TEOG kapsamında yabancı özel okulların (ve tüm diğer özel okulların) kayıt süreci dün sona erdi. Bu yıl beklenildiği gibi özel okullara rekor seviyede bir başvuru oldu.
Yabancı özel okullar tüm kontenjanlarını doldurdu. Üsküdar Amerikan Lisesi’nin 168 kişilik kontenjanı olmasına rağmen tam 1250 başvuru yapıldı. Kayıtların ilk günü 198 kontenjanlı İstanbul Özel Saint-Joseph Fransız Lisesi 1040 başvuru alırken, 29-30 Haziran tarihlerinde Özel Saint Benoit Fransız Lisesi’ne 675 başvuru yapıldı. Sainte Pulcherie Fransız Lisesi 535, Alman Lisesi 1000, Saint Michel Fransız Lisesi 600 başvuru aldı. Elbette bu yılki başvuru seviyesi çok beklenilmeyen bir durum da değildi. Özel okul ile devlet lisesi arasında kalan bir çok veli de gün güne kadar açık kontenjan olması umuduyla okulları telefon yağmuruna tuttu.
Veliler büyük bir kaygı içerisindelerdi
Bu sene özel okulların devlet lisesi kayıtlarından önce olması, velileri özel okul mu, devlet lisesi mi ikileminde bıraktı. Kendisini garantiye almak isteyen bir çok veli de hemen özel okullara başvurdu. Üsküdar Amerikan Lisesi Okul Müdürü Funda Cüceloğlu süreci şöyle özetledi:
Bu dönem her yıldan farklı olarak yoğun geçti. YEP’lerin geç açıklanmasıyla kayıt dönemi uzadı, veliler özel veya devlet okulu seçiminde karar vermekte zorlandı. Yerleştirme sisteminin sık sık değişmesiyle birlikte velilerde panik vardı, kendilerini garantiye almak için ellerinden geleni yapmaya çalıştılar, her okula başvurdular. Bu yıl anne-babalar çok kararsız ve kaygılıydı. Telefonlarımız susmadı. Ek kontenjan, sınıf açılması istendi.
Sainte Pulcherie Fransız Lisesi Müdür Yardımcısı Güler Kayhan ise yaşanan yoğunluğu ve olağanüstü talebi şöyle özetledi:
Bu sene veliler kapılarda bekliyor !
Özel Okulların Taban Puanları Yükseldi
Yoğun talep sonrasında en çok merak edilen şeylerden birisi de tercih süresinde yabancı özel okulların taban puanlarının ne olacağı idi. Bir çok okulun taban puanı, ilk açıklanan taban puanlarına nazaran yükseldi. Bu da yüksek puanlı bir çok öğrencinin yabancı özel okullara kayıt yaptırdığını da bize gösteriyor.
Üsküdar Amerikan Lisesi’nin puanı 392.5’ten 395’e yükselirken, İstanbul Özel Saint-Joseph Fransız Lisesi’nin taban puanı 860’tan 875’e yükseldi. Özel Galileo Galilei İtalyan Lisesi’nin ise ilk açıkladığı 440 taban puanı 10 Temmuz’da 410 olarak ilan edildi.
Bazı yabancı özel okulun son durumları ise şöyle:
Amerikan Robert Lisesi: Kontenjan doldu
Taban puan: 995
En yüksek puan: 1000
Kontenjan: 111 kız, 111 erkek
Üsküdar Amerikan Lisesi: Kontenjan doldu
Taban Puan: 395
İlk açıklanan taban puan: 392.5
En yüksek puanlı öğrenci: 400
En düşük puanlı öğrenci: 395
Kontenjan: 84 kız, 84 erkek
Başvuru sayısı:1.250
Özel Galileo Galilei İtalyan Lisesi: Kontenjan doldu
Taban puan: 410
İlk açıklanan taban puan : 440
En yüksek puanla kayıtlı öğrenci: 480.1494
En düşük puanla kayıtlı öğrenci: 411.1553
Kontenjan: 68 (Karma)
Özel St. Georg Avusturya Lisesi ve Ticaret Okulu: Kontenjan doldu
En yüksek puan: 500
Lise kontenjanı: 100 (karma) Kontenjan doldu En son kayıt yaptıran öğrenci puanı: 494.0460 Taban puan: 490.0000
Ticaret kontenjanı: 20 (karma) Kontenjan doldu En son kayıt yaptıran öğrenci puanı :483.8096 Taban puan : 480.0000
Sainte Pulcherie Fransız Lisesi: Kontenjan doldu
Taban Puan: 840
En yüksek puanlı öğrenci: 890
En düşük puanlı öğrenci: 840
Kontenjan: 92 (Karma)
Başvuru sayısı: 535
İstanbul Özel Saint-Joseph Fransız Lisesi: Kontenjan doldu
Taban puan: 875
İlk açıklanan taban puan: 860
En yüksek puanla kayıt olan öğrenci: 895
En düşük puanla kayıt olan öğrenci: 875
Kontenjan: 198 (Karma)
Başvuru sayısı: 1.040
Özel Notre Dame de Sion Fransız Lisesi: Kontenjan doldu
Taban puan: 860
En yüksek punla kayıtlı öğrenci: 895
En düşük puan: 862,5
Kontenjan: 152 (Karma)
Başvuran: 800
Alman Lisesi: Kontenjan doldu
Taban puan: 890
En son kayıt yapan öğrenci puanı: 890
En yüksek puanlı kayıt olan öğrenci: 900
Kontenjan: 130 (Karma)
Başvuran sayısı: 1000
Saint Michel Fransız Lisesi: Kontenjan doldu
Taban puan: 800
En düşük puan kayıt olan öğrenci: 800
En yüksek puanlı kayıt olan öğrenci: 887.50
Kontenjan: 100 (Karma)
Başvuru sayısı: 600
Özel Saint Benoit Fransız Lisesi: Kontenjan doldu
Taban puan: 835
En son kayıt yapan öğrenci puanı: 835
En yüksek puanlı kayıt yapan öğrenci: 895
Kontenjan: 190 (Karma)
Başvuru sayısı: 800
Özel İtalyan Lisesi: Kontenjan doldu
Taban puan: 444
Toplam kontenjan: 84 (Karma)
okulun kontenjanı 120 ya hocam mesela o 470 puanı alan öğrenci nakillerle girmiş demek ilk yerleştirmelerde okulda boşluk kalmış bu öğrenci ilk yerleştirmelerde ilk tercihini bu okula yapsaydı yerleşir miydi yani meb liselerde hep 4-5 öğrenci kalacak şekilde mi hazırlıyo 120 kontenjanlı yani ilk yerleştirme hepsi dolmayacak diye bi şey mi nakillerdeki öğrenci ilk tercihini buraya yazsaydı ilk yerleştirmede kazanamazmıydı meb boş kontenjan bırakmak zorunda mı
Merhaba Ali.
Öncelikle cümlelerinde ‘noktalama işaretleri’ kullanmalısın. Sorunu anlamak için tüm vücudumu ter bastı, 5 kere okumak zorunda kaldım.
Kontenjanları MEB hazırlamıyor, okullar kendileri belirliyorlar. Herhangi bir ayarlama vs. de yok. X okulu diyor ki, ben bu sene 100 öğrenci alacağım. Ve kendisini seçen en yüksek YEP’li öğrenciden başlayarak 100 öğrenci bu okula yerleşiyor. Eğer 150 öğrenci başvurursa, 50 kişi yerleşemiyor bu okula. Eğer 90 öğrenci başvurursa, 10 tane açık kalıyor. Bu açığı da nakillerde dolduruyor. Eğer bu 10 kişiyi nakil ile de dolduramazsa, 90 kişi eğitim görüyor o sene.
Kimse kimseye boş kontenjan bırakmak zorunda falan değil. Arz-talep meselesi.
o zaman hocam mesela geçen sene inegöl fen lisesi ilk yerleştirmelerde 2.05 le kapatmış ya nakillerde de 470 kadar düşmüş atıyorum mesela o 470 alan öğrenci ilk yerleştirmede bu okulu tercih etmemiş mi yani etseydi kazanır mıydı bu liseyi mesela ilk tercihi olsaydı ya da hocam geçen sene yerleştirmelerde 465 puan alan öğrenci bu okulu ilk tercihe koysaydı kazanabilirdi demi yani liselerin kendine özel olarak belirlediği yüzdelik dilimler yok demi hocam benim yüzdelik dilimim 2.05 olsun başka öğrencilere kabul etmem deme şansı yok demi hocam
Merhaba Ali.
İlk yerleştirmede tercih edip etmediğini bilemeyeceğin gibi konuyla alakası da yok bu durumun. İlk yerleştirmeler başka, nakiller bambaşka bir şey.
Nakillerde taban puan şartını soruyorsun anladığım kadarıyla.
MEB’in duyurduğu kılavuza göre TEOG 2015 nakillerinde taban puan şartı aranmayacak. Fakat bu konu Danıştay tarafından reddedildi. Halihazırda MEB’den bir açıklama yok. TEOG 2015 nakil döneminde taban puan şartı var mı, yok mu, bunu nakil dönemi yaklaştığında daha net öğrenebileceğiz. Bu konu netleşir netleşmez sizlere gerekli duyuruları yapacağım.
hocam sağolun bide öğrendiğim kadarıyla nakillerle 470 puana düşmüş o da geçen seneye göre 2.80 yüzdelik dilimine denk geliyor galiba
hocam bide bir soru daha sorcam meb bizi yerleştirirken bütün kontenjanları doldurmak zorunda mı çünkü bazen bir okulda 5-6 boşluk oluyor nedir bunun cevabı hocam
Merhaba Ali.
Doldurmak zorunda değil. Arz-talep meselesi. Kimse tercih etmezse dolmaz.
hocam bide temel liselerin sayısını paylaştıydınız yani listesini baya bir temel lise açılmış sizce yüzdelik dilime etki eder mi benim gitmek istediğim yerde bursa inegöl fen lisesi bursa da da baya bir okul açıldı
Olabilir. Ama olursa ne oranda olur, ne kadar etkiler, bu konularda net bir şey söylemez imkansız.
hocam merhaba ben bursa inegölde oturuyorum puanım 474.6529 inegölde fen lisesi var hocam puanı geçen sene 474.45 ile mi ne almış benim yüzdelik dilimim 3.23 filan okulun yüzdeliği 2.05 sizce olur mu
inşaallah tutar ya
Merhaba Ali.
Şansın var fakat garanti denilecek bir durumun da yok. Mutlaka tercih listene garanti tercihler de yazmalısın kendini garantiye almak adına. Aradaki fark kapanmayacak bir fark de değil. Ama dediğim gibi kesin girebileceğin bir durum da yok.
mesela atıyorum 2.10 olan okul 3.10 a kadar çıkabilir
Merhaba Adnan.
İhtimaller dahilinde. Ama kesin çıkar diye bir şey söylemek elbette mümkün değil.
hocam cevap verdiğiniz için teşekkür ederim birde bir sorum daha var mesela bir okulu kazandık kayıt kabul belgesi istiyorlar mı bizden geçen sene istemişler de
Merhaba Adnan.
Bildiğim kadarıyla herhangi bir sonuç belgesi adrese yollanmayacak. Okul müdürlüğüne gene de sormanı tavsiye ederim ki o günler gelsin, ben de siteden gerekli şeyleri detaylı bir şekilde açıklarım zaten.
yani hocam bu 1000 kişi devlette tercih yapamayağı içinde diğer kişilerde özel okula yerleştikleri için buda devlet okullarının yüzdelik diliminin artacağını göstermez mi saydığıma göre en az 6000-7000 kişi başvuru yapmış bunlar devlet okullarına kayıt yaptırmadıkları için bence yüzdelik dilimler en az 0.50 artar gibi geliyor ama bu rakam bazı okullar içinde 1 e kadar yükselir gibi geliyor tahmin yaptım sizce doğruluk payı var mı
Merhaba Adnan.
Böyle bir çıkarım yapılamaz. Başvuranların hepsi girmedi özele. Başvurdular fakat olmadı, bunlar da devlet lisesi yazabilirler.
ama hocam şimdi özel okul tercihi yapanlar devlet okuluna tercih yapamazdı ben başvuranların nakillerle devlet lisesine gideceğini biliyordum
Başvurmak ayrı bir şey, KESİN kayıt yaptırmak ayrı bir şey. Başvur yapmıştır bir özel okula ama reddedilmiştir, kesin kayıt yaptırmamıştır. Yani devlet lisesi tercih hakkı vardır.
Senin söylediği şey, özel okullara kesin kayıt yaptıranlar için geçerli.
hocam ama şimdi istanbul fransız lisesine 1200 kişi başvuru yapmış ama kontenjan 200 diğer 1000 kişi ne yapıcak
Merhaba Adnan.
Başka okula gidecek.
hocam merhaba özel okullara başvuranlar devlet okulunda tercihte bulundular mı merak ettimde
Merhaba Adnan.
Böyle bir şey teknik olarak imkansız.
hocam benim yüzdeliğim 3.56 isteğim okulun 3.24 ve taban puanı 463 benimkisi 472 sizce girer miyim
Merhaba Batu.
Şansın gayet var. Fakat garanti denilecek bir durumun da yok. Mutlaka garanti tercihlerde de bulunmalısın.
Hocam toplamda kac kisi ozel okulllara basvuru yapmis.
Merhaba Ali.
Bu konuda bir istatistiğe ne yazık ki sahip değilim. Böyle bir istatistiğin paylaşıldığını da sanmıyorum. Eğer öğrenirsem muhakkak size duyururum.
yüzdedliklerde olumlu değişme olur de mi?
Merhaba Mustafa.
Sadece bu veriden böyle bir genelleme yapıp kesin konuşmak mümkün değil. Beklentim o yönde. Ama ne kadar gerçekleşir, ne oranda gerçekleşir bilemiyorum. Yaşayıp göreceğiz.