Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, “Özel okul teşvikleri için kamuoyunda ‘benim çocuğum daha yüksek puan aldı, yerleşemedi’ diye algı oluşuyor. Bu okuldan okula, sınıf seviyesinden sınıf seviyesine göre değişiyor. Bazı kriterler üzerinden yerleştirmeler yapıyoruz” dedi. Yelkenci ayrıca 217 bin öğrencinin teşvik kapsamında ilk tercihine yerleştiğini de açıkladı.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), özel okula gidecek öğrenciler için ayrılan 230 bin teşvik kontenjanı üzerinden yerleştirmeleri yaptı. 228 bin 160 öğrenci teşvikler kapsamında bir özel okula yerleştirildi. Fakat, çocuğunun puanı yüksek olmasına rağmen teşvikten faydalanamadığından şikayet eden veliler oldu. Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Ömer Faruk Yelkenci ise, TRT Haber’de katıldığı canlı yayında teşvik ile ilgili sorulara cevap verdi. 217 bin öğrencinin teşvik kapsamında ilk tercihine yerleştiğini belirten Yelkenci, çeşitli kriterler üzerinden yerleştirmeleri yaptıklarını söyledi. Ömer Faruk Yelkenci’nin açıklamaları özetle şöyle:
BU YIL DAHA ÇOK BAŞVURU OLDU
230 bin öğrenci kontenjanı üzerinden çalışmalarımızı yürüttük. Teşviklerde öğrencilerin başarı durumu, ailenin maddi durumu, kardeş sayısı, şehit oğlu ya da malül gazi çocuğu olma durumuna göre kriterleri belirledik ve puanları hesapladık. Geçen sene 318 bin öğrenci başvurdu, ilk yerleştirme döneminde başvuranların hemen hepsi yerleşti. Bu algı bu sene de zihinlerde takılı kaldı. Fakat bu sene teşvikten faydalanmak için 661 bin 233 öğrenci başvurdu. İllerin kalkınmada öncelikli olma durumuna göre il, okul kontenjanları ve diğer kriterler üzerinden yerleştirmeleri yaptık. Kamuoyunda “benim çocuğum daha yüksek puan aldı yerleşemedi” diye algı oluşuyor. Bu okuldan okula, sınıf seviyesinden sınıf seviyesine göre değişir. Gönül istiyor ki öğrencilerimizin hepsine bu teşviki verelim ama bu sene 661 bin 233 öğrenci ve tercihler üzerinden yerleştirmeleri yapmış olduk.
MEB PERSONELİ ÇOCUĞUNA EK PUAN YOK
Milli Eğitim Bakanlığı personelinin çocuğuna özel okul teşvikinde ek puan verilmesi ile ilgili bakanlık olarak bir açıklamayla birlikte düzeltme yaptık .Bu vazife başında vefat eden MEB personeli için binde 7 oranında. Milli eğitim personelinin tümünü kapsayan bir uygulama değil.
EĞİTİM KADEMESİ BİTENE KADAR TEŞVİK VERİLİYOR
Okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise kademeleri var. Okul öncesinde çocuk sadece 1 yıl kullanıyor teşvik hakkını. Ama ilk, orta ve lisede kademenin sonuna kadar bu teşvikten faydalanabiliyor. İlkokul birinci sınıfta başvuran öğrenci 4’üncü sınıf sonuna kadar alabilecek. İkicni sınıfta başvurduysa yine 4’ün sonuna kadar alacak.
OKUL ÜZERİNDEN ÖDEME YAPILIYOR
Biz teşviki, öğrenciye veriyoruz. Desteğe hak kazanan öğrenci, fakat bizim için pratik açısından bunu okul üzerinden vermek kolay olduğu için okul üzerinden veriyoruz. Ödemeleri öğrenci adına yapmış oluyoruz. Örneğin bir veli çocuğunun okul ücretini ödüyor. Biz de çocuğun velisi olarak, devlet olarak çocuğumuzun teşvik hakkının ödemesini okullara yapıyoruz.
150 BİN ÖĞRENCİNİN YÜKÜ KALKTI
Geçen yıl 167 bin öğrencinin 100 bini ilk kez özel okulda okumaya başlamıştı. Bu yıl da bununla ilgili verilen rakamlar var. Bu yıl 228 bin 160 öğrencinin yaklaşık 150 bini ilk kez özel okulda okumuş olacak. Bu rakam çok önemli. 150 bin öğrencinin devlet üzerinden yükünü alarak özele kaydırdık. Devlet üzerinden bu teşvikin daha fazla öğrenci yükü alacağını düşünüyoruz.
953 BİN ÖĞRENCİ ÖZEL OKULDA
217 bin öğrenci ilk tercihine yerleşti. Bu da okulların planlaması açısından çok önemli. Bunlardan 166 bini kurum içi yerleştirme ile yerleşmiş oldu. Kendi okulundan tercih yapıp kendi okuluna yerleşmiş oldu. Bu öğrenci akışı ile birlikte özel okulda okuyan öğrenci sayısı 953 bine yükselti, bunun 1 milyonun üzerine çıkmasını bekliyoruz. Geçen sene yüzde 19 öğrenci, yüzde 18 okul kapasite artışı olmuştu. Bu yıl öğrenci sayısındaki artış, kapasite artışından fazla oldu. Özel sektörün devlet üzerindeki yükü daha fazla almaya devam edeceğini görüyoruz. Son dönemlerde özel okullara yaptığımız uygulamalarla birlikte doğru yönde olduğumuzu gösteriyor.