Yaklaşık 25 bin öğretmene, yoksul, engelli, şiddete eğilimli, göçmen, yabancı uyruklu çocuklara yönelik ‘farklılık’ eğitimi verilecek.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu UNICEF ile birlikte, öğretmenlere ‘kapsayıcı ve farklılaştırılmış’ eğitim desteği için harekete geçti. UNICEF’in 3.1 milyon lira bütçe ayırdığı proje kapsamında, önce, 81 ilden seçilen 550 rehber öğretmen, eğitimci eğitimine alınacak. Bu eğitimi tamamlayan eğiticiler, yabancı öğrencilerin çok bulunduğu 21 ilde görevli olanlar başta, 25 bin öğretmene, yabancı öğrencilerin tutum, davranış, bilgi ve becerilerini geliştirme konusunda eğitim verecek.
EĞİTİCİLER DOKTORALI
Eğitmenlerin eğitimini, dünyanın çeşitli yerlerinde bu alanla ilgili doktora yapmış akademisyenler üstlenecek. MEB Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Semin Aktekin, Türkiye’deki okullarda başta Suriyeliler olmak üzere çok sayıda yabancı öğrenci olduğunu belirterek, “Bu öğrencilerin eğitim aldığı sınıflarda öğretmenlerine özel eğitim verilecek. Bu eğitimler yabancı öğrenciler kadar bizim yoksulluk, engellilik gibi nedenlerle dışlanmış öğrencilerimiz için de kapsayıcı eğitim anlamına geliyor” dedi.
Projeyle hem Türkiye’de yaşayan 1 milyona yakın, göçmen, mülteci, sığınmacı ve yabancı uyruklu öğrencilerin Türk eğitim sistemine uyumları hem de mevcutta yoksul, şiddet eğilimli, istismara maruz kalmış çocukların öğretim kapsamı içerisine alınmasının yöntemleri öğretilmiş olacak.