Yaklaşık 1 milyon 287 bin öğrenci, 26-27 Kasım’da iyi bir liseye girmek için yarışacak. TEOG kapsamında düzenlenen ortak sınavların ilki Türkçe olacak. Ardından matematik ve din kültürü sınavları uygulanacak. 8’inci sınıf öğrencileri ortak sınavlarda ter dökerken, diğer öğrenciler ise tatil yapacak. Sınav yapılacak okullarda 26-27 Kasım günlerinde, diğer sınıflar tatil yapacak.
Öğrenciler saat 09.00’da ilk sınava girecek ve saat 12.00’de ilk gün sınavları tamamlanacak. Her oturum 40 dakika sürecek ve öğrencilere 20’şer soru yöneltilecek. Oturum aralarında ise yarım saat dinlenme molası verilecek. 26 Kasım’da Türkçe, matematik, din kültürü ve ahlak bilgisi, 27 Kasım’da ise fen ve teknoloji, T.C inkılap tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil sınavları yapılacak.
Eğitimciler öğrencileri uyararak, daha sonraki oturumlarda olumsuz etkilenmemek için özellikle yarım saatlik aralarda sorular hakkında konuşmamak gerektiğini vurguluyor. Uzmanların son gün ve sınav için önerileri şöyle:
– Son gün sevdiklerinizle vakit geçirin.
– Keyif alacağınız etkinlikler yapın.
– Sınav belgelerinizi mutlaka hazırlayın.
– TEOG ile ilgili konuşmayın.
– Sağlığınızı bozacak yiyecekler yemeyin.
– Son gün ders çalışmak önerilmez ama sizi rahatlatacaksa test çözebilirsiniz.
– Sınav sırasında soru kökünün tamamını okuyun
– Cevap kâğıdına kodlama yaparken, soru numaralarının ve cevap seçeneğinin aynı olup olmadığını kontrol edin.
– Yorulduğunuzda 15 saniye kadar kendinizi dinlendirin.
– Acele etmeyin, zamanı iyi kullanın.
– Sınava başlamadan optik cevap kâğıdındaki bilgileri, soru kitapçığında eksik sayfa ya da baskı hatası olup olmadığını kontrol edin. Bir hata varsa salon görevlilerine durumu bildirin.
– Sınav cevap kâğıdındaki ilgili alanı imzalamayı, soru kitapçık türünüzü cevap kâğıdına kodlamayı ve soru kitapçığınızın ön yüzündeki ilgili yere ad, soyad ve TC kimlik numaranızı yazmayı unutmayın.
– Önce soruyu dikkatlice okuyun ve anlayın, sonra cevap şıklarına geçin.
– Soru kökündeki olumsuz ifadelere (yapamaz, değildir, olmamalıdır vb.) dikkat edin. Altı çizili, kalın yazı karakterli ifadeleri dikkatli okuyun.
– Çözemediğiniz soruları işaretleyip bir sonraki soruya geçin. Böylece bildiğiniz soruyu hızlı çözer, işaretlediklerinizi ikinci turda şık eleyerek, en doğru gelen şıkkı işaretleyerek geçersiniz.
Özel okulların durumu belirsiz
Öte yandan özel okulların öğrenci alımıyla ilgili belirsizlik devam ediyor. Özel okulların geçen yılki gibi mi yoksa bu yıl farklı kriterlere göre mi öğrenci kabul edeceği henüz bilinmiyor. Çünkü, özel okulların önerilerine Melli Eğitim Bakanlığı henüz yanıt vermedi. Ancak, özellikle yüksek puanlı özel okulların farklı derslere göre öğrenci alma hazırlıkları gündemde. Bazı özel okulların puan hesaplamasında dikkate aldıkları Türkçe, matematik ve fen ve teknoloji derslerine inkılap tarihini de eklemeyi, bazı özel okullar ise bakanlığın hesapladığı ve devlet okularına girişte de kullanılan Türkçe, matematik, fen ve teknoloji, din kültürü ve ahlak bilgisi, TC inkılap tarihi ve Atatürkçülük ve yabancı dil sınavı ile yılsonu başarı puanından oluşan yerleştirme puanıyla (YEP) kayıt almayı planladığı belirtiliyor.
Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği ise geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, öğrenci ve velileri uyararak, “TEOG kapsamındaki bütün sınavlara gereken özeni gösterin” uyarısında bulundu.
Geçen yılki TEOG’un birincilerinden öneriler
Kendinize güvenerek sınava girin
Beliz Ütebay (500 puan): 3 yıldır liseye hazırlanıyordum son sınıfta daha fazla yoğunlaştım. Günde 250-300 soru çözdüm, ders konularını tekrar ettim. Öğretmnlerin söyledklerini, uyarılarını dinledim. Okulda dersi dikkatle dinliyordum. Okuldan sonra evde kendim test çözerek bu puanı aldım. Önce yarım saat dinleniyordum. Bazen müzik dinliyordum daha sonra ders çalışmaya başlıyordum. Televizyon izlemiyordum. Sosyal hayatımı biraz kısıtladım. Voleybol oynamadım, piyano derslerine gitmedim. Uyku düzenim vardı, en az 8 saat uyuyordum. Sistemle ilk kefa karşılaşan öğrenciler olduğumuz için heyecanlıydım. Sınava ilk girdiğimde kalbim atıyordu ama soruların kolay olduklarını görünce rahatladım. Sınav sorularını dikkatli okudum, birkaç defa kontrol ettim. Son dikikada değiştirdiğim yanıtlar da oldu. Sınav aralarında sorular hakkında konuşmamaya çalıştım. Moralimi hiç bozmadım. Yanlış varsa, geride kaldı diye düşündüm. Bu sürecin ardından ikinci döneme daha rahat hazırlandım, kendime hep güvendim. Düzenli çalıştım, son haftalarda aynı tempoda gittim. Konu eksiği varsa bile sonuç kötü çıkacak diye düşünmemek gerekiyor. Bunları gidermeye çalışmak önemli. Adaylar ilk sınavlarının iyi geçmelerini sağlasınlar. Motive olarak gitsinler, korkmadan, kendilerine güvenerek. Ben bunları düşünerek sınava gittim. Şimdi özel bir okuldayım ve amacım yurtdışında mühendislik eğitimi almak.
Soruları dikkatli okuyun
İlker Can Çiçek (TÜBİTAK derecesiyle 501.24 puan): TÜBİTAK Türkiye Matematik Olimpiyatı birincisi oldum ve Milli Takım’a seçildim. Geçen yıl Genç Balkan Matematik Olimpiyatı’nda yarıştım ve gümüş madalya kazandım. TEOG’da 2 yanlışım vardı ama uluslararası bir başarı elde ettiğim için 4.5 puan eklendi ve puanım 501.24 oldu. TEOG’a uygun olarak kendime öğretmenlerim aracılığıyla bir program yaptım. Günde 250 soru çözüyordum, sınav öncesindeki hafta bu sayıyı 300’e çıkardım. İlk sınav döneminde çok heyecanlıydım ama işlediğimiz konulardan soruların sorulacağını bilmek daha iyi hissetmemi sağladı. Kendime güveniyordum. Denemelerde yapamadığım soruları tekrar edip öğreniyor, çalışma düzeni olarak dershane ve okul öğretmenlerini dinliyordum. Sosyal hayatımda ise olimpiyatlara hazırlandığım için bu alana daha az vakit ayırdım. Özellikle son haftalarda düzenli olarak günde en az 8 saat uyuyordum. Adaylara önerim eski düzenlerini bozmasınlar, soruları sınavda dikkati okusunlar. Yapmadıklarını soruları boş bırakıp sonra dönebilirler. Her soruya yanıt vererek süreyi iyi kullanmalılar. Sınav iki aşamadan oluştuğu için ilki kötü geçtiyse bile diğerine odaklanmak faydalı oluyor. Bu nedenle öğrenciler eksikliklerini tamamlayarak bu süreci başarıyla atlabilirler. Sınav akşamı uykuya, sabah ise kahvaltıya dikkat etmek önemli. Ellerinden gelenin en iyisini yapacaklarına inandıklarında bunu başarabilirler. Ben bu zorlu süreci ilgi duyduğum alanda aldığım uluslararası başarının desteğiyle atlattım ve İstanbul Erkek Lisesi’ne yerleştim. Amacım gelecekte iyi bir üniversite eğitimi almak.
Kaynak: Hürriyet