Özel Ders
2016-YGS'de-Matematik,-Fizik-ve-Coğrafya'da-Hatalı-Soru-İddiaları

2016 YGS’de Matematik, Fizik ve Coğrafya’da Hatalı Soru İddiaları

2016 YGS’de MatematikFizik ve Coğrafya sorularında hatalı soru iddiaları gündemde. İşte o sorular;

YGS Fizik sorularında da 2 hatalı soru olduğu öne sürülüyor. Bir fizik öğretmenin iddiasına göre işte sorunlu olduğunu düşündüğü fizik soruları;

Sorunlu olduğu düşünülen ve itiraz edilen fizik soruları:

1- Kaykaylı Mete ve Arda enerji sorusu;

Kaykaylı, farklı kütleli iki kişinin yerdeki bir A noktasına göre potansiyel enerjilerinin karşılaştırılması isteniyor.
potansiyel enerji hesaplanırken m.g.h formülündeki h, kütle merkezinin yerden yüksekliği olarak alınır. Kişiler iki boyutlu çizilmiş. Boylarından bahsedilmemiş. Bu nedenle kütlelerini bilsek bile, kütle merkezlerinin yerden ya da A noktasından ne kadar uzakta olduğunu bilemeyeceğimiz için potansiyel enerjileri hakkında yorum yapamayız.
ayrıca olası tüm ihtimaller için doğru şıklar var.

2- Isı alış-verişi yapan katı cisimler sorusu;

Cisimler yalıtılmış bir ortamda.kütleleri, ilk sıcaklıkları ve yapıldıkları maddeler farklı verilmiş.cisimler birbirleri ile temas ediyor.

Sorunun üçüncü öncülünde yeterince aynı ortamda kaldıklarında  denge sıcaklığının büyük kütleli cismin başlangıçtaki sıcaklığına daha yakın olacağı söyleniyor. Farklı olan bu cisimlerin öz ısıları bilinmiyor.
dolayısıyla kütlelerinin farklı olması, ısı kapasiteleri hakkında yorum yapmamızı sağlamıyor. Bu nedenle cisimlerin son sıcaklıklarının hangisine daha yakın olacağını bilemeyiz. Ancak soruda “yargılarından hangisi doğrudur” yazıyor.
olasılık içeren üçüncü öncül için net cevap veremeyiz. Bu nedenle sorunun son kısmı kesinlik şartı içererek “yargılarından hangisi kesinlikle doğrudur” olmalıydı.

2016 YGS’de Fizik soruları haricinde bir Coğrafya sorusunda da hata olduğu iddia ediliyor.

Coğrafya testinde yer alan “İlk medeniyetlerin bu yerlerde kurulmasında ve gelişmesinde etkili olan faktör?” sorusunun “iklim” cevabının yanlış olduğu; doğru cevabın ise; “hidrografik yapı” olması gerektiği iddia edildi.

2016 YGS’de İrday Eğitim Kurumu uzmanları tarafından 1 matematik sorusunun bilimsel olarak hatalı olduğu iddia edildi. Kurumun açıklaması şöyle:

2016 YGS Matematik sınavındaki fonksiyon sorusunun bilimsel olarak hatalı olduğu kurum müdürümüz ve matematik öğretmenimiz Mehmet İrday tarafından tespit edilmiştir. Yarın ÖSYM’ye kurumumuz tarafından başvuru yapılacaktır. (Bu öncüllü matematik sorusunun cevabının yalnız 1 olarak verileceğini düşünmemize rağmen soru bilimsem olarak hatalıdır.)

Değerlendirme

Bu haber işinize yaradı mı ?
User Rating: 3.33 ( 2 votes)

Hakkında Ozan ÇORUMLU

Eğitimci. Yıllardır özel ders verir. Bilgiyi paylaşmayı sever. Bu siteyle amacı, her öğrencinin, hakkı olan eğitim hakkından ücretsiz bir şekilde yararlanmasını sağlamak.

Buna da Göz At

Milyonlarca-Veliyi-İlgilendiren-Karar

Milyonlarca Veliyi İlgilendiren Karar

20Paylaşım Facebook’ta Paylaş2 Twitter’da Paylaş6 Beğen!3 Yorum Yaz2 Facebook Messenger’da Paylaş Pinterest7 WhatsApp LinkedIn0 Print0 …

3 Yorum

  1. Fen bilimlerinde gürültü sorusu hatalı. Gürültü sadece şiddete bağlanamaz. Gürültü düzensiz frekanslı sesler olarak tanımlanır. Yani 60 dB in altında da rahatlıkla gürültü yapılabilir. Saygılarımla…

  2. Fizikteki kaykay sorusunda asıl takilmasi gereken nokta hizin kutleden bagimsiz olcagi olmaliydi yani a noktasinin yok 1 cm yukarda asagida oldugu zaten hic bir ogrenci bile dusunmemistir ve takilmamistir o noktaya yani hiz degismemeli lutfen cevabi duzelt osym

    • Yıllarca hiz kütleden bağimsız diye öğrettik. ösym lütfen kaykaylı soru yanlış. değilse mahkemeye gidilir. ayrıca ısı sorusuda kesin yanlış.

Tartışmaya Katılın

2016 YGS'de Matematik, Fizik ve Coğrafya'da Hatalı Soru İddiaları

Share via

İletişim

Bu bölümden sitemiz hakkında yorum, görüş ve isteklerinizi, hak ihlallerini, Özel Ders ve Reklam/Sponsorluk taleplerinizi iletebilirsiniz.

Kişisel bilgileriniz kesinlikle 3. kişilerle paylaşılmaz.

Teşekkürler!
Mesajınız bize ulaştı.
24 saat içerisinde size geri dönüş yapacağız.

 Eğitim

Forumu

Türkiye'nin Eğitim Forumu Açıldı!

Ücretsiz üye ol, yerini ayırt.

Çözemediğin tüm soruları arkadaşlarına ve öğretmenlere sor!

Yazılı soruları, testler, denemeler, ders notları, kısaca tüm eğitim dökümanlarını ücretsiz indir!

Eğitim tartışmalarına katıl! Okulunu tanıt, yeni arkadaşlar edin!

Öğretmenler ve veliler için ayrılan özel alanlarda soru sor, tartış, dayanışma içinde ol!

Bunu arkadaşınla paylaş