MEB İnsan Kaynakları Genel Müdürü Hamza Aydoğdu, aday öğretmenlerin maaş hakkının yetiştirme programına alınacakları 1 Mart’tan itibaren işlemeye başlayacağını bildirdi.
Aydoğdu, ilk kez uygulanan ‘yetiştirme programı’ kapsamında yeni atanan 30 bin aday öğretmene danışmanlık yapacak öğretmenlerin eğitiminin de dün itibarıyla 81 ilde başlatıldığını belirtti.
Aday öğretmenlerin yetiştirme programına alınacakları il tercihlerinin de sonuçlandırıldığını belirten Hamza Aydoğdu, “Bu kapsamda aday öğretmenlerimiz, yüzde 99 oranında birinci tercihlerine yerleştirildiler” dedi.
Aday öğretmenlerin görev yapacakları illerin bu yolla belirlendiğini dile getiren Aydoğdu, şu bilgileri verdi:
Bundan sonraki süreçte aday öğretmenlerimiz, illerde görev yapacakları ilçelere ilişkin tercihlerini yapacaklar. 26-29 Şubat tarihleri arasında öğretmenlerin hangi okulda yetiştirilmek üzere görevlendirildikleri açıklanacak ve 1 Mart itibarıyla başlatılacak resmi süreç 31 Ağustos’a kadar sürecek. 31 Ağustos itibarıyla atandıkları illere gidecekler ve 1 Eylül itibarıyla da orada görevlerine başlayacaklar.
Adaylık sürecinde derse girmeyecekler
Genel Müdür Aydoğdu, bugün itibarıyla Milli Eğitim Bakanlığının aday öğretmenlik sürecinde uygulanacak usul ve esasları illere bir yazı ile bildirdiklerini açıkladı.
Aday öğretmenlerin maaş hakkının, yetiştirme programına alınacakları 1 Mart’tan itibaren işlemeye başlayacağını bildiren Aydoğdu, şöyle devam etti:
Aday öğretmenler, aynı zamanda tüm özlük haklarına da 1 Mart itibarıyla kavuşmuş olacaklar. Aday öğretmenler, yetiştirme sürecinde oldukları süre içinde okullarda tek başlarına derse girmeyecekler. Aday öğretmenlerin yetiştirme sürecinde hiçbir hak kayıpları olmayacak. Aday öğretmenlerin yetiştirme sürecinde ve asıl görev yapacakları eğitim kurumlarında geçen hizmet sürelerinin tamamı, adaylıklarının kaldırılmasını takiben, kademe ilerlemesinde ve derece yükselmesinde değerlendirilecek. Aday öğretmenler, yetiştirme sürecinde görev yaptıkları eğitim kurumları ile asıl görev alacakları eğitim kurumları için belirlenen hizmet puanlarından fiilen görev yaptıkları eğitim kurumları göz önünde tutularak ayrı ayrı yararlandırılacaklar.
Aday öğretmenlerin iş ve işlemlerinin hızlandırılması ve öğretmenlerin doğru bilgilendirilmesi için il milli eğitim müdürlüklerinde birim oluşturulmasını istediklerini aktaran Hamza Aydoğdu, bu yöndeki yazıyı da illere gönderdiklerini belirtti.
En çok tercih yapılan il İstanbul oldu
Aday öğretmenlerin en çok tercih yaptığı ilin 3 bin 364 tercihle İstanbul, ikinci ilin 1838 tercihle Ankara, üçüncü ilin ise 1176 tercihle İzmir olduğunu bildiren Aydoğdu, “Aday öğretmenlerimizi 81 ilde yetiştirmek üzere planlamalarımızı yapıyoruz” diye konuştu.
Aday öğretmenlerin yetiştirilme sürecinin çok faydalı olacağını anlatan Hamza Aydoğdu, “Çünkü, aday öğretmenlerimiz 6 ay boyunca danışman öğretmenlerin yanında sınıfa nasıl girileceğini, dersin nasıl anlatılacağını, öğrencilerin yaşadığı zorluk ya da bir krizin nasıl çözülebileceğini yaşayarak öğrenecekler. Aday öğretmenlerimiz ayrıca, okuldaki ve il milli eğitim müdürlüğündeki iş ve işlemleri de yaşayarak görecekler. 1 Eylül 2016 itibarıyla okullarına gittiklerinde onlarda çok ciddi anlamda bir birikim oluşacağını düşünüyorum” dedi.
Şubat ayındaki 30 bin öğretmen atamasıyla ilgili kamuoyunda bazı yanlış ifadelerin kullanıldığını dile getiren Aydoğdu, “Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde öğretmen doluluk oranının çok düşük olduğu algısını da yıkmış olduk.
Türkiye genelinde öğretmen doluluk oranı yüzde 92 iken, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki doluluk oranı yüzde 94 olarak gerçekleşti. Karadeniz ve Akdeniz bölgelerinde de doluluk oranı yüzde 93 oldu” ifadelerini kullandı.
“Yüzde 92 doluluk oranı çok ciddi bir rakam”
Öğretmen atamalarında 95 bin dolayında öğretmen açığının bulunduğunu bildiren Hamza Aydoğdu, “Bazı illerimizde norm fazlası öğretmenimiz olduğu ve uzak illere gönderemediğimiz için bir dengesiz dağılım söz konusu. Türkiye genelinde yüzde 92 oranında doluluk oranı çok ciddi bir rakam” şeklinde konuştu.
30 bin öğretmen ataması kapsamında en çok atama yapılan 10 şehri açıklayan Aydoğdu, birinci sırada, 2 bin 690 öğretmeninin atandığı Gaziantep olduğunu söyledi.
Hamza Aydoğdu, diğer illerin sırasıyla 2 bin 260 öğretmeninin atandığı Şanlıurfa, bin 693 öğretmenin atandığı İstanbul, bin 251 öğretmenin atandığı Mardin, bin 60 öğretmenin atandığı Van, 934 öğretmenin atandığı Diyarbakır, 852 öğretmenin atandığı Konya, 837 öğretmenin atandığı Şırnak, 791 öğretmenin atandığı Sakarya ve 781 öğretmenin atandığı Siirt olduğunu söyledi.