MEB Strateji Geliştirme Başkanlığı, ‘2017 Yılı Performans Programı’nı açıkladı. Buna göre, MEB’in 2017 bütçesi 85 milyar 162 milyon 390 bin 424. Bu yıl özel okul teşvikine 1 milyar 251 milyon 334 bin 800 lira bütçe ayrılması hedeflenirken, 337 bin 216 öğrenciye teşvik verilmesi planlanıyor. Hedeflerden bazıları özetle şöyle:
– 2016-2017 eğitim yılında okul öncesi eğitim veren okul, sınıf sayısı 28 bin 500’e çıkarılacak. Bu yıl 707 anaokulu, sınıfı açılacak. Okullaşma oranlarının düşük olduğu bölgelerde aileleri bilinçlendirmek için çalışılacak.
– Tüm kademelerde okullaşma oranı artırılacak. Okullaşma oranı analizleri yapılarak, ortaokul ve ortaöğretime uyum programları uygulanacak. Pansiyonlu kız Anadolu imam hatip liseleri açılacak. Hedef, temel eğitimden ortaöğretime geçişte öğrencilerin ilk 5 tercihinden birisine yerleşmesi. Bu kapsamda 40 imam hatip ortaokulunda ‘Ortaokula Uyum Programı’ uygulanacak.
– Yurtdışında yeni okullar kurulacak. Yurtdışında bir okul inşası ya da kiralanmasıyla bakanlığın hizmetine alınmasının ortalama maaliyetinin 10 milyon lira olduğu belirtildi. 2017’de en az bir okul hizmete girecek. 17 ülkedeki 67 okulun durumunu görmek, yeni açılacak okulların ikili anlaşma işlemlerini incelemek, öğretmenleri denetlemek için 5 kişilik heyet görevlendirilecek.
50 PANSİYONLU KIZ ANADOLU İMAM HATİP
– Okullaşmanın yaygınlaştırılması için pansiyonlu kız Anadolu imam hatip liseleri (AİHL) açılacak. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde veliler, kız AİHL’lerinin açılması talepleriyle Genel Müdürlüğe başvurdu. Bu yıl 50 pansiyonlu kız AİHL’si yapılacak. Bunun 500 milyon lira maliyeti öngörülüyor.
– Payı arttırmak için özel öğretim kurum personeline ve eğitim yatırımcılarına yönelik mevzuat düzenlemeleri, yeni mekanizma ve uygulamalar, dönüşüm, eğitim öğretim desteği ve teşvik uygulamaları hakkında bilgilendirme çalışmaları yürütülecek. Özel okullarda okuyan öğrencilere eğitim desteği devam edecek. 2017’de 337 bin 216 öğrenciye teşvik verilmesi planlanıyor. Bunun için 1 milyar 251 milyon 334 bin 800 lira bütçeye ihtiyaç var. Ayrıca 15 Temmuz darbe girişimi sonrası KHK ile kapatılan özel okullar nedeniyle özel öğretimde okullaşma oranı 2016 tahmininde ve 2017 yılı hedefinde sapmalar olacağı öngörülüyor.
– Mesleki ve teknik ortaöğretimde sanat, bilim, kültür ve spor alanlarından birinde en az bir faaliyete katılan yüzde 100 olan öğrenci oranı korunacak. AİHL’lerde bu öğrenci oranı yüzde 66.65’e çıkarılacak. Bunun için yarışmalar, etkinlikler yapılacak. Faaliyetler arasında 11’inci Uluslararası Robot, Kuran-ı Kerim’i Güzel Okuma, Hafızlık ve Ezan Okuma gibi yarışmalar var.
– Açıköğretim okullarındaki aktif öğrenci sayısı yüzde 10 arttırılacak, kayıtlı pasif öğrenci yüzde 5 oranında azaltılacak.
– Özel eğitim ihtiyacı olanların tespiti için yeni bir grup tarama testi geliştirilecek.
– Burs ve yatılılık başvuruları yükseltilecek.
– Örgün eğitimde 20 gün ve üzeri devamsız öğrenci oranı düşürülecek. Özellikle kız çocuklarının okula devam oranı iyileştirilecek.
Hürriyet Eğitim