Antalya’da bugün başlayan 1.Eğitim Kongresi’nin açılışında konuşan Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, özel okulların payının 2020’lerde yüzde 15’lerde olmasını istediklerini söyledi. Müsteşar Tekin, 1,5 yıldır eğitim alanında attıkları her adımı paydaşlarla tartıştıklarını, hiçbir zaman kural koyucu ya da belirleyici değil, faydalanıcı durumunda olduklarını belirtti. Kongrenin kendileri için yol gösterici olacağına değinen Tekin, “Özel okul sektörünün eğitimde payının yeterli olmadığına inanıyoruz. 2020’li yıllarda özel okulculuk oranının yüzde 15’lere varmasını istiyoruz. OECD ortalamasının üzerine çıkmasını istiyoruz” dedi.
Kongre düzenleyicilerinden Prof.Dr. Ziya Selçuk ise eğitim felsefesinin birlikte bulunması gerektiğini vurgulayarak, “Herşeyi eleştirmekten ziyade ortak toplumsal mutabakat oluşturulmalı. Modalara, tekniklere, trendlere boğulmadan bu sağlanmalı” diye konuştu.
Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, bugün kuşakların düne göre daha hızlı değiştiğini, daha fazla değişkene göre bozulduğunu, kuşaklararası iletişimin azaldığını, buna karşın kuşak içi iletişimin arttığını belirterek, “Küresel olarak tahmin edilemeyecek bir çağ” dedi.
Yelkenci, eğitimin özgiürlük istediğini, zaten insanın da özgür yaratıldığını vurgulayarak, “Ancak devlet her olguya, her gerçeğe müdahale edip onukurumsallaştırarak kontrolü altına almak ister. Mevcut şartları doğal şartlara yaklaştırmak gerekir” diye konuştu.Bugüne kadar eğitim meselesine “şaşı” bakış olduğunu söyleyen Yelkenci, “Bunu düzeltememiş olmak, eğitimden felsefeye ve uygulamaya uzanan bir yaklaşım oluşturamamakta. Bu yüzden eğitim belirsizlik durumuna sürüklendi. Kendi eğitim felsefemizi oluşturmak gerekiyor” dedi.