Ortaöğretim öğrencilerinin yüzde 49’u mesleki ve teknik liselerde okuyor. Ancak yetkililerin verdiği bilgiye göre, TEOG sonucunda öğrencilerin yüzde 35’i bilinçli olarak bu liseleri birinci veya ikinci sırada, diğerleri ise puanları nedeniyle üçüncü sırada tercih ediyor.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Avrupa Eğitim Vakfı’nın düzenlediği, mesleki ve teknik liselerin sorunlarının tartışıldığı çalıştayın ikincisi, Ankara’da Bakanlık bürokratları, akademisyenler, dernek ve sektör temsilcilerinin katılımıyla yapıldı. Mesleki ve teknik liselerde 135 bin 641 öğretmen ve 1 milyon 719 bin 648 öğrenci yer alırken, ortaöğretimdeki öğrencilerin yüzde 49’unun bu liselerde olduğu öğrenildi. Ancak bu bilinçli bir tercih değil. Mesleki ve teknik liseler Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sonuçlarına göre tercih edilen üçüncü okul tipi. Yetkililerin verdiği bilgiye göre, TEOG sonucunda öğrencilerin yüzde 35’i bilinçli olarak bu liseleri birinci veya ikinci sırada, diğerleri ise puanları nedeniyle üçüncü sırada tercih ediyor.
MEB Müsteşar Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Hilmi Çolakoğlu, Mesleki ve Teknik Eğitim Mükemmeliyet Merkezi kurulması için AB’den destek alacaklarını belirterek, “Bunlar AB’nin kurduğu en ileri teknolojiyi, uygulamaları yayan, geliştiren merkezler” diyerek, şunları söyledi:
“Çalışmalarımızda önemli bir aşamaya geldik. Sadece zamana ihtiyacımız var. Üniversiteler, bakanlıklar, STK’lar olarak problemler konusunda fikir birliğine vardık. Okullarımızda uygulamalı eğitimler için atölyelerde bulunması gereken laboratuvar cihazlarının, malzemelerinin mevcudiyet oranı yüzde 20 diyebiliriz. Arz talep meselesinden dolayı staj yerinin asgari standartları sağlayıp sağlayamadığına özen gösteremiyoruz. Hocalarımızın kendilerini geliştirebileceği kaynaklar bulunmalı. Binalarımızla ilgili fiziki sorunlar var. Bunlar olmayınca meslek liseleri cazip olmuyor. Özel sektörü meslek okulu açması için desteklemeliyiz. Eğitimi o sektörün dilinde yapılandırmalıyız ki istihdamda diğer ülkelerle de çalışabilme fırsatı yakalayabilelim.”
Kredili sisteme geçilmeli
Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Eğitim ve Öğretim Sektör Yöneticisi Prof. Dr. Mustafa Balcı ise şunları söyledi:
“Türkiye, çıraklık konusundaki önemli bir sıkıntıyı 4+4+4 sisteminin uygulanmasıyla yaşamaya başladı. Çıraklık sistemi 4+4+4 eğitim siteminde olamayışından dolayı belli bir süre ihmal edildi. Ama geçen ay MEB’in bu konudaki yasal düzenlemesiyle, o da örgün mesleki eğitim sistemine alındı. Bize düşen bu yasanın uygulanabilirliğini hayata geçirmek. Diğer konu mesleki ve teknik öğretmenlerin, lisanstaki profesyonel eğitimlerinin düzenlenmesi. Bu konuda da büyük sıkıntı var. Mesleki ve teknik öğretmenlerin alan yeterliliklerine göre atamalarının ve kariyer yükseltmelerinin yapılmasını hedefleyen bir çalışmayı MEB ve YÖK ile başlatmak istiyoruz. MEB aslında son zamanlarda atamaları belirli derecedeki alan yeterliliklerine göre yapmaya başladı. Matematik öğretmeninin müzikten, müzik öğretmeninin matematikten test edilmesi doğru değil. Örgün mesleki eğitimde sınıf geçme sistemi uygulanıyor. Kredili geçme sistemine geçilmeli. Türkiye bunu en acil şekilde hayata geçirmeli.”
Hürriyet Eğitim