Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 5 yıllık süreçte mesleki ve teknik eğitim alanındaki mezunlarının mesleki yeterliliklerine yönelik işveren memnuniyetini, öğrenci veya öğretmenlerin patent ve faydalı model başvurusunu, organize sanayi bölgelerindeki özel mesleki ve teknik okul sayısını, artıracak birçok uygulamayı hayata geçirecek.
MEB’in 2015-2019 stratejik planında yer alan bilgilere göre, hayat boyu öğrenme yaklaşımı çerçevesinde, iş gücü piyasasının talep ettiği becerilerle uyumlu bireyler yetiştirerek istihdam edilebilirliği artırılacak.
Bu strateji çerçevesinde, mesleki ve teknik ortaöğretim mezunlarının mesleki yeterliliklerine yönelik işveren memnuniyet oranı yüzde 70’e çıkarılacak. 2014’te 17 olan okul, öğrenci veya öğretmenlerin yaptığı patent veya faydalı model başvuru sayısı da 20’ye yükseltilecek.
Bakanlık, mesleki ve teknik egitimin iş dünyası ilişkilerini güçlendirmek amacıyla sosyal ortaklar ve sektörle yaptığı protokollere de devam edecek. Bireylerin istihdam edilebilirliklerini artırmaya yönelik sektör ve ilgili taraflarla işbirliğinde ve hayat boyu öğrenme kapsamında mesleki kursların çeşitliliği ve katılımcı sayısı çoğaltılacak.
Bu çerçevede, 2014’te 1 milyon 864 bin 308 olan sektörle iş birliği protokolleri kapsamında eğitim alan birey sayısının, 2019 sonuna kadar 2 milyona çıkarılması hedefleniyor. Organize sanayi bölgelerindeki özel mesleki ve teknik okul sayısı da 20’den 120’ye yükseltilecek.
KOBİ’lerle işbirliği imkanı yaratılacak
Bakanlık iş dünyasıyla yapılacak protokollerle, atölye ve laboratuvar öğretmenlerinin sektördeki gelişmeleri ve iş gücü piyasasının ihtiyaçlarını takip etmeleri ve öğrencilere bu yönde rehberlik etmelerini de sağlayacak. Mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumlarının KOBİ’ler ve büyük ölçekli firmalar ile endüstriyel Ar-Ge kapsamında iş birliği yapması için de imkan yaratılacak.
Mesleki ve teknik eğitimde girişimcilik, yaratıcılık ve yenilikçilik kültürünün yerleşmesi için mevcut süreçler değerlendirilerek, düzenlemeler gerçekleştirilecek. Bireylerin ve sektörün ihtiyaç duyduğu kalitede, mesleki ve teknik eğitime ulaşmak için güncel, ölçülebilir ve sürdürülebilir kalite sistemi oluşturulacak. Mesleki ve teknik eğitime katılan bireylerin sektörün ve iş gücü piyasasının talebine cevap veren bir eğitim alması sağlanarak istihdam edilebilirliklerini artırmak amacıyla sektör temsilcilerinin de aktif yer alacağı yönetim modelleri geliştirilecek.
Mesleki ve teknik eğitim politikalarının belirlenmesine ilişkin süreçlerin, sektörün ve iş gücü piyasasının taleplerine uygun şekilde yönlendirilebilmesi için başta sektör temsilcileri olmak üzere ilgili paydaşların bu süreçlere etkin katılımı sağlanacak.
Çıraklık eğitimi güçlendirilecek
İş yeri beceri eğitimi ve staj uygulamalarının etkin bir şekilde izlenerek, değerlendirilmesini temin edecek bir yapı oluşturulacak ve çıraklık eğitiminin alt yapısı güçlendirilecek.
Özel eğitim ihtiyacı olan bireylerin engel durumlarına göre yapabilecekleri meslekler ve bu meslekler için yeterlilikler belirlenecek. Kişisel gelişim ve mesleki ve teknik eğitim kurs programlarının ve belgelerinin uluslararası geçerliğine ve akreditasyonuna yönelik çalışmalar yapılacak. Bireylerin mesleki ve teknik eğitim imkanları ve istihdam fırsatları hakkında bilgi edinmeleri amacıyla geliştirilen Hayat Boyu Öğrenme Portalı’na ilişkin farkındalık oluşturulacak.
Geçmişte alınan tüm eğitimlere ilişkin imkan sağlayacak şekilde ulusal ve uluslararası geçerliliğe sahip diploma ve sertifikasyon sistemi geliştirilerek, bu eğitimlerin tanınması kapsamında belge alan birey sayısı 5 bine yükseltilecek.
Mesleki yabancı dil dersleri yaygınlaştırılacak
Bireylerin yabancı dil yeterliliğinin artırılması için de yeni adımlar atılacak. Bu kapsamda, mesleki yabancı dil derslerinin bütün alan ve dallara yaygınlaştırılması sağlanacak. Pazarlama ve perakende, büro yönetimi, muhasebe ve finansman ile bilişim teknolojileri alanlarında, mesleki yabancı dil ders materyali hazırlandı. Önümüzdeki süreçte bütün alanlarda mesleki yabancı dil dersinin yer alması planlanıyor.
Bakanlık ayrıca Kültürlerarası Değişim Programı (KÜDEP), Kardeş Okul Projesi, Erasmus+ gibi proje ve programlarla öğrenci hareketliliğini desteklemeye devam edecek. Bu kapsamda, 2014’te 7 bin 719 olan uluslararası hareketlilik programlarına veya projelerine katılan öğretmen sayısı 2019 sonuna kadar 15 bine, öğrenci sayısı ise 10 bin 413’ten 20 bine çıkarılacak.
AB Eğitim ve Gençlik Programları kapsamında yapılan kurumsal ve bireysel proje sayısı da 4 bin 508’den 10 bine yükseltilecek.
Lisede çift ana dal ve yan dal uygulamaları için esnek yapı oluşturulacak
Öğrenci hareketliliğini destekleyen ulusal ve uluslararası geçerliliğe sahip diploma ve sertifikasyon sistemi geliştirilecek. Diploma ekleri oluşturulacak ve talep edenlerin belgesine elektronik ortamdan erişimine imkan sağlanacak.
Ortaöğretimde, genel ve mesleki lise öğrencilerinin eğitim ve öğretimlerine devam ederken, tercih edecekleri başka bir meslek alanına ilişkin becerileri kazanmalarını ve bu kazanımların belgelendirilmesini sağlayacak yan dal, çift ana dal gibi uygulamaları içeren esnek bir yapıya geçilecek.
Bakanlar Kurulu’na sunum için hazırlıklar sürüyor
Öte yandan, MEB yetkilileri Bakanlar Kurulu’na, mesleki ve teknik eğitime ilişkin sunum yapmak için de çalışmalarını sürdürüyor.
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, ay başında gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu sonrasında yaptığı açıklamada, mesleki eğitimle ilgili olarak kapsamlı bir çalışmanın yapılacağını ve mesleki teknik eğitimin niteliğinin artırılması konusunda önümüzdeki günlerde hükümete bu çalışmanın sunulacağını söylemişti.
AA