Yaklaşık iki milyon gencin gelecek yaşamlarına ulaşmak amacıyla bugüne kadar verdikleri emeklerinin ilk karşılıklarını alacakları YGS’ye çok az zaman kaldı.
Üniversitede okumak isteyen öğrencilerin girecekleri sınavlardan ilki olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) 13 Mart’ta yapılacak. İşte YGS adayları için uzmanından başarı kodları…
Üniversite sınavı için geri sayımın başladığı bu haftada gençler, bazı küçük ama etkili önlemlerle başarı ve motivasyonlarını artırabilirler. Tarsus SEV Ortaokulu’ndan Psikolog Y. Eray Varol, sınavda motivasyonu artırabilecek tüyolar verdi:
Cumaya kadar ders çalışın ama konu tekrarı yapın. Bu hafta en az iki deneme testi çözün. Son gün ders çalışmayın. Eğer içiniz rahat etmiyorsa deneme testi değil karma test çözün. Bulmacalar çözün, kitap okuyun. Bir gün önce mutlaka yürüyüş yapın, sınava gireceğiniz sınıfı görün. Hatta sıranıza oturup bir-iki soru çözün!
Sınav anında zamanı iyi yönetin; her dakika değil beş altı soruda bir saate bakın. İşaretlediğiniz soruları emin değilseniz değiştirmeyin. Kolaydan zora tekniğini uygulayın. Soruyu defalarca değil en fazla iki kez okuyun. Sorunun tamamını değil önemli yerlerini çizin. Uzun paragraftan korkmayın, her soruyu mutlaka okuyun!
Yaklaşık iki milyon gencin, gelecek yaşamlarına ulaşmak amacıyla bugüne kadar verdikleri emeklerinin ilk karşılıklarını alacakları güne çok az bir zaman kaldı.
Tarsus SEV Ortaokulu’ndan Psikolog Y. Eray Varol; üniversite sınavlarının birinci aşaması olan YGS’de gençlerin emeklerini başarıya çevirmelerine yardımcı olacak bazı stratejiler önerdi:
YGS’YE BİRKAÇ GÜN KALA:
- CUMAYA KADAR ÇALIŞABİLİRSİNİZ: Cuma gününe kadar ders çalışabilirsiniz. Ancak çok spesifik konuları çalışmak yerine eksikliklerinizi tamamlamak ve baştan sona gözden geçirme niteliğinde olan çalışma tekniklerini uygulayın.
- BU HAFTA EN AZ İKİ DENEME TESTİ ÇÖZÜN: Zaman yönetimini ve kullandığınız stratejileri son olarak gözden geçirin. Özellikle yapabildiklerinize odaklanın. Ancak bu deneme testini sonuç olarak değerlendirmeyin.
- CANINIZI SIKAN KİŞİLERLE GÖRÜŞMEYİN: Motivasyonunuzu yüksek tutun. Bugünlerde mümkün olduğunca canınızı sıkan, moralinizi bozan, sizi strese sokan ortam ve olaylardan uzak kalın. Size iyi gelen ve kendinizi yanında rahat hissettiğiniz kişilerle iletişim içinde olun.
- UYKUNUZU VE YEMEĞİNİZİ DENGELEYİN: YGS sınavı gibi sınavlar, aynı zamanda fizyolojik kondisyonun da güçlü olmasını gerektiren sınavlardır. Sınav gününde kendinizi dinç, enerjik ve fizyolojik olarak hazır hissetmeniz için dengeli bir yaşam tarzını sürdürün. Uykunuzu, yemek düzeninizi ve günlün yaşamınızı dengeleyin.
- TEHLİKELİ ETKİNLİKLERDEN UZAK DURUN: Bedeninizi aşırı yoracak veya sakatlanma riski oluşturacak ağır ve tehlikeli spor ve etkinliklerden uzak durun.
- RAHATLATICI SPOR VE EGZERSİZLER YAPIN: Günde en az 10 dakika çok ağır olmayan, hafif ve rahatlatıcı egzersizleri yapmaya çalışın. Bu egzersiz ve yürüyüşler, sınav kaygınızla başa çıkabilmenizi ve kendinizi zinde hissetmenizi sağlayacaktır.
- BEYİN EGZERSİZİ VE BULMACA: Dikkat ve konsantrasyonunuzu, strateji oluşturma ve problem çözme becerilerinizi arttıran, zaman yönetiminizi güçlendiren egzersizler yapın, oyunlar oynayın veya bulmacalar çözün.
- MUHAKEME GÜCÜ İÇİN KİTAP OKUYUN: Sınavlarda, hangi alanda olursa olsun, başarı okuduğunu anlamakla başlar. Okuduğunuzu anlama, yorum ve muhakeme gücünüzü geliştirmek için mutlaka kitap okuyun.
YGS’DEN BİR GÜN ÖNCE:
- UYKUNUZU ALIN VE GÜNE ZİNDE BAŞLAYIN: Sınavdan bir gün önce depolayacağınız enerji ve moral, sizi sınavda daha fazla etkili yapacaktır.
- SON GÜN DERS ÇALIŞMAYIN: Son gün yapacağınız tekrar veya ders çalışmanın YGS’ ye önemli bir katkısı olmayacaktır. Ancak içinizdeki huzursuzluğu gidermek ve günü rahat geçirmek için son gün kahvaltıdan sonra kısa karma testler çözebilirsiniz. Ancak son gün deneme çözmeyin.
- MUTLAKA YÜRÜYÜŞ YAPIN: Sınav öncesindeki gününüzü sakin ve rahat geçirin. Kendinizi rahat hissettiğiniz ortamlarda bulunun ve mutlaka o gün yürüyüş yapın.
- SINAVA GİRECEĞİNİZ SINIFA MUTLAKA GİDİN: İlk defa girdiğiniz bir mekanla ikinci defa girdiğiniz mekanda hissettiğiniz duygular aynı değildir. İlk defa girdiğiniz mekan sizi kaygılandırabilir ve rahat hissetmeyebilirsiniz; ancak aynı mekana ikinci defa gittiğinizde kendinizi daha rahat hissedersiniz. Bu yüzden sınava gireceğiniz salonu önceden görün ve hatta yapabiliyorsanız sıranızda bir gün evvel bir iki soru çözün.
SORULARI ÇÖZERKEN BUNLARA DİKKAT:
- DİKKATLİ OKUYUN: Soruları gerektiği yerde hızlı, gerektiği yerde yavaş, dikkatli ve anlayarak okuyun
- DEFALARCA OKUMAYIN: Soruları defalarca okumayın, en fazla iki defa okuyun
- TAMAMININ ALTINI ÇİZMEYİN: Soruyu çözmenize ipucu olacak kelimelerin ve soru köklerinin altını çizin; sorunun tamamının altını çizmeyin
- TAM ANLAMADAN YANITLAMAYIN: Neyin sorulduğunu tam olarak anlamadan soruyu cevaplamayın
- SORU KÖKLERİNE DİKKAT: ‘Olumsuz’ soru köklerine dikkat edin!
- UZUN PARAGRAFTAN KORKMAYIN: Uzun paragraf sorularını mutlaka okuyun, inanın size çok kolay gelecektir
- BOŞ BIRAKTIĞINIZA İŞARET KOYUN: Geri döneceğiniz ya da yapamayacağınız soruların yanına mutlaka bir işaret koyun
- OKUMADAN GEÇMEYİN: Her soruyu mutlaka okuyun
SINAV GÜNÜ VE SINAV ANI:
- KAHVALTI EDİN HAFİF MÜZİK DİNLEYİN: Sabah hazırlanırken, kahvaltı ederken evde mutlaka hafiften bir müzik çalsın. Ailenizle sınav dışındaki konularla ilgili sohbetler de yapabilirsiniz. Sabah dengeli, güzel ve neşeli bir kahvaltının ardından üzerinize şık ama rahat bir kıyafet giyin.
- SINAVA GİRMEDEN ÖNCE RAHATLAYIN: Birkaç kez sessiz ve derinden nefes alın ve nefesinizi aldığınız sürenin iki katı süresince yavaş yavaş bırakın, bütün vücudunuzdaki kasları iyice sıkıp bırakın ve tekrar derin ve sessiz nefes alıp bırakın. Bunları uygularken içinizden kendinize şu telkini yapın: “Rahatla ve sakin ol, Ben elimden gelen her şeyi yaptım ve başarabilirim.”
- SADECE BİLMEK YETERLİ DEĞİL: Sınavlar sadece bilginizi ölçmez. Dayanıklılığınızı, dikkatinizi, zamana karşı yarışınızı, muhakeme gücünüzü ve daha birçok yeteneğiniz değerlendirmeye alır. Bu yüzden sadece bilmek yeterli gelmeyebilir.
- YORULDUĞUNUZU HİSSEDİNCE DİNLENİN: Sınav sırasında dikkatiniz dağılabilir; soruyu tekrar tekrar okumak yerine dikkatinizi toplamak için 2 dakika dinlenin. Belirli periyotlarla kendinize ayıracağınız küçük dinlenme aralıklarını; nefes alma, gözleri kapama, şakaklarınızı ovma gibi hareketler yaparak dikkatinizi, enerjinizi toplama ve yoğunlaştırmaya katkı sağlayacak şekilde değerlendirin.
- HER DAKİKA SAATE BAKMAYIN: Zamanın farkına varın; her bölüm için kendinize belli bir zaman ayırın. Zamanı yönetmeye çalışın, her dakika saate bakmayın. Beş altı soruda bir zamanı kontrol ederek temponuzu ayarlamaya çalışın.
- EMİN DEĞİLSENİZ YANITINIZI DEĞİŞTİRMEYİN: İlk gelen cevaba ve sezgilerinize güvenin. Ancak hatanızı fark ettiyseniz ya da kesin bilgiyi anımsadıysanız o zaman değiştirin.
- KOLAYDAN ZORA TEKNİĞİNİ UYGULAYIN: Beynimizin çalışma prensibi kolaydan zora doğrudur. Bu nedenle ‘turlama tekniği’ni kullanarak önce kolay soruları bulun ve cevaplayın. Daha sonraki turlarda zor soruları cevaplayın. Bu size testin başında hem zaman hem de moral kazandıracaktır.
- ÖNCE KENDİNİZİ TANIYIN: YGS sınavının en önemli ve anahtar kodu, kendinizi çok iyi tanımanız sınavı çok iyi tanımanız, sınav anında olumsuz duygulara kapılmamanız, her türlüğü güçlüğe karşın sakin ve soğukkanlı olabilmeniz, olabildiğince olumlu düşünebilmenizdir.