Özel Ders
Van-Yüzüncü-Yıl-Üniversitesi'nde-42-Bölümde-Eğitim-Yok

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde 42 Bölümde Eğitim Yok!

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde 42 bölümde eğitim yok. Üniversite ayrıca yönetmeliğe aykırı olarak taşeron işçileri lojmanda kapıcı olarak çalıştırıyor. Gümüşhane Üniversitesi’nde ise öğrenci olmayan bölüme mobilya alındı.

BirGün’ün gündeme getirdiği 5 üniversitede 200’ü aşkın bölümde öğrencinin olmaması durumunun başka üniversitelerde de olduğu öğrenildi. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde birçok bölümde öğrenci bulunmuyor. Bu bölümlere öğrenci alımı yapılmadığı halde bölümler kapatılmıyor. Ayrıca üniversitenin yönetmeliğe aykırı olarak taşeron çalışanları lojmanlarda kapıcı olarak çalıştırdığı ortaya çıktı.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde 19 fakülte, yüksekokul veya enstitüde toplamda 42 bölümde eğitim yok. Hiçbir öğrencinin alınmadığı bölümlerin bazılarında akademisyen bulunsa da öğrenci alınmaması nedeniyle eğitim yapılamıyor. Bu durum Sayıştay’ın 2017 Kamu İdareleri Denetim Raporları’na da yansıdı.

Raporda öğrenci alınmamasına rağmen bölümlerin hâlâ açık olmasıyla ilgili olarak “İhtiyaçlar gözetilmeden, yeterli koşullar sağlanmadan fakülte, yüksekokul ve enstitü içindeki bölümlerin açılması, kamu kaynaklarının ekonomik ve verimli kullanılmamasına yol açtığı düşünülmektedir” ifadeleri kullanıldı.

Üniversitenin Sayıştay’a verdiği cevapta ise “Eskiden açılmış bazı bölümlerde sonradan öğrenci alımının durdurulduğu ve bu bölümlerde öğrenci kalmaması durumunda bunların kapatılmasının sağlanacağı; ayrıca yeni açılmış ve son üç yıldır öğrenci alımına başlamamış bölümlerin ise bir an evvel öğrenci alımına başlayacağı” belirtildi.

Taşeronlar kapıcı yapıldı

Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin anlaştığı taşeron firmanın çalışanlarını da kapıcı olarak çalıştırdığı ortaya çıktı. Bakanlar Kurulu tarafından 1984 yılında çıkarılan yönetmelikte “Konutlarda istihdam edilen kapıcı, bahçıvan, kaloriferci, elektrikçi ve benzerleri ile çeşitli ihtiyaçların karşılanması için gerekli olan giderlerin konut tahsis edilenler tarafından karşılanacağı” hükmü yer almasına rağmen taşeron şirket personelinin kapıcı olarak çalıştırılması da Sayıştay’ın gözünden kaçmadı. Raporda konuyla ilgili olarak “Konutlarda istihdam edilen kapıcı, bahçıvan gibi müşterek ihtiyaçların karşılanması için gerekli olan giderlerin konut tahsis edilenler tarafından karşılanması gerektiği açıkça belirtilmiştir. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesindeki uygulamanın mevzuata aykırı olduğu düşünülmektedir” ifadeleri kullanıldı.

Öğrenci yok mobilya var

Öte yandan Gümüşhane Üniversitesi’nde kapatılan Meslek Yüksek Okulu Mobilya ve Dekorasyon Bölümü Laboratuvarı’na mobilya yaptırıldı. Bu durum da Sayıştay raporlarına yansıdı. Üniversite, bölümün kapatılmasına rağmen hâlâ okuyan öğrenciler oluğunu söylese de Sayıştay raporunda “işletme vasfı taşımayan ve eğitim amaçlı üretim yapmadığı da açık olan atölyeye, dolayısıyla döner sermaye işletme bütçesine 118.902,70 TL tutarında kaynak aktarılarak alım yapılmasının mevzuata uygun olmadığı değerlendirilmiştir” ifadeleri yer aldı.

MUSTAFA KÖMÜŞ/ BİRGÜN

Hakkında Ozan ÇORUMLU

Eğitimci. Yıllardır özel ders verir. Bilgiyi paylaşmayı sever. Bu siteyle amacı, her öğrencinin, hakkı olan eğitim hakkından ücretsiz bir şekilde yararlanmasını sağlamak.

Buna da Göz At

Milyonlarca-Veliyi-İlgilendiren-Karar

Milyonlarca Veliyi İlgilendiren Karar

20Paylaşım Facebook’ta Paylaş2 Twitter’da Paylaş6 Beğen!3 Yorum Yaz2 Facebook Messenger’da Paylaş Pinterest7 WhatsApp LinkedIn0 Print0 …

Tartışmaya Katılın

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde 42 Bölümde Eğitim Yok!

Share via

İletişim

Bu bölümden sitemiz hakkında yorum, görüş ve isteklerinizi, hak ihlallerini, Özel Ders ve Reklam/Sponsorluk taleplerinizi iletebilirsiniz.

Kişisel bilgileriniz kesinlikle 3. kişilerle paylaşılmaz.

Teşekkürler!
Mesajınız bize ulaştı.
24 saat içerisinde size geri dönüş yapacağız.

Bunu arkadaşınla paylaş