Özel Ders
Üniversiteleriniz araştırmaya daha çok kaynak ayırmalı

Phil Baty: Üniversiteleriniz araştırmaya daha çok kaynak ayırmalı

The Times Higher Education (THE) dünyanın önde gelen üniversite derecelendirme kuruluşlarından. Dünya çapında yaptığı farklı sıralamalarda üniversiteleri; uluslararası görünürlük, araştırma etkisi, endüstri bağlantısı, atıf oranı gibi kriterlere göre değerlendiriyor. THE’nın farklı listelerinde Türkiye’den de üniversiteler bulunuyor. ODTÜ, İTÜ, Boğaziçi, Bilkent, Koç ve Sabancı listede en sık adı geçen üniversiteler. THE’nın Baş Editörü Phil Baty, Türk üniversitelerinin son yıllarda özellikle araştırma etkileriyle ön plana çıktığını ve sağlıklı bir gelişim yaşadığını söylüyor. Ancak Baty’e göre Türkiye’nin yükseköğretimde üst sıralarda yer alması için rehavete kapılacak zamanı yok. Baty, Hürriyet’in e-posta ile yolladığı soruları yanıtladı.

– Türkiye’de yükseköğretimde eğitim kalitesini THE’nın baş editörü olarak nasıl 

Phil Paty
THE’nın Baş Editörü Phil Baty.

değerlendiriyorsunuz?

Türkiye’de üniversiteler tebrik edilmesi gereken bir yol aldı. Türk üniversiteleri, dünya üniversite sıralamalarında daha üst sıralara ulaşacak. Bunun başarılacağına dair iyimser olmamızı sağlayan bazı nedenler var. İlki, Türkiye’de üniversitelerin araştırmalara daha fazla kaynak ayırmaya başlaması. Bu, Türk üniversitelerinin uluslararası arenada performans görünümlerini pozitif yönde etkiliyor.

ÜNİVERSİTELERİNİZ BİLGİ OLUŞTURMAYA KATKI SAĞLIYOR

Dünya üniversiteleri arasında yaptığımız birçok sıralamada Türk üniversitelerinin araştırma etkileri konusunda çok yüksek puanlar aldığını gördük. Türk üniversitelerinde yayımlanan araştırmalara, dünya çapında akademisyenler tarafından yapılan atıf oranları gayet yüksek. Bu şu anlama da geliyor: Üniversiteleriniz yeni bilgi oluşturmaya güçlü bir katkı sağlıyor. Sıralamalarda ortaya çıkan bu yüksek puanlar, dünya çapında yapılan etkili çalışmalar sayesinde kazanılıyor. Bunların içerisine Türkiye’den fizik alanında araştırmalar yapan akademisyenlerin CERN çalışmalarını alabiliriz. Türkiye’de yaşanan gerçekten sağlıklı bir gelişim.

– Üniversitelerin uluslararası görünürlüğü, derecelendirme metodolojisinde çok önemli. Bu kriteri baz aldığınızda Türk üniversiteleri ile ilgili neler söyleyebilirsiniz?

Türkiye’de üniversitelerin uluslararası görünümü rekabetçi ülkelerle kıyaslandığında nispeten sınırlı. Bu güçlü global bir yapı için geliştirilmesi gereken bir alan. Birinci sınıf üniversiteler uluslararası görünümde taviz vermiyor. Dünyanın yetenekli akademisyen ve öğrencilerinin dikkatini çekmek, başarı için ana unsur. Yaptığımız derecelendirmelerde şunu kanıtladık: Uluslararası işbirliğiyle yürütülen araştırmalar, ulusallara göre çok daha etkili. Atıflara bakıldığında ise uluslararası işbirliği ile yürütülen araştırmalar çok önde yer alıyor. Düzgün şekilde global ağda kalmak, Türk üniversitelerinin bilinirliğini yükseltmek için hayati.

TEMBELLİĞE YER YOK

– Türkiye’nin eğitimde en büyük avantajını nerede görüyorsunuz?

Türkiye potansiyel olarak çok heyecan verici bir geleceğe sahip. Çünkü hala genç bir nüfusu barındırıyor. Doğru eğitim ve en iyi üniversitelere uygun yatırım yapılırsa, Türkiye’nin geleceği parlak. Fakat bu kolay bir görev değil ve tembelliğe hiç yer yok.

– Türkiye’yi yükseköğretimde ABD ve İngiltere gibi eğitim devleriyle kıyaslamak doğru mu?

Tabii ki hayır. THE, dünya üniversitelerini doğru jeopolitik bağlamlarda sıralamaya özen gösteriyor. Bu birçok farklı analiz metoduyla, üniversite performanslarının farklı yönlerine bakmak anlamına geliyor. Bunun için benzer koşullardaki eğitim kurumlarını kıyasladığımız ‘BRICS ve Yükselen Ekonomilerde En İyi Üniversiteler’ gibi sıralamalar yapıyoruz.

‘ODTÜ İYİ PERFORMANS SERGİLİYOR’

THE’nın baş editörü Phil Baty, listelerde Türkiye’den en iyi başarı gösteren üniversiteyi şöyle anlatıyor: “Listelerde Türkiye’den en üst sırada yer alan Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), iyi bir performans sergiliyor. Bunu birçok farklı alanda güçlü bir şekilde de sürdürüyor. Üniversite, değerlendirmelerde özellikle öğretim, araştırma, bilgi transferi ve uluslararası görünürlük yönlerinden iyi sonuçlar elde ediyor. Fakat ODTÜ göze çarpan en büyük puanı, araştırma etkisi ve endüstri bağlantıları kriterlerinden elde ediyor.”

Türk üniversitelerinin Times Higher Education listelerindeki son durumu

THE DÜNYA ÜNIVERSİTELERI SIRALAMASI 2014-2015

85 Orta Doğu Teknik Üniversitesi
139 Boğaziçi Üniversitesi
165 İstanbul Teknik Üniversitesi
182 Sabancı Üniversitesi
201-225 (Bandı) Bilkent Üniversitesi
301-350 (Bandı) Koç Üniversitesi

THE 50 YAŞIN ALTINDA EN İYİLER 2015

13 Sabancı Üniversitesi
28 Bilkent Üniversitesi
51 Koç Üniversitesi

THE ASYA ÜNIVERSİTELERI SIRALAMASI 2015

12 Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ)
14 Boğaziçi Üniversitesi
19 İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ)
21 Sabancı Üniversitesi
30 Bilkent Üniversitesi
47 Koç Üniversitesi

THE BRICS VE YÜKSELEN EKONOMİLERDE EN İYİ ÜNİVERSİTELER 2015

3 Orta Doğu Teknik Üniversitesi
7 Boğaziçi Üniversitesi
8 İstanbul Teknik Üniversitesi
15 Sabancı Üniversitesi
19 Bilkent Üniversitesi
29 Koç Üniversitesi
51 İstanbul Üniversitesi
82 Hacettepe Üniversitesi

Değerlendirme

Bu haber işinize yaradı mı ?
User Rating: Be the first one !

Hakkında Ozan ÇORUMLU

Eğitimci. Yıllardır özel ders verir. Bilgiyi paylaşmayı sever. Bu siteyle amacı, her öğrencinin, hakkı olan eğitim hakkından ücretsiz bir şekilde yararlanmasını sağlamak.

Buna da Göz At

Milyonlarca-Veliyi-İlgilendiren-Karar

Milyonlarca Veliyi İlgilendiren Karar

20Paylaşım Facebook’ta Paylaş2 Twitter’da Paylaş6 Beğen!3 Yorum Yaz2 Facebook Messenger’da Paylaş Pinterest7 WhatsApp LinkedIn0 Print0 …

Tartışmaya Katılın

Phil Baty: Üniversiteleriniz araştırmaya daha çok kaynak ayırmalı

Share via

İletişim

Bu bölümden sitemiz hakkında yorum, görüş ve isteklerinizi, hak ihlallerini, Özel Ders ve Reklam/Sponsorluk taleplerinizi iletebilirsiniz.

Kişisel bilgileriniz kesinlikle 3. kişilerle paylaşılmaz.

Teşekkürler!
Mesajınız bize ulaştı.
24 saat içerisinde size geri dönüş yapacağız.

Bunu arkadaşınla paylaş