Dershaneler kapatıldı, şimdi devletler dahil tüm okullar kursa dönüştü. Devlet okullarındaki kurslara 7 milyon öğrenci başvurdu. Özel okullar, temel liseler, halk eğitim merkezleri başta olmak üzere birçok kurum kurs veriyor.
Okullar açıldı ancak sınavlara hazırlanan öğrencilerin kurs bulma telaşı henüz bitmedi. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), devlet okullarında verilecek sınava hazırlık kursları için başvuruları 9 Ekim’e kadar uzattı. Kurslar yarın başlayacak. MEB, bu yıl kurslarda öğrencilere elektronik ortamda kendini sınama ve ders çalışma imkanı gibi olanaklar da sunacak.
Devlet okullarında verilen destekleme ve yetiştirme kurslarına örgün eğitimde okuyan ortaokul ve lise öğrencileri başta olmak üzere açık öğretim okullarına kayıtlı ortaokul, lise öğrencileriyle özel okul öğrencilere ve mezunlar başvurabilecek.
Okullar açıldı, başvuru arttı
MEB Müsteşar Yardımcısı Muhterem Kurt dün Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, okulların açılmasıyla kurslara başvuruların arttığını kaydederek, ilk üç günde 1 milyon başvurunun yapıldığını söyledi. Sınava hazırlığın yanı sıra sanatsal, kültürel ve sportif faaliyetleri de içeren’ 681 bin 301 dersten kurs açacaklarına değinen Kurt, 5 milyon başvuru beklendiklerini söyledi.
Kurslarda görev yapmak için 225 bin 950 kadrolu, 22 bin 241 ücretli öğretmen başvurdu; öğretmenler için de başvuru süresi 5 Ekim’e kadar uzatıldı. “Dershanelerin kaldırılmasıyla ilgili bir boşluk doğmuş gibi görünse de MEB, gereken her tedbiri aldı” diyen Muhterem Kurt’un verdiği bilgilere göre MEB, adeta dershane gibi hizmet verecek.
Bu yıl hayata geçirilen e-kurs modülüyle 5. sınıftan 12. sınıfa kadar tüm öğrenci ve mezunlar kazanım testlerine ulaşabilecek, elektronik ortamda ders çalışabilecekler. MEB, 2 bin 500 dolayında test ve 40 binin üzerinde soru oluşturdu. Kurslara katılmayan öğrenciler de bu testlerden yararlanabilecekler.
Mezun öğrencilerle 8. ve 12. sınıflara ayda bir tarama testleri yüklenecek. Bu testler elektronik ortamda yapılacak; kurslara kayıt yaptıran öğrenciler e-kurs modeli üzerinden isterlerse evlerinden isterlerse okullardan bu siteme girerek, bu soruları çözüp kendilerini değerlendirebilecekler. Öğrencinin eksik gördüğü herhangi bir dersten takviye almak istiyorsa müfredat kapsamındaki her dersten kurs açılacak.
Özel okulu tercih ettiler
Halk Eğitim Merkezleri’nin yanı sıra öğrenciler, temel liseler, özel kurs merkezleri, özel öğretmenler gibi seçenekleri de değerlendiriyorlar. Temel liseler, kendi öğrencilerinin yanı sıra mezunlara da kurslar düzenliyor. Bu kurslar için de başvurular sürüyor.
Klasik liseler Anadolu, meslek ya da imam hatip lisesine dönüştürüldü, bu okullara öğrenciler TEOG kapsamında düzenlenen ortak sınav sonuçlarına göre yerleştiriliyor. Puanına göre istediği okula giremeyen öğrenciler, dershanelerin de kapatılmasıyla istediği üniversiteye giremeyecekleri korkusuyla özel okullara yöneldiler. Bu öğrencileri bünyesine kazandırmayı hedefleyen özel okulların da bu yılki en önemli vaadi sınava hazırlık kurslarıydı. Artık tüm özel okullar öğrencilerine kurs veriyor.
Hocam bu destekleme ve yetiştirme kursları zorunlu mu
Merhaba.
Hayır, zorunlu değil.