Özel Ders
universite-ikinci-ogretimin-yillik-maliyeti-ne-kadar

Üniversite İkinci Öğretimin Yıllık Maliyeti Ne Kadar?

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Sekreteri İlknur Oral’ın, ‘Yükseköğretimde öğrenci harcama ve maliyetlerinin hesaplanması’ konulu yüksek lisans tez çalışmasına göre, ikinci öğretimde okuyan bir öğrenci yıllık ortalama 14 bin 649 lira harcama yapıyor.

İlknur Oral’ın, üniversitede ikinci öğretimde eğitim gören 2 bin 615 öğrenci ile birebir görüşerek hazırladığı yüksek lisans tez çalışması, Abant İzzet Baysal Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimleri Fakültesi Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar dergisinde yayınlandı. Araştırmada, yükseköğretimde eğitim görmek isteyen öğrencilerin eğitime hak kazanabilmek için yaptıkları hazırlık harcamaları, kişisel harcamalar ve öğrenim ücreti gibi giderler de ele alındı. Öğrencilere kişisel bilgileri, lise öğrenim durumları, ailelerinin gelirlerini de kapsayan 27 soru soruldu.

Araştırma sonucunda, ikinci öğretimde okuyan bir öğrencinin 1 yılda ortalama 14 bin 649 lira harcama yaptığı tespit edildi. Hesaplama yapılırken öğrencinin barınma, ulaşım, beslenme, giyim, ders araçları, ders kitapları, kırtasiye, kültürel ve sosyal etkinlikler giderleri dikkate alındı. Üniversitenin bir öğrenci için yılda yaptığı harcama ise 4 bin 714 lira olarak hesaplandı.

Araştırmanın sonuç kısmında yükseköğretimin finansmanıyla ilgili politikaların belirlenmesinde kamusal maliyetlerin yanında bireysel harcama ve maliyetlerin de dikkate alınması gerektiği belirtildi. Açıklamada şöyle denildi:

“Bu bağlamda bir taraftan kamu kaynaklarının daha etkin ve verimli kullanılması için Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu beşeri sermayeyi geliştirecek fakülte ve yüksekokullara daha çok kaynak aktarılması gerekirken diğer taraftan bireysel öğrenci maliyetlerini azaltacak önlemler alınmalı. Bireysel öğrenci maliyetlerinin azaltılması ise öğrencilere sunulan eğitim olanaklarının arttırılmasına bağlı görülüyor. Bu amaçla öğrencilere sağlanacak kamu desteklerinin belirlenmesinde ailelerin gelir düzeyleri göz önünde bulundurulmalı, uygun fiyatlı barınma imkanı sağlanmalı, beslenme, ulaşım, kitap gibi olanaklar sunulmalıdır. Ayrıca ikinci öğretimde öğrenim harcı düşürülmeli veya  kaldırılmalı, öğrencilere daha çok burs ve kredi imkanı sağlanmalıdır.”

Hakkında Ozan ÇORUMLU

Eğitimci. Yıllardır özel ders verir. Bilgiyi paylaşmayı sever. Bu siteyle amacı, her öğrencinin, hakkı olan eğitim hakkından ücretsiz bir şekilde yararlanmasını sağlamak.

Buna da Göz At

Milyonlarca-Veliyi-İlgilendiren-Karar

Milyonlarca Veliyi İlgilendiren Karar

20Paylaşım Facebook’ta Paylaş2 Twitter’da Paylaş6 Beğen!3 Yorum Yaz2 Facebook Messenger’da Paylaş Pinterest7 WhatsApp LinkedIn0 Print0 …

Tartışmaya Katılın

Üniversite İkinci Öğretimin Yıllık Maliyeti Ne Kadar?

Share via

İletişim

Bu bölümden sitemiz hakkında yorum, görüş ve isteklerinizi, hak ihlallerini, Özel Ders ve Reklam/Sponsorluk taleplerinizi iletebilirsiniz.

Kişisel bilgileriniz kesinlikle 3. kişilerle paylaşılmaz.

Teşekkürler!
Mesajınız bize ulaştı.
24 saat içerisinde size geri dönüş yapacağız.

Bunu arkadaşınla paylaş