Üniversitelerde zihinsel engelliler, işitme engelliler, görme engelliler ve üstün yetenekliler öğretmenliği olarak ayrı ayrı verilen lisans eğitimlerinin birleştirilerek, “özel eğitim öğretmenliği” adı altında yeni bir lisans programı oluşturulması planlanıyor.
YÖK Yürütme Kurulu üyesi Prof. Dr. Mehmet Şişman, YÖK’te gerçekleştirilen “Özel Eğitim” toplantısında, alandaki sorunlar ve çözüm önerilerinin görüşüldüğünü anlattı.
Konuya ilişkin 25. Ulusal Özel Eğitim Kongresi çatısı altında bir ön çalışma da gerçekleştirildiğini belirten Şişman, ilgili paydaşların görüşlerini almak amacıyla, özel eğitim bölümlerinden, program hazırlanması sürecine dair hazırlık yapılmasını istediklerini belirtti.
Şişman, MEB’in 2014’te Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esaslarını değiştirdiğini ve zihinsel engelliler, işitme engelliler ve görme engelliler öğretmenliği mezunlarının “Özel Eğitim Öğretmeni” olarak atanmaya başlandığını hatırlattı.
MEB’in, YÖK’ten de özel eğitim öğretmeni yetiştirilmesi süreciyle ilgili yeniden yapılanma talep ettiğini ifade eden Şişman, 17 devlet ve 4 vakıf üniversitesinde zihin engelliler, 3 devlet üniversitesinde işitme engelliler, 1 devlet üniversitesinde görme engelliler, 1 devlet ve 4 vakıf üniversitesinde ise üstün zekalılar öğretmenliği lisans programı bulunduğunu bildirdi.
MEB’e ait son 5 yılın rakamları incelendiğinde, 2010-2015 arasında örgün eğitimdeki özel eğitim öğrencilerinin sayısında yüzde 83,6’lık bir artış görüldüğüne dikkati çeken Şişman, “2014-2015 eğitim öğretim yılında, ülkemizde örgün eğitim içinde toplam 259 bin 282 özel eğitim tanısı almış öğrenci olduğu ve 10 bin 596 öğretmenin özel eğitim okullarında görev yaptığı görülmektedir. Özel eğitim öğrenci sayısındaki artış aynı hızda devam ederse, özel eğitim öğretmeni ihtiyacı da gittikçe artmaya devam edecek” dedi.
“Farklı yetersizlik alanlarında donanımlı öğretmenler yetiştirmek istiyoruz”
Bunun özel eğitim alanında yeniden yapılanmayı beraberinde getirdiğini vurgulayan Şişman, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Daha nitelikli ve farklı yetersizlik alanlarında, konusunda daha donanımlı öğretmenler yetiştirmek istiyor ve bunun için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu kapsamda, MEB’in talebi doğrultusunda, üniversitelerde zihinsel engelliler, işitme engelliler, görme engelliler ve üstün yetenekliler öğretmenliği olarak ayrı ayrı verilen lisans eğitimlerini birleştirmeyi planlıyoruz. Bu öğretmenlik alanlarını, tek bir lisans programı çatısı altında toplamayı ve “özel eğitim öğretmenliği” adıyla yeni bir lisan programı oluşturmayı öngörüyoruz. Branşlaşmayı da program içerisinde sağlamayı planlıyoruz.
Bu çerçevede, taslak çalışmamıza göre, üniversitede, özel eğitim öğretmenliğini tercih eden öğrenciler, ilk 3 yıl ortak ders, son sınıfta ise tercihleri doğrultusunda alan seçmeli dersler alacak. Yani öğrenciler, ortak dersleri aldıktan sonra istedikleri alanda uzmanlaşacak. Böylece, öğretmen adayımız, işitme, görme, zihinsel engelliler veya üstün yeteneklilerle ilgili kendini geliştirebilecek ve öğretmen olduğunda ister zihinsel engelli ister işitme ya da görme engelli olsun, bu öğrencilere nasıl eğitim vereceğini bilecek. Farklı bir engelli grubuyla karşılaştığında, sorun yaşamayacak. Öğretmen, farklı gruplar için öğretimi nasıl farklılaştıracağını bilecek. Bu şekilde, özel eğitim öğretmenliği konusunda Milli Eğitim Bakanlığının öğretmen atama süreciyle de uyum sağlanacak.”
Toplantıda, bu kapsamda çalışmalar yaptıklarını anlatan Şişman, yeni oluşturulacak lisans programının genel çerçevesi belirlendikten sonra, kurulacak olan komisyon yardımıyla nihai müfredatın hazırlanacağını ve derslerin tanımlanacağını belirtti.
Programın, gelecek yıl üniversite yerleştirme kılavuzunda yer alması planlanıyor
Şişman, “Bu taslak çalışma daha sonra, Öğretmen Yetiştirme Çalışma Grubu’na sunulacak. Burada alınan tavsiye kararlar, YÖK’ün ilgili kurullarında görüşülecek. Kabul edilirse, üniversitelerimize bu konuda yazı göndererek, bu yeni lisans programını oluşturacağız. YÖK olarak, 2016-2017 eğitim öğretim yılında yapılacak üniversiteye yerleştirme sınavı kılavuzunda özel eğitim öğretmenliği programının yer almasını planlıyoruz. Okullarda, kaynaştırma eğitimi yaygınlaştığı için diğer öğretmenlik alanlarında okuyan öğrencilerimizin de özel eğitim dersi alması için çalışma yapacağız” şeklinde konuştu.
Şişman’ın verdiği bilgiye göre, özel eğitime ilişkin dün gerçekleştirilen toplantıda, kaliteyi artırmak için özel eğitim öğretmenliği lisans programına, Lisans Yerleştirme Sınavı’na (LYS) göre ve eşit ağırlık/TM puanı ile öğrenci alınması, yeni lisans programında uygulama kısmının artırılması, isteyenlere yan alan yapma imkanı oluşturulması da önerildi.