Türkiye’de eğitim diğer ülkelere bakılırsa kötü durumda. Bunu açıklayabileceğim bir kaynak var. Bu kaynak OECD’nin PISA 2012 verileriyle hazırlamış olduğu okulu asan ülkeler sıralaması.
Maalesef bu sıralamada birinciyiz. Ülkemizin %54,2si okulu asıyor. Nedenini hiç düşündük mü? Düşünmedik. Bunun nedeni ülkemizdeki eşitlik. Neyi kastettiğimi örnekle açıklayayım. Ülkemizde liselerden kaçanlar çok fazla. Veya okuyamayanlar. Yine OECD’nin PISA 2012 verileriyle hazırlamış olduğu okulu asan ülkeler sıralamasına bakarsak en az okulu asan topluluk Japonlar. Bunun nedenlerini belirlemek amacıyla bir araştırma yaptım ve şunu gördüm. Japonya’da eğitim sistemi hafifletilmiş ülkemize göre. Japonya’da ilkokullar eğitilirken amaçlanan şey çocuğun bireysel ve fiziksel gelişiminin doğru biçimde olması ve yaşıtlarıyla iyi iletişim kurabilmesidir. Bunun dışında her sınıf için ayrı ayrı ders saatleri var. Örneğin 1.sınıflara haftada 25 saat ders verilirken 2.sınıflara haftada 26 saat ders veriliyor. Japonya, çalışan çocukları da düşünmüş ve liseleri üç çeşide ayırmış. İlk çeşit tam gün eğitim yapan ve üç yıl süren lise, ikinci çeşit çalışan gençler için yarım gün eğitim veren ve dört yıl süren lise, üçüncü ve son çeşit okuldan uzakta olan öğrenciler için mektupla öğretim lisesi.
Bizim ülkemizde ise eğitim tek tip. Ya sabahçı-öğlenci düzeni ya da tam gün. Bunun yanı sıra her sınıf haftada 30 saat ders alıyor. Hatta bu sene gelen yönetmelikle 5’inci, 6’ıncı ve 7’inci sınıflar 35 saat ders görmekteler. Birinci sınıfa giden bir kardeşim var, oradan biliyorum. Müfredatı çok ağır. Birinci sınıf çocuğuna eldeli toplama öğretiyorlar. Onlar daha el kadar çocuk. Daha ahlaki, bireysel yönleri gelişmemiş çocuklara sadece bireysel ve ahlaki yönde eğitim verecekleri yerde birinci sınıflara matematik öğretiyorlar. Bu çok yanlış bir uygulama.
Ülke olarak eğitim sistemimizde köklü bir değişikliğe gidilmeli. Gerek müfredat gerekse sosyal aktivite bakımından. Öğretmenlerimiz de önemli tabii. Onların şartları da iyileştirilmeli. Öğretmen olmak isteyen biri olarak ek derslerin bu kadar az paraya verilmesini emeğe saygısızlık olarak algılıyorum.
Ülkemizde bu sorunların düzeltilmesini diliyorum.