Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı katıldığı bir televizyon programında Şubat 2016’da yapılması planlanan öğretmen atamalarının ardından yeni bir uygulamaya geçileceğini söyledi. Buna göre ataması yapılan öğretmenler mart-haziran ayları arasında belli tercihlere göre kıdemli öğretmenlerden, danışmanlar eşliğinde eğitim alacak, derslere katılacak, yaz aylarında hizmetiçi eğitimlerden geçecekler. Ayrıca atandıkları ile göre yerel kültür eğitimi dışında, Kürkçe, Zazaki dillerinden de eğitim alacaklar. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ağustos ayında atanan 29 bin öğretmenden sadece 40’nın göreve başlamadığını belirten Bakan Avcı, ortaokul ve liselerdeki takviye kurslarından yararlanan öğrenci sayısının 4 milyon olduğunu da açıkladı.
Önümüzdeki dönem öğretmen atamalarında kadronun bir kısmı şubat diğer kısmı ağustos ayında kullanılacak. Şubat ayında atanacak öğretmen için bir rakam şu an yok. Kadrolar kanunla Meclis’te ihdas edilecek. Maliye Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı’na bunun ne kadarının kullanılacağını söyleyecek.
Atama yapılmayan öğretmen sayısı ne?
Bu konuda eğitim fakültesi mezunları var. Ayrıca iletişim, fen edebiyat fakültesi mezunu olup pedagojik formasyon alanlar da var. Bunları topladığınızda 300 bini buluyor. Türkiye genelinde sınıf mevcudunu 30’un altına düşürdük. Yoğun göç alan Diyarbakır, Van, Urfa, İstanbul gibi illerde çok derslik açığımız var. Üç yıllık görev sürem boyunca 143 bin öğretmen ataması yapıldı. Şu an ortalamaya göre 95 bin 624 öğretmen açığı var. Türkiye genelinde öğretmen doluluk oranı yüzde 90 civarında. Eylül ayındaki öğretmen atamasının yüzde 70’i Doğu ve Güneydoğu’ya yapıldı. Bölgeye atanan 29 bin öğretmenin askerlik ve sağlık sorunu nedeniyle gitmeyenlerin dışında bölgeye gitmeyenlerin sayısı 40. Bu öğretmenler gerçek bir vatanseverlik gösteriyor, görevlerini severek yapıyorlar. Onlara teşekkür ediyorum.
Öğretmenlere gittiği bölgeye göre eğitim
Şubat ayında atanan öğretmenler mart ayında aday öğretmen olarak maaşlarını almaya başlayacak. Ama biz bunları hemen atandıkları yere göndermeyeceğiz. Haziran’a kadar bulundukları ilde, üniversite okudukları ilde, atandıkları ilde bir danışman öğretmen nezaretinde derse girecekler. Deneyimli öğretmenlerin yanında bu genç öğretmenler eğitimden geçecek. Bilmeleri gereken, kendilerini ilgilendiren eğitimlerden geçtikten sonra yazın da hizmetiçi eğitim kurslarına dahil olacaklar. Anadili Türkçe olmayan yerlere gidecek öğretmenler temel cümleleri, örneğin “Adın ne?, Ödevini yaptın mı?,” gibi iletişim kurmadaki cümleleri gittiği bölge diline göre Kürkçe, Zazaki eğitimi alacak. Ama bu sadece dil olarak değil, çocuklarımızı gideceği yerin yerel kültürüne de hazırlamak istiyoruz.
Takviye kursları ücretsiz
Ortaokul ve lise düzeyinde 24 bin okul var. Bunların yüzde 95’inde takviye kurslarını açtık. Hafta sonunda çocuklar ücretsiz ders alabiliyor. Bu yıl 250 bin öğretmen kurslarda görev almak için başvurdu. Bu sene 4 milyon 12 bin öğrenci takviye kurslarında eğitim alıyor.
FATİH Projesi’nde aksaklık mı var?
Fatih Projesi sadece tablet dağıtma projesi değil. Şimdiye kadar 1,5 milyon öğrenci ve öğretmene tablet dağıttık. Önümüzdeki üç yılda 10 milyon tablet dağıtmaya devam edeceğiz. 304 bin etkileşimli tahta kurduk. Aksaklık söz konusu değil. e-içerik geliştirme programını yürürlüğe koyduk. 392 bin öğretmen eğitimden geçti.