YÖK, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile rektörlük seçimlerinin kaldırılması uygulamasına dayanarak 19 üniversiteye rektör ataması yapılacağını duyurdu. Buna göre 15 Temmuz darbesi öncesinde olması planlanan ancak yaşanan gelişmeler nedeniyle rektörlük seçimi yapılamayan 19 üniversiteye yeni düzenlemeyle rektör atanacak. YÖK, rektör ataması için aday adaylığına başvuracak kişilerden gerekli bilgi formunu doldurmalarını istedi. 28 Kasım’a kadar YÖK’e başvuru yapılabilecek.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yapılan duyuruda şu ifadeler yer aldı:
“İlgilenenler 21 Kasım tarihinden 28 Kasım Pazartesi günü mesai saati bitimine kadar Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’na başvuruda bulunabilirler.
Rektör ataması için aday adayı başvurusunda bulunacak kişilerde, ‘Profesör’ olarak en az üç yıl görev yapmış olması, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nu hükümlerine göre devlet memuru olarak istihdam edilebilmek için engel bir halin bulunmaması, rektör olarak atama işleminin ikmal edildiği tarih itibarıyla 67 yaşını tamamlamamış olması şartları aranacak. Rektörlük için aday adayı başvurusunda bulunmak isteyen öğretim üyelerinin, üçüncü fıkrada belirtilen şartları taşıması halinde, herhangi bir devlet veya vakıf üniversitelerinde kadrolu veya sözleşmeli olarak görev yapmaları şart değil. Başvuru dilekçesi ile birlikte ekte sunulan formata uygun olarak aday adayının akademik özgeçmişi ve yayın listesi yer almalı.”
Buna göre rektör aday adayları YÖK tarafından istenen ‘Rektör adayı bilgi formu’nu dolduracak. Başvurular bizzat veya posta ile Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’na yapılabilecek. Ayrıca rektoraday@yok.gov.tr adresine elektronik posta yoluyla da iletilebilecek.
Rektör ataması yapılacak üniversiteler şöyle:
- Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Ardahan Üniversitesi
- Artvin Çoruh Üniversitesi
- Bartın Üniversitesi
- Batman Üniversitesi
- Bitlis Eren Üniversitesi
- Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Gümüşhane Üniversitesi
- Hakkari Üniversitesi
- Iğdır Üniversitesi
- İzmir Bakırçay Üniversitesi
- İzmir Demokrasi Üniversitesi
- Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Kırklareli Üniversitesi
- Kilis 7 Aralık Üniversitesi
- Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
- Siirt Üniversitesi
- Yalova Üniversitesi
Süreç nasıl işleyecek
Rektör adayı akademisyenler, YÖK’e özgeçmişi ile başvuru yapacak. Yeni düzenlemede, öğretim üyeleri görev yaptıkları üniversite dışındaki bir üniversiteye de rektör olabilmek için başvuruda bulunabilecek. YÖK Genel Kurulu, gerekli görürse rektör adaylarını görüşmeye davet edecek. Adayların, PKK ve ‘FETÖ’ gibi örgütlerle bağlantısı olup olmadığı araştırılacak. İstihbarat birimlerine “güvenlik soruşturması” yaptırılacak. YÖK uygun gördüğü 3 adayı, Cumhurbaşkanı’na iletecek. Cumhurbaşkanı, adaylar arasından birini üniversiteye rektör olarak atayacak.
Bilgi formunda neler var?
YÖK’ün yayınladığı rektör adayı bilgi formunda aday adaylarının nüfus bilgilerinin yanında, akademik özgeçmişi, idari görevleri, bildiği yabancı diller, üye olduğu kurum/kuruluşlar, yayınları, uluslararası deneyimleri gibi bilgiler verilmesi isteniyor. Ayrıca adaylardan neden rektör olmak istediklerine yönelik yazı, şimdiye kadar yapılan çalışmalar arasından rektörlük açısından vizyonu ortaya çıkartan 3 çalışma/projelerle ilgili detaylı bilgi, başvuru yapılan üniversiteyle ilgili de öngörülen 2 proje veya tasarı hakkında da bilgi talep ediliyor.