Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, dershanelerin akıbetiyle ilgili hazırlanan yönetmeliğin bugün Başbakanlığa Resmi Gazete’de yayımlanmak üzere gönderildiğini belirtti. Yönetmelikteki düzenlemelerle ilgili bilgi veren Avcı, dershanelerin yönetmelikte belirtilen şartları karşılayabildikleri takdirde özel eğitim kursları olarak faaliyet göstereceklerini söyledi. Üç bilim grubu altında eğitim verebilecek özel eğitim kurslarında sınıfların mevcudu 16 kişiyi geçemeyecek. Herkes kendi yaş grubunda kursa gidecek. Henüz dönüşüm için başvurmamış olan dershanelerin 1 Eylül’e kadar başvurusunu yapması gerekiyor.
Anayasa Mahkemesi’nin dershanelerin özel okula dönüşmesine dair yasayı iptalinin ardından, günlerdir Milli Eğitim Bakanlığı’nın hazırlayacağı yeni yönetmelik bekleniyordu. AYM’nin kararıyla ortaya çıkan boşluğun bir idari düzenlemeyle giderilebileceği kanaatine vardıklarını belirten Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, bununla ilgili yönetmeliğin bu hafta içerisinde yayınlayacağını açıklamıştı. Bakan Nabi Avcı, bugün gazetecilere konuyla ilgili bir açıklama yaparak şunları söyledi:
ÖĞRENCİ VE VELİLERİMİZİN İHTİYAÇLARINI KARŞILAYAN DÜZENLEMEYİ YAPTIK
5580 Sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu’muzda özel okullar, özel etüt merkezleri, yabancı okullar, kurslar var ve bunların hangi çerçevede faaliyet gösterecekleri özel okullar yönetmeliğinde tanımlanmıştır. AYM’de açılan iptal davası sanki sadece dershanelerle ilgili gibi algılandı. Hayır, ilgili yasadaki 8 madde ile ilgili iptal davası açıldı. Bunlardan bazıları hakkında AYM, Bakanlığı haklı bularak, yasa koyucunun düzenlemesini doğru bularak iptal yönüne gitmedi. 1 Eylül 2015’ten itibaren dershanelere son verilmesine ilişkin düzenlemeyi iptal etti. Ancak bu iptalden önce, yasada ve mevzuatta olan dershane kavramı çıkarıldığı için boşluk oluştu. AYM’nin kararından sonra yaptığımız açıklamalarda bu boşluğun idari düzenlemeyle yani ikincil mevzuat, yönetmelikle yapılacak düzenleme ile giderileceğini; velilerimizin ve öğrencilerimizin tedirgin olmalarını gerektiren bir durum olmadığını; takviye alma ihtiyacını duyan çocuklarımızın ve velilerimizin ihtiyaçlarını karşılayan düzenlemeyi yapacağımızı söyledik.
İPTAL KARARINDAKİ KRİTERE YANIT VEREN DÜZENLEMELER YAPILDI
AYM’nin gerekçeli kararında temel iptal kriteri ölçülülük. Bu düzenlemeyi yaparken ölçülü davrandınız mı? Bu kriter üzerinden iptal kararı düzenlemesini yapmış. Biz bu düzenlemeyi yaparken okul dışı eğitim almak isteyen öğrencilerin ya da çocuklarına okul dışı eğitim aldırmak isteyen velilerin taleplerini karşılayacak düzenlemelerimizi ayrıntılı olarak açıkladık. Bunları şöyle sıralamak mümkün:
1- Özel okul kurma hakkını genişleten bir düzenleme yaptık. Dershaneden özel okula dönüşmek isteyen kurumlar, belli süre içinde özel okul olma kriterlerini tamamlayamayacak durumdalarsa onlara 4 yıl tanıdık. Geçiş imkanı sağladık. Nitekim AYM’de verdiği kararda bu uygulamamızı doğru buldu. Temel lise aynen devam edecek.
2- Bütün devlet okullarında isteyen her öğrencimize ücretsiz olarak takviye kursları veriyoruz. Gerek hafta içi, gerek hafta sonu isteyen bütün öğrencilerimize, bütün okullarımızda ücretsiz takviye kursları açtık. 2 milyon 600 binin üzerinde öğrencimiz takviye kursu aldı. Yine bu takviye kurslarında 112 binin üzerinde öğretmenimiz hafta sonu ve hafta içi kurslarda öğrencilerimize takviye kursu verdi. Dolayısıyla biz AYM’nin de istediği gibi öğrencilerimizin okul dışı takviye alma imkanlarını genişletecek uygulamaları zaten başlatmıştık. Ancak AYM bunları yeterli bulmamış olmalı ki, bunu daha ölçülü yapmamız konusunda bir ifade kullandı. Biz de bunu göz önüne alarak Özel Öğretim Yönetmeliği’nde gerekli düzenlemeleri yaptık. Bugün de Başbakanlığa Resmi Gazete’de yayımlanmak üzere gönderdik. Dolayısıyla bugün yayımlanır, yarın yönetmelik çıkmış olacak.
NE TÜR DÜZENLEMELER YAPTIK ?
İlgili yasada ve yönetmeliklerde dershane diye bir tanım kurumu yok. Buna karşılık gerek AYM, gerek Milli Eğitim temel kanunu, gerek diğer yasalarda Türkiye’de yapılacak her türlü eğitimin Milli Eğitim Bakanlığı gözetiminde yapılması hükümleri var. Bu bir sorumluluk ve görevlendirme. Türkiye’de her ne ad altında olursa olsun bütün eğitim kurumlarını gözetlemekle, denetlemekle yükümlüyüz. İlgili yasada hangi kurum, nasıl tanımlanmış, o kurumun açılış kriterleri, faaliyet kriterleri ayrıntılı olarak tanımlanıyor. Bakanlık da bir kurum müracat ettiğinde önce açma kritlerine uyuyor mu, buna bakıyoruz. Sonra MEB temel ilkeleri açısından uygun mu, bunu denetliyoruz. Sonra açma izni veriyor, periyodik denetimleri sürdürüyoruz. Bu bütün kurumlar için geçerli. Özel okullar, kurslar, etüt eğitim merkezleri… Bunların net biçimde tanımlanması gerekir.
KURSLARI DÖRT SINIFTA TOPLADIK
Biz de Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yaptığımız son değişiklikle kursları, çeşitli kurslar başlığı altında toplanan kategoriyi dört sınıfta topladık. Bunlardan biri, daha önce dershaneler üzerinden okul dışı eğitim almak isteyen öğrenci ve velilerin ihtiyaçlarına cevap verecek özel eğitim kursları. Bunların nasıl açılacağı vurgulandı. AYM dönüşüm programının kendisini iptal etmedi, temel liseler gibi diğer kurslar da zaten devam ediyor. Özel okula, anaokuluna, liseye veya çeşitli kurslara dönüşmek isteyen kurumların önü açık. AYM kararlarında bu net biçimde vurgulanıyor.
Dönüşen ve dönüşmeyen, müracaat etmiş ya da etmemiş olan her kurum Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nde belirtilen esaslar çerçevesinde dönüşebilecekler ve faaliyetlerini özel öğretim kursu adı altında, özel okula dönüşmek istiyorlarsa özel okul adı altında sürdürebilecek.
Hocam ”özel eğitim kursları”nın (takviye kursunu demiyorum) ücreti ne kadar biliyor musunuz bunun hakında bilginiz var mı?
Merhaba Merve.
Haber bölümünü düzenli takip edersen senin de haberin olur her şeyden, bir çok şeyi buradan sorup, cevap beklemek zorunda da kalmazsın. Aşağıdaki linki inceleyebilirsin.
https://ozancorumlu.com/ozel-okul-tesvikleri-icin-basvurular-10-agustosta-basliyor/
Hocam ben hergün sayfanıza girip bakıyorum, kızmayın
Hocam sizi kızdırdıysam özür dilerim. Daha soru sormam.
Niye kızayım, niye kırasın Merve’cim 🙂 Ben senin için dedim. Boşuna zaman kaybetme diye. Ne yapıp, ne yapmayacağına karar verecek olan sensin 🙂
Hocam ben de siz bana kızdınız sandım, çok üzüldüm. biliyorum size çok soru soruyorum sormamın nedeni ilk defa 9.sınıfa geçiyorum ve birçok şey merak ediyorum. Bu sorulara en doğru yanıtı sizin vereceğinizi düşündüğümden soruyorum. Ve sizde sorularıma tek tek cevaplıyorsunuz bu yüzden size çok teşekkür ederim. Sizi yanlış anladığım içinde sizden çok özür dilerim.
hocam şimdi bu takviye kurslarını biz liseye başladığımız zaman’mı alabilcez??
Merhaba Alican.
Aşağıdaki linki incelemeni tavsiye ederim. İlerleyen günlerde daha detaylı bir duyuru olduğu zaman sizlere ayrıca duyuracağım.
https://ozancorumlu.com/takviye-kurslari-icin-basvurular-eylulde/