Kraliçe Elizabeth Mühendislik Ödülleri Vakfı’nın 10 ülkede, 10 bin kişiyle anket yaparak hazırladığı ‘Geleceği Yarat’ raporuna göre, Türkiye’de mühendisliği prestijli bir kariyer olarak görenlerin oranı yüzde 34. Türkiye bu oranla 10 ülke arasında 4’üncü sırada yer aldı. Mühendislerin küçümsendiğini söyleyenlerin oranı ise Türkiye’de yüzde 72 oldu.
Her yıl çeşitli alanlarda inovatif mühendisleri ödüllendiren Kraliçe Elizabeth Mühendislik Ödülleri Vakfı’nın hazırladığı ‘Geleceği Yarat’ raporunda, arasında Türkiye’nin de yer aldığı 10 ülkede mühendisliğe yaklaşımlar değerlendirildi. Türkiye’de mühendisliği prestijli bir kariyer olarak görenlerin oranı yüzde 34 oldu. Türkiye bu oranla 10 ülke arasında 4’üncü sırada yer aldı. Mühendisliğin prestijli bir kariyer olduğunu belirtenlerin en yüksek olduğu ülke ise yüzde 47 ile Güney Afrika olurken, İngiltere yüzde 13 ile listenin son sırasında yer aldı. Raporda gelişmiş ekonomilerin bu listenin en altında bulunduğu görüldü. Almanya’da mühendisliği prestijli bir kariyer olarak değerlendirenlerin oranı yüzde 21 olurken, Japonya’da bu oran yüzde 15’te kaldı.
10 KİŞİDEN 7’Sİ MÜHENDİSLİĞİN DEĞER GÖRMEDİĞİNİ DÜŞÜNÜYOR
Değerlendirmeye alınan tüm ülkelerde ortalama olarak 10 kişiden 7’si mühendisliğin topluma yaptığı katkının yeteri kadar değer görmediğini söyledi. Türkiye’de mühendisliğin toplumda küçümsendiğini düşünenlerin oranı ise yüzde 72 olarak belirlendi. Katılımcılara ayrıca ülkelerini dünyanın önde gelen mühendislik ülkeleri arasında görüp görmedikleri soruldu. Türkiye’de yüzde 39, lider mühendislik ülkeleri arasında yer alındığına inandıklarını söyledi. Mühendisliğin yeni iş olanakları sağladığını belirtenlerin oranı ise yüzde 73 olarak ölçüldü. Raporda mühendisliğin eğitim açısından görünümü de masaya yatırıldı. Türkiye’de ankete katılanların yüzde 50’si mühendislik eğitiminde yeterli kaynak olmadığını belirtirken, gençler için bu alanda kariyer yapmanın zor olduğunu düşününlerin oranı ise yüzde 45’te kaldı.
Mühendisliği prestijli bir kariyer olarak görenlerin oranı
- Güney Afrika yüzde 47
- Brezilya yüzde 46
- Hindistan yüzde 37
- Türkiye yüzde 34
- ABD yüzde 30
- Güney Kore yüzde 28
- Çin yüzde 25
- Almanya yüzde 21
- Japonya yüzde 15
- İngiltere yüzde 13