Danıştay’ın özel öğretim kurumlarıyla ilgili genelgedeki “en fazla 3 bilim grubunda kurs açılabileceği” düzenlemesinin yürütmesini durdurmasının ardından Milli Eğitim Bakanlığı’nca (MEB) yeni düzenleme yapıldı. Düzenlemeyle özel öğretim kurumlarının 5 bilim grubunda kurs açabilmesine imkan sağlandı.
Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı.
Yönetmelik değişikliğine göre, özel öğretim kursları, Türk dili ve edebiyatı, matematik, fizik, kimya, biyoloji, tarih, coğrafya, felsefe grubu olarak belirlenen bilim gruplarından en fazla 5 bilim grubunda eğitim verebilecek. Önceki yönetmelikte en fazla 3 bilim grubunda eğitim verilebileceğine yönelik düzenleme bulunuyordu.
Mevzuata eklenen yeni maddeyle kurum açacak veya devir alacak kurucu tüzel kişilik ise şirket ortakları veya kurucu temsilcisi hakkında, kurum açma veya devir alma başvurusunu yapmadan önce 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanması Hakkında Kanun veya Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosunun yetki alanına giren suç veya suçlardan dolayı adli veya idari soruşturma bulunması halinde, bu soruşturmalar sonuçlandıktan sonra kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlenecek.
Yeni düzenlemeyle ayrıca özel öğretim kurumları, tabela, reklam ve ilanlarında, iş yeri açma ve çalışma ruhsatında yer alan kurum adını kullanabilecek.
Ödemesi yapılmayan öğrencilerin durumu
Yönetmelikte ayrıca, özel okul öğrencileriyle ilgilide yeni bir düzenleme yapıldı. Buna göre özel okullar, ders yılı sonunda ödemesi yapılmayan öğrencilerin kayıtlarını yenilemeyebilecek. Ücretini ödememekte ısrar eden velinin çocuğunun kaydı, maarif müfettişleri tarafından yapılacak inceleme sonucunda nakil ve yerleştirme komisyonu aracılığıyla resmi kurumların tabi olduğu ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde uygun olan resmi okula veya açık liseye alınacak.
Öğrenci ile velilerinden, beceri eğitimi, staj çalışması, yaz uygulaması adı altında tespit veya ilan edilen ücretler dışında herhangi bir ücret talep edilemeyecek.
Yeni düzenlemeyle ayrıca özel okullara, valiliklerden alacakları izin doğrultusunda burs verilecek öğrenci ve kursiyer tespitine yönelik ocak, şubat ve mart aylarında sınav yapabilmeleri imkanı sağlandı. Bu kapsamda, özel okullar, valilik izni ile bursluluk sınavlarının duyurusunu yapabilecek.
5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun veya Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosunun yetki alanına giren suç veya suçlardan dolayı haklarında adli veya idari soruşturma bulunan kurumlar, bursluluk sınavı yapamayacak, araştırma, yarışma ve sosyal etkinlik düzenleyemeyecek. Ayrıca bu suç veya suçlardan dolayı haklarında adli veya idari soruşturma bulunan kurumlar, eğitim ve öğretim desteği kapsamına alınmayacak.
AA