QS University Rankings tarafından yapılan ve gelişmekte olan Avrupa ülkeleri ile Orta Asya ülkelerini kapsayan “En İyi İlk 100 Üniversite” araştırmasında, Türkiye’den 12 üniversite yer aldı.
QS University Rankings tarafından yapılan ve gelişmekte olan Avrupa ülkeleri ile Orta Asya ülkelerini (Emerging Europe and Central Asia-EECA) kapsayan “En İyi İlk 100 Üniversite” araştırmasında, Türkiye’den 12 üniversite yer aldı.
“En İyi İlk 100 Üniversite” araştırmasının sonuçları, Boğaziçi Üniversitesi’nde açıklandı.
Boğaziçi Üniversitesi Akademik İşler Koordinatörü Prof. Dr. Taner Bilgiç, gelişmekte olan Avrupa ülkeleri ve Orta Asya ülkelerini kapsayan QS üniversiteler sıralamasının bölgelere göre yeni kriterler oluşturduğunu belirterek, buna göre QS dünya sıralamasından ayrıştığını ifade etti.
Bölgelerde İngilizce yayın sayısı daha az yapıldığı gerekçesiyle QS’nin araştırma etkisi ağırlığını yüzde 5’e düşürdüğünü kaydeden Bilgiç, anketlere ağırlık verildiğine ve sonuçları ağırlıklı olarak anketlerin belirlediğine işaret etti.
Arnavutluk, Ermenistan, Azerbaycan, Beyaz Rusya, Bosna Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Gürcistan, Macaristan, Kazakistan, Kosova, Kırgızistan, Letonya, Litvanya, Makedonya, Moldova, Karadağ, Polonya, Romanya, Rusya, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, Tacikistan, Türkiye, Türkmenistan, Ukrayna ve Özbekistan olmak üzere 30 ülkenin dahil edildiği araştırmada ilk 100 arasında Türkiye’den 12 üniversite yer aldı.
Rusya’dan Lomonosov Moscow State Üniversitesi birinci, Novosibirsk State Üniversitesi ikinci, Çek Cumhuriyeti’nden Charles Üniversitesi üçüncü seçildi.
Sıralamada, ODTÜ ve Bilkent Üniversitesi 11’inci, Sabancı Üniversitesi 14’üncü, Koç Üniversitesi 15’inci, Boğaziçi ve İstanbul üniversiteleri 17’nci, İTÜ 30’uncu, Hacettepe Üniversitesi 34’üncü, Ankara Üniversitesi 56’ncı, Ege Üniversitesi 73’üncü, Gazi Üniversitesi 83’üncü, 9 Eylül Üniversitesi 91’inci oldu.
Araştırmada kullanılan kriterler şöyle sıralandı:
- Akademik saygınlık anket sonuçları (yüzde 30)
- İşveren saygınlık anket sonuçları (yüzde 20)
- Öğrenci-öğretim üyesi oranı (yüzde 15)
- Öğretim üyesi başına yayın (yüzde 10)
- Webometics’teki web etkisi (yüzde 10)
- Makale başına atıflar (yüzde 5)
- Doktoralı öğretim üyesi oranı (yüzde 5)
- Uluslararası öğrenci oranı (yüzde 2,5)
- Uluslararası öğretim üyesi oranı (yüzde 2,5)