2016-2017 eğitim yılı 8’inci sınıf öğrencilerinin ortaöğretim kurumları için Yerleştirmeye Esas Puanları (YEP) 30 Haziran saat 10.00’da MEB’in internet sitesinde yayınlanacak.
Milli Eğitim Bakanlığı Twitter’dan yaptığı duyuruda 8’inci sınıfların Yerleştirmeye Esas Puanları’nın (YEP) 30 Haziran saat 10.00’da açıklanacağını duyurdu. Ayrıca özel okul kayıt işlemleri de, 30 Haziran’da başlayacak. 13 Temmuz’a kadar sürecek. YEP’in açıklanmasının ardından 14-24 Temmuz’da liseler için tercihler alınacak.
TERCİHLER 14 TEMMUZ’DA BAŞLIYOR
Milli Eğitim Bakanlığı’nca 30 Haziran’da yerleştirmeye esas puanların açıklanmasının ardından 14-24 Temmuz arasında liselere tercihler alınacak. Ortak sınavlarının tamamını veya bir kısmını kullanan özel okulların kayıt işlemleri ise 30 Haziran-13 Temmuz’da yapılacak. TEOG yerleştirme sonuçları, 11 Ağustos’ta ilan edilecek.
Milli Eğitim Bakanlığı’nca hazırlanan “2017 Yılı Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Uygulaması Tercih ve Yerleştirme e-Kılavuzu”na göre, 8’inci sınıfta öğrenim gören ve tercihte bulunan tüm öğrencilerin ortaöğretim kurumlarına yerleştirme işlemleri, YEP üstünlüğü, tercih önceliği, okul kontenjanı esasına göre yapılacak.
25 TERCİH HAKKI
2017 öğretim yılında, bir seferde 25 okul tercih hakkı verilecek. Yedek yerleştirme yapılmayacak. Özel öğretim kurumlarına kesin kaydını yaptıranlar, tercih hakkını kullanmış sayılacak. Tercih başvurusunda bulunmayan ve hiçbir tercihine yerleşemeyen öğrenciler açık öğretim kurumlarına yerleştirilecek.
Açıköğretim kurumlarına yerleşmiş öğrenciler, yerleştirmeye esas nakil isteğinde bulunabilecek. Bu öğrencilerin, talep etmeleri halinde nakil mevzuatına göre boş kalan kontenjanlara 11-14 Eylül 2017 tarihlerinde, 3 tercih alınarak YEP üstünlüğüne göre il veya ilçe sınırları içerisinde yerleştirmesi yapılacak. Yerleştirmeye esas nakil işlemi sonucu okul değiştiren klasik sanatlar ve musiki, görsel sanatlar ve spor programı/projesi uygulayan Anadolu imam hatip lisesi, güzel sanatlar lisesi ve spor lisesi öğrencileri bu okuldaki hakkından vazgeçmiş sayılacak.
NAKİL BAŞVURUSU NASIL YAPILACAK?
Nakil başvurusunda en fazla 3 okul tercihi olacak. Her okul için boş kontenjan şartı aranmaksızın tercih yapılabilecek. Yerleştirmeye esas nakillerde il veya ilçe sınırlaması bulunmayacak. Yerleştirmeye esas nakillere isteyen öğrenciler başvurabilecek. Velinin isteği halinde yerleştirmeye esas nakil için alınacak 3 tercih her yerleştirme dönemi için geçerli olabilecek. “Özel okula kayıt yaptıracağım, tercih yapmayacağım” butonunu işaretlediği halde 15 Eylül’e kadar herhangi bir okula kaydını yaptırmayan öğrencinin yerleştirilmesi, bu tarihten itibaren açık ortaöğretim kurumlarına yapılacak.
TEMATİK LİSELERE BAŞVURULAR
Bakanlığın kılavuzuna, tercih yapılabilecek lise türleri arasına musiki, görsel sanatlar ve spor programı/projesi uygulayan Anadolu imam hatip liseleri, tematik meslek liseleri ve mesleki eğitim merkezleri olmak üzere 3 yeni okul türü daha eklendi. Bu yıl ilk kez tematik mesleki ve teknik Anadolu liselerine kayıtlar, 3-13 Temmuz’da yapılacak.
Öğrenciler, başvuru süresi içinde ilgili okul müdürlüklerine başvuracak. İlgili mevzuata göre yapılacak değerlendirme puanının yüzde 30’u ile yerleştirme puanının yüzde 70’inin toplamı ile bulunacak puana göre sıralanacak. Bu puana göre kontenjan kadar öğrenci asıl listede ilan edilecek. Diğer öğrencilere yedek sıra numarası verilecek. Tematik mesleki ve teknik Anadolu liselerine kesin kayıt işlemleri, diğer liselere tercih işlemleri başlamadan önce tamamlanacak.
Mesleki eğitim merkezlerinin yasayla zorunlu öğretim kapsamına alınması ile bu okul türleri de kılavuza girdi. Mesleki eğitim merkezlerine 9’uncu sınıfta doğrudan alan ve dal seçimi yapılarak, işletmeyle sözleşme imzalanması ile eğitime başlanacak. 11’inci sınıfın sonunda “kalfalık belgesi”, 12’nci sınıfın sonunda ise “ustalık belgesi” düzenlenecek. 27 alan ve 140 dalda mesleki eğitim verilecek. Alan ve dallarla ilgili bilgiler tercih listelerinden öğrenilebilecek. Ayrıca öğrenciler açık öğretim okullarına kayıt olarak fark dersleri vermek suretiyle diploma sahibi olabilecekler. Güzel sanatlar lisesi, spor lisesi, klasik sanatlar ve musiki, görsel sanatlar ve spor programı/projesi uygulayan Anadolu imam hatip liselerine öğrenci kayıtları, 21 Temmuz’da yapılacak.
E hocam nakillerde de yüzdelik dilime bakılıyorsa, normal yerleştirmede giremediğimiz okula nakil de de giremeyiz. Çünkü biz hiç bir zaman bu yüzdelik dilimde olmayacağız ki?
Arz-talep meselesi. Şans meselesi.
Hocam merhabalar.Puanım 483,67.Yüzdelik dilimim ise 3,6.Geçen sene sınava girseydim bu puanla yüzdeliğim 1,6 gibi bir şeye tekabül ediyordu.Gitmek istediğim okulun da puanı 483 ve bu siteye göre ( https://e-okul.meb.gov.tr/SinavIslemleri/BasvuruIslemleri/OKSTERCIH/SNV08008.ASPX ) benim puanım tuttuğu halde yüzdeliğim tutmuyor.Ne yapacağız hocam?
Merhaba Eylül.
Geçen sene sınava girseydin bahsettiğin şeye tekabül etmeyebilirdi. Çünkü geçen sene sınav daha zordu. Aynı puanı alamaya da bilirdin. Bu yanlış bir mantık.
Yüzdelik dilimine göre tercihlerini yapacaksın.
Hocam puanim 463 yüzdelik dilimim 10.02 istediğim okulun puanı 447 yüzdelik dilimi 9.11 Girermiyim?
Merhaba Ayşe.
İmkansız değil ama zor.
Peki Nakiller de demi yüzdelik dilime bakılıyor?
Evet.
Hocam aynı anda açıklandı ya.
https://e-okul.meb.gov.tr/SinavIslemleri/BasvuruIslemleri/OKSTERCIH/SNV08008.ASPX
MEB OGES TERCİH SİSTEMİNDE AÇIKLADI.
Mesela İstanbul Kartal Hasan Ferruh Özgen geçen sene 439 puanla 11,07 ile kapatmış.
Bu sene kızım 449 puan aldı %14,78
Sitede sorun vardı, biraz önce inceledim, evet. Açıklanmış.
%14 ile %11’lik lise bir hayli zor. Aradaki fark fazla.
Hocam şimdi ne olacak;
Geçen sene 448 puan %9,4 iken bu sene kızım 449 puan aldı yüzdelik dilimi %14,78 geldi. Ne yapacağız şimdi. İstediğimiz okulun geçen seneki yüzdelik dilimi %11 idi rahat girerken şimdi ne yapacağız? Nasıl tercih yapacağız Allah aşkına.
Okulların yüzdelik dilimleri de artar mı? Bu okul 16-17 lere çıkar mı bu sene?
Merhaba.
Geçen seneki yüzdelik dilimini bilmiyorsunuz. MEB henüz açıklamadı. Açıklanınca bir yorum yapabileceğiz.
Tamamdır Ozan Hocam, teşekkür ederim. Şu anda zaten heyecan dorukta. Bakalım yüzdelik olarak kaça attılar bizi bu kadar full içerisinde.
Tamam hocam teşekkür ederim.
Hocam aynı soruyu defalarca soruyorum ama bir türlü tatmin olamıyorum.
Yukarıda yerleştirme işleminde;
Milli Eğitim Bakanlığı’nca hazırlanan “2017 Yılı Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Uygulaması Tercih ve Yerleştirme e-Kılavuzu”na göre, 8’inci sınıfta öğrenim gören ve tercihte bulunan tüm öğrencilerin ortaöğretim kurumlarına yerleştirme işlemleri, YEP üstünlüğü, tercih önceliği, okul kontenjanı esasına göre yapılacak.
Şeklinde yer alıyor tamam YEP üstünlüğü yazıyor ancak aynı zamanda tercih önceliği diyor. Benim puanım 450 benim girmek istediğim okul da 439 şimdi benim anlamadığım ben bu okulu en üste mi yazmalıyım. Ama çok girmek istediğim halde puanım üzerinde kalan okulları boşuna yazmayayım mı? Yani tercih önceliği de önemli ise, ben 439 luk okulu 4.tercihime yazıp hayalimdeki 3 okulu ilk 3 tercihime yazarsam şansımı 1.tercihe 439 luk okulu yazan kişiye mi kaptırırım. Anlamıyorum. Burada kafamın almadığı bir durum var.
Baktığınızda uzmanlarda ilk 2-3 tercihte uçun, ortaya gidebileceğinizi yazın altlara açıkta kalmamak için garantileri yazın.
Ama bakın MEB ne diyor YEP yetmez tercih üstünlüğü de esastır diyor.
Merhaba.
Puan olarak üstünseniz, her şartta öncelik sizindir. Puan eşitliği durumunda tercih önceliği devreye girer.