İstanbul’da 44 yıl önce yapılan ve İstanbul Valiliği İPKB tarafından 2012’de yenilenmek üzere yıkılıp tekrar inşa edilen Atatürk Öğrenci Yurdu, hizmete girdi. Teknolojik, modern, aynı zamanda enerji tasarruflu bina olarak inşa edilen yurtta, 3 bin 555 kız öğrenci kalıyor.
İstanbul’da 44 yıl önce inşa edilen ve İstanbul Valiliği İstanbul Proje Koordinasyon Birimince (İPKB) 2012’de yenilenmek üzere yıkılarak tekrar yapılan Cevizlibağ’daki Atatürk Öğrenci Yurdu, öğrenci kabulüne başladı. İPKB tarafından depreme dayanıklı ve modern şekilde inşa edilen Atatürk Öğrenci Yurdu, öğrencilere kampüs dışına çıkmadan ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri ve hoşça vakit geçirecekleri imkanlar sunuyor.
Kız öğrencilere hizmet veren ve “5 yıldızlı otel” konforunda inşa edildiği belirtilen yurtta, yenilenebilir enerji kaynakları da kullanılıyor.
Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun (KYK) talebi doğrultusunda, projesini İPKB’nin yönettiği yurtta, yatakhane, kütüphane, çamaşırhane, dinlenme alanı ve şark köşesi olarak tasarlanan mekanlar bulunuyor. Komplekste idari bina, sosyal hizmet binası, kafeterya, spor salonu ve kütüphane de yer alıyor.
Yıkılmadan önce 43 bin metrekarelik kapalı alana sahip olan yurt, yeni haliyle yaklaşık 90 bin metrekarelik alanda öğrencilere hizmet veriyor. Öğrencilerin kartlı sistemle girebildikleri tek ve 3 kişilik odalarda, müstakil tuvalet, duş, mini buzdolabı, çalışma masası ile giysi dolabı bulunuyor. Öğrenciler, her kattaki ortak çalışma salonları ile televizyon izleme ve dinlenme alanlarından faydalanabiliyor.
1000 kişilik yemekhane
İPKB Genel Koordinatörü Kazım Gökhan Elgin, 2006’dan itibaren yürütülen ‘İstanbul Sismik Riskin Azaltması ve Acil Durum Hazır Projesi’ kapsamında 12 yurdun güçlendirildiğini, bu yurdun da 2,5 yıllık zorlu bir süreçten sonra yeniden yapılarak, hizmete girdiğini söyledi.
Kentin eski yurtlarından biri olan Atatürk Öğrenci Yurdu’nda, 3 bin 555 kız öğrencinin kaldığını belirten Elgin, şöyle devam etti:
Yurt, 5 blok olarak tasarlandı. Her blokta 711 öğrenci kalıyor, her odasında da 3 kişi ikamet ediyor. 1000 kişilik yemekhanemiz, günde 3 bin 555 öğrenciye sabah, öğle ve akşam yemek çıkaran mutfak bölümümüz, 600 kişiye hitap eden bir konferans salonumuz, 270 izleyici kapasiteli spor salonumuz bulunuyor. Burası, 90 dönüm bir alanda Türkiye’nin en büyük yurdu olarak hizmet vermeye başladı. Şu an öğrencilerimiz çok mutlu bir şekilde buradan hizmet alıyorlar, okullarına dağılıyorlar. Akşam gelip burada derslerini çalışacaklar, dinlenecekler, ikamet edecekler.
‘Yağmur hasadı’ uygulaması
Elgin, yurdu teknolojik, modern ve aynı zamanda enerji tasarrufu yapan bir bina olarak inşa ettiklerini dile getirerek, her blokun çatısındaki güneş panelleriyle sıcak su ihtiyacının karşılandığını anlattı.
Binaya, “gri su” denilen yağmur hasadının da kurulduğunu aktaran Elgin, çatılardaki yağmur suyunun depolandıktan sonra damıtıldığını ve tuvaletlerde kullanıldığını söyledi.