Özel Ders
Çalışmayı biliyor muyuz yada öğrenmeyi öğrenebildik mi

Çalışmayı biliyor muyuz ya da öğrenmeyi öğrenebildik mi ?

Herkese merhaba.

Bir çoğumuz sınavlarla ya da bir konu hakkındaki bilgimizi arttırmak için sürekli bir çaba içerisindeyiz. Türkiye’de başarılı olduğumuzu göstermek, birtakım kurumlara kendimizi ispatlamak ve yeterliliğimizi teyit ettirmek için sınavlara girmek zorundayız ve sınavlar içinde bir çok konuya çalışmalıyız. Hal böyleyken ‘ders çalışırken neler yapmamız gerekiyor?’, ‘Öğrenme dediğimiz süreç nasıl gerçekleşiyor ve ya öğrenme bireysel bir süreç olarak mı yürütülmeli?’ gibi kafanıza takılabilecek soruların cevaplarını vermeye çalışacağım.

Öncelikle öğrenmenin gerçekleşmesi için halihazırda bir amaç belirlememiz gerekiyor. Amacımız -ki sınavlara bir amacımızı gerçekleştirmek için gireriz- çoğu zaman öğrenmedeki motivasyonumuzu yönlendiren bir durumdur. Amacımız ne kadar ulaşılabilir ve yeteneklerimize uygun seçilirse kendimize olan inancımız da artar.

Bir amaç belirledikten sonra artık çalışmaya başlamamız gerekiyor. Çalışmaya başlarken elimizdeki dokümanlarımızı nasıl kullanacağımızı, nelere ihtiyacımız olabileceğini planlayıp dökümanlarımızı çalışma süreci için hazırlamalıyız. Dökümanlarımızı da hazır ettikten sonra çalışma sürecinde kullanacağımız ortamın düzenlenmesi gerekiyor.

  • Ortamın ısısı, nasıl aydınlatıldığı, çalışma masamızın oda içerisindeki konumu vb. konuları gözden geçirmeliyiz.
  • Çalışma yapacağımız oda eğer mümkün ise yattığımız odadan bağımsız bir yerde olmalı; çünkü beynimiz hem dinlendiğimiz hem de yoğun olarak çalışma yapacağımız yerde kendisini dinlenmeye yönlendirip enerjimizi azaltabilir.
  • Odanın ısısı ne çok sıcak olup mayıştırmalı, ne de çok soğuk olup odaklanmamızı zorlamamalıdır.
  • Aydınlatma konusu da gözlerimizi yormayacak ve okumada zorlanmayacak şekilde düzenlenmeli.
  • Masamızın konumu da aydınlatmaya göre planlanmalıdır, masaya oturduğumuzda gölgemiz masanın üzerine düşmeyecek şekilde olmalıdır.
  • Masanın konumu dikkatimizi dağıtmaması için cam kenarından uzak bir yerde olmalıdır.
  • Ders çalışırken dikkatimizi dağıtacak posterler geçici olarak kaldırılabilir.
  • Çalışma sırasında bilgisayar, telefon ve tablet gibi uyarı sesiyle dikkatimizi dağıtabilecek eşyalarımız sessize alınmalı, mümkünse odada bulundurulmamalıdır.

Evettt….Çevremizdeki her şey çalışmamız için hazır. Bu arada hedef ve amaçlardan bahsetmiştik. Bununla ilgili de bir püf noktasına değinmek istiyorum. Ulaşmak istediğimiz hedefle ilgili olarak her gün 10 dk. ayırıp bu konuyla ilgili hayaller kurabiliriz, bunu yatmadan önceki 10 dk. olarak planlayabilirsiniz.

Verimli çalışmak, daha doğrusu çalışmalarımızın verimli olması için bizim nasıl öğrendiğimizi bilmemiz gerekiyor. ‘Yazarak mı?’, ‘okuyup özet çıkartmakla mı?’, ya da ‘sadece okuyup ardından soru çözmekle mi?’ gibi soruları kendimize sorup bir cevap vermemiz gerekiyor. Nasıl öğrendiğinizin kararını siz vermelisiniz, çünkü öğrenme herkes için farklı ve kişisel bir süreçtir. Bu kararı verirken daha önceki deneyimlediğiniz öğrenme süreçlerini gözlemleyebilirsiniz.

Öğrenmenin tanımına bir bakalım. Öğrenme, yaşantı sonucu davranışlarımızdaki kalıcı değişmelerdir. Bu tanımdaki yaşantı bizim çalışma için harcadığımız zamandır ve davranışımızdaki değişmelerin kalıcı olması için çalışmalarımızı belli bir düzende yapmalı ve belirli aralıklarla tekrarlar yapmalıyız. Tekrar, öğrenmedeki en önemli noktadır ve beynimizin yeni öğrendiği bilgiyi kısa süreli bellekten uzun süreli belleğe kalıcı olarak yerleştirebilmesi için çok önemlidir. Çalıştığımız konuları ”çalıştım, anladım” deyip bir kenarda bırakırsak, tekrar yapmazsak, sınavda bu konuyla ilgili bilgiyi beynimiz bize ulaştırmakta zorlanabilir, bu yüzden düzenli bir şekilde çalışmalı ve haftalık olarak daha önceki çalışmalarımızı tekrar etmeliyiz. Çalışmalarımızı yaparken illaki anlamadığımız noktalar olabilir. Zorlandığımız konularda mutlaka yardım almalıyız.

Sınava hazırlanan herkese başarılar diliyorum…Sınavlar önemlidir ancak mutlu olmak daha önemlidir:)

Sevgilerle…

Melek CANOĞLU’nun tüm yazıları için tıklayın.

Sitemizdeki tüm içerikten mail yoluyla haberdar olmak istiyorsanız, aşağıdaki kutucuğa e-mail adresinizi yazıp abone olabilirsiniz. Aboneliğinizi tamamlamak için e-postanıza gelen maili onaylamayı unutmayın.

Bu yazının tüm hakları ozancorumlu.com’a aittir. www.ozancorumlu.com biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır. ©

Değerlendirme

Bu haber işinize yaradı mı ?
User Rating: Be the first one !

Hakkında Melek Canoğlu

1982 yılında Ankara’da doğdu. İlkokulu Çankırı ilinde, ortaokulu Tarsus’ta okudu, lise eğitimini Adana’da tamamladı. 2000 yılında Cumhuriyet Üniversitesi Sosyoloji bölümünü kazandı. Eğitimini 2004 yılında iyi bir dereceyle bitirdi. 2011 yılında yüksek lisans eğitimini tamamladı. 2014 yılında aile danışmanlığı eğitimini İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi'nde tamamladı. Ayrıca aile arabuluculuğu ve çocuk testleri eğitimini tamamladı. Danışmanımız şu an özel bir okulda psikolojik danışman olarak görev yapmaktadır.

Buna da Göz At

Yaktın Bizi Ömer Dayı

Yaktın Bizi Ömer Dayı

56Paylaşım Facebook’ta Paylaş49 Twitter’da Paylaş3 Beğen!0 Yorum Yaz2 Facebook Messenger’da Paylaş Pinterest1 WhatsApp LinkedIn0 Print1 …

Tartışmaya Katılın

Çalışmayı biliyor muyuz ya da öğrenmeyi öğrenebildik mi ?

Share via
Bunu arkadaşınla paylaş