Türkiye’de yaz saati uygulamasına devam edilmesinin olumsuz etkileri olduğu savunularak başlatılan kampanyada toplanan imzaların sayısı 110 bini buldu.
Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, enerji tasarrufu amacıyla sürdürülen yaz saati uygulamasına devam edilmesine karşılık, Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) verilerine göre kasım ayındaki elektrik tüketiminin geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6.5 oranında arttığını dikkat çekti.
Bakanlar kurulu kararı ile Avrupa ülkelerinin aksine 29 Ekim’i 30 Ekim’e bağlayan gece saatlerde değişiklik yapılmadı. Türkiye’de yaz saatinin devam etmesi sonucu özellikle Batı illerinde yaşayanlar işe gün ağarmadan işe gitmek zorunda kalmaktan yakındı. İstanbul‘da toplu ulaşımda önemli merkezlerden biri olan Avcılar, Zincirlikuyu Metrobüs İstasyonları’nda gün ağarmadan büyük kalabalık görülüyor. İstanbul’da halen sabah ezanı saat 07.20’de okunurken uzak semtlerdeki işlerine gitmek zorunda kalanlar bundan Avcılar’da metrobüse binip işlerine gidebilmek için 1.5-2 saat öncesinden uyanmak zorunda kaldıklarını anlattılar.
110 BİNE YAKLAŞTI
İnternetteki sosyal kampanyaların düzenlendiği ‘change.org’ sitesinde yaz saati uygulamasının kaldırılmasını isteyenler imza kampanyası başlattı. Kampanyada kısa sürede 110 bin imzaya yaklaşılırken, zaman diliminin Türkiye’de dünya saatinden 3 saat ileride olması nedeniyle sorunlar ortaya çıktığı savunuldu.
İmza metninde şöyle denildi:
- Türk halkı olarak daha az gün ışığına bağlı birtakım fiziksel (D vitamini eksikliği neticesinde kemik gelişimi ve bağışıklık sistemi) ve ruhsal (depresyon, anksiyete, mutsuzluk, verimsizlik) sağlık bozuklukları
- Daha az gün ışığından dolayı global teknolojinin gözdesi olan güneş enerjisi sistemlerinden faydalanamama
- Globalleşen ekonomide uluslararası ekonomik faaliyetlerde bulunan şirket çalışanlarının dünyanın ticaret, sanayi, bilim, ekonomi ve daha birçok alanda önde gelen ülkeleriyle yaşadıkları iletişim problemi
- Türkiye’nin belirtilen aynı ülkelerle rekabet içerisinde olması gerekirken bu rekabette iletişim ve iş faaliyetlerinin aksaması ve verimsizleşmesi sebebiyle geride kalması gibi daha detaylı araştırmalarla verilerle kanıtlanabilecek olan gibi problemlerle karşı karşıyayız. Bu sebeple çok geç olmadan gerekli araştırmaların yapılması ve bu uygulamanın kaldırılmasını, gün ışığından daha fazla faydalanabildiğimiz önceki uygulamaya geçilmesini talep ediyoruz.
‘Enerji tasarrufu’ amacıyla sürdürülen yaz saati uygulamasına devam edilmesine karşılık Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) verileri kasım ayındaki elektrik tüketiminin geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6.5 oranında arttığını ortaya koymuştu.
EMO: TASARRUF YERİNE TÜKETİM ARTTI
Öte yandan İzmir’de kasım ayında elektrik tüketimi, geçen yılın kasım ayına göre yüzde 11.4 artış gösterdi. Artışın yaz- kış saati uygulamasının terk edilmesinden kaynaklandığını belirten Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şubesi Başkanı Mahir Ulutaş, “Saat değişiminin etkisi büyük. Yüzde 11.4’lük artışın sadece konutlarda tüketildiğini varsayarak, yapılan hesaplamada israfın mali boyutu 68 milyon liradır” dedi.
Yaz- kış saati uygulamasının terk edilmesinin enerji tasarrufu sağlayıp sağlamadığıyla ilgili tartışmalar, 2016 yılı sonunda yapılan, önceki yıla göre elektrik tüketim harcamaları kıyaslamalarıyla yeniden başladı. Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Mahir Ulutaş, cari açık üzerindeki en büyük yüklerden biri olan enerjinin verimli kullanılmasının esas olması gerekirken, EMO’nun uyarılarına rağmen gerçekleştirilen zaman dilimi değişikliğinin enerji tüketimini arttırdığını söyledi. Kasım 2016’da tüketilen enerjinin bir önceki yılın aynı dönemine göre Türkiye genelinde yüzde 6.53 artışla 22.6 milyar kilovat saate yükseldiğini belirten Ulutaş şöyle dedi:
“Ülkenin en batısında yer aldığı için saat dilimi değişikliğinden en çok etkilenen illerden biri İzmir oldu. İzmir’de de Kasım 2016’da elektrik tüketimi 2015 Kasım ayına göre yüzde 11.4 artarak 1.6 milyar kilovatsaate yükseldi.”
68 MİLYON LİRA İSRAF İDDİASI
Ekim 2016’da İzmir’de tüketilen elektrik enerjisinin 1.1 milyar kilovatsaat düzeyinde olduğunu belirten Ulutaş, Kasım 2016’da aylık artışın yüzde 46 olduğuna dikkat çekti. Ulutaş, “Kasım ayında bir önceki aya göre elektrik tüketiminin enerjinin ısınmada kullanılmasıyla mevsimsel etkiler nedeniyle arttığı göz önünde bulundurulsa da, ekonomik durgunluk nedeniyle düşme eğilimine giren tüketimin, yaz saatinin kalıcılaştırılmasıyla yeniden artışa geçtiği söylenebilir” diye konuştu.
Ulutaş, değişiklikten en çok etkilenen büyükşehir olan İzmir’deki artışın ülke genelinin yaklaşık 2 katı olmasının, saat dilimi değişikliğinin kentte daha ciddi boyutlarda bir israfa neden olduğunu gösterdiğini savundu. Mahir Ulutaş şunları söyledi:
“2015’in Kasım ayına kıyasla 2016’nın Kasım ayındaki 165 milyon kilovatsaatlik ek tüketimin hepsinin konutlarda harcandığını varsayarsak, bu farkın aylık maliyeti İzmir için yaklaşık 68 milyon liradır. Pek çok okulda öğrenciler karanlıkta derse başlıyor. Kamu çalışanları ise konutlarında sabah saatlerinde aydınlatma amacıyla elektrik tüketiyorlar. Karanlık ve soğuk bir sabaha uyanan İzmirliler ısınma için de eskisinde fazla elektrik tüketiyorlar. Bu israftır.”
UYGULAMADAN VAZGEÇİLMESİ ÇAĞRISI
EMO İzmir Şubesi Başkanı Mahir Ulutaş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın tasarruf gerekçesiyle başlatmasına karşın israfa neden olduğunu tespit ettiklerini belirttiği uygulamadan bir an önce vazgeçilmesi gerektiğini söyledi.
İzmir’de ise Bakanlık kararı beklenmeden acil önlemler alınması gerektiğini kaydeden Ulutaş, “İzmir’i kelimenin tam anlamıyla ‘gece karanlığında’ bırakan bu uygulamanın, elektrik üreticilerine kazanç sağlamak dışında kimseye faydası olmadığı gibi, ekonomiye de yük yaratmaktadır” görüşünü savundu.
DHA