Yükseköğretim derecelendirme kuruluşu QS’in ‘Bölümlere Göre En İyi Üniversiteler Sıralaması’nda Türkiye’den sekiz üniversite 13 farklı bölümle yer aldı. ODTÜ ve İTÜ mineral-maden mühendisliğinde ilk 100, Bilkent ise politika-uluslararası ilişkiler alanında ilk 150 sıralamasına girdi.
Londra merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu QS, ‘Bölümlere Göre En İyi Üniversiteler Sıralaması 2016’yı yayınladı.
Türk üniversiteleri özellikle mühendislik alanlarında ön plana çıktı. Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), mineral-maden mühendisliğinde 51-100, Bilkent ise politika-uluslararası ilişkilerde ilk 150’ye girdi. Türkiye’den sekiz üniversite, 13 farklı bölümde temsil edildi. QS, Dünya Üniversiteleri Sıralaması’nda yer alan 800 yükseköğretim kurumunu 42 bölüm bazında, 76 bin 798 akademisyen ve 44 bin 426 işverenle yapılan anketlere göre sıraladı. Ayrıca 28.5 milyon makale değerlendirmeye alınarak bölümlerin araştırma etkisi puanları da hesaplandı. Antropolojiden yeryüzü ve denizcilik bilimlerine kadar 42 bölümde dünyanın en iyileri belirlendi. Harvard Üniversitesi ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) 24 bölümde en iyi üniversiteler olurken, ABD ve İngiltere üniversitelerinin bölümler sıralamasındaki üstünlüğü dikkat çekti.
TÜRKİYE MADEN MÜHENDİSLİĞİNDE GÜÇLÜ
Ben Sowter (QS İstihbarat Birimi Başkanı): Dünya Üniversiteler Sıralaması’na bakarsak Türk üniversiteleri oldukça istikrarlı. Özellikle mühendislik ve teknoloji alanlarında güçlü bir rekabet içindeler. Türkiye’de bu sıralamada söz konusu bölümlerde bir yoğunlaşma var. Türkiye özellikle maden mühendisliğinde güçlü bir etki yaptı.
HEDEFİMİZ İLK 50’DE YER ALMAK
Prof. Dr. Mehmet Karaca (İTÜ Rektörü): Önceliğimiz akademik ve bilimsel gelişim. Maden fakültemiz ve İTÜ’nün güçlü, uluslararası bilinirliği yüksek kadrosunun bu başarıda payı var. Her zaman ilk 50’de yer almak İTÜ’nün 250’nci yıl hedefleri arasında. Amacımız hızlı değil, sağlam adımlarla yükselmek.
ALAN SAYISINI ARTTIRDIK
Prof. Dr. Ahmet Acar (ODTÜ Rektörü): Geçen yıl Türkiye’den 10 alanda listeye giren ODTÜ, bu yıl alan sayısını artıran tek Türk üniversitesi oldu. Mineral ve maden mühendisliğinde 51-100; istatistik-yöneylem araştırması, elektrik-elektronik mühendisliği, inşaat ve yapı, makine-havacılık ve üretimde ilk 150; politika ve uluslararası çalışmalar, eğitim, yer ve deniz bilimleri, kimya mühendisliğinde 200; fizik ve astronomi, bilgi sistemleri ve bilgisayar bilimlerinde 300 ve matematikte 350 üniversite arasındayız. ODTÜ’yü bu başarılarla onurlandıran öğretim elemanlarımıza ve öğrencilerimize teşekkür ederim.
Hürriyet Eğitim