Özel Ders
2016 KPSS'de Hangi Oturumlar Olacak

2016 KPSS’de Hangi Oturumlar Olacak ?

Çift yıl olan 2016’da hangi KPSS oturumları yapılacak ? Hangi tür KPSS puanları hesaplanacak ? Hangi sınavlar gerçekleştirilecek ? KPSS’de tek yıl, çift yıl nedir ?

Tek yıllarda yapılan ve çift yıllarda yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavları (KPSS) her zaman kafa karıştırmıştır. Bununla ilgili de her zaman çok soru gelmekte.

Yıllara Göre KPSS

  • Tek Yıllarda KPSS

Tek yıllarda (örneğin 2013) yapılan KPSS’lere sadece 4 yıllık üniversite mezunları (lisans) katılabilmekte. Tek yıl KPSS puanları A grubu memurluk ve öğretmenlik başvurularında kullanılabilmekte. Öğretmen adayları P10 ve P121 puan türleri ile tercih yaparken, diğer puanlar (P93-P94 hariç) A grubu alımlarda kullanılmaktalar.

  • Çift Yıllarda KPSS

Çift yıllarda (örneğin 2016) yapılan KPSS’lere lise, önlisans ve lisans mezunları katılabilmekteler. Çift yıl KPSS puanları A grubu, B grubu ve öğretmenlik atamalarında kullanılmakta.

Puan Türlerine Göre KPSS

  • Öğretmenler İçin KPSS

Öğretmenlik için KPSS‘de, Cumartesi sabahı (Genel Kültür-Yetenek), Cumartesi öğle (eğitim bilimleri) ve sonraki haftalarda yapılan ÖABT (eğitim alan bilgisi) oturumlarına girilmesi gerekiyor. Bu sınavlar 2016 Temmuz ayında yapılacak. Öğretmenlik tercihleri P10 ve P121 puan türleri ile yapılır ve öğretmenlik için KPSS’ye sadece lisans mezunları veya puanın geçerli olduğu 1 yıl içinde mezun olabilecek durumda olanlar girebilir.

  • A Grubu İçin KPSS

A grubu için KPSS,  müfettişlik, uzmanlık, kaymakamlık gibi meslekler içindir. Bu mesleklere girebilmek için KPSS’de Cumartesi sabahı (Genel Kültür-Yetenek) ve Pazar sabah-öğle (alan bilgisi) oturumlarına katılmak gerekiyor. Bu sınavlar da öğretmenlik için KPSS gibi 2016 Temmuz ayında yapılacak. A grubu alımlarda B grubu, öğretmenlik ve imam puanları haricindeki puanlar kullanılmakta. Bu puanlar 117 tanedir. A grubu KPSS’ye sadece lisans mezunları veya puanın geçerli olduğu 2 yıl içinde mezun olabilecek durumda bulunanlar başvurabilirler.

  • B Grubu İçin KPSS

Öğretmenlik ve A grubu meslekler haricindeki memurluk kadrolarına ‘B grubu kadroları’ denir. Memur, bilgisayar mühendisi, kaloriferci, hizmetli, mühendis, tekniker, teknisyen, ebe, hemşire gibi ünvanlarda çalışılır. B grubu KPSS her öğrenim düzeyi için farklı tarihlerde yapılır.

  • Lisans KPSS

Temmuz 2016’da yapılacak ve adaylar sadece Cumartesi sabah (Genel kültür yetenek) oturumuna katılacaklardır. Bu oturumda adaylara 120 dakika verilecek ve 120 soru sorulacaktır. Bu sınav ile adayların sadece P3 puanı hesaplanacak ve sadece bu puanla B grubu tercihlerde bulunabileceklerdir. Bu puan 2 yıl geçerlidir.

  • Önlisans (2 Yıllık) KPSS 

KPSS, 2016 Eylül sonunda yapılacaktır. Adaylar sadece Cumartesi (Genel kültür yetenek) oturumuna katılacaklardır. Bu oturumda adaylara 120 dakika verilecek ve 120 soru sorulacaktır. Bu sınav ile adayların P93 puanı hesaplanacak ve sadece bu puanla B grubu tercihlerde bulunabileceklerdir. Bu puan 2 yıl geçerlidir.

  • Lise KPSS

2016 Eylül sonunda yapılacaktır. Adaylar sadece Pazar (Genel kültür yetenek) oturumuna katılacaklardır. Bu oturumda adaylara 120 dakika verilecek ve 120 soru sorulacaktır. Bu sınav ile adayların P94 puanı hesaplanacak ve sadece bu puanla B grubu tercihlerde bulunabileceklerdir. Bu puan 2 yıl geçerlidir.

Bunun yanı sıra B grubu sınavlarının hepsinde genel kültür yetenek soruları olsa da, soruların zorluk dereceleri farklılık göstermektedir.
Sitemizdeki tüm içerikten mail yoluyla haberdar olmak istiyorsanız, aşağıdaki kutucuğa e-mail adresinizi yazıp abone olabilirsiniz. Aboneliğinizi tamamlamak için e-postanıza gelen maili onaylamayı unutmayın.

Değerlendirme

Bu haber işinize yaradı mı ?
User Rating: Be the first one !

Hakkında Ozan ÇORUMLU

Eğitimci. Yıllardır özel ders verir. Bilgiyi paylaşmayı sever. Bu siteyle amacı, her öğrencinin, hakkı olan eğitim hakkından ücretsiz bir şekilde yararlanmasını sağlamak.

Buna da Göz At

Milyonlarca-Veliyi-İlgilendiren-Karar

Milyonlarca Veliyi İlgilendiren Karar

20Paylaşım Facebook’ta Paylaş2 Twitter’da Paylaş6 Beğen!3 Yorum Yaz2 Facebook Messenger’da Paylaş Pinterest7 WhatsApp LinkedIn0 Print0 …

Tartışmaya Katılın

2016 KPSS'de Hangi Oturumlar Olacak ?

Share via
Bunu arkadaşınla paylaş