Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) araştırma faaliyetlerini geliştirmek için kampus içerisinde ‘ODTÜ Araştırma Parkı’ kuruyor. 23 bin metrekarelik park sayesinde, kampustaki tüm araştırma merkezleri bir çatı altında toplanacak. ODTÜ’den alınan bilgiye göre Araştırma Parkı, 2017’de faaliyetlerine başlayacak.
ODTÜ, tüm araştırma merkezlerinin bir arada yer alacağı, inşaatı devam eden park ile kampüsteki mekan ihtiyaçlarını gidermeyi hedefliyor. 23 bin metrekarelik bir alana yayılacak ‘Araştırma Parkı’ bünyesinde laboratuvarlar, araştırma alanları, konferans salonları, seminer odaları, sergi mekanları, araştırma ofisleri ve sosyal alanlar yer alacak. Araştırma Parkı, ilk etapta taşınması planlanan merkezlerin yanı sıra yeni araştırma kümeleri ve merkezler için de mekânsal destek verebilecek şekilde planlandı. ODTÜ, park sayesinde araştırma merkezleri arasında daha etkin bir iletişimin kurulmasını, disiplinlerarası araştırma projelerinin geliştirilmesini ve mekânsal bir verimlilik yakalamayı amaçlıyor.
DİSİPLİNLERARASI ARAŞTIRMA ORTAMI YARATILACAK
ODTÜ’nün projeden sorumlu Rektör Danışmanları Prof. Dr. İrem Dikmen Toker ve Doç. Dr. Lale Özgenel’den alınan bilgiye göre Araştırma Parkı’nın 2017’de faaliyetlerine başlaması planlanıyor. İlk etapta ODTÜ’nün araştırma önceliklerini de yansıtacak şekilde ‘Yenilenebilir Enerji’, ‘Sağlık’ ve ‘Havacılık, Savunma ve Uzay’ alanlarında faaliyet gösteren araştırma merkezleri parkta yer alacak. Güneş Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Merkezi (GÜNAM) ve Biyomalzeme ve Doku Mühendisliği Araştırma ve Uygulama Merkezi (BIOMATEN) bu merkezlerden bazıları. Ayrıca, pek çok bölümün ortak olarak kullandığı ve sanayiye de yoğun olarak hizmet veren ‘Merkezi Araştırma Laboratuvarı’ da Araştırma Parkı’na taşınacak. Ancak Araştırma Parkı ileriki yıllarda yeni kurulacak araştırma merkezleri ve yürütülmekte olan büyük ölçekli projeler için de mekânsal olanak sağlayacak şekilde planlandı. ODTÜ’de herhangi bir zamanda yürütülen 60’dan fazla uluslararası Ar-Ge projesi, 400’den fazla ulusal destekli Ar-Ge projesi ve sanayinin fonladığı 1000’den fazla proje bulunuyor. Dış paydaşların yoğun olarak hizmet aldığı ‘Sürekli Eğitim Merkezi’ de Araştırma Parkı’nda yer alacak.
Dünyada benzer nitelikte içinde çeşitli araştırma birimlerini barındıran merkezler bulunuyor. ODTÜ bu Araştırma Parkı ile sunduğu ‘disiplinlerarası’ araştırma ve etkileşim ortamı ile Türkiye’de bir ilk olacaklarını belirtiyor. ODTÜ Araştırma Parkı’nın kampusun batı bölgesinde, ‘araştırma aksı’ olarak da tanımlanan ve bir grup merkezin bulunduğu bölgede yer alacak.