Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde karne dağıtımı sırasındaki patlamaya ilişkin, “Bu tam bir vahşet. Öncelikle bütün çocuklarımıza, o okuldaki öğrencilerimize, öğretmenlerimize, vatandaşlarımıza ‘geçmiş olsun’ diyorum. Sadece bu olayı değil, bugüne kadar gerçekleşen terör eylemlerinin hepsini şiddetle kınıyoruz” dedi. Bakan Avcı ayrıca ÖSYM’nin, sokağa çıkma yasaklarının olduğu illerde YGS’ye başvuramayan adayların durumunu değerlendirmek için bugün toplandığını belirterek, “Onları mağdur etmeyecek şekilde bir düzenleme yapacaklar inşallah” diye konuştu.
Avcı, karne dağıtım törenine katıldığı Beykoz’daki Güzelcehisar İlkokulu’nda gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Diyarbakır’ın Bağlar ilçesindeki Çelebi Eser Ortaokulu’nda karne dağıtımı sırasında meydana gelen patlamaya yönelik soru üzerine Avcı, olayın siyasi, kültürel, ideolojik herhangi bir gerekçesi olamayacağını dile getirerek, şunları söyledi:
“Bu tam bir vahşet. Bu, tek örnek de değil. Daha önce pek çok okulumuza benzer saldırılar yapıldı ve biz zaten bu nedenle özellikle Cizre ve Silopi’deki okullarımızı tatil edip, öğretmenlerimizi hizmet içi eğitime alırken, istihbarat birimlerimiz bu tür saldırıların yapılabileceğine dair ön bilgiler verdikleri için bunu yapmıştık. Öncelikle bütün çocuklarımıza, o okuldaki öğrencilerimize, öğretmenlerimize, vatandaşlarımıza ‘geçmiş olsun’ diyorum. Sadece bu olayı değil, bugüne kadar gerçekleşen terör eylemlerinin hepsini şiddetle kınıyoruz. Eğitim bunun için de gerekli.”
Cizre ve Silopi’de TEOG ve YGS’ye gireceklere telafi eğitimi
Avcı, 30-31 Aralık 2015’te ve 1 Ocak’ta Milli Eğitim Bakanlığı’nın üst düzey yöneticilerinin, bölgenin 15 ilinden il ve ilçe milli eğitim müdürlerini Van’da topladıklarını, bölgedeki okulların durumunu teker teker gözden geçirdiklerini, alınması gereken tedbirler konusunda çalışmalar yapıldığını anlattı. Bakan Avcı, “Özellikle sokağa çıkma yasağı uygulanan Cizre ve Silopi’deki öğrencilerimiz ve öncelikle de 8’inci ve 12’nci sınıftaki öğrencilerimiz bu yarıyıl tatilinde ya bulundukları ilde veya komşu illerde, altyapısı müsait olan yani pansiyonu olan okullarda misafir edilerek yoğun bir telafi eğitiminden geçirilecekler, kendi öğretmenleriyle yapacaklar. Onlar bu sömestr tatilinde biraz çalışacaklar” diye konuştu.
Sınava girecek öğrencilerin hafta sonlarında da yoğunlaştırılmış takviye kurslarına devam edeceklerine değinen Avcı, “8’inci ve 12’nci sınıflara öncelik vermemizin sebebi de o zaten. Öncelikle onlar pansiyonlu okullarımızda öğretmenlerimiz nezaretinde 15 gün boyunca yoğun bir telafi eğitiminde olacaklar. Ayrıca orada da kalmayacağız, ikinci yarıyıl başladıktan sonra da hafta sonlarında yine aynı şekilde yoğunlaştırılmış takviye dersleri devam edecek” dedi.
Nabi Avcı, sömestr tatilinin ilan edilen şekilde 15 gün olarak gerçekleştirileceğini ifade ederek, yaz tatilinin de daha önce ilan edildiğini hatırlattı. “YGS sınav başvuruları 20 Ocak’ta sona erdi ancak sokağa çıkma yasağının olduğu yerlerde bunlar yapılamadı. Bununla ilgili bir tedbiriniz var mı?” sorusunu Avcı, “Bugün ÖSYM Yönetim Kurulu toplanıyor. YGS başvurularının başladığı gün itibarıyla sokağa çıkma yasağı olan yerleşim birimlerindeki öğrencilerimiz veya üniversite sınavına müracaat edecek olan yurttaşlarımız veya kamu görevlilerimiz, oralarda görev yapan kamu görevlilerimiz, emniyet mensubu olabilir, kamu kuruluşlarında çalışan arkadaşlarımız olabilir, onlar için özel bir düzenleme yapmak üzere ÖSYM Yönetim Kurulu bugün toplanıyor. Zannediyorum akşama ilan ederler alınacak tedbirleri. Onları mağdur etmeyecek şekilde bir düzenleme yapacaklar inşallah” şeklinde yanıtladı.
ÖDEV YAPMAYACAKLAR
Bakan Nabi Avcı, “Daha önce açıkladığımız gibi çocuklarımız bu yarıyıl tatilinde ödev yapmayacaklar, istedikleri kitapları okuyacaklar. Tabii ki öğretmenlerimizin onlara tavsiye ettiği kitaplar vardır, onları okuyabilirler, okuyacaklar ama bu bir zorunluluk ve ödev psikolojisiyle yapılmayacak. Bu arada gezecekler, sinemaya, imkân olan yerlerde tiyatroya, maça gidecekler, kar yağdığı zaman kartopu oynayacaklar. İnşallah dinlenecekler, ikinci döneme dinlenmiş, okullarını, öğretmenlerini, arkadaşlarını özlemiş olarak okullarına dönecekler” diye konuştu.
Avcı, velilere şu uyarılarda bulundu:
“Bu karneler çocuklarımızın bu sömestrde çalışmalarıyla ilgili bir değerlendirme yapıyor ama bu her şeyin sonu demek değil. Dolayısıyla bazı öğrencilerimizin karnelerinde velilerimizin veya kendilerinin beklemediği notlar olabilir, düşük bulabilirler, kendilerini biraz daha çalışmaya teşvik etmek için bu tür notlar verilmiş olabilir. Bu notlardan ötürü karamsarlığa kapılmaya gerek yok. Velilerimizin de bu tür düşük notları olduğu için öğrencilerimizi üzmemelerini, kırmamalarını, tam tersine onları teşvik, teselli karışımıyla ikinci yarıyıla hazırlamalarını bekliyoruz.”
Herkesin ilk karnelerde düşük notları olabildiğini dile getiren Avcı, “İki sene önceki bir karne töreninde de söyledim. Tüm velilerimizin geçmiş karneleri bizim arşivlerimizde var. Çocuklara çok fazla yüklenen veliler olursa, bunun da duyumunu alırsak, o karneleri de açıklarız, kendilerinin de zamanında matematikten, Türkçe’den ne yaptıklarını görürler. İşin şakası bir tarafa velilerimizin artık bu olgunluğa ulaştığını, eskisi gibi karne dramları yaşanmaması gerektiğini hepimiz biliyoruz.”
Avcı, çocukların ve öğretmenlerin yarıyıl tatilinde dinlenmesini isteyerek, “İkinci yarıyıla bütün Türkiye’de inşallah, Silopi ve Cizre de dahil olmak üzere bütün Türkiye’deki okullarımızda her şeye rağmen okulla, öğretmenle çocuklarımızın arasına giren kötü niyetli örgütlere, kişilere rağmen çocuklarımız okullarına dönecekler, öğretmenlerimiz okullarıyla, öğrencileriyle tekrar buluşacaklar. İnşallah başarılı bir yarıyılı da birlikte idrak edeceğiz” dedi.