Özel Ders
Rektörlerden YGS Barajı Yorumları

Rektörlerden YGS Barajı Yorumları

YGS’de 140 barajının 150’ye çıkarılmasını rektörler olumlu karşıladı. Baraj olsaydı geçen yıl 30 bin öğrencinin üniversiteye giremeyeceğini belirten uzmanlarsa “Uygulamadan ‘özel’ler etkilenir” dedi.

Üniversiteye girişte ilk adım olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı’ndaki (YGS) 140 baraj puanı 150’ye çıkarıldı. Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) yaptığı bu uygulama ile önceki yıllarda 16 net yapan aday barajı aşarken, artık 20 net yaparsa ikinci aşamaya girmeyi hak edecek. Üniversite rektörleri yeni uygulamayı Hürriyet’e değerlendirdi. Rektörlere göre, 150 barajı yükseköğretimde kaliteyi arttırmak için önemli bir adım. Eğitim uzmanları ise, 150 barajı geçen yıl uygulansaydı, farklı puan türlerine göre 90 bin ile 200 bin adayın etkileneceğini, tercih yapan yaklaşık 30-40 bin kişinin ise üniversiteye giremeyeceğini belirtti.

30 bin kişi giremezdi

Burak Kılanç (Üniversite Tercih Merkezi Direktörü): “Geçen yıl 150 barajı olsaydı yaklaşık 30-40 bin kişi üniversiteye yerleşemezdi. Bir başka ifadeyle meslek yüksek okullarına 30-35 bin aday giremezdi. Mesleki kuruluşlar yetkinlik ölçümleme sistemi başlatmadıkça, mezun kalitesini artırmak için daha üniversiteye girişte önlemler alınması gerekiyor. Olumsuz bulmuyorum. Ama tabii bu, üniversiteye girecek öğrenci sayısını biraz düşürecek. Vakıf üniversiteleri bundan biraz olumsuz etkilenecek.”

‘Yetenek’li bölümler etkilenir

Hasan Atasoy (Atılım Üniversitesi Strateji ve İş Geliştirme Müdürü): “150 barajı yaklaşık 200 bin kişiyi etkileyecek, bu üniversiteleri zorlayacak. Sadece ön lisans programlarını değil, YGS puanıyla öğrenci alan bazı 4 yıllık lisans programları ve özel yetenek sınavına girecekleri de etkileyecek. Uygulama, kaliteyi teorik olarak artırır. Devlet ve vakıf üniversiteleri bu barajdan etkilenir.”

Yetmez ama olumlu

Prof. Dr. Ertuğrul Karsak (Galatasaray Üniversitesi Rektörü): “Nitelik ve kalite odaklı bir yükseköğretim sistemi kurulmak isteniyorsa YGS taban puanının 140’tan 150’ye çıkarılması bence olumlu bir gelişme. Tıp, hukuk, mühendislik ve mimarlıkta da bir takım barajlar koyulmuştu. Eğitim-öğretim süreçlerinin iyileştirilmesi için Kalite Kurulu’nun önemli bir işlevi olduğunu düşünüyorum.”

Yılın ilk güzel haberi

Prof. Dr. Erkan İbiş (Ankara Üniversitesi Rektörü): “Eğitimde en önemli unsur kalite. YÖK Başkanımız bu konuda çok kararlı adımlar atıyor. Yeni yılın ilk güzel haberi. Ülkemizin daha fazla üniversite mezununa ihtiyacı yok. Birçok alanda işsiz mezun bulunuyor. Bizim daha az sayıda, daha nitelikli mezunlara ihtiyacımız var. Bunun için de daha iyi öğrencilerin üniversiteye doğru yol alması gerekiyor.”

Nitelikli bir karar

Prof. Dr. Mahmut Ak (İstanbul Üniversitesi Rektörü): “Yükseköğretimi nitelikli hale getirecek bir karar. Buna ilaveten ders programlarının hem yükseköğretimin beklenen hedeflerine uygun hale gelmesi, hem de geleceğe uygun şekilde güncellenmesi gerekiyor. İkincisi de öğretim üyelerinin ve bunların vazgeçilmez yardımcısı olan idari personelin moral ve motivasyonunu yükseltici çalışmalar yapılmalı.”

Değerlendirme

Bu haber işinize yaradı mı ?
User Rating: Be the first one !

Hakkında Ozan ÇORUMLU

Eğitimci. Yıllardır özel ders verir. Bilgiyi paylaşmayı sever. Bu siteyle amacı, her öğrencinin, hakkı olan eğitim hakkından ücretsiz bir şekilde yararlanmasını sağlamak.

Buna da Göz At

Milyonlarca-Veliyi-İlgilendiren-Karar

Milyonlarca Veliyi İlgilendiren Karar

20Paylaşım Facebook’ta Paylaş2 Twitter’da Paylaş6 Beğen!3 Yorum Yaz2 Facebook Messenger’da Paylaş Pinterest7 WhatsApp LinkedIn0 Print0 …

Tartışmaya Katılın

Rektörlerden YGS Barajı Yorumları

Share via

İletişim

Bu bölümden sitemiz hakkında yorum, görüş ve isteklerinizi, hak ihlallerini, Özel Ders ve Reklam/Sponsorluk taleplerinizi iletebilirsiniz.

Kişisel bilgileriniz kesinlikle 3. kişilerle paylaşılmaz.

Teşekkürler!
Mesajınız bize ulaştı.
24 saat içerisinde size geri dönüş yapacağız.

Bunu arkadaşınla paylaş