Geçen gün kahrolarak bir haber paylaşmıştım. TEOG sınavına öğretmenleri olmadan girecek öğrencilerin haberiydi. Bu, köhne eğitim sisteminin vurduğu çocuklardan sadece bazıları…
Haydi diyelim ki Zonguldak’taki öğrencilerin durumu bir ‘istisna’. Genel değil, özel. Peki. Ya diğer 8. sınıf öğrencilerinin durumları ne ?
TEOG sorularını 83 öğretmenimiz hazırladı. Sorular hazır. İlk dönem TEOG sınavları 25-26 Kasım tarihlerindeki oturumlarla gerçekleştirilecek. Peki öğrenciler TEOG’a ne kadar hazır ?
Bildiğiniz üzere ‘turizm’ adına okullar 2 hafta sonra açıldı. Daha sonrasında da Cumhuriyet Bayramı ve 1 Kasım seçimlerinin birleştirilmesiyle 5,5 günlük bir tatil daha ilan edildi. Hatta Milli Eğitim Bakanlığı yeni eğitim-öğretim yılı öncesi ‘Kaynaştırma Programları’ konusu üzerinde çok duruyor ve her gün önemini anlatan beyanaatlar veriliyordu. Bu da 2 haftalık erteleme sonrası yalan oldu.
Ne kadar tatil meraklısı olduğumuz su götürmez bir gerçek. Peki bu kaybolan yaklaşık 3 haftalık süre ne olacak ? Bu 3 hafta telafi edildi mi ? Edilse de nasıl edildi ya da edilecek ? Nasıl bir ‘hızlandırılmış program’ uygulandı ya da uygulanacak ? Bu gene çok sevdiğimiz ‘hızlandırılmış programlar’ ne kadar doğru ? Ne yazık ki bunları tartışan pek yok…
Kendi gözlemlerim ise olayın vahametini daha da çok gözler önüne seriyor. Özel ders verdiğim TEOG öğrencilerinin neredeyse hepsi aynı durumdan muzdarip. Bazılarına haftasonu kurslarında tekrar yapılması gerekirken yeni konular işletilmiş, bazılarına ‘ödevler’ verilmiş, bazıları ise konu olarak bir hayli geride.
Peki MEB bu konuda bir şey yapmayı düşünüyor mu ? Sınavların ertelenmesi, konuların azaltılması ? Elbette hayır. Ne yazık ki göreceksiniz ki 2016 1. TEOG sınavından sonra bir çok veli ve öğrenci ‘biz bu konuyu görmedik’, ‘biz bu soruyu görmedik’ gibi serzenişlerde bulunacak.
Öğretmen arkadaşlar dahi konuların nasıl yetiştirileceği derdine düşmüş durumda ve onlar da bu konuda çaresizler. Derslerde daha az soru çözmek, öğrencilere daha az soru tipi göstermek zorunda kalıyorlar ve öğrencileri ödeve boğuyorlar. Verilen bu ödevlerin kontrolü için de yeterli zaman olmadığı için ödevlerin de hiçbir manası kalmıyor.
Eğitim sistemimizin neresinden tutarsanız elde kalıyor. Bu yeni bir şey de değil. Umarım çocuklar yine, yeni, yeniden mağdur pozisyonunda olmazlar.
Eğitim ile ilgili şikayetlerinizi Şikayetler bölümünden bizlere ulaştırabilirsiniz.
Bu yazının tüm hakları ozancorumlu.com’a aittir. www.ozancorumlu.com biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır. ©