Özel Ders
5. Sınıflarda Hazırlık Nedir, Ne Değildir

5. Sınıflarda Hazırlık Nedir, Ne Değildir ?

Herkese merhaba.

Kısa süre önce Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Ortaokul 5. sınıfların kademeli olarak hazırlık sınıflarına dönüştürüleceğine dair bir açıklama yapıldı. Gördüğüm kadarıyla hem velilerin hem de öğrencilerin kafası biraz karışık. Peki nedir bu hazırlık sınıfı?

Bizim dönemimizde öğrenci olanlar bilirler. Eskiden Anadolu Liseleri’nde ve Süper Liselerde (bu liseler artık yok) 5. sınıflar hazırlık sınıfı olarak düzenlenmişti. Ben de bu dönemde hazırlık sınıfı okumuş bir İngilizce Öğretmeni olarak şunu söyleyebilirim ki bu sistem gerçekten işe yaradı ve o dönem kısıtlı sayıda öğrencinin hayatında İngilizce anlamında ciddi bir iz bıraktı. O dönemde hazırlık sınıflarında 24 saat İngilizce dersi ile birlikte, Türkçe, Müzik, Resim ve Beden Eğitimi gibi dersler okutulmaktaydı. Sistemin dezavantajlarından birisi Matematik, Fen ve Sosyal Bilgiler gibi derslerin müfredat dışında bırakılmasıydı. Bu derslerden kopan öğrencilerden bazıları 6. sınıfa geçtiklerinde ciddi zorluklar yaşıyordu. Yeni sistemde durum biraz farklı. İşte hazırlık sınıflarıyla ilgili kafa karıştıran soruların cevapları;

1) 5. Sınıf Hazırlık Sınıflarında Hangi Dersler Okutulacak ?

Yeni sistemin eskisinden en büyük farkı temel derslerin müfredata dahil edilmiş olması. 16-20 saat İngilizce dersinin yanında Türkçe, Fen, Matematik, Spor ve Sanat uygulamaları gibi dersler müfredat kapsamına alınacak. Dolayısıyla 5. sınıflarda haftada 40 saate kadar ders işlenebilecek. Bu da günde 8 saat demek.

2) 5. Sınıflarda Hazırlık Zorunlu mu ?

Aslına bakarsanız yabancı dil ağırlıklı 5. sınıflar halihazırda zaten mevcut. Anladığım kadarıyla bakanlık bu uygulamayı geliştirmek ve genişletmek için yeni bir adım atıyor. Şu anda şartları uygun olan bir çok okul hazırlık sınıflarını açmış durumda. Önümüzdeki eğitim-öğretim yılı için ortaokullar şu anda talep toplama aşamasında. Bir okuldaki tüm 5. sınıflar hazırlık sınıfı olmak zorunda değil. Örneğin 5. sınıflarda 8 şubesi olan bir okul 3 tane hazırlık sınıfı açıp geri kalan 5 şubeyi mevcut müfredat doğrultusunda devam ettirebilir. Ancak pilot uygulamadan sonra bakanlık hazırlık sınıfı uygulamasını zorunlu hale getirebilir. Bu konuda kesin bir bilgi yok.

3) 5. Sınıflarda Hazırlık Uygulaması Faydalı Olur mu?

Yabancı dil öğreniminde kritik dönem adını verdiğimiz 2-12 yaş aralığında dil öğrenimine başlanması oldukça olumlu sonuçlar doğurabilir. 5. sınıf öğrencilerinin 10-12 yaş aralığında olacağını düşünürsek, kritik döneme dahil olan bu yaş aralığında yoğun bir dil eğitim programının uygulanması; doğru eğitim ortamlarının yaratılması, doğru materyallerin kullanılması ve doğru yaklaşımların benimsenmesi şartıyla kesinlikle faydalı olacaktır.

4) Hazırlık Sınıfına “Hazır” mıyız?

Eğitim sisteminde değişiklikler yapmak gerçekten çok kolay. Zor olan altyapıyı hazırlamak. Sistem ne kadar kusursuz olursa olsun mutlaka bazı sıkıntılar yaşanacaktır. Bu sıkıntılara kısaca değinmek istiyorum;

a) Daha önce hazırlık sınıflarında derse girmiş bir öğretmen olarak şunu söylemek isterim ki haftada 20 saat İngilizce dersi işlemek ve öğrencileri bu derse bağlamak hiç de kolay değil. Her şeyden önce çok sağlam materyallere ve teknolojik donanıma ihtiyaç var.

Hazırlık sınıflarında mutlaka; bilgisayar, ses sistemi, akıllı tahta gibi ekipmanların bulunması gerekiyor. Gelecek yıl Fatih Projesi ile ilgili ciddi ilerleme kaydedileceği söyleniyor ancak şimdilik okullar bu duruma hazır değil.

Ayrıca hazırlık sınıflarında derse giren İngilizce Öğretmenleri mutlaka ithal kitaplar kullanmak isteyecektir. Bu durum veliler ve öğrenciler için maddi bir külfet doğuracağından ciddi bir problem yaşanabilir. Bakanlık bu işe el atıp bu kitapları kendisi dağıtırsa işler değişir tabii.

b) 5. sınıflarda hazırlık sınıflarının açılması İngilizce Öğretmeni ihtiyacı doğuracaktır. Mevcut durumda bile yeterli öğretmenimiz yok. Ayrıca hazırlık sınıflarında derse giren öğretmenlerin alanında tecrübeli ve yetkin olması sistemin verimliliğini arttıracaktır. Muhtemelen bu durum göz önünde bulundurulacak ve atama dönemlerinde İngilizce Öğretmeni alımı bir miktar arttırılacaktır.

c) Haftada 40 saat ders günde 8 saate tekabül ediyor. İkili eğitim yapan okullarda bu sistemin uygulanması imkansız. Okullar zaten tam gün eğitim yapmaya yönlendiriliyor ancak en büyük sıkıntı bina eksikliği. Okulların tam gün eğitime dönebilmesi için ülke genelinde ciddi miktarda bina yapılması gerekiyor.

Şu an görev yaptığım okulda velilerimizden talep topluyor ve konu hakkında bilgilendirme çalışmaları yapıyoruz. Gelen talep doğrultusunda 2 veya 3 sınıfı hazırlık sınıfına dönüştüreceğiz. Bu sınıflardan birinin dersine ben gireceğim için gerçekten meraklı ve heyecanlıyım. Önümüzdeki günlerin ne getireceğini hep birlikte bekleyip göreceğiz. Umarım aklınızdaki sorulara cevap verebilmişimdir. Konu hakkındaki sorularınızı ve düşüncelerinizi bekliyorum.

Değerlendirme

Bu yazı işinize yaradı mı ?
User Rating: 4.9 ( 1 votes)

Hakkında Ozan Sel

28 yaşındayım ve Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı bir ortaokulda İngilizce Öğretmeni olarak görev yapıyorum. Görevimde 7. yılımı bitirdim. Bisiklete binmeyi, futbol oynamayı, yabancı dizi-film izlemeyi seviyorum. Müzikle ilgileniyorum; kendi çapımda gitar ve bağlama çalıyorum. Son yıllarda 8. sınıflar ve TEOG üzerine yoğunlaştım ancak daha küçük yaş gruplarıyla da aram iyidir.

Buna da Göz At

Yaktın Bizi Ömer Dayı

Yaktın Bizi Ömer Dayı

55Paylaşım Facebook’ta Paylaş49 Twitter’da Paylaş3 Beğen!0 Yorum Yaz2 Facebook Messenger’da Paylaş Pinterest1 WhatsApp LinkedIn0 Print0 …

2 Yorum

  1. 4+4+4 diye oluşturulan pisliğin temizlenmesi çabasından başka bir şey değil. Üst öğrenimine geçiş sınavlarından sonra okulda öğrenci yoksa, Eğitim ruhuna Fatiha okunacak hale gelmiş yok hazırlık sınıfı, yok performans, yok bilmem ne. Eğitimin sadece muhasebe ve inşaat servisleri çalışıyor. Okullara bir bakın tek derdi duvarları yükseltmek, girişe bekçi koymak yani güvenlik. Okulun yapılışından bu yana nelerin değiştiğinin bir göstergesi değil mi bunlar?

Tartışmaya Katılın

5. Sınıflarda Hazırlık Nedir, Ne Değildir ?

Share via

İletişim

Bu bölümden sitemiz hakkında yorum, görüş ve isteklerinizi, hak ihlallerini, Özel Ders ve Reklam/Sponsorluk taleplerinizi iletebilirsiniz.

Kişisel bilgileriniz kesinlikle 3. kişilerle paylaşılmaz.

Teşekkürler!
Mesajınız bize ulaştı.
24 saat içerisinde size geri dönüş yapacağız.

Bunu arkadaşınla paylaş