Özel Ders

515

515 ? Nokia 515 reklamı yapmıyorum. Hayır, İzmir’deki eski Tınaztepe – Ege Üniversitesi eshot hattından da bahsetmiyorum. Amerika’nın Iowa eyaletinin 5 telefon kodundan birisi de değil, gene bilemediniz. 515, bu sene üniversite sınavlarına girecek bir üniversite adayının cebinden çıkacak paranın TL cinsinden değeri.

2 milyondan fazla üniversite adayı bu sene üniversiteli olmak için yarışacak. Tüm yılın emekleri yine saatler içinde test edilecek. Bazı adaylar emeklerinin karşılığını alıp üniversiteli olurken, çok daha fazlası da üniversitelerin kapısından içeri giremeyecek. 2 milyon aday demek, aileleriyle birlikte çok daha fazla insanı ilgilendiren bir sınav haline getiriyor elbette üniversite sınavlarını. Stres, beklentiler, umutlar, maddi yatırımlar. Her şey(!) bu sınava bağlı. Peki üniversiteli olmak için ne yapmak gerekiyor ?

Bu sorunun elbette onlarca cevabı var. Düzenli ders çalışma, hızlı test çözebilme yeteneğini geliştirme, heyecan duygusunu kontrol altında tutabilme, biraz şans, velilerin doğru telkinleri….Bunlar bu sorunun cevaplarından sadece bir kaçı. Ama geçen günkü açıklamadan sonra bu cevapların en tepesine başka bir madde çıktı. PARA !

Bu sene üniversite sınavına girecek bir aday toplamda tam 515 TL para ödeyecek. Evet, şaka falan değil bu. 515 Türk Lirası.

YGS’ye girmek isteyen bir aday ÖSYM’ye 50 TL yatırmak zorunda. Eğer YGS’de başarılı olur ise, yani en az 180 puan alabilir ise LYS’ye girme hakkını kazanacak. LYS’de toplamda 5 oturum yapılmakta. Aday, her bir oturum için 30 ar TL daha para yatırmalı ÖSYM’ye. ÖSYM’den şifre almak için de 5 TL vermesi gerekiyor. (Hayır, şaka değil, gerçek) Bilgilerini güncellemek için ise (fotoğraf vs.) 10 TL daha ödemeli ÖSYM amcaya.

Bununla da bitmiyor. YGS’ye girdin. LYS’nin de 5 oturumuna birden girdin. Ve bu 6 sınavın cevap kağıdına bakmak istiyorsun diyelim. Sınav başı 50 şer kağıt daha bayılmalısınız.

50+(30×5)+5+10+300 = 515 TL

Eğitim sistemimize ne kadar şükretsek azdır ki en azından yukardaki toplama işlemini yapabilecek seviyeye gelebilmişiz.

Yıl 2015. Bir insan, sosyal bir devletin vatandaşı, temel ve insani bir hak olan eğitim için gireceği sınavın şifresini, ancak devlet babaya 5 TL verip öyle alabiliyor. Siteye girip bir fotoğraf güncellemek isterseniz fiyat 10 TL ye çıkıyor.

Çok merak ediyorum. Bu sene sınava girecek ikiz, üçüz çocuk sahibi kaç tane aile vardır Türkiye’de ? Malum, Türkiye’de asgari ücret 949 TL. (yanlışım varsa düzeltin, 2015 verileri) İkiz çocukları bu sene üniversite sınavına girecek bir aile sadece sınav ücreti olarak şırakt diye 1030 TL ÖSYM’ye ödeme yapacak. İnsanın canı acır. Benim çocuğum yok ama yine de acıyor.

Bir çocuğun ilkokul 1. sınıftan lise son sınıfa kadar kılık kıyafet, kırtasiye, yol, harçlık, dersane, özel ders, sınav harçları vs. toplamda kaç yüz bin liraya mal olduğunu hesaplayacak kadar da matematiğim var aslında ama sanırım bazılarının bunu hesaplayacak ya matematiği ya beyni yok. Ya da vicdanları

Review Overview

User Rating: 4.9 ( 1 votes)

Hakkında Ozan ÇORUMLU

Eğitimci. Yıllardır özel ders verir. Bilgiyi paylaşmayı sever. Bu siteyle amacı, her öğrencinin, hakkı olan eğitim hakkından ücretsiz bir şekilde yararlanmasını sağlamak.

Buna da Göz At

Milyonlarca-Veliyi-İlgilendiren-Karar

Milyonlarca Veliyi İlgilendiren Karar

20Paylaşım Facebook’ta Paylaş2 Twitter’da Paylaş6 Beğen!3 Yorum Yaz2 Facebook Messenger’da Paylaş Pinterest7 WhatsApp LinkedIn0 Print0 …

Tartışmaya Katılın

515

Share via

İletişim

Bu bölümden sitemiz hakkında yorum, görüş ve isteklerinizi, hak ihlallerini, Özel Ders ve Reklam/Sponsorluk taleplerinizi iletebilirsiniz.

Kişisel bilgileriniz kesinlikle 3. kişilerle paylaşılmaz.

Teşekkürler!
Mesajınız bize ulaştı.
24 saat içerisinde size geri dönüş yapacağız.

Bunu arkadaşınla paylaş