Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili Murat Emir, ülkemizdeki atanamayan öğretmen sorununu Meclis gündemine taşıdı.
Emir, ilgili konu hakkında Milli Eğitim Bakanı Nabi AVCI’nın yanıtlaması istemiyle, TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi. Murat Emir önergesinin gerekçesinde şunlara değindi:
AKP iktidarının ülkemizde ihtiyaç olduğu kadar atama yapmaması, öğretmen açığımızın büyümesinin yanında işsiz öğretmen sayısını da çığ gibi artırmaktadır. 2003-2015 yılları arasında KPSS’ye toplam 2.996.742 öğretmen adayı girmiştir. Ancak bu öğretmen adaylarının sadece %17’si öğretmen olarak atanabilmiştir. Geriye kalan %83’lük bölümünü oluşturan öğretmenler işsizlikle yüz yüze bırakılmıştır. Son 5 yılda, KPSS’ye girenler arasında yüzde 17-18 bandında bulunan atanan öğretmen oranının, 2015’e gelindiğinde yüzde 13’lere gerilediği bilinmektedir.
Ankara Milletvekili Emir :
Bilindiği gibi, bir ülkenin kalkınmasının ve gelişmesinin en önemli unsuru eğitimdir. Eğitimin temel taşı ise öğretmenlerimizdir. Öğretmenlerimiz yıllarını verip mesleklerini ellerine alıyorlar. Daha sonra KPSS’ye girip öğretmen olarak atanmak adına canlarını dişlerine takıp gayret gösteriyorlar. Ancak AKP’nin yarattığı çarpık eğitim sistemi yüzünden aday öğretmenlerimizin çok büyük kısmı atanamıyor. Peki, atanamayan öğretmenlerimiz ne yapıyor? İşte Milli Eğitim Bakanı’nın her gün kendisine sorması gereken soru budur” dedi. Murat Emir önergesinde, sayıları yaklaşık 300.000 olan atanamayan öğretmenlerin durumunun ne olacağını, öğretmenlerimizin eğitimini aldıkları mesleklerini ne zaman icra edebileceklerini, MEB’e bağlı eğitim kurumlarındaki öğretmen açığının ne kadar olduğunu ve bu açığın nasıl kapatılmasının düşünüldüğü sorularını ilgili bakana sormuştur.
Milletvekili Emir :
Ücretli veya sözleşmeli öğretmen istihdamıyla öğretmen açığını çözmeye çalışmak doğru bir yaklaşım mıdır? Ücretli öğretmenler ile aynı okulda çalışan kadrolu öğretmenlerin aylık gelirleri arasındaki fark ne kadardır?” sorularını da bakana iletmiştir. Bu sözler kime ait? Murat Emir, önergesine devam ederek, Milli Eğitim Bakanı’nın “Mutlaka öğretmen olmak için direnmek ne kadar doğru? Meslek edindirme kurslarımız var, 8 aylık eğitim sürecinde cep harçlığı da veriyoruz.
şeklinde bir açıklaması olup olmadığını sorgulamıştır. Ve eklemiştir :
“Bu sözler size aitse, atanamayan öğretmenlere bakış açınız bu mudur?”
Ankara Milletvekili Emir, 2002 yılından bu güne kadar intihar eden atanamayan öğretmen sayısını, intihar eden bu öğretmenlerimizin sorumluluğunun kimde olduğunu ve devletimizin yıllarca eğitip meslek sahibi yaptığı değerli öğretmenlerimizin hayatlarının bu kadar ucuz mu olduğunu sorgulayarak önergesini sonlandırmıştır.
Sizler için kurduğumuz 2016 Öğretmen Atamaları Facebook grubu için tıklayınız.