Ankara’da lise öğrencilerinin üniversitelerde ders izleyebilmeleri ve üniversitelerin çeşitli imkanlarından yararlanabilmesi için yapılan pilot uygulama başarılı oldu. Uygulama şimdi Türkiye geneline yayılacak.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Ortaöğretim Genel Müdürlüğü lise öğrencilerinin üniversitelerde ders izleyebilmeleri ve üniversitelerin kültür, sanat ve spor imkânlarından yararlanabilmeleri için çalışma başlattı.
Pilot uygulama Hacettepe Üniversitesi ve Ankara Altındağ İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü arasında yapıldı. Başarılı olunca Türkiye geneline yayılması kararı alındı.
2 bin 806 liseden bin 3’ü bölgesindeki üniversiteyle protokol imzaladı. Liselerde eğitim alan 1 milyon 461 bin 117 öğrencinin yüzde 19.1’i, okullarda görevli 101 bin 560 öğretmenin de yüzde 62.6’sı bu çalışmaya dahil oldu. Uygulamadan, öğrenciler velileri de yararlanabilecek.
ORTAK ÇALIŞMA
Protokole göre öğretmenler çalışmalarını üniversitede yapabilecek. Üniversite ve lise öğrencisi ortak çalışmada yer alabilecek. Üniversite onayladığında öğrenci derslere de girebilecek. Üniversitelerin öğrenci toplulukları ile liselerin öğrenci kulüpleri ortak etkinlik yapabilecek.
Üniversite öğrencileri, liseleri bilimsel araştırmalar için bir laboratuvar olarak kullanabilecek. Üniversite öğrencileri, staj yapma imkânına da sahip olacak.
Eğitim fakültesinde okuyan öğrenciler de uygulamalı eğitim için okullardan yararlanabilecek. Liseler üniversitelerin yanı sıra il müdürlükleri, belediyeler, işletmeler, sivil toplum kuruluşları, spor kulüpleri ile diğer resmi ve özel kurum veya kuruluşlarla da işbirliği protokolü imzalayabilecek.
Bakanlıktan bir yetkili uygulamayla ilgili “Liseli öğrenciler, üniversite ortamını görecek ve üniversiteyi tanıyacak. Öğretim üyelerinden ders dinleyecek, diyalektik esaslı bilimsel tartışmalara tanıklık edecek. Sportif, kültürel ve sanatsal çalışmalara katılacak. Yeteneklerini gelişterecek” dedi.
Habertürk