Özel Ders
2015 ALS 2. Aşama Hakkında Her Şey

2015 ALS 2. Aşama Hakkında Her Şey

2015 Askeri Lise Sınavı (ALS) 2. aşamaya geçmeye hak kazanan adaylar açıklandı. 2. aşamaya geçmeye hak kazanan adaylar şimdi bu süreçte neler olacağını merak etmekte.

2015 Askeri Lise Sınavı 2. aşamaya geçenler belli oldu. ALS 2. aşamaya geçip geçmediğinizi kontrol etmek için tıklayın.

Peki ALS 2. aşamada neler olacak ? Adayları hangi aşamalar bekliyor. İşte detaylar…

Yazılı sınav için belirlenecek baraj puanını aşan adaylar, ikinci seçim aşamalarına katılmaya hak kazanacaklardır. İkinci seçim aşamaları aşağıdaki bölümlerden oluşmaktadır:

  • Ön Sağlık Muayenesi
  • Bedeni Yeterlilik Testleri
  • Psikoteknik Testi (Yalnız Hv.K.K.lığı için)
  • Müzik Yetenek Testi (Yalnız Bando Astsubay Hazırlama Okulu için)
  • Mülakat
  • Sağlık Muayenesi

Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları ile Gülhane Askeri Tıp Akademisi Komutanlığı’nca yazılı sınav sonucuna göre belirlenen baraj puanlarını aşan adayların, 2. seçim aşamalarının yapılacağı Hava Harp Okulu Komutanlığı’nda hazır bulunacakları tarih www.tsk.tr ve www.kkk.tsk.tr internet adreslerinde yayımlanacaktır. Adayların adreslerine ayrıca bir tebligat yapılmayacaktır.

Yazılı sınavda belirlenecek baraj puanlarını aşan tüm adaylar, 2. seçim aşamasına katılmaya hak kazanmış olurlar. Okula girmeye hak kazanmış sayılmazlar. Kuvvet Komutanlıkları’nın baraj puanlarını aşan adaylar, belirlenen tarihte Hava Harp Okulu Komutanlığında yapılacak olan Ön Sağlık Muayenesi, Bedeni Yetenek Sınavı, Psikoteknik Testi (Yalnız Hv.K.K.lığı için), Müzik Yetenek Testi (Yalnız Bando Astsubay Hazırlama Okulu için), Mülakat ve Sağlık Muayenesi aşamalarından geçeceklerdir.

Ön Sağlık Muayenesi

Uzman doktorlar tarafından aday öğrencilerin fiziksel görünümleri incelenerek, boy ve kiloları ölçülmekte, sağlıkla ilgili koşulları taşıyıp taşımadıkları tespit edilmektedir. Ön sağlık muayenesinde yetersiz bulunan adayların diğer aşamalara katılmasına izin verilmez. Adayların sınavlara gelmeden önce, çıplak vücut ağırlığı ile ayakkabısız boy uzunluğunun sağlıklı bir şekilde mutlaka ölçülmesi gerekmektedir. Yaşının gerektirdiği boy uzunluğu ile boy uzunluğuna uygun vücut ağırlığına sahip olmayan adaylar bu aşamada elenmektedir.

Bedeni Yeterlilik Testleri

Adayların çabukluk, çeviklik, kuvvet ve kondisyonunu meydana çıkaracak testler uygulanmaktadır. Uygulanacak testler aşağıdadır:

TEST TÜRÜ 1.  GRUP BARAJI (13-14 YAŞ) 2.  GRUP BARAJI (15-16 YAŞ)
400 metre Koşu 85 saniye 80 saniye
Durarak Uzun Atlama 160 cm 170 cm
Mekik (1 dakika) 30 tekrar 35 tekrar
Basketbol Topu Fırlatma 7 metre 8 metre

Belirtilen testlerden 2 veya daha fazlasından başarısız olan adaylar elenir.

Bedeni yetenek sınavına önceden çalışarak hazırlıklı olarak gelinmelidir. Yukarıda belirtilen barajlara ulaşamadıkları hâlde sınavlara gelen adaylar elenmektedir. Bu durum, adayların gereksiz harcama yapmalarına neden olmaktadır. Bedeni yetenek sınavı ile ilgili daha detaylı bilgiye Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları’nın internet adreslerinden ulaşılabilir.

Psikoteknik Testi (Yalnız Hv.K.K.lığı için)

Hava Kuvvetleri Komutanlığı adına Işıklar Askerî Hava Lisesinde okumak için başvuran veya tercihleri arasında Hava Kuvvetleri Komutanlığı bulunan adaylara uçuşa yatkınlıklarını ölçmek amacıyla bilgisayar önünde psikoteknik test uygulanır. Bu test adayların el-göz-ayak koordinasyonunu, dikkat ve tepki hızını ölçecek şekilde tasarlanmıştır. Psikoteknik testinde başarısız olan adaylar Hv.K.K.lığı tercihinden elenirler.

Müzik Yetenek Testi (Yalnız Bando Astsubay Hazırlama Okulu için)

Adaylar gruplar hâlinde salona alınır. Test hakkında kısa bir bilgi verildikten sonra teste başlanır. Müzik Yetenek Testi 4 kısımdan oluşmaktadır.

1) Ses Tekrarı: Adaylardan, kurul tarafından piyanoyla çalınarak verilecek tek sesleri, çift sesleri, üç ve dört sesli akorları kendi sesi ile ‘A’ veya ‘NA’ olarak tekrar etmeleri istenir.

2) Melodi Tekrarı: Adaylardan, basit bir okul şarkısını piyano eşliğinde farklı tonlarda söylemeleri istenir. (Piyano eşliği görevli öğretmenler tarafından yapılacaktır.)

3) Ritm Tekrarı: Adaylardan eliyle masaya vurmak suretiyle kendisine gösterilen ritm kalıbını aynen tekrarlamaları istenir.

4) Fiziki Uygunluk: Adayların üflemeli ve vurmalı çalgı çalabilmesi için gerekli olan uygun çene, dudak, diş, el ve parmak yapısına haiz olmaları gerekmektedir. Bu husus Müzik Yetenek Testi için görevlendirilmiş personel tarafından incelenecektir.

Mülakat

Görüşme yoluyla adayın konuşma yeteneği, ses tonu, heyecanını kontrol edebilmesi, çok yönlü düşünme yeteneği, davranışlardaki denge, kendine güven, kendini ifade edebilme yeteneği, askerliğe yatkınlığı ile diğer bireysel özellikleri ve yönergede belirlenmiş yetkinlikleri gözlenerek değerlendirilir.

Sağlık Muayenesi

Kara ve Deniz Kuvvetleri Komutanlıkları ile Gülhane Askeri Tıp Fakültesi için uygulama:

Mülakat sonrasında başarılı olan adaylar, sağlık muayenesine sevk edilirler. Sağlık muayenesi sonucunda “Askerî Öğrenci Olur.” kararlı rapor alanlardan puan sırasına göre asil ve yedek adaylar belirlenir ve sırasıyla asil adaylardan başlamak üzere kontenjan kadarının kesin kaydı yapılır.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı için uygulama:

Mülakatı geçen adaylar, uzman hekimlerden oluşan bir heyet tarafından sağlık muayenesinden geçeceklerdir. Muayene sonucunda ‘Askerî Öğrenci Olur. Uçucu Yetiştirilmeye Elverişlidir.’ kararlı rapor alan adaylar performans puanlarına göre sıralanır. Bu puan sırasına göre ‘Asil’ ve ‘Yedek’ adaylar belirlenir.

Adaylar komisyonları yanlış bilgilendirmeleri durumunda bütün aşamalarda başarılı olsalar bile kesin kayıt işlemleri yapılmayacaktır. Bu durum, adayların gereksiz harcama yaparak güç durumda kalmalarına neden olmaktadır.

Öte yandan, başvuru koşullarını taşımadığı ve askerî öğrenci olmaya engel durumları olduğu tespit edilen askerî lise veya astsubay hazırlama okulu öğrenci adaylarının, ilgili yasal mevzuat çerçevesinde, eğitim ve öğretimin herhangi bir aşamasında okulla ilişikleri kesilmektedir.

GENEL DEĞERLENDİRME

Adayların başarı değerlendirmesi, yazılı sınav sonucunda aldığı ALS Puanı ile 2. seçim aşamasında bedeni yetenek, mülakat ve Hv.K.K.lığı adına alınacak öğrenciler için psikoteknik test sonuçlarına göre hesaplanacak performans puanlarına göre yapılır. Performans puanlama sistemiyle ilgili detaylı bilgiler 2. seçim aşaması öncesinde kuvvet komutanlıklarının İnternet sitelerinde yayımlanacaktır.

Adaylar, performans puanlarına göre sıralanır. Asil ve yedek listeler Kuvvet Komutanlıkları ve Gülhane Askeri Tıp Fakültesi kontenjanlarına göre oluşturulur.

SINAV SONUÇLARININ DUYURULMASI

Adaylar 2. seçim aşaması sonuçlarını Kuvvet Komutanlıkları ve Gülhane Askeri Tıp Akademisi Komutanlığı’nın internet sayfalarından öğreneceklerdir. 2. seçim aşaması sonuçları adayların adreslerine gönderilmeyecektir.

2015 Türk Silahlı Kuvvetleri Askeri Liseler ile Bando Astsubay Hazırlama Okulunda Öğrenim Görecek Öğrencileri Seçme Sınavı kılavuzu için tıklayın.

Bunun haricinde ALS 2. aşamayı geçen, bu konuda tecrübeli öğrencilerin de bu sene 2. aşamaya girecek olan arkadaşlarına yardım etmeleri amacıyla tercübelerini yorum bölümünde paylaşmalarını rica ediyorum.

Değerlendirme

Bu yazı işinize yaradı mı ?
User Rating: 4.49 ( 4 votes)

Hakkında Ozan ÇORUMLU

Eğitimci. Yıllardır özel ders verir. Bilgiyi paylaşmayı sever. Bu siteyle amacı, her öğrencinin, hakkı olan eğitim hakkından ücretsiz bir şekilde yararlanmasını sağlamak.

Buna da Göz At

Milyonlarca-Veliyi-İlgilendiren-Karar

Milyonlarca Veliyi İlgilendiren Karar

20Paylaşım Facebook’ta Paylaş2 Twitter’da Paylaş6 Beğen!3 Yorum Yaz2 Facebook Messenger’da Paylaş Pinterest7 WhatsApp LinkedIn0 Print0 …

62 Yorum

  1. Hocam mülakat zamanı hâlâ belli olmadımı

  2. Abi ben diyelimki kuleli askeri lisesinde okuyorum üniversitede deniz harp okuluna gidebilirmiyim

  3. Puan 71 sira 10040 alirlar mi

  4. kaç kişi çağrılıyo 2 aşamaya biliyormusunuz

  5. Hocam ilk kaç kişi mülakata çağrılıyor

  6. Puan 69,96 sıra 13500 kara gelirmi

  7. ağzımda 2 diş fazladan var ön tarafta sıkıntı olur mu ?

  8. Hkk Dkk ve KKK ücretli mi

  9. Hocam bugün girdiğiniz als sınavı soruları nezaman internete düşer

  10. Hocam hangi kuvvet bu sene kaç öğrenci alacak ayrıca havacılık için kaç net gerekiyor bilgi verirseniz sevinirim

  11. Teşekkürler hocam ayrıca sınav yerleri ne zaman açıklanacak

  12. Ş harfini s diye söylüyorum mülakatları geçermiyim

  13. Hocam buz 4 kardeşiz başvuru formuna kendini saymadan yaz dediler tamam diyip 3 yazdım acaba sıkıntı olurmu

  14. nerden takip ediyorsunuz hocam

  15. hocam bu asil yedek listesine nerden bakcaz yada asil olup olmadıgımıza

  16. Hocam ben ön sağlık spor we mülakatı kazandım fakat 1.25 sağ gözümde miyopluk var genel sağlıkta elenirmiyim ön sağlıkta anlamadılar

    • Merhaba Emirhan.

      Sus, çaktırma :p

      Şaka bir yana anlamama gibi bir durum olmaz askeriyede de, belki yüzeysel bir aşamadır, belki de 1.25 lik miyopu sıkıntı olarak görmüyorlardır. Bakalım, inşallah genel sağlıktan da geçersin. Güzel haberlerini bekliyorum.

  17. Asker çocuklarının elendiği savına katılıyorum. bende Assubay emeklisiyim. bugün oğlum mülakatta elendi. İlköğretim çağındaki bir çocuğun bilemeyeceği askeri bilgiler sormuşlar. Bu yaştaki hangi çocuk bilirdi şaşarım. geçen yıllardada bir çok arkadaşımızın çocuğu benzer şekilde elendi. sorulara göre mülakat heyeti çocuklarımızında bizimle beraber kışlada kaldığını düşünüyorlar

  18. bide bir stadın çevresi kaç metredir koşu yapıcamda

  19. arkadaşlar cevsap verin lütfen mekik çekerken ayağımızdan tutuluyor mu*???????

  20. kesit. Yine 80’ler dizisinden…Çanakkale savaşı
    youtube.com/watch?v=-A2sApIbSHE

  21. aşamaya katılacak arkadaşlarda küçük bir tebessüm yaratacağını düşündüğüm kısa bir kesit.
    Seksenler Dizisinden… Kuleli Askeri Lisesi
    youtube.com/watch?v=tl7yzf9E1_Q

  22. Bu vesile ile şu hususuda yazmak isterim.
    Son 2-3 yıllık süreçte özellikle asker çocuklarının elendiğine dair yoğun şikayetler gelmektedir.

    Hatta bu husus, 2013 yılında Tokat milletvekili Orhan DÜZGÜN tarafından, “son yıllarda yapılan harp okulu ve astsubay meslek yüksekokulu sınavlarında özellikle subay ve astsubay çocuklarının elendiği” yönünde iddiaları içeren bir soru önergesi haline getirilmiştir.
    Konu haber linki:
    kamuajans.com/askeri-personel/subay-ve-astsubay-cocuklari-harp-okullari-sinavlarinda-eleniyorlar-mi-h430603.html

    Geçen seneki sınavlar için 2 aday öğrencimizi İstanbul’a getirdik. Biri spor testinde diğeri mülakatta elendi. İkisi de başarı sırası yüksek öğrencilerdi.
    Yanlış anlaşılmasın. Haksızlık yapıldı yada kasti elendi şeklinde bir iddiam yok.
    Tam tersine sınav komisyonuna olan güvenim tamdır.
    Kul hakkıdır, vicdan muhakemesidir. Bir şey diyemem.

    Ancak meclise soru önergesi olarak gelecek kadar göze batmışsa, dikkat çekmişse azami öneme sahiptir.
    Nitekim bu sene sınavda oldukça yüksek puana sahip bir aday öğrencimizin ailesi “asker çocukları eleniyor” söylemi ile çocuklarını 2. aşamaya göndermiyorlar. Bizzat gördüğüm-yaşadığım bir olaydır. Üzücüdür.!

    Malumunuz daha önceleri asker çocuklarının sınavlarda kontenjanları bile mevcuttu. Bu kaldırıldı yerine şehit-gazi çocukları için ilave kontenjan getirildi.
    Şehit-gazi çocuklarına hürmetimiz tamdır. Annesiz, babasız büyümek nedir herkes bilmez. Yaşayan bilir.
    Hele bu yoksunluk vatan savunması için meydana gelmişse hiç kimsenin itiraz hakkı olamaz.

    Ama asker çocukları da aileleriyle beraber benzer sıkıntılara maruz kalmışlardır. Sırf asker çocuğu olduğu için yeri geldiğinde dışlanmışlardır.

    Neyse..
    Takdir büyüklerimizden. Bize fazla laf düşmez.

    Fakat bilinmelidir ki özellikle mülakatlarda elenmede hiç bir şey gizli kalmaz.
    Örnek;
    blog.milliyet.com.tr/askeriyede-mulakata-girdim/Blog/?BlogNo=146817
    Bu sorulara kim net cevap verebilir..?
    Hava kuvvetleri envanterindeki uçakları say?
    Sahip olduğumuz 2 tanker uçak şu anda hangi üstte konuşlu?

    Çok eski, 2008 yılından bir örnektir. Ancak içler acısı bir örnek-açıklamadır.

    Umarım tekrarları yaşanmaz. Komisyonlarımızın hakkaniyet doğrultusunda çalışıp karar vereceklerini düşünüyoruz.
    Saygılarımla

  23. Ozan Bey,
    Ben sorumlu bir vatandaş olarak eksik yada yanlış gördüğüm hususlarda idareleri de bilgilendirmeye gayret ederim.
    Nitekim daha önce, 2. aşama çağrı bildirimlerindeki yanlış algılama nedeniyle tüm yetkili birimlere bilgi maili yazmıştım..

    Çünkü;
    Eskiden 2. aşama çağrı bildirimlerinde okulların karşısında “KAZANDINIZ” ibaresi bulunuyordu. (Google den bakarsanız eskiden bu bildirimleri yayınlayan aday öğrencilerin örnek olabilecek formlarında bu hususu görebilirsiniz.)
    Bu ibareyi gören binlerce aday öğrenci kazandım havasıyla spor ve mülakatlara gelmekte bir çoğu ise asil ve yedek listelere giremeyince bu bildirimdeki kazandınız ibaresinin hayal kırıklığını yaşamaktaydı.
    Bu yanlış uygulama belki ben, belki benim gibi konuya duyarlı diğer insanların uyarılarıyla, belki de konuyla ilgili birimlerin yanlışlığı farketmeleriyle düzeltildi.

    Artık 2. aşama çağrı bildirimlerinde, okulların hizalarında;
    “İkinci seçim aşamalarına katılmaya hak kazandınız” ibaresi var.

    Bu ufak değişiklikle muhtemel hayal kırıklıklarının bir nebze önüne geçilmiştir. sanıyorum.

  24. Ozan Bey biraz derleyip ilaveler yaptım. Bu şekilde olabilir
    Merhaba,
    Öncelikle belirtelim. Askeri öğrenci alım komisyonu, geçmiş yılların tüm rekorlarını kırarak bu sene tam 16.000 öğrenciyi 2 aşamaya davet etti..!
    Bu kadar çok öğrencinin davet edilmesindeki olası temel neden, geçmiş yılların istatistiklerinden de görüleceği üzere %50-60’a varan eleme oranları olsa gerek. Ayrıca idarenin yani TSK nın en ıyılerini seçme güdüsüde bunda etkendir sanırım.
    İlk etapta size temel eleme sebeplerini yazayım.
    1- Boy-kilo çetveli net olduğu halde 1-2cm den yada 1-2 kilodan ne olur diyenler.
    Evet… maalesef. Yaradılıştan gelen boy oranına bir şey diyemem ama özellikle kilo eksiği yada fazlası olanların şimdiye kadar bunu tolare edecek gıda rejımı uygulayıp kilolarını ideal sınıra getirmeleri gerekırdı. +-1 kilo yada +-1 cm e dahi tolerans yoktur.
    Ortama %3 oranında aday ilk etapta bundan elenir.
    2- Göz
    Maalesef en yüksek eleme oranına sahip olan daldır.
    En büyük sebebi 13-14 yaş grubu çocukların miyop, hipermetrop yada astigmat sorunları küçüklüğünden beri devam ettiği için yani doğuştan gelen minimal problemler olduğu için fark edememeleridir.
    Çünkü, İleri yaştaki sağlıklı insanlar sonradan bu tür problem yaşadıklarında eskiyle çok rahat kıyaslama ımkanı bulmakta, sağlıklı görüş yeteneklerini yitirmeye başladıklarında bir göz doktoruna giderek uygun tedavi yöntemlerinden birini tercih etmektedirler. (Mesela, ileri yaşlarda yoğunlaşan yakını görme sorunları)

    Ancak çocukların eski durumla kıyaslama şansları yoktur. Örneğin, çocuğun doğuştan sağ yada sol gözde 0.25 astigmat sorunu vardır. Ama farkında değildir. Hep o şekilde görmüştür çünkü. Doğuştan o şekildedir. Düz mantıkla, gözlük kullanmıyorum dolayısıyla gözlerim sağlam düşüncesi vardır. Aynı düşünce çocuktan herhangi bir şikayet işitmeyen ailede de vardır.
    Bu vesileyle uyarmış olayım.
    Aday öğrencimizin anne tarafından teyze-dayı, anneanne ve dede erken yaşlarda gözlük kullanmışlar ve halen kullanıyorlarsa
    Aynı şekilde Aday öğrencimizin baba tarafından amca, hala, babaanne ve dede erken yaşlarda gözlük kullanmışlar ve halen kullanıyorlarsa…kalıtımsal-potansiyel olarak göz problemleri olabilir.
    Bu durumda lütfen bulunduğunuz ilin devlet hastanesine giderek aday öğrencinizin göz muayenesini yaptırınız. Bir problem varsa önceden öğreniniz.
    Bu problemi öğrenmek için yoldu, yemekti, taksiydi derken İstanbul’a gelip minimum 500 tl masraf etmenize gerek yok.
    Çünkü… Askeri öğrenci alımlarında göz muayenesi toleransı sıfırdır. Yani her 2 gözde tam görme esastır. Çok karıştırıldığı için yani internet ortamında ve eş-dost sohbetlerinde bilgi kirliliği yaşandığı için İlaveten belirteyim. Sadece sözleşmeli astsubay yada subay alımlarında göz muayenesi küçük bir toleransa sahiptir. Ancak bu ayrıntı konumuz dışıdır.
    Göz konusunda diğer önemli husus diskromatopsi yani renk körlüğüdür.
    Çok basit tanı yöntemi olarak yazayım. Google yazın renk körlüğü diye çıkan sonuçlardan resimleri seçin. Aday öğrenciye okutturun. Okuyamıyorsa devlet hastanesine gidip birde uzman doktordan teyit ettirin. Bırakınız muayeneden geçmeyi, Okulda ıken bile tespiti okuldan ayırma sebebidir.
    3. Düztabanlık,, Kısaca ayak yük taşıma yeteneğinin bozuk olmasıdır. Yani ayak tabanlarının iç taraflarındaki oval çukurluk yapısının olmaması halidir. Adı üzerinde ayak tabanı komple düzdür. İnternetten örnek resimleri inceleyiniz. Şüphe durumunda aynı şekilde bir doktora götürerek görüş alınız. NOT: Aşırı çukur tabanda eleme konusu olabilir. Buna da dikkat edelim.
    4- Yukarıda yazdıklarım en basit tanı yöntemleri olduğu halde en çok elemeye sebep olan hususlardı. Diğer muayenelerde ise aşağıdaki hususlar incelenecektir.
    1) Postero anterior akciğer grafisi, direkt üriner sistem grafisi,
    2) HBsAg, Anti-HCV,
    3) Kan sayımı ve sedimantasyon,
    4) Tam idrar muayenesi,
    5) Kanda üre ve kreatinin, SGOT ve SGPT, bilirubinler,
    6) Açlık kan şekeri,
    7) Ultrasonografi,
    8) Ekokardiografi,
    Takdir edersinizki bunlar ileri tetkik safhalarıdır. Bu hususlarda da tereddütü olan adaylarımız için yazmak gerekirse:
    Lütfen “Türk silahlı kuvvetleri sağlık yeteneği yönetmeliği” nin son değişikleri işlenmiş 2014 yılı halini (Ihtımalen PDF format iner) indirerek 4. bölümde yani askeri öğrenci alımları ile ilgili olan bölümde yazılanları okuyup tereddüt ettikleri hususlarda ön muayene yaptırmalarıdır..
    Mesela bel açıklığı eleme sebebidir ama film çekilip uzman doktor görmeden tespit-teşhis şansı yoktur.
    Aslında bu muayeneleri komple bir check-up olarak görmekte fayda vardır bence. Düşünsenize hangi aile o yaştaki çocuğuna bu kadar ınceleme-konsultasyon yaptıryor kı.? Askeri hastanede yapılacak bu geniş kapsamlı muayenelerde en gelişmiş cihazların kullanılacağını biliniz ve rahat olunuz. Aksi sonuçta üzülmeyiniz. Belki de uzun sürecek bir tedavinin ilk teşhisi bu muayeneler sayesinde olacaktır. Belki hayat kurtaracaktır.
    Mesela benim bir tanıdığım “Aort yetmezliği” sorununu bu muayenelerde öğrenmişti.
    Neyse..
    Kendimce önemli gördüğüm diğer önemli hususa geleyim.
    Örneğin aday öğrencimizin mülakat spor testi günü 20 haziran olsun.
    Sakın ola ki 19 haziran akşamı otobüse bınıp 20 haziran sabahı hava harp okulu önünde hazır olmayı düşünmeyin
    Neden dersiniz.
    Adayımız o gün dinç ve zinde olmalıdır. Spor testinde koşacak, zıplayacak akabinde mülakata girecek.
    Hiç yoldan gelmiş. yani otobüste doğru dürüst uyuyamamiş-dinlenememış bir öğrenci bunları başarabilir mi?
    Hadi başardı diyelim. Bu yorgunluk nedeniyle elde edeceği tüm sportif dereceleri düşmez mi?
    Hatta… örnek olsun diye yazıyorum. Farz edelim 1 gün öncesi yani 19 haziran günü İstanbul’a geldiniz. Ancak akrabanız yada tanıdığınızın evi Anadolu yakasında atıyorum Kartal’da.
    Kartal-Yeşilköy(Hava harp okulu) arası 45-50 km. Bildirime göre sabah 07:30 da okul önünde hazır olmalısınız. Siz hiç İstanbul trafiğinde bu 45-50 km lık mesafeyi ne kadar sürede kat ederiz diye sordunuz mu?.. Üstelik arada birde boğaz köprüsü geçişi var.
    Öğrenciyi sabah 07:30 da okul önünde hazır etmek için Kartal’dan saat kaçta çıkmak gerektiğini varın siz hesap edin
    Bu satırları okuyanlara şiddetle önerim şudur.
    En az bir gün önceden Yeşilyurt-Yeşilköy civarında, Hava harp okuluna total 10 km mesefeden ve mümkünse tek hat üzerinden otel, motel, pansiyon…vs gibi yerlerden 1 gecelik yer ayarlayın. Öğrencinizi 07:00 gibi kaldırıp güzel bir kahvaltının ardından tam saatinde yerinde hazır bulundurun.
    Bu tavsiyemi uygulamak size her konuda artı sağlar.

    Mülakatları atladık..:) Birazda ondan bahsedelim.

    Siz askeri okula kendi isteğinizle mi geldiniz yoksa anne-baba isteği yada cevre baskısı..vs. sonucumu? Aynı şekilde askerlik mesleğini niçin tercih ettiniz.?

    Boşverin sorulması muhtemel basit soruları. Mülakat sınav değildir. Bilmediğin, duymadığın bir şey sorulursa “bilmiyorum” yada “hiç duymadım” der geçersin. Tabi ki konuşmana bakacaklar pelteklik, düzgün cümle kuramama elenme sebebin olabilir. Ama asıl konu sizin isteğinizin, azminizin kontrolüdür. İyi asker olacağına heyetin ikna olmasıdır..

    Ailenden ayrılmaya hazır mısın? İyi bir asker olacağına inanıyor musun? Muhtemel zorluklara göğüs germeye hazır mısın?

    Her aşamayı tamamlayıp girdikten kısa bir süre sonra ayrılırsan artık yerine başka kimsenin alınmayacağını yani 4 yıllık askeri lise safahatında devre arkadaşlarının hep 1 eksikle devam edeceğini biliyor musun?

    Bunların hepsine hazırsan, askeri okullarda seni almaya hazırdır. Sakın, sen girince kazanmasına ramak kalmış bir arkandaki arkadaşının vebalini alma.! Aynı azimle okuluna devam et. Çalış. İleride Vatan senden hizmet bekliyor olacak..!

    Spor testlerinden de kısaca bahsedelim. Hatta müsadenizle biraz eleştirelim.

    Yaş gruplarına göre baraj dereceler her askeri lisenin web sayfasında var. O yüzden tekrar yazmıyorum. Ancak eleştiri noktam buradan başlıyor. Şimdi 2015 yılı ASL klavuzuna 11. Maddeye bakalım. (Alıntı aşağıdadır)
    2015 TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ
    ASKERÎ LİSELER İLE BANDO ASTSUBAY HAZIRLAMA OKULUNDA ÖĞRENİM
    GÖRECEK ÖĞRENCİLERİ SEÇME SINAVI (ALS) KILAVUZU

    GENEL DEĞERLENDİRME
    Adayların başarı değerlendirmesi, yazılı sınav sonucunda aldığı ALS Puanı ile 2. seçim aşamasında bedeni yetenek, mülakat ve Hv.K.K.lığı adına alınacak öğrenciler için psikoteknik test sonuçlarına göre hesaplanacak performans puanlarına göre yapılır. Performans puanlama sistemiyle ilgili detaylı bilgiler 2. seçim aşaması öncesinde kuvvet komutanlıklarının İnternet sitelerinde yayımlanacaktır.

    Evet “performans puanları” 2. aşama seçmelerine bir hafta kaldı ancak hiçbir askeri okul sayfasında performans puanlamasına ait tablolar yayınlanmadı. İncelenince sadece Kara Harp Okulu Web sitesinde aşağıdaki linkten görebileceğiniz puanlama çetveli var.

    http://www.kho.edu.tr/basvuru/BES_standards.html

    Bu çetvel ise liseden sonra başvuran adaylara ait. Askeri liselere başvuran 13-14 yaş grubu için henüz bir açıklama yada bildirim yok.

    İlaveten belirteyim. Eskiden her askeri okul mülakat ve spor testini kendi yapardı.
    O dönemden kalma bilgilerimle;
    Als sınav sonucunun %70 i, Spor testinin %15’i, Mülakatın ise %15’i toplanarak performans puanı hesaplanıyordu. Ayrıca hava kuvvetleri için psikoteknik testinde ilave %20 vardı.

    Şimdi durum nedir.? Henüz resmi bir açıklama yok.
    Eldeki tek veri olan çetvele göre kendimizce hesap yapıyoruz. Belli ki 85 saniye barajında koşan bir öğrenci adayı ile 70 saniyede koşan diğer aday aynı puanı almayacak.
    Ayrıca bu linkte görüleceği üzere koşuyu yapamayan direk elenecek.
    Bu husus askeri liseye başvuran adaylar içinde geçerli midir? Resmi olarak yayınlanmayan yani öğrenciye yeterince hazırlanma şansı tanınmayan bir sistemle seçme yapmak ne kadar doğru olur?

    Çok ciddi bir konudur.
    Ailelere ve aday öğrencilere itiraz hakkı doğurabilecek bir husustur.
    Yetkililerden, varsa böyle bir tablonun ve puanlama esaslarının yayınlanmasını rica ediyorum.

    Tüm aday öğrencilere başarılar diliyorum.

  25. Merhaba,
    Öncelikle belirtelim. Askeri öğrenci alım komisyonu, geçmiş yılların tüm rekorlarını kırarak bu sene tam 16.000 öğrenciyi 2 aşamaya davet etti..!
    Aşağı yukarı 15 gün sürecek bir maraton başlamak üzere.
    Bu kadar çok öğrencinin davet edilmesindeki olası temel neden, geçmiş yılların istatistiklerinden de görüleceği üzere %50-60’a varan eleme oranları olsa gerek. Ayrıca idarenin yani TSK nın en ıyılerini seçme güdüsüde bunda etkendir sanırım.

    İlk etapta size temel eleme sebeplerini yazayım.
    1- Boy-kilo çetveli net olduğu halde 1-2cm den yada 1-2 kilodan ne olur diyenler.
    Evet… maalesef. Yardılışdan gelen boy oranına bir şey diyemem ama özellikle kilo eksiği yada fazlası olanların şimdiye kadar bunu tolere edecek gıda rejımı uygulayıp kilolarını ideal sınıra getirmeleri gerekırdı. +-1 kilo yada +-1 cm e dahi tolerans yoktur.
    Ortama %3 oranında aday bundan elenir.

    2- Göz
    Maalesef en yüksek eleme oranına sahip olan daldır.
    En büyük sebebi 13-14 yaş grubu çocukların miyop, hipermetrop yada astigmat sorunları küçüklüğünden beri devam ettiği için yani doğuştan gelen minimal problemler olduğu için fark edememeleridir.
    Çünkü…İleri yaştaki sağlıklı insanlar sonradan bu tür problem yaşadıklarında eskiyle çok rahat kıyaslama ımkanı bulmakta akabinde bir göz doktoruna giderek uygun tedavi yöntemlerinden birini tercih etmektedirler.
    Ancak çocukların eski durumla kıyaslama şansları yoktur. Mesela doğuştan sağ yada sol gözde 0.25 astigmat vardır. Ama farkında değildir. Hep o şekilde görmüştür çünkü.
    Düz mantıkla, gözlük kullanmıyorum dolayısıyla gözlerim normal düşüncesi vardır.
    Aynı düşünce çocuktan herhangi bir şikayet işitmeyen ailede de vardır.

    Bu vesileyle uyarmış olayım.
    Aday öğrencimizin anne tarafından teyze-dayı, anneanne ve dede erken yaşlarda gözlük kullanmışlar ve halen kullanıyorlarsa
    Aynı şekilde Aday öğrencimizin baba tarafından amca, hala, babaanne ve dede erken yaşlarda gözlük kullanmışlar ve halen kullanıyorlarsa…kalıtımsal-potansiyel olarak göz problemleri olabilir.
    Bu durumda lütfen bulunduğunuz ilin devlet hastanesine giderek aday öğrencinizin göz muayenesini yaptırınız. Bir problem varsa önceden öğreniniz.

    Bu problemi öğrenmek için yoldu, yemekti, taksiydi derken İstanbul’a gelip minimum 500 tl masraf etmenize gerek yok.

    Çünkü… Askeri öğrenci alımlarında göz muayenesi toleransı sıfırdır. Yani her 2 gözde tam görme esastır. Çok karıştırıldığı için yani internet ortamında ve eş-dost sohbetlerinde bilgi kirliliği yaşandığı için İlaveten belirteyim. Sadece sözleşmeli astsubay yada subay alımlarında göz muayenesi toleransa sahiptir. Bu hususta konumuz dışıdır zaten.

    Göz konusunda diğer önemli husus diskromatopsi yani renk körlüğüdür.
    Çok basit tanı yöntemi olarak yazayım. Google yazın renk körlüğü diye çıkan sonuçlardan resimleri seçin. Aday öğrenciye okutturun. Okuyamıyorsa devlet hastanesine gidip birde uzman doktordan teyit ettirin. Okulda ıken bile tespiti okuldan ayırma sebebidir.

    3- Yukarıda yazdıklarım en basit tanı yöntemleri olduğu halde en çok elemeye sebep olan hususlardı. Diğer muayenelerde ise aşağıdaki hususlar incelenecektir.

    1) Postero anterior akciğer grafisi, direkt üriner sistem grafisi,
    2) HBsAg, Anti-HCV,
    3) Kan sayımı ve sedimantasyon,
    4) Tam idrar muayenesi,
    5) Kanda üre ve kreatinin, SGOT ve SGPT, bilirubinler,
    6) Açlık kan şekeri,
    7) Ultrasonografi,
    8) Ekokardiografi,

    Takdir edersinizki bunlar ileri tetkik safhalarıdır. Bu aşamaya kadar gelen adayımız %90 asil-yedek listesinin açıklanmasını bekliyor olacaktır.

    Bu hususlarda da tereddütü olan adaylarımız için yazmak gerekirse:
    Lütfen “Türk silahlı kuvvetleri sağlık yeteneği yönetmeliği” nin son değişikleri işlenmiş 2014 yılı halini (Ihtımalen PDF format iner) indirerek 4. bölümde yani askeri öğrenci alımları ile ilgili olan bölümde yazılanları okuyup tereddüt ettikleri hususlarda ön muayene yaptırmalarıdır..
    Mesela bel açıklığı eleme sebebidir ama film çekilip uzman doktor görmeden tespit-teşhis şansı yoktur.
    Aslında bu muayeneleri komple bir check-up olarak görmekte fayda vardır bence. Düşünsenize hangi aile o yaştaki çocuğuna bu kadar ınceleme-konsultasyon yaptıryor kı.?

    Neyse..
    Kendimce önemli gördüğüm diğer önemli hususa geleyim.

    Örneğin aday öğrencimizin mülakat spor testi günü 20 haziran olsun.
    Sakın ola ki 19 haziran akşamı otobüse bınıp 20 haziran sabahı hava harp okulu önünde hazır olmayı düşünmeyin
    Neden dersiniz.
    Adayımız o gün dinç ve zinde olmalıdır. Spor testinde koşacak, zıplayacak akabinde mülakata girecek.
    Hiç yoldan gelmiş. yani otobüste doğru dürüst uyuyamamiş-dinlenememış bir öğrenci bunları başarabilir mi?
    Hadi başardı diyelim. Bu yorgunluk nedeniyle elde edeceği tüm sportif dereceleri düşmez mi?
    Hatta… örnek olsun diye yazıyorum. Farz edelim 1 gün öncesi yani 19 haziran günü İstanbuldasınız. Ancak akrabanız yada tanıdığınızın evi Anadolu yakasında atıyorum Kartal’da.

    Kartal-Yeşilköy(Hava harp okulu) arası 45-50 km. Bildirime göre sabah 07:30 da okul önünde hazır olmalısınız. Siz hiç İstanbul trafiğinde bu 45-50 km lık mesafeyi ne kadar sürede kat ederiz diye sordunuz mu?.. Üstelik arada birde boğaz köprüsü geçişi var.

    Öğrenciyi sabah 07:30 da okul önünde hazır etmek için Kartal’dan saat kaçta çıkmak gerektiğini varın siz hesap edin
    Bu satırları okuyanlara şiddetle önerim şudur.
    En az bir gün önceden Yeşilyurt-Yeşilköy civarında, Hava harp okuluna total 10 km mesefeden ve mümkünse tek hat üzerinden otel, motel, pansiyon…vs gibi yerlerden 1 gecelik yer ayarlayın. Öğrencinizi 07:00 gibi kaldırıp güzel bir kahvaltının ardından tam saatinde yerinde hazır bulundurun.
    Bu tavsiyemi uygulamak size her konuda artı sağlar.
    Şunu da belirteyim.
    Son 3 yıldır kapıda saat 07:30 dan itibaren hazır bekleyen öğrenci adaylarını içeri alıp kahvaltı veriyorlar. Hatta geçen yıl öğlen yemeği bile verdiler ama biz işimizi şansa bırakmıyalım.

    • Bu harika bilgilendirme yazısı için teşekkür ederim arkadaşların adına Metin. Benimle sosyal medya ya da mail yoluyla iletişime geçersen bunu sitede direkt Günün Yazısı bölümünde bir inceleme yazısı olarak arkadaşlarına sunabiliriz.

      Bilgine.

Tartışmaya Katılın

2015 ALS 2. Aşama Hakkında Her Şey

Share via

İletişim

Bu bölümden sitemiz hakkında yorum, görüş ve isteklerinizi, hak ihlallerini, Özel Ders ve Reklam/Sponsorluk taleplerinizi iletebilirsiniz.

Kişisel bilgileriniz kesinlikle 3. kişilerle paylaşılmaz.

Teşekkürler!
Mesajınız bize ulaştı.
24 saat içerisinde size geri dönüş yapacağız.

Bunu arkadaşınla paylaş