Ders çalışma konusunda hepimize en zor gelen şey, ders çalışmaya başlamak olsa da, verimli bir şekilde ders çalışabilmek de önemli.
Herkesin zihin yapısı farklıdır. Bununla birlikte öğrenme biçimi de değişir. Kiminde işitsel, kiminde görsel hafıza daha yüksektir. Bazı insanlar yazarak bazı insanlar da salt okuyarak çalışırlar. Bunlarda biri, diğerine üstün gelir diyemeyiz. Önemli olan, hangisinin size uygun olduğudur.
Eğer görsel hafızanız gelişmiş ise okuduğunuz metinlerle ilgili görseller de bularak konuyu kafanızda daha rahat oturtabilirsiniz. Kitaplara kesinlikle önem verilmeli. Videolar, CD’ler, haritalar, şekiller kullanılabilir. Düzgün, tertipli ortamlarda ders çalışmaya da özen gösterilmesi gerekir.
Eğer işitsel hafızanız daha gelişmiş ise çalışmanız gereken metinlerle ilgili ya videolar bulup kendinize işitsel anlamda destek vermeli ya da konuyu kendi kendinize anlatmalısınız. Yüksek sesle okumak yetmez, bir başkasından duyar gibi konuyu kendinize anlatmanız daha faydalı olacaktır. Arkadaşlarla beraber ders çalışmak ve konuyu tartışmanın da yardımı olabilir. Ders çalışırken yabancı ses bulunmayan, sakin ortamlarda çalışmaya özen gösterilmelidir.
Konularla ilgili özet çıkarmak ve yazarak çalışmak da faydalıdır. Zira, bazen bir soruyu ya da konuyu sindirdiğinizi sanarken, konu ile bildiklerinizi yazmanız istendiğinde bir noktada tıkanıp kaldığınızı fark edersiniz. İşte yazarak çalışmak da kişinin eksikleri konusunda daha farkındalıklı olmasına yardım ediyor. Bu şekilde eksiklerinizin üstüne daha rahat bir şekilde gidebilirsiniz.
Kolay gelsin.