Özel Ders
PISA-2016-Raporu-Matematikte-Yine-Sınıfta-Kaldık!

PISA 2016 Raporu: Matematikte Yine Sınıfta Kaldık!

PISA 2016 Raporu’nda, dünya ekonomisinin yüzde 80’ini temsil eden 64 ülkedeki 15 yaş grubu öğrencilerin eğitimi incelendi ve 2012’de yayımlanan son rapor ile karşılaştırıldı.

18 milyon öğrencinin matematik, okuma ve bilim dallarındaki performansı karşılaştırıldı. Buna göre, 34’ü OECD ülkesi olan 64 ülkedeki 15 yaş grubu öğrencilerin yaklaşık 4,5 milyonu yani dörtte biri matematik, okuma ve bilimde başarısız oldu. Matematikte Asya ülkeleri yine ilk sıralarda. Türkiye, matematikte 45’inci sırada yer alarak yine OECD ülkelerinin gerisinde kaldı.

ASYA, MATEMATİKTE YİNE LİDER

Matematik dalında Şanghay (Çin), Singapur, Hong Kong (Çin) ve Kore ilk sırayı aldı. Türkiye, okumada 37’nci, bilimde ise 41’inci sırada yer aldı. Okumada Şanghay, Hong Kong ve Kore ilk 3’ü paylaştı. Bilimde ise Şanghay, Estonya ve Hong Kong ilk üçe girdi. Rapora göre, en kötü durumdaki ülkeler matematikte Endonezya, Peru, Kolombiya; okumada Peru, Katar, Kazakistan; bilimde ise Peru, Endonezya ve Katar oldu.  Türkiye, tüm alanlarda OECD ortalamasının altında kalsa da, değerlendirmelere ilk kez katıldığı 2003’ten bu yana sıralamadaki yükselişleriyle başarılı ülkeler arasında gösterildi. Brezilya, Almanya, İtalya, Meksika, Polonya, Portekiz, Rusya, Tunus ve Türkiye’nin 2003 ve 2012’deki matematik performansı düşük öğrenci sayısını OECD ortalamasını yakalayamasa bile en fazla azaltan ülkeler olduğu belirtildi. Raporda bu durum, “Bu, doğru politikaların önemli olduğu gerçeğini ortaya koyuyor” diye yer buldu.

TEMEL BİLİMLERDEKİ EĞİTİM POLİTİKALARI GÖZDEN GEÇİRİLMELİ

Raporu değerlendiren Fatih Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bahattin Yıldız, “Sonuçlar, matematik ve temel bilimlerdeki eğitim politikamızı gözden geçirmemiz gerektiğini göstermektedir.” dedi. Teknolojik ilerlemelerle birlikte öğrenci profillerinin de değiştiğini ifade etti ve “50 yıl öncesinin eğitim metotları geçerliliğini kaybediyor. Buna ayak uydurabilmenin yolu, modern eğitim metodolojisi geliştirecek programlar oluşturmak, bu pratikleri uygulayacak öğretmenler yetiştirmek ve öğrenme düzeyini yükseltecek ortamlar hazırlamaktır.” dedi. Temel bilimlere pozitif teşvik ve desteklerin yapılması gerektiğini de vurguladı.

MATEMATİK’TE EN BAŞARILI ÜLKELER

1- Şanghay-Çin

2- Singapur

3- Hong Kong Çin

4- Çin Taipei

5- Kore

6- Macao Özerk Bölgesi-Çin

7- Japonya

8- Finlandiya

9- İsviçre

10- Tayvan

…..

45- Türkiye

Değerlendirme

Bu haber işinize yaradı mı ?
User Rating: Be the first one !

Hakkında Ozan ÇORUMLU

Eğitimci. Yıllardır özel ders verir. Bilgiyi paylaşmayı sever. Bu siteyle amacı, her öğrencinin, hakkı olan eğitim hakkından ücretsiz bir şekilde yararlanmasını sağlamak.

Buna da Göz At

Milyonlarca-Veliyi-İlgilendiren-Karar

Milyonlarca Veliyi İlgilendiren Karar

20Paylaşım Facebook’ta Paylaş2 Twitter’da Paylaş6 Beğen!3 Yorum Yaz2 Facebook Messenger’da Paylaş Pinterest7 WhatsApp LinkedIn0 Print0 …

Tartışmaya Katılın

PISA 2016 Raporu: Matematikte Yine Sınıfta Kaldık!

Share via

İletişim

Bu bölümden sitemiz hakkında yorum, görüş ve isteklerinizi, hak ihlallerini, Özel Ders ve Reklam/Sponsorluk taleplerinizi iletebilirsiniz.

Kişisel bilgileriniz kesinlikle 3. kişilerle paylaşılmaz.

Teşekkürler!
Mesajınız bize ulaştı.
24 saat içerisinde size geri dönüş yapacağız.

Bunu arkadaşınla paylaş