Özel Ders
Yusuf-Tekin-4+4+4-sistemi-devam-edecek

Yusuf Tekin: “4+4+4 sistemi devam edecek”

MEB Müsteşarı Yusuf Tekin, bakanlığın 4+4+4 eğitim sisteminden vazgeçilmesine veya farklı bir model getirilmesine dair hiçbir politikası bulunmadığını belirtti. Tekin, “Bu, kararlılıkla devam ettirilecektir” dedi.

Tekin, 4+4+4 sisteminin Resmi Gazete’de yayımlanmasının 4’üncü yılını doldurması dolayısıyla değerlendirmelerde bulundu. Sistemin 4 yılıyla ilgili önemli sonuçlar elde edildiğini anlatan Müsteşar Tekin, “4+4+4 sayesinde okullaşma oranı nihayet Avrupa ortalamalarına doğru seyrediyor. Kanun yürürlüğe girdiği zaman Avrupa ülkelerinde ortalama 10 yıl eğitim söz konusuydu. Türkiye’deki bir çocuk ortalama 6.1 yıl eğitim kurumlarımızda bulunuyordu. 4+4+4 sonrası Avrupa Birliği rakamlarına yaklaşma eğiliminde. Türkiye’de ortalama okullaşma oranının yüzde 90’lara yaklaştığı görülüyor” diye konuştu.

“Kız çocuklarının okullaşma oranı 4+4+4 sistemiyle arttı”

Okul öncesi eğitimde okullaşma oranının düştüğüne yönelik iddiaların doğru olmadığını anlatan Tekin, “Okul öncesi artı zorunlu 12 yıllık eğitimle birlikte Türkiye’de 4+4+4 çok sağlıklı sonuçlar elde eden bir süreç halini aldı” dedi

4+4+4 sisteminin, çocukluğun her döneminin ayrı ayrı değerlendirildiği, yetenek ve ilgi düzeylerine göre eğitim kurumlarına yönlendirildiği bir süreç olduğunu belirten Yusuf Tekin, “Kız çocuklarının okullaşma oranı 4+4+4 sistemiyle yükseldi” dedi. Tekin, kız çocuklarındaki okullaşma oranının erkek öğrencilerle aynı seviyelere geldiğini vurguladı.

Sistemin terk edileceği ya da farklı bir modelin geleceği şeklindeki yorumların gerçeği yansıtmadığını söyleyen Tekin, şöyle konuştu:

“Milli Eğitim Bakanlığı’nın 4+4+4 sisteminden vazgeçeceği, farklılaştırılacağına dair hiç bir çalışması, politikası yoktur. Bu kararlılıkla devam ettirilecektir. Bununla beraber eğitim müfredatı da başta olmak üzere sistemin buna uygun hale getirilmesi çalışmaları devam ediyor. Sistemi kalıcı hale getirecek düzenlemeler bundan sonra da olacak. 4+4+4 sistemi Cumhuriyet döneminin en önemli eğitim reformu girişimlerinden biri. Yorumların aksine, sistemden vazgeçilmeyecek, sistem yasalaştığında TBMM’de Komisyon Başkanı olan Prof. Dr. Nabi Avcı, artık bakan olarak 4+4+4 sisteminin ruhuna uygun çalışmalar yürütüyor.”

“TEOG’da her soru için yüzde 90 memnuniyet”

Dershanelerin özel okullara dönüşüm sürecine değinen Tekin, yaptıkları çalışmalarla okulların ve öğretmenin merkeze alındığını, 8’inci sınıftaki bir öğrencinin ilave bir eğitim sürecine ihtiyaç duymadan ortaöğretim ve yükseköğretim sınavlarına hazırlanabildiğini söyledi.

Tekin, derslerin Bakanlığın ücretsiz düzenlediği takviye kurslarıyla desteklendiğini anlattı. TEOG kapsamında yapılan merkezi ortak sınavlar sonrasında öğrenci ve öğretmenlere yönelik saha araştırmaları yaptıklarını anlatan Müsteşar Tekin, her soruda yüzde 90’ın üzerinde memnuniyet olduğu sonucuna ulaşıldığını söyledi.

Tekin, “Öğrenciler streslerinin azaldığını, okulunda sınava girdiği için daha iyi hazırlandığını, öğretmenler de artık ikinci sınıf öğretmen muamelesi görmekten ve dershanelerdeki öğretmenlerle kıyaslanmaktan kurtulduklarını ve daha faydalı olduklarını söylüyorlar” dedi.

YGS’de netler yükseldi     

“Son yapılan YGS‘de her bir testte öğrencilerin verdiği doğru cevaplar ve netler üzerinden bakıldığında ortalama 4’er soru arttığını görüyoruz” diyen Tekin, bunun önemli bir gösterge olduğunu belirtti.

Tekin, “üniversite sınavlarında müfredatın dikkate alınmadığı, dershanelerdeki müfredattan soru çıktığı”yla ilgili yanlış algı bulunduğunu, bunu ortadan kaldıracak tedbirlerin ÖSYM ile birlikte alındığını ve her bir sorunun müfredattaki karşılıklarının tespit edilerek hazırlandığını hatırlattı.

Tekin, ÖSYM’nin soru hazırlama ekibinde öğretmenlerin de yer aldığını söyledi.

“350 bine yakın öğrenci pansiyonlarda barınıyor”

Tekin, bir soru üzerine, MEB’e bağlı yurt ve pansiyonların işleyişine ait şu bilgileri verdi:

“MEB’den izin alınarak özel kişi ve kurumlarca açılmış 4 bin 700’ün üzerinde yükseköğretim ve ortaöğretim yurdu var. Bunların denetimi MEB’e bağlı. MEB’den açılış izni almış, Bakanlığın standartlarına uygunluğu tespit edilmiş yurtları denetliyoruz. Bunun dışında, değişik bakanlıklardan, belediyelerden, valiliklerden alınan izinlerle kurulmuş apart, konukevi gibi yerler bizden yurt olarak izin alınmadığı için, başvurusu bulunmadığı için denetim yapmıyoruz. Sadece öğrenci yurtları ve pansiyonlarla ilgili denetimleri yapıyoruz.”

2002’de 1.506 pansiyon varken, bugün 2 bin 600 pansiyon bulunduğunu, 350 bine yakın öğrencinin pansiyonlarda barındığını dile getiren Tekin, pansiyonlardan eğitime erişimde güçlük çeken çocukların yararlandığını dile getirdi.

“Yol haritası tartışılıyor”

Yusuf Tekin, okullarda uygulanan müfredattaki ağırlığın 4+4+4 eğitim sistemiyle hiçbir ilgisinin bulunmadığını, eskiden beri müfredatın “ağır” olduğu yönünde eleştirilerin bulunduğunu hatırlattı.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın göreve geldiği günden itibaren sürekli olarak müfredatın ağırlığından rahatsızlığını dile getirdiğini belirten Tekin, her karşılaştığı velinin de “lisans düzeyinde öğretilmesi gereken konuların bırakın lise düzeyinde ortaokul müfredatında bile yer aldığıyla” ilgili eleştiriler yönelttiğini anlattı.

Tekin, şöyle konuştu:

“Hükümetimizin orta ve uzun vadeli eylem planları içerisinde, bu konuda atılması gereken adımlar var. Yeni dönemde en önemli çalışma konularımızdan bir tanesi müfredat. Müfredatla ilgili olarak eleştirilerin ortadan kalkacağı, hepsinin cevabını bulacağı yeni bir müfredat süreci Bakan Avcı’nın talimatlarıyla başladı. Bu süreç, öğrenciler, öğretmenler, il, ilçe yöneticileri, Talim ve Terbiye Kurulu ve akademisyenlerle bu konuda nasıl bir adım atmamız gerektiği, yol haritamızın nasıl olacağı tartışılıyor. Temel hedefimiz müfredatımızı basitleştirmek, hacmini daraltmak, bilgiden çok analiz yeteneklerini geliştirecek bir müfredata kavuşturmak.”

“Eleştirileri ortadan kaldıracak yeni bir müfredat olacak” 

Tekin, ilgili genel müdürlüklerin kendi bünyesindeki okulların müfredat analizlerini yaptığını söyledi. Bu çalışmaların ardından müfredatta yapılacak yenileme süreciyle ilgili çalıştaylara başlanacağını bildiren Tekin, ardından Talim ve Terbiye Kurulu’nun onayına sunularak yürürlüğe konulacağını belirtti.

Müfredat çalışmalarında kabaca üç önemli hususun bulunacağını dile getiren Tekin, “Bir tanesi, haftalık ders saatlerinin çok fazla olduğunu hepimiz eleştiriyoruz. İkincisi ders sayısı itibarıyla bir yığılma var. Üçüncüsü de derslerin içerikleri çok ağır. Dolayısıyla çocuklarımıza elinde çok hacimli ders kitapları vermek durumundayız. Bu üç eleştiriyi ortadan kaldıracak yeni bir müfredat süreci ortaya çıkacak. Çalıştaylar neticesinde ortaya çıkacak tablo Sayın Bakanımıza arz edilecek ve talimatları doğrultusunda gerekli adımları atacağız” dedi.

Meslek liselerinde meslek derslerine yeni düzenleme

Hükümetin eylem planında yer alan “mesleki ve teknik eğitimin güçlendirilmesi” konusuna çok önem verdiklerinin altını çizen Tekin, bunun için TOBB ve diğer sivil toplum kuruluşlarıyla görüşmeler yaptıklarını anlattı.

Tekin, “Orada bir revizyon çalışması olacak. Sektörün ihtiyaçlarını karşılayan, öğrencilerin yeteneklerine göre eğitim aldığı yeni mesleki yapılar ortaya çıksın arzu ediyoruz. Bu okullardaki eğitim sürecinin farklı şekilde belirlendiği ve sektörün ihtiyaçlarına göre şekillendiği bir süreç olacak” diye konuştu.

Türkiye Futbol Federasyonu ile ortaklaşa düzenlenen ve Fatih Terim’in koordine ettiği Futbol Lisesi modeline değinen Tekin, şunları söyledi:

“Diğer konularda da benzeri adımlar atacağız. Meslek lisesinin akademik derslerini biz, kalan kısımlardaki mesleki dersleri de sektörün yönlendireceği bir sistem oluşturmak istiyoruz. Bununla ilgili uzun zamandır çalışmalarımız devam ediyor. Güzel sanatlar liselerinin de her bir güzel sanat dalıyla ilgili mesleklerinde yetkin olan kişiler tarafından eğitim verilen bir projeksiyona kavuşmasını arzu ediyoruz.”

TBMM’ye sevk edilen ve meslek liselerinde “reform” niteliğinde değişiklikler öngören yasa tasarısına değinen Tekin, bu okul öğrencilerinin stajları için işletmeler üzerindeki yükü alacak önlemlerin alındığını, staj ücretlerinin büyük bir bölümünün devlet tarafından karşılanacağını anlattı. Tekin, tasarıda öğrencilerin meslek hastalıklarına ve iş kazalarına yönelik sigorta sürecinin başlatılması yönünde hükümler bulunduğunu belirtti.

Çıraklık Eğitim Merkezlerinin de aynı tasarıyla zorunlu eğitimin parçası haline dönüştürüleceğini dile getiren Tekin, böylece bu merkezlerde eğitim alanların yeteneklerine göre üçüncü kademedeki 4 yıllık zorunlu eğitimden yararlanabilmesinin önünün açılacağını anlattı.

Organize Sanayi Bölgeleri dışındaki özel meslek liselerinin de eğitim-öğretim desteği kapsamına alındığını hatırlatan Tekin, yakında konuyla ilgil yönetmeliğin çıkacağını, özel okul teşviklerinde olduğu gibi Maliye Bakanlığı ile ortaklaşa destek miktarının belirleneceğini söyledi.

Tekin, “Ülkenin öncelikleri doğrultusunda bazı meslek alanlarını önceleyip, bu alanlarda daha rahat düzenlemeler yapabilecekleri bir alan oluşturacağız” dedi.

Öğretmen Akademisi’nin yasal hazırlığı sürüyor”

Müsteşar Tekin, bu yılın şubat ayında atanan 30 bin öğretmenle birlikte farklı bir aday öğretmenlik sistemini hayata geçirdiklerini belirtti. Tekin, Öğretmen Akademisi kurulmasına yönelik çalışmalarıyla ilgili şu bilgileri verdi:

Öğretmen Akademisi’nin kurumsallaşması için yasal bir düzenlemenin olması gerekiyor. Bu yasal düzenlemenin hazırlıkları sürüyor. Üniversitelerdeki eğitimi, belli bilim dalında öğrencilere yetkinlik kazandırılan bir süreç olarak görüyoruz. Tıpkı Adalet Akademisi gibi benzeri yapılar var. Biz de bilimsel anlamda yetkin, belli bilim alanlarında kendilerini yetiştirmiş, belli sınav sürecini geçmiş adayların öğretmen misyonu kazanması, MEB’in yapısını tanıması ve o unvana sahip olabilmesi için gerekli eğitim sürecinin tamamını koordine eden, planlayan bir yapı olarak Öğretmen Akademisini kurumsallaştıracağız.”

AA

Değerlendirme

Bu haber işinize yaradı mı ?
User Rating: Be the first one !

Hakkında Ozan ÇORUMLU

Eğitimci. Yıllardır özel ders verir. Bilgiyi paylaşmayı sever. Bu siteyle amacı, her öğrencinin, hakkı olan eğitim hakkından ücretsiz bir şekilde yararlanmasını sağlamak.

Buna da Göz At

Milyonlarca-Veliyi-İlgilendiren-Karar

Milyonlarca Veliyi İlgilendiren Karar

20Paylaşım Facebook’ta Paylaş2 Twitter’da Paylaş6 Beğen!3 Yorum Yaz2 Facebook Messenger’da Paylaş Pinterest7 WhatsApp LinkedIn0 Print0 …

Tartışmaya Katılın

Yusuf Tekin: "4+4+4 sistemi devam edecek"

Share via

İletişim

Bu bölümden sitemiz hakkında yorum, görüş ve isteklerinizi, hak ihlallerini, Özel Ders ve Reklam/Sponsorluk taleplerinizi iletebilirsiniz.

Kişisel bilgileriniz kesinlikle 3. kişilerle paylaşılmaz.

Teşekkürler!
Mesajınız bize ulaştı.
24 saat içerisinde size geri dönüş yapacağız.

Bunu arkadaşınla paylaş