Merhabalar.
PDR yani ‘Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik nedir?‘ sorusuna yanıt alırken kafaların biraz karışık olduğunu görüyoruz 🙂 Hal böyle olunca ben de ilk yazımda ‘PDR okullarda ve eğitim sisteminde ne gibi bir rol oynuyor‘, bu konuda bir yazı yazmak istedim. Psikolojik Danışman kimdir? Psikologlardan farkı nedir? Psikolojik Danışmanlıkta terapinin yeri nedir? Bu konularda başka bir yazıda daha açıklamalı bahsedeceğim ama şimdi rehberlik servisi ve eğitimdeki yerinden biraz söz etmek istiyorum.
İnsan, sosyal bir varlıktır. Gelişmek için iletişime, etkileşime ihtiyaç duyar. Aileden sonra iletişim kurduğu en geniş sistem okullardır. Sosyalleşmeye, psikolojik ve bilişsel olarak olgunlaşmaya okulda başlar. Akademik gelişimle beraber duygusal olarak da gelişmeye başlayan öğrencilerin bu süreçte karşılaştıkları bir takım problemler olabilmektedir. İşte pdr burada devreye giren, öğrenciye akademik olarak başarılı olabilmesi için gerekli olan duygusal, psikolojik ihtiyaçlarıyla başa çıkmaya çalışırken onlara yol gösteren bir kılavuzdur. Bu yol gösterimini yaparken Psikolojik Danışmanlar bilimsel gerçeklerden uzaklaşmadan, koşulsuz kabul ve önyargısız dinleme ile gizlilik ve kişiye öğüt vermeden kendisiyle çalışmasını sağlayarak bir şeyleri farketmesi için çalışırlar. Veli görüşmeleri, gelişim süreçlerinde çıkan problemler ve bu süreçlerin takibi, aile içi iletişim de yaşanan sorunlar, kariyer danışmanlığı gibi başlıklar Rehberlik Servislerinde çalışılan önemli konulardan sadece birkaçıdır. Önleyici rehberlik hizmetleriyle eğitimde öğrenme kalitesini arttırırlar çünkü biliyoruz ki duygusal ve psikolojik olarak rahatlamaya ihtiyacı olan bir öğrenciye akademik olarak verilen bilgilerin bir yararı olmayacaktır. Bu yüzden Rehberlik Servisleri okullarda öğretmenlere yardımcı olan çok önemli bir konumdadırlar.
Tabi her okulda bu sistem aynı şekilde mi işliyor? Maalesef her alanda olduğu gibi bizim alanımızda da hatalar ve yanlışlar meydana gelebiliyor ve her okulda rehberlik hizmetleri kaliteli bir şekilde yürütülemiyor. Bahanelerin ve olumsuzlukların arkasına sığınmak kolay bir yol ama biz kolay yolu seçmiyoruz. Rehberlik Servislerini ne kadar çok kişiye tanıtabilir, işleyiş hakkında fikir sahibi yapabilirsek bir şeyleri değiştirmek ve olumluya çevirmek için bir adım atmış oluruz. Bu yüzden lütfen çocuklarınızın okullarındaki veya öğrenciyseniz kendi okulunuzdaki Psikolojik Danışmanlarla tanışın ve çalışın. Bir problem oluşmasını beklemeden, onun sizi çağırmasını beklemeden Rehberlik Servisi ile çocuğunuz hakkında görüşmeler yapın. Eminim bu durumdan memnun olacaklardır. Okul, aile ve Rehberlik Servisinin etkili ve ortaklaşa çalışması sonucunda birçok problemi çözmek eğitim sistemi içinde mümkün olan bir şeydir. Unutmayalım.. Bir çocuk değişir, dünya değişir! Aydınlık günlere..
Seçil KORKMAZ’ın tüm yazıları için tıklayın.
Bu yazının tüm hakları ozancorumlu.com’ aittir. www.ozancorumlu.com biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır. ©