışıdır. Yerleştirmeye esas puan, 6, 7 ve 8 inci sınıf yıl sonu başarı puanlarının %30’u ile TEOG ortak sınavlarının %70’inden oluşur.
TEOG yerleştirmeleri, adayların yaptıkları tercihler doğrultusunda YEP üstünlüğüne göre yapılmaktadır.
TEOG 2015'te puan eşitliği durumunda ne oluyor ?
Ortaöğretime yerleştirmeye esas puanların eşit olması hâlinde, AOSP, eşitliğin devam etmesi hâlinde sırasıyla 8’inci, 7’nci ve 6’ncı sınıflardaki YBP üstünlüğü, eşitliğin devam etmesi hâlinde tercih önceliği, yine eşitliğin devam etmesi hâlinde okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı, bunların da eşit olması hâlinde ise öğrencinin doğum tarihine göre yaşça küçük olanların önceliği dikkate alınır.
TEOG 2015 tercih ve yerleştirme kılavuzuna nereden bakabilirim ?
TEOG 2015 Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu ve tüm detaylar için tıklayın.
TEOG yerleştirmeleri YEP'e göre yapılıyorsa, neden yüzdelik dilimlere göre tercih yapıyoruz ?
Puanlar bir çok etkene göre her sene değişebilirken, yüzdelik dilim denen şey oransal bir ifade olduğu için daha az değişir. Bu yüzden de tercihlerimizi yüzdelik dilimlere göre yapmak daha sağlıklı sonuç verecektir.
Okul türleri hakkında bir bilgim yok, ne yapabilirim ?
2015 Lise Türleri başlıklı yazıdan, tüm okul türleri hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz. Sizlere önerim, tercih öncesinde okul türleri hakkındaki tüm sorularınızı okulunuzun rehberlik birimine de sorun ve detaylı bilgi almaya çalışın.
Hangi okul türünü seçmeliyim ?
Bu konuda okul türlerini çok iyi araştırmalısınız. Hangi Okul Türü Daha Başarılı ? başlıklı yazıdan da okul türlerinin üniversite kazandırma başarıları ve her okul türünden öğrencilerin aldıkları ortalama puanları inceleyebilirsiniz.
TEOG 2015 tercihleri hangi adresten yapılacak ?
Yerleştirme işlemleri için tercihler e-okul.meb.gov.tr internet adresinden yapılabilecek.
Yerleştirme işlemleri için evden bireysel olarak tercih yapmak isteyen öğrenciler nasıl bir yol izleyecek ?
Yerleştirme işlemleri için yapılan tercihler e-okul.meb.gov.tr internet adresinden bireysel olarak yapılabilecektir. Tercih yapabilmek için, açılan tercih işlemleri ekranındaki «TERCİH YAPMAK İSTİYORUM» butonu seçilecektir. Tercihler mutlaka herhangi bir okul müdürlüğüne gidilerek elektronik ortamda onaylatılacaktır. Okul müdürlüğü tarafından elektronik ortamda onaylanan tercih formunun iki nüsha çıktısı alınarak okul müdürlüğü yetkilisi ile veli tarafından imzalanacak; bir nüshası okulda saklanacak ve diğer nüshası veliye verilecektir.
Toplam kaç tercih hakkım var ?
Toplam 25 adet tercih hakkınız var. Bu 25 tercihin hepsini doldurmak zorunda da değilsiniz.
TEOG 2015 özel okul kayıtları ne zamana kadar ?
İptal edilen Mary Sanders sorusu sebebiyle, özel okul kayıtları 10 Temmuz 2015 tarihine kadar uzatıldı.
TEOG 2015 devlet lisesi kayıtları ne zaman ?
TEOG 2015 devlet lisesi tercihleri 6-16 Temmuz arasında yapılacak. 16 Temmuz saat 13.00 son. Son gün tercihlerin saat 13.00’e kadar yapılmasının sebebi ise bayram tatiline denk gelmesi. Devlet daireleri 16 Temmuz’da yarım gün çalışmaktalar.
TEOG tercihi için güvenlik kodumu bulamıyorum/bilmiyorum. Ne yapmalıyım ?
Okuldan daha önce sonuç belgesi aldıysanız güvenlik kodu bu belgenin üstünde yazıyor. Almadıysanız okul ile irtibata geçmeniz gerekmekte.
TEOG 2015 güzel sanatlar lisesi veya spor lisesi kayıtları ne zaman ?
Yetenek sınavlarında başarılı olan öğrenciler, güzel sanatlar lisesi veya spor liselerine 10 Temmuz 2015 tarihine kadar kayıt yaptırabilecektir.
Güzel sanatlar veya spor liselerine kayıt yaptıran öğrenciler yerleştirme veya yerleştirmeye esas nakil işlemleri için tercih yapabilir mi ?
Güzel sanatlar veya spor liselerine kayıt yaptıran öğrenciler, hem yerleştirme işlemleri için hem de yerleştirmeye esas nakil işlemleri için tercih yapabilirler. Ancak, bu öğrenciler tercihleri doğrultusunda bir okula yerleştirilmeleri halinde, güzel sanatlar lisesi veya spor lisesindeki kayıtları iptal olacaktır. Tercihleri doğrultusunda yerleştirildikleri okula kayıtları otomatik olarak yapılacaktır.
Yerleştirme sonuçları ne zaman, hangi adresten ilan edilecek ?
Yerleştirme sonuçları, meb.gov.tr, oges.meb.gov.tr ve e-okul.meb.gov.tr internet adreslerinden öğrencilerin T.C. kimlik numarası ve okul numarasıyla sorgulanabilecek, ayrıca sonuç belgesi gönderilmeyecektir. Yerleştirme sonuçları isteyen velilere kısa mesaj ile bildirilebilecektir.
Yerleştirme sonuçlarına göre okulların boş kalan kontenjanları ne zaman, hangi adresten ilan edilecek ?
Okulların boş kalan kontenjanları, 14 Ağustos 2015 tarihinde oges.meb.gov.tr internet adresinden ilan edilecek.
Kimler nakil başvurusunda bulunabilir ?
Kayıtlı bulundukları okuldan başka bir okula geçmek isteyen tüm öğrenciler yerleştirmeye esas nakil işlemleri için tercih yapabilir.
Yerleştirmeye esas nakil işlemleri için tercih başvuruları ne zaman yapılacak ?
Yerleştirmeye esas nakil işlemleri için tercih başvuruları, 17-21 Ağustos 2015, 24-28 Ağustos 2015, 31 Ağustos-4 Eylül 2015 tarihlerinde olmak üzere 3 kez yapılacaktır.
Yerleştirmeye esas nakil işlemleri için tercih başvuruları nasıl yapılacak ?
Yerleştirmeye esas nakil başvuruları, herhangi bir ortaokul müdürlüğünden yapılabilecektir. Okul müdürlükleri tarafından elektronik ortamda onaylanan tercih bilgilerinin 2 (iki) nüsha çıktısı alınacak, bunlar veliye imzalatıldıktan sonra bir nüshası okulda saklanacak, diğer nüsha veliye verilecektir.
TEOG 2015 nakillerde taban puan şartı var mı ?
Hayır. TEOG nakillerinde taban puan şartı aranmamakta. Dilediğiniz okulu TEOG nakil tercih listenize yazabilirsiniz.
Yerleştirmeye esas nakil işlemleri için yapılan tercihlerde öğrenciler kaç okul tercih edilebilir ?
Öğrenciler yerleştirmeye esas nakil başvurularının her birinde üçer okul tercihi yapabilecek ve tercihlerde boş kontenjan şartı olmayacaktır.
Yerleştirmeye esas nakil işlemlerinin üçünde de tercih yapmak zorunlu mudur ?
Yerleştirmeye esas nakil işlemlerinin her birinde, isteyen öğrencilerin tercih başvurusunda bulunması esastır. Ayrıca ilk yerleştirmeye esas nakil tercih başvuru döneminde yapılan okul tercihlerinin sonraki iki yerleştirmeye esas nakil tercih başvuru döneminde de geçerli olması başvurulan okul müdürlüğünden talep edilebilir. Talebin olmaması halinde her bir yerleştirmeye esas nakil başvuru döneminde yeniden tercih yapılabilecektir.
Yerleştirmeye esas nakil işlemlerinde, yerleştirme işlemleri nasıl yapılacak ?
Yerleştirme işlemleri; yerleştirme takviminde belirtilen tarihlerde, yerleştirmeye esas puan (YEP) üstünlüğüne göre ve boş kontenjanlara merkezî olarak yapılacaktır.
Milli eğitim müdürlüklerinde kurulan il/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarına hangi öğrenciler tercih başvurusu yapabilecek ?
Sadece açık öğretim kurumlarına yerleştirilen öğrenciler, istemeleri halinde millî eğitim müdürlüklerinde kurulan il/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarına tercih başvurusu yapabilecek ve komisyonlar tarafından il/ilçe sınırları içindeki okullarda boş kalan kontenjanlara yerleştirilecektir.
İl/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonları hangi tarihlerde tercih başvurusu alacak ?
İl/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonları, 07-10 Eylül 2015 tarihlerinde tercih başvurusu alacaktır.
İl/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarına yapılan tercih başvurularında öğrenciler kaç okul tercih edilebilir ?
Öğrenciler bu başvuruda il/ilçe sınırları içinde yer alan 3 okul tercih edebilecektir.
İl/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonları tarafından yapılan yerleştirme sonuçları ne zaman, hangi adresten ilan edilecek ?
İl/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonları tarafından yapılan yerleştirme sonuçları, 11 Eylül 2015 tarihinde e-okul.meb.gov.tr internet adresinden ilan edilecektir.
Özel okullarda %100 burslu okutulacak öğrenciler nasıl belirlenecek ?
Özel okullarda %100 burslu okutulacak öğrenciler, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından, puan üstünlüğü esasına göre %5’lik dilimden seçilerek yapılacaktır. Yerel şartları dolayısıyla Türkiye genelindeki ilk % 5’lik dilimden öğrenci alamayan özel okullar, tam bursluluğa karşılık gelen boş kontenjanlarını il genelindeki ilk % 5’lik dilimden karşılayabileceklerdir.
Lise seçerken nelere dikkat edilmeli ?
Lise seçerken dikkat edilecek bir çok husus vardır. Lise Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli ? başlıklı yazıda dikkat edilmesi ve araştırılması gereken tüm hususları ayrıntılı olarak anlatmaya çalıştım.
Sorumu sayfada bulamıyorum, ne yapmalıyım ?
Yorum bölümünde, yukarıda, solda, ‘Eski Yorumlar’ diye bir seçenek var. Orayı tıklarsanız eski yorumları sırasıyla görebilirsiniz. Bir önceki sayfada da bulamazsanız gene aynı methodu uygulayarak sayfalar arasında gezinebilirsiniz.
Daha kısa bir yol olarak da, örneğin bu sayfanın linki ozancorumlu.com/teog-hakkinda-her-seyi-sorun/comment-page-22/ olsun.
Page 22 demek sayfa 22 demek. Yani 22. sayfadaki yorumları gösteriyor bu başlıkta. Eğer linkte 22 yerine 21 yazar ve enter derseniz 21. sayfadaki yorumlara geçmiş olursunuz.
Bu iki yolla da geçmiş yorumları inceleyebilirsiniz, hangisi kolayınıza gelirse. Sayfa içinde de kendi sorunuzu kolayca bulmak için ctrl + F tuşlarına basarsanız sağ üstte bir arama çubuğu görünür. O arama çubuğuna aramak istediğiniz kelimeyi yazarsanız sayfa içinde o kelimeleri rahatlıkla bulabilirsiniz.
Hocam neden özelden soru cevaplamıyorsunuz ?
Facebook’ta onlarca grup var. Sitemizin facebook, twitter, google plus, instagram, youtube, pinterest gibi sosyal medya sayfaları var. 1 (yazıyla bir) kişi olarak bu kadar parçaya bölünmem taktir edersiniz ki teknik olarak imkansız. Sitenin bu bölümü sırf bu yüzden var. Ayrıca buraya sorusunu koyup bekleyen yüzlerce kişi dururken, bu kadar insanın hakkına girip özelden bir başkasının sorusunu cevaplamam etik bir davranış da olmayacaktır. O yüzden tüm soruları hakkaniyet içerisinde, müsait olduğum zamanlarda ve sırayla bu bölümde cevaplamaktayım.
UYARI: Daha önce sitede hiçbir yorumunuz yoksa, öncelikle yorumunuz onaydan geçecektir. Ayrıca bu sayfada çözülemeyen sorular değil, rehberlik, ders çalışma teknikleri, tercihler, TEOG hakkında son gelişmeler vb. konular hakkında soru sorabilirsiniz. Çözemediğiniz soruları eğitim forumumuzda yer alan ‘Soru-Cevap‘ bölümüne koyabilirsiniz.
Merhaba hocam ben İzmir Fen Lisesi ni istiyorum YEP puanım 495.2413 yüzdeliğim 0.23 il yüzdeliğim 0.32 sizce girme şansım var mı ?
Ve İFL olmazsa başka hangi liseleri tercih edebilirim .
hocam bide bişey daha sorcam ben devlet okulu hakkımı değerlendirmek istiyorum ama istediğim lise tutmazsa özel okul istiyorum 14 ağustos dan sonra özel okula kayıt yaptırabilir miyim
Acil cevap diye bir şey yok. Tüm soruları müsait olduğum zamanlarda ve sırasıyla cevaplıyorum. ‘Hocam acil, hocam nolur’ tarzı soruları da cevaplamıyorum. Bundan sonrası için bilgin olsun.
Şansın da azımsanmayacak derecede var. Dilimin gayet yakın. Fakat garanti demek de yanıltıcı olacaktır. Mutlaka daha garanti liseler de yazmanı öneririm.
İsim olarak şu şu lise diye bir bilgi veremem sana. MEB’in açıkladığı yüzdelik dilim sayfasından kendin bakıp, tek tek okulları araştırıp, bizzat gidip bilgi ve öneri alman gerekiyor.
merhaba hocam benin yep puanım 454 türkiye geneli yüzdelik dilimim 6.93 ato 447 puan ama dilimi 5.90 sizce girebilirmiyim bide çeaş var hocam onun461 puan dilimi 3.71 ona girme şansım nedir şimdiden yorumlarınız için teşekkürler
Hocam benim puan 427 gitmek istediğim lisenin puanı 423 ama yüzdelik dilim benim ki 11.50 gitmek istediğim lisenin ki 10.00 puan yetiyor ama yüzdelik dilim yetmiyor kazanabilir miyim
Hocam merhaba benim yüzdelik dilimim 5.19 istediğim okulun 3.20 sizce olma şansı varmı birde tercih yaparken kaç puan yukardan başlamalıyım.izmirde oturuyorum.
Şansın yok diyemem ama garanti bir tercih de elbette değil. Listene yazmanda bir mahsur yok. Bu dilimlerden çok az daha yukarı çıkabilirsin deneme amaçlı fakat mutlaka diliminin altlarına da in kendini garantiye almak için.
Hocam benim:
Puanım:387.456
Yüzdelik dilimim:%20
Gitmek istediğim lisenin puanı:401
gitmek istediğim lisenin yüzdelikdilimi: %14 veya %17
ne diyosun irebilirmiyim tercih listeme yazımmi? tutarmı?
%14 lik biraz zor görünüyor. %17 lik lise de çok kolay değil ama tutma ihtimali yok diyemem. 2 si de garanti tercihler değil, bunu da bil. Ama ikisini de listene yazabilirsin elbette, bir mahsur yok. 25 tercih hakkın var sonuçta.
Hocam iyi günler yarın tercih yapacağız.Benim puanım 475.3892 yüzdeliğim -türkiye geneli- 3.07 . Malatya da yaşıyorum.İstediğim lisenin puanı 474.198 yüzdeliği 2.08 -Fethi Gemuhluoğlu Fen- ama en son e-okulun verdiğine göre 471 le de öğrenci almış.
Hocam sorum şu : Eğer Gemuhluoğlu Fen gelmezse 464 puan 3.45 yüzdelikli Malatya Anadolu var.Bir de babamın önerdiği 435 puan 7.97 yüzdelikli Akçadağ Fen var.
Ben başından beri fen lisesi istiyordum ancak gemuhluoğlu fen den sonraki en yüksek fen akçadağ fen ama oranında puanı ve yüzdeliği benim puanıma göre baya düşük.Sizce ben akçadağ feni mi öne yazmalıyım.yoksa en yüksek puanlı anadolu lisesini mi? Ben akçadağ fenin benden 35-40 puan düşük olduğu için sıkıntı yaşayacağımı düşünüyorum..Biraz uzun oldu ancak cevap verirseniz sevinirim.Bu arada ben tıp okumak istiyorum…
Biraz yukarıdan başlamanda bir sıkıntı yok tercihlerinde. Önemli olan kendi dilimine de inmen ve sonlara doğru da kendi diliminin de altlarına inip kendini garantiye almak.
hocam merhaba bir sorum daha olacaktı. benim yüzdelik dilimim %19. tercihlerimi sırasıyla %11 %15 %18 %17 %20 %14 %24 %20 %20 %18 %19 diye verdim. hocam arkadaşlarım biraz daha çok yaz ya hiçbiri tutmassa felan diyorlar hocam bir yardım edebilirmisiniz. sıralamam doğrumu veya hangilerini başa yazsam daha uygun olur. 🙂
Daha garanti tercihlerde de bulunmanı tavsiye ederim.
%20 den sonra %14 yazmışsın mesela. %20 tutmazsa %14 zaten tutmaz. %20 tutarsa da zaten %14 lük okulun orada yazılı olmasının bir anlamı yok. Biz buna ölü tercih diyoruz.
Evet, tercihlerinde istek sırası en önemlisi ama yüzdelik dilimleri de olabildiğince sıralamaya çalış mantıklı olması açısından.
Hayır, bir avantajı yok. Radyo-televizyon bölümü hakkında da çok detaylı bir bilgim yok ama iyi bir bölüm diyebilirim. Fakat radyocu ya da televizyoncu olmak için illa üniversitesinde bölüm okumaya gerek yok. Mesela gazeteci olmak için de illa ilgili bölümde üniversite okumaya gerek yok illaki. Bölümü biraz dah araştır, ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksın.
hocam merhaba tercih listesi hakkında birşey soracaktım hocam ben 11 adat tercih yaptım isteğime göre yaptım tercihlerimi.yani yüzdelik dilimler karma karışık. o yüzden bir liseye giremem diye korkuyorum. sorum şu ben ilk sıraya aaa lisesi yazdım o tutarsa o liseye gideceğim ama o tutmassa hemen bir altındaki bbb lisesi ne bakılacak o da tutmassa ccc lisesi ne bakılacak. anlayacağınız tercih listesinde sıra önemli midir? İnşallah Anlatabilmişimdir.
hocam merhaba 🙂 benim yüzdeliğim 1.66 yüzdeliği 1.05 olan bir okulu tercih listeme ilk olarak yazmak mantıklı olur mu ? ikinci olarakta 2.08 olan okulu yazmayı düşünüyorum sizin de fikrinizi almak istedim teşekkürler 🙂
Tüm listeni ve istediklerini tam bilmeden bir şey söylemek yanltıcı olabilir genel anlamda. Ama 1.05 lik liseyi elbette yazabilirsin, hiçbir mahsur yok. 25 hakkın var sonuçta, esnek yap tercihlerini.
Merhaba hocam ben İzmir Fen Lisesi ni istiyorum YEP puanım 495.2413 yüzdeliğim 0.23 il yüzdeliğim 0.32 sizce girme şansım var mı ?
Ve İFL olmazsa başka hangi liseleri tercih edebilirim .
Hocam merhaba sizin gerçekten içinizden geçen tüm etkenlere baktıktan sonra bu yıl ne olacak? Yani yüzdelik dilim artacak puanlar düşecek mi? Veya tam tersi mi olacak? Biliyoruz bu konuda bir şey söylemek çok zor fakat biz size çok güveniyoruz.Bu konuda bir uzman olarak elbette tahminleriniz vardır.Bunlar nedir?Bizimle paylaşırsanız gerçekten çok mutlu oluruz.Şimdiden çook teşekkürler hocam.
Bu konu çok hassas bir konu. Bu sene taban puanların düşeceğini öngörürken bir anda son saniye bir soru iptal edildi. Herkes doğru yapmış sayıldı. Her saniye bir çok şey değişebiliyor. Açıklanan yüzdelik dilimler de ortada. Şunu söyleyebilirim ki daha önce de yorumlarda söylemiştim. Bu yüzdelik dilimlerde bir esneme olacağını düşünüyorum. Geçen sene özel okulların tercihleri de bu açıklanan dilimlerin içerisinde çünkü ve bu sene özel okul kayıtları daha erkene alındı. Bu tahminim gerçekleşir mi, gerçekleşse bile ne oranda gerçekleşir, bu konuda hiçbir şey söyleyemem.
Bu sebepten dolayı da esnek tercihlerde bulunmanızı tavsiye ediyorum. Biraz yukarından, biraz kendi diliminiz ve çevresinden, bir miktar da aşağıdan.
Merhaba hocam ben İzmir Fen Lisesi ni istiyorum YEP puanım 495.2413 yüzdeliğim 0.23 il yüzdeliğim 0.32 sizce girme şansım var mı ?
Ve İFL olmazsa başka hangi liseleri tercih edebilirim .
Merhaba Gökçe Naz.
Şansın gayet var. Bu yüzdelik dilimle de her yeri deneyebilirsin. Ama mutlaka garanti tercihlerde de bulunmalısın kendini garantiye almak için.
hocam bide bişey daha sorcam ben devlet okulu hakkımı değerlendirmek istiyorum ama istediğim lise tutmazsa özel okul istiyorum 14 ağustos dan sonra özel okula kayıt yaptırabilir miyim
hayır bildiğim kadarıyla bunun için özel okul kayıtlarını öne aldılar bence imkanın varsaa özel okula git derim
Merhaba Selen.
14 Ağustos’tan sonra ancak özel okullara nakil başvurusunda bulunabilirsin.
Hocam ben istediğim liseyi 1.sıraya yaşam başkası 5.sıraya yazsa ben avantajlı olurmuyum
bende bu sorunun cevabını çok merak ediyorum?
Hayır.Puanı yüksek olan girer.
Merhaba Batuhan.
Hayır. Taha arkadaşının dediği gibi önemli olan YEP üstünlüğüdür.
hocam lütfen cevaplayın
Hocam acil cevap verirseniz sevinirim benim teog puanim 401 yuzdelik dilimim 17.45 istedigim lisenin puani 385 yuzdelik dilimi 17 sizce girermiyim
Merhaba Elif.
Acil cevap diye bir şey yok. Tüm soruları müsait olduğum zamanlarda ve sırasıyla cevaplıyorum. ‘Hocam acil, hocam nolur’ tarzı soruları da cevaplamıyorum. Bundan sonrası için bilgin olsun.
Şansın da azımsanmayacak derecede var. Dilimin gayet yakın. Fakat garanti demek de yanıltıcı olacaktır. Mutlaka daha garanti liseler de yazmanı öneririm.
hocam turkiye geneli yuzdelik dilimim 51.84 hangi okullara gidebilirim istanbul icinde isim olarak beni bilgilendirirseniz cok sevinirm.
Merhaba Deniz.
İsim olarak şu şu lise diye bir bilgi veremem sana. MEB’in açıkladığı yüzdelik dilim sayfasından kendin bakıp, tek tek okulları araştırıp, bizzat gidip bilgi ve öneri alman gerekiyor.
Hocam sizce şimdiden 9. sınıf ın derslerine bir göz atmalımıyız? ne dersiniz bu durumda??
Merhaba Nazlı.
Vallahi ne kadar önce başlarsan o kadar iyi elbette. Bir çok özel ders öğrencim oldu bile yeni sezon için. Şimdiden başlaman yararına olacaktır.
hocam acilen cevaplarsanız çok sevinirim benim istediğim okulun puanı 453,045 benim puanım 454,399 okulun yüzdelik dilimi 5,04 benim yüzdelik dilimim 6,84 puanımdan dolayı girebilir miyim
Merhaba Selen.
Hiçbir soruyu ‘acilen’ cevaplamıyorum. Her soruyu müsait olduğum zamanlarda ve sırasıyla cevaplıyorum.
Önemli olan puan değil, yüzdelik dilimdir. Şansın da var fakat garanti denilecek bir durumun da yok.
Hocam yüzdelik dilimim 12 ama isteğim liseninki 8 alırlar mı
Merhaba Hilaş.
%4 büyük bir fark. Çok kolay görünmüyor.
merhaba hocam benin yep puanım 454 türkiye geneli yüzdelik dilimim 6.93 ato 447 puan ama dilimi 5.90 sizce girebilirmiyim bide çeaş var hocam onun461 puan dilimi 3.71 ona girme şansım nedir şimdiden yorumlarınız için teşekkürler
Merhaba Eren.
3.71 biraz zor gibi ama 5.90 için daha fazla şansın var. 2 tercihin de garanti tercihler değil, bunu da söyleyeyim.
hocam bence il geneli yüzdelik dilimine bakarak tercih vermeliyiz çünkü her yerin eğitim seviyesi bir değil örnek şırnak ile izmir vb
Bencede Muhammed Ali Katılıyorum Sana..
Ama Ozan Hocamızın Anlattığına Göre Böle Bişey Yok.
Ama Bence Tercihler Senin Dediğin Gibi Olcak..
Hocam benim puan 427 gitmek istediğim lisenin puanı 423 ama yüzdelik dilim benim ki 11.50 gitmek istediğim lisenin ki 10.00 puan yetiyor ama yüzdelik dilim yetmiyor kazanabilir miyim
Merhaba Ali.
Önemli olan yüzdelik dilimdir. Şansın var ama garanti denilecek bir durumun da yok.
Hocam merhaba benim yüzdelik dilimim 5.19 istediğim okulun 3.20 sizce olma şansı varmı birde tercih yaparken kaç puan yukardan başlamalıyım.izmirde oturuyorum.
Merhaba Çağla.
Şansın yok diyemem ama garanti bir tercih de elbette değil. Listene yazmanda bir mahsur yok. Bu dilimlerden çok az daha yukarı çıkabilirsin deneme amaçlı fakat mutlaka diliminin altlarına da in kendini garantiye almak için.
Hocam benim:
Puanım:387.456
Yüzdelik dilimim:%20
Gitmek istediğim lisenin puanı:401
gitmek istediğim lisenin yüzdelikdilimi: %14 veya %17
ne diyosun irebilirmiyim tercih listeme yazımmi? tutarmı?
Merhaba Nazlı.
%14 lik biraz zor görünüyor. %17 lik lise de çok kolay değil ama tutma ihtimali yok diyemem. 2 si de garanti tercihler değil, bunu da bil. Ama ikisini de listene yazabilirsin elbette, bir mahsur yok. 25 tercih hakkın var sonuçta.
Hocam iyi günler yarın tercih yapacağız.Benim puanım 475.3892 yüzdeliğim -türkiye geneli- 3.07 . Malatya da yaşıyorum.İstediğim lisenin puanı 474.198 yüzdeliği 2.08 -Fethi Gemuhluoğlu Fen- ama en son e-okulun verdiğine göre 471 le de öğrenci almış.
Hocam sorum şu : Eğer Gemuhluoğlu Fen gelmezse 464 puan 3.45 yüzdelikli Malatya Anadolu var.Bir de babamın önerdiği 435 puan 7.97 yüzdelikli Akçadağ Fen var.
Ben başından beri fen lisesi istiyordum ancak gemuhluoğlu fen den sonraki en yüksek fen akçadağ fen ama oranında puanı ve yüzdeliği benim puanıma göre baya düşük.Sizce ben akçadağ feni mi öne yazmalıyım.yoksa en yüksek puanlı anadolu lisesini mi? Ben akçadağ fenin benden 35-40 puan düşük olduğu için sıkıntı yaşayacağımı düşünüyorum..Biraz uzun oldu ancak cevap verirseniz sevinirim.Bu arada ben tıp okumak istiyorum…
Merhaba Kerem.
Biraz yukarıdan başlamanda bir sıkıntı yok tercihlerinde. Önemli olan kendi dilimine de inmen ve sonlara doğru da kendi diliminin de altlarına inip kendini garantiye almak.
hocam merhaba bir sorum daha olacaktı. benim yüzdelik dilimim %19. tercihlerimi sırasıyla %11 %15 %18 %17 %20 %14 %24 %20 %20 %18 %19 diye verdim. hocam arkadaşlarım biraz daha çok yaz ya hiçbiri tutmassa felan diyorlar hocam bir yardım edebilirmisiniz. sıralamam doğrumu veya hangilerini başa yazsam daha uygun olur. 🙂
Merhaba Emir.
Daha garanti tercihlerde de bulunmanı tavsiye ederim.
%20 den sonra %14 yazmışsın mesela. %20 tutmazsa %14 zaten tutmaz. %20 tutarsa da zaten %14 lük okulun orada yazılı olmasının bir anlamı yok. Biz buna ölü tercih diyoruz.
Evet, tercihlerinde istek sırası en önemlisi ama yüzdelik dilimleri de olabildiğince sıralamaya çalış mantıklı olması açısından.
Hocam tercihi 1. gün yapmak avantajmı birde radyo tv bölümü sizce nasıl ?
Merhaba Eda.
Hayır, bir avantajı yok. Radyo-televizyon bölümü hakkında da çok detaylı bir bilgim yok ama iyi bir bölüm diyebilirim. Fakat radyocu ya da televizyoncu olmak için illa üniversitesinde bölüm okumaya gerek yok. Mesela gazeteci olmak için de illa ilgili bölümde üniversite okumaya gerek yok illaki. Bölümü biraz dah araştır, ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksın.
hocam merhaba tercih listesi hakkında birşey soracaktım hocam ben 11 adat tercih yaptım isteğime göre yaptım tercihlerimi.yani yüzdelik dilimler karma karışık. o yüzden bir liseye giremem diye korkuyorum. sorum şu ben ilk sıraya aaa lisesi yazdım o tutarsa o liseye gideceğim ama o tutmassa hemen bir altındaki bbb lisesi ne bakılacak o da tutmassa ccc lisesi ne bakılacak. anlayacağınız tercih listesinde sıra önemli midir? İnşallah Anlatabilmişimdir.
Merhaba Emir.
Aynen senin dediğin şekilde olacak. Yani elbette sıra önemli. İstek sırasına göre tercih yapın dememdeki kasıt da tam olarak bu yüzden.
hocam merhaba 🙂 benim yüzdeliğim 1.66 yüzdeliği 1.05 olan bir okulu tercih listeme ilk olarak yazmak mantıklı olur mu ? ikinci olarakta 2.08 olan okulu yazmayı düşünüyorum sizin de fikrinizi almak istedim teşekkürler 🙂
Merhaba Kevser.
Tüm listeni ve istediklerini tam bilmeden bir şey söylemek yanltıcı olabilir genel anlamda. Ama 1.05 lik liseyi elbette yazabilirsin, hiçbir mahsur yok. 25 hakkın var sonuçta, esnek yap tercihlerini.
Merhaba hocam ben İzmir Fen Lisesi ni istiyorum YEP puanım 495.2413 yüzdeliğim 0.23 il yüzdeliğim 0.32 sizce girme şansım var mı ?
Ve İFL olmazsa başka hangi liseleri tercih edebilirim .
Merhaba Gökçe.
Bu yüzdelik dilimler her yer için şansın var diyebilirim İzmir’de. Şansını mutlaka dene.
hocam bence il geneli yüzdelik dilimine bakarak tercih vermeliyiz çünkü her yerin eğitim seviyesi bir değil örnek hakkari ile istanbulun…..
Hocam yüzdelikdilim tutmasa puan tutsa o liseye gidebilirmi
Merhaba Kadir.
Önemli olan puan değil, yüzdelik dilimdir.
hocam oncelikle merhaba 🙂 bnim yuzdelik dılımım 21 gitmek istediğim lise 19 gitme şansım nedir teşekurler 🙂
Merhaba Ferat.
Şansın var fakat garanti denilecek bir durumun da yok. Bunu da dikkate alarak daha garanti tercihlerde de bulunmalısın muhakkak.
Hocam merhaba benim yuzdem 9.54 puanim440.08604 gitmek istedigim lise yuzdesi9.07 puani428 gidebilirmiyim
Merhaba Kadir.
Şansın gayet var fakat garanti denilecek bir durumun da yok. Listene gönül rahatlığıyla yazabilirsin ama mutlaka daha garanti tercihlerde de bulun.
Hocam merhaba sizin gerçekten içinizden geçen tüm etkenlere baktıktan sonra bu yıl ne olacak? Yani yüzdelik dilim artacak puanlar düşecek mi? Veya tam tersi mi olacak? Biliyoruz bu konuda bir şey söylemek çok zor fakat biz size çok güveniyoruz.Bu konuda bir uzman olarak elbette tahminleriniz vardır.Bunlar nedir?Bizimle paylaşırsanız gerçekten çok mutlu oluruz.Şimdiden çook teşekkürler hocam.
Merhaba Elif.
Bu konu çok hassas bir konu. Bu sene taban puanların düşeceğini öngörürken bir anda son saniye bir soru iptal edildi. Herkes doğru yapmış sayıldı. Her saniye bir çok şey değişebiliyor. Açıklanan yüzdelik dilimler de ortada. Şunu söyleyebilirim ki daha önce de yorumlarda söylemiştim. Bu yüzdelik dilimlerde bir esneme olacağını düşünüyorum. Geçen sene özel okulların tercihleri de bu açıklanan dilimlerin içerisinde çünkü ve bu sene özel okul kayıtları daha erkene alındı. Bu tahminim gerçekleşir mi, gerçekleşse bile ne oranda gerçekleşir, bu konuda hiçbir şey söyleyemem.
Bu sebepten dolayı da esnek tercihlerde bulunmanızı tavsiye ediyorum. Biraz yukarından, biraz kendi diliminiz ve çevresinden, bir miktar da aşağıdan.