YÖK Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şişman, pedagojik formasyon eğitimi programlarını öğretmen ihtiyaç analizlerine göre değerlendirdiklerini belirtti. Şişman, “Önümüzdeki günlerde Yükseköğretim Kurulu olarak bu konuyla ilgili kamuoyuna bir açıklama yapacağız. Bu konuda talepler var” dedi.
Şişman, pedagojik formasyon eğitiminin üniversite öğrencilerinin en çok soru yönelttiği konulardan biri olduğunu söyledi. Bu konudaki programların üniversitelerin yeterli altyapı ve öğretim üyesine sahip eğitim fakültelerinde açıldığını belirten Şişman, şunları söyledi:
Geçmişte bu konuda daha çok sosyal talebe dayalı olarak bu programlar açılmıştı ancak şu anda geldiğimiz noktada bu programları gözden geçirme ihtiyacı duyuyoruz. Pedagojik formasyon eğitimi programlarını öğretmen ihtiyaç analizlerine göre değerlendiriyoruz. Önümüzdeki günlerde Yükseköğretim Kurulu olarak bu konuyla ilgili kamuoyuna bir açıklama yapacağız. Bu konuda talepler var. Biz bu talepleri değerlendirirken tabii bunu ‘hayat boyu öğrenme bir yetişkin eğitimi programı’ olarak düşünebileceğimiz gibi ‘bir meslek edindirme programı’ olarak da tanımlayabiliriz.
“Bir istihdam aracı olarak görülüyor”
Pedagojik formasyon eğitim programlarından sertifika alan herkesin öğretmen olarak atanmayı düşünmemesi gerektiğini belirten Şişman,
Çünkü bunu yetişkin eğitimi programı olarak düşünürsek, insanların pedagojik formasyon yani eğitimle ilgili konularda, ‘ana-babalık becerilerini geliştirme programı’ olarak da tanımlanabilir. Pedagojik formasyon eğitimi, sadece bir öğretmen istihdam etme aracı olarak değil, kişisel gelişim programı olarak tanımlanabilir.
diye konuştu.
Pedagojik formasyon eğitiminin bir istihdam aracı olarak görüldüğünü anlatan Şişman,
Onlara bu şekilde umut dağıtmak sıkıntılı bir konu. Bunu rasyonel bir temelde yeniden düşünerek önümüzdeki süreçte bununla ilgili çalışmaları tamamladıktan sonra kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz.
dedi.
AA